လက္ဖက္စားရင္၊ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ရင္ ဘယ္လို ေကာင္းက်ဳိးေတြ ရႏိုင္သလဲ . . .
- - -- - -- - - - - -- - - -- - - -- - မီမိုး (ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
လက္ဖက္စိမ္း၊ လက္ဖက္မည္း၊ အူလြန္၊ အျဖဴ ေရာင္လက္ဖက္ စတာေတြက အရသာမတူညီၾကသလို ေဆးဖက္၀င္အာနိသင္ေတြလည္း အသီးသီးရွိၾက ပါတယ္။ လက္ဖက္ေျခာက္ေတြကို ေရေႏြးပူပူထဲ စိမ္ၿပီး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းအ ျဖစ္ေသာက္သံုးေလ့ရွိသလို လက္ဖက္ရြက္ကိုပဲ ႏွပ္ၿပီး စားေလ့လည္း ရွိၾကပါ တယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ လက္ဖက္ရြက္ ျဖစ္ဖို႔ေတာ့
လို အပ္ပါတယ္။ လက္ဖက္မွာ ေအာက္ပါ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရွိေနပါတယ္။
♦ ႏွလံုးေသြးေၾကာကို က်န္းမာေစပါတယ္
လက္ဖက္ရြက္မွာပါတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြက ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါလိ ု
ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြကို ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေစသလို ျဖစ္ ၿပီးသား ႏွလံုးေရာဂါကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။ ေမရီလန္းေဆးစင္တာတကၠ သိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ လက္ဖက္စိမ္းဟာ ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ျမင့္တက္ေစၿပီး မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း ဆိုပါတယ္။
♦ ခံတြင္း ေရာင္ရမ္းမႈ သက္သာေစပါတယ္
လက္ဖက္မွာ ပါတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္နဲ႔ ပိုလီဖီေနာ ျဒပ္ေပါင္းေတြက
ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အ စြမ္းရွိပါတယ္။ ဥပမာ ေျပာရရင္ လက္ဖက္စိမ္းမွာ ပါတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြက အူေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က် ေစသလို အဆစ္ေရာင္ရမ္းနာေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ ေရာင္ ရမ္းမႈကိုလည္း ဟန္႔တားႏိုင္ပါတယ္။ အမည္းေရာင္ လက္ဖက္မွာလည္း ပိုလီဖီေနာျဒပ္ေပါင္း ပါ၀င္တာ ေၾကာင့္
ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ ေလ့လာမႈေတြအရ လက္ဖက္ထဲက ဘီတာကယ္႐ိုတင္းနဲ႔ အယ္လ္ဖာတိုကိုဖီေရာဆိုတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ႏွစ္မ်ဳိး ေၾကာင့္ ေဆးလိပ္ေသာက္သူေတြမွာ
ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်တယ္လို႔ ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။
♦ ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
လက္ဖက္မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ဆဲလ္ေတြ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သလို ထိခိုက္ထားတဲ့ ဆဲလ္ပ်က္စီးမႈကိုလည္း
ျပန္လည္ျပဳျပင္ေပးႏိုင္ပါတယ ္။ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ေတြက ကင္ဆာအႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့က်ေစသလို ကူးစက္ပိုး၀င္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း အမ်ားအျပား ေသာက္သံုးသူေတြဟာ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း စနစ္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးအိတ္ကင္ဆာစတဲ့
ကင္ဆာေရာဂါတခ်ဳိ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း ေလ့လာမႈေတြအရ သိရပါတယ္။
♦ အ႐ိုးနဲ႔ သြားေတြကို သန္စြမ္းေစပါတယ္
လက္ဖက္ရြက္မွာ ပါ၀င္တဲ့ ဖလို႐ိုက္ဟာ အ႐ိုးေတြနဲ႔ သြားေတြကို သန္စြမ္းေစၿပီး သြားပိုးစားတာကို တြန္းလွန္ေပးပါတယ္။
♦ စိတ္နဲ႔ ခႏၶာကို အပန္းေျပေစပါတယ္
လက္ဖက္စိမ္းရြက္ဟာ စိတ္နဲ႔ ခႏၶာကို အပန္းေျပေစတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ဒါက လက္ဖက္စိမ္းမွာ ပါတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ L-Theanine ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။
L-Theanine က ဗဟိုအာ႐ံုေၾကာစနစ္ကို ေကာင္းတဲ့ သက္ေရာက္မႈ ရွိေစၿပီး စိတ္အပန္းေျပ ေစတာ၊ အေကာင္းျမင္တာနဲ႔ စိတ္တည္ၿငိမ္တာ စတဲ့ ေကာင္းက်ဳိးေတြကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
♦ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
အမ်ဳိးသမီး ကိုးေထာင္ေက်ာ္ကို ေလ့လာခဲ့တဲ့ ဂ်ပန္ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ တစ္ေန႔မွာ ေရေႏြးၾကမ္း ငါးခြက္ေအာက္ ေလွ်ာ့ေသာက္တဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြ ဟာ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခ ႏွစ္ဆ ပိုမ်ားေၾကာင္း သိရပါတယ္။ လက္ဖက္ထဲမွာ ပါတဲ့ ဖီေနာဓာတ္ဟာ ကို လက္စထေရာ ကပ္ၿငိမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ၿပီး ေသြးေၾကာေတြကို က်န္းမာေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစပါတယ္ ။
#သတိျပဳရန္
လက္ဖက္စားတဲ့အခါ မႈိတက္ေနတာ မျဖစ္ေစဖို႔ အထူးသတိထားသင့္ပါတယ္။
မီမိုး (ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္) #HealthyLifeJournal
- - -- - -- - - - - -- - - -- - - -- - မီမိုး (ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
လက္ဖက္စိမ္း၊ လက္ဖက္မည္း၊ အူလြန္၊ အျဖဴ ေရာင္လက္ဖက္ စတာေတြက အရသာမတူညီၾကသလို ေဆးဖက္၀င္အာနိသင္ေတြလည္း အသီးသီးရွိၾက ပါတယ္။ လက္ဖက္ေျခာက္ေတြကို ေရေႏြးပူပူထဲ စိမ္ၿပီး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းအ ျဖစ္ေသာက္သံုးေလ့ရွိသလို လက္ဖက္ရြက္ကိုပဲ ႏွပ္ၿပီး စားေလ့လည္း ရွိၾကပါ တယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ လက္ဖက္ရြက္ ျဖစ္ဖို႔ေတာ့
လို အပ္ပါတယ္။ လက္ဖက္မွာ ေအာက္ပါ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရွိေနပါတယ္။
♦ ႏွလံုးေသြးေၾကာကို က်န္းမာေစပါတယ္
လက္ဖက္ရြက္မွာပါတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြက ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါလိ
ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြကို ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေစသလို ျဖစ္ ၿပီးသား ႏွလံုးေရာဂါကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။ ေမရီလန္းေဆးစင္တာတကၠ သိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ လက္ဖက္စိမ္းဟာ ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ျမင့္တက္ေစၿပီး မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း ဆိုပါတယ္။
♦ ခံတြင္း ေရာင္ရမ္းမႈ သက္သာေစပါတယ္
လက္ဖက္မွာ ပါတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္နဲ႔ ပိုလီဖီေနာ ျဒပ္ေပါင္းေတြက
ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အ စြမ္းရွိပါတယ္။ ဥပမာ ေျပာရရင္ လက္ဖက္စိမ္းမွာ ပါတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြက အူေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က် ေစသလို အဆစ္ေရာင္ရမ္းနာေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ ေရာင္ ရမ္းမႈကိုလည္း ဟန္႔တားႏိုင္ပါတယ္။ အမည္းေရာင္ လက္ဖက္မွာလည္း ပိုလီဖီေနာျဒပ္ေပါင္း ပါ၀င္တာ ေၾကာင့္
ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ ေလ့လာမႈေတြအရ လက္ဖက္ထဲက ဘီတာကယ္႐ိုတင္းနဲ႔ အယ္လ္ဖာတိုကိုဖီေရာဆိုတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ႏွစ္မ်ဳိး
ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်တယ္လို႔ ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။
♦ ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
လက္ဖက္မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ဆဲလ္ေတြ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သလို ထိခိုက္ထားတဲ့ ဆဲလ္ပ်က္စီးမႈကိုလည္း
ျပန္လည္ျပဳျပင္ေပးႏိုင္ပါတယ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း အမ်ားအျပား ေသာက္သံုးသူေတြဟာ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း စနစ္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးအိတ္ကင္ဆာစတဲ့
ကင္ဆာေရာဂါတခ်ဳိ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း ေလ့လာမႈေတြအရ သိရပါတယ္။
♦ အ႐ိုးနဲ႔ သြားေတြကို သန္စြမ္းေစပါတယ္
လက္ဖက္ရြက္မွာ ပါ၀င္တဲ့ ဖလို႐ိုက္ဟာ အ႐ိုးေတြနဲ႔ သြားေတြကို သန္စြမ္းေစၿပီး သြားပိုးစားတာကို တြန္းလွန္ေပးပါတယ္။
♦ စိတ္နဲ႔ ခႏၶာကို အပန္းေျပေစပါတယ္
လက္ဖက္စိမ္းရြက္ဟာ စိတ္နဲ႔ ခႏၶာကို အပန္းေျပေစတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ဒါက လက္ဖက္စိမ္းမွာ ပါတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ L-Theanine ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။
L-Theanine က ဗဟိုအာ႐ံုေၾကာစနစ္ကို ေကာင္းတဲ့ သက္ေရာက္မႈ ရွိေစၿပီး စိတ္အပန္းေျပ ေစတာ၊ အေကာင္းျမင္တာနဲ႔ စိတ္တည္ၿငိမ္တာ စတဲ့ ေကာင္းက်ဳိးေတြကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
♦ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
အမ်ဳိးသမီး ကိုးေထာင္ေက်ာ္ကို ေလ့လာခဲ့တဲ့ ဂ်ပန္ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ တစ္ေန႔မွာ ေရေႏြးၾကမ္း ငါးခြက္ေအာက္ ေလွ်ာ့ေသာက္တဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြ ဟာ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခ ႏွစ္ဆ ပိုမ်ားေၾကာင္း သိရပါတယ္။ လက္ဖက္ထဲမွာ ပါတဲ့ ဖီေနာဓာတ္ဟာ ကို လက္စထေရာ ကပ္ၿငိမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ၿပီး ေသြးေၾကာေတြကို က်န္းမာေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစပါတယ္
#သတိျပဳရန္
လက္ဖက္စားတဲ့အခါ မႈိတက္ေနတာ မျဖစ္ေစဖို႔ အထူးသတိထားသင့္ပါတယ္။
မီမိုး (ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္) #HealthyLifeJournal
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။