ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ား စားသံုးျခင္းက သက္တမ္းတိုေစေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႔ရွိ
http:// www.news-eleven.com/ international/18480-ျ
၀က္အူေခ်ာင္း၊ ၾကက္သားျပား၊ ၀က္သားျပားႏွင့္ အျခားျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ားကို စားသံုးျခင္းသည္ ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္ႏွင့္ ေသဆံုးရန္ အႏၲရာယ္ကို ျမင့္တက္ေစဖြယ္ရွိေၾကာင္း ဥေရာပတိုက္တစ္၀န္း လူ ၅၀၀,၀၀၀ ခန္႔ကို ေလ့လာခဲ့ေသာ ေလ့လာမႈတစ္ခုက ေဖာ္ျပခဲ့သည္။
အစားအေသာက္ပံုစံႏွင့္ က်န္းမာေရး ဆက္ႏႊယ္မႈကို လူ ၅၀၀,၀၀၀ခန္႔တြင္ ေလ့လာခဲ့ရာ ျပဳျပင္ဖန္တီးထားေသာ အသားမ်ား စားသံုးမႈႏွင့္ ကင္ဆာ၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ အရြယ္မတိုင္မီ ေသဆံုးမႈတို႔ၾကား ဆက္ႏႊယ္ေနေၾကာင္း ေလ့လာမႈက ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
BMC Medicine ဂ်ာနယ္၌ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ သုေတသနတြင္ ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ားကို ေရရွည္ခံရန္အတြက္ သံုးစြဲသည့္ ဆားႏွင့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားက က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ေရးသားခဲ့သည္။ ယခုေလ့လာမႈကို ဥေရာပ ၁၀ ႏိုင္ငံတြင္ ၁၃ ႏွစ္ၾကာ သုေတသနျပဳခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး လူ ၃၀ ဦး ေသဆံုးတိုင္း တစ္ဦးသည္ ျပဳျပင္ဖန္တီးထားေသာ အသားမ်ား စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ေသဆံုးျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသနက ေတြ႔ရွိခဲ့သည္။
ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ား အမ်ားအျပား စားသံုးသူမ်ားသည္ ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးရန္၊ အ၀လြန္ရန္ႏွင့္ က်န္းမာေရးကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ေသာ အျခားအျပဳအမူမ်ား ပိုမိုရွိတတ္ေၾကာင္းလည္း ေလ့လာမႈက ေဖာ္ျပခဲ့သည္။ ယင္းေလ့လာမႈတြင္ ပါ၀င္ခဲ့ေသာ လူ ၁၇ ဦးတိုင္းတြင္ တစ္ဦး ေသဆံုးခဲ့ၿပီး တစ္ရက္လွ်င္ ျပဳျပင္ထားေသာ အသား ၁၆၀ ဂရမ္ေက်ာ္၊ ၀က္အူေခ်ာင္း ႏွစ္ေခ်ာင္းႏွင့္ ၀က္ဆားနယ္ေျခာက္ တစ္ျပားခန္႔ စားသံုးသူတိုင္းသည္ ၂၀ ဂရမ္ခန္႔ စားသံုးသူမ်ားထက္ သက္တမ္း ၁၂ ဒသမ ၇ ႏွစ္ ပိုတိုရန္ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၄၄ ရာခိုင္ႏႈန္းပိုမ်ားေၾကာင္း ေလ့လာမႈက ေတြ႔ရွိခဲ့သည္။
ေလ့လာမႈတြင္ ပါ၀င္ခဲ့သူမ်ားအနက္ လူ ၁၀၀၀၀ ဦးခန္႔သည္ ကင္ဆာျဖင့္ ေသဆံုးခဲ့ၿပီး ၅၅၀၀ ခန္႔မွာ ႏွလံုးေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးခဲ့သည္။ တစ္ရက္လွ်င္ ျပဳျပင္ထားေသာ အသား ၅၀ ဂရမ္ စားသံုးသူမ်ားသည္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၅ ပံု ၁ ပံုခန္႔ ျမင့္တက္လာေၾကာင္း ေလ့လာမႈအရ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ တစ္ရက္လွ်င္ ျပဳျပင္ထားေသာ အသား ၂၀ ဂရမ္ထက္ ပိုမစားပါက အရြယ္မတိုင္မီ ေသဆံုးမႈမ်ား၏ ၃ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ကာကြယ္ႏိုင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ဇူးရစ္တကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡဆာဗင္းေရာ္မန္းက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
Ref:BBC
http://
၀က္အူေခ်ာင္း၊ ၾကက္သားျပား၊ ၀က္သားျပားႏွင့္ အျခားျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ားကို စားသံုးျခင္းသည္ ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္ႏွင့္ ေသဆံုးရန္ အႏၲရာယ္ကို ျမင့္တက္ေစဖြယ္ရွိေၾကာင္း ဥေရာပတိုက္တစ္၀န္း လူ ၅၀၀,၀၀၀ ခန္႔ကို ေလ့လာခဲ့ေသာ ေလ့လာမႈတစ္ခုက ေဖာ္ျပခဲ့သည္။
အစားအေသာက္ပံုစံႏွင့္ က်န္းမာေရး ဆက္ႏႊယ္မႈကို လူ ၅၀၀,၀၀၀ခန္႔တြင္ ေလ့လာခဲ့ရာ ျပဳျပင္ဖန္တီးထားေသာ အသားမ်ား စားသံုးမႈႏွင့္ ကင္ဆာ၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ အရြယ္မတိုင္မီ ေသဆံုးမႈတို႔ၾကား ဆက္ႏႊယ္ေနေၾကာင္း ေလ့လာမႈက ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
BMC Medicine ဂ်ာနယ္၌ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ သုေတသနတြင္ ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ားကို ေရရွည္ခံရန္အတြက္ သံုးစြဲသည့္ ဆားႏွင့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားက က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ေရးသားခဲ့သည္။ ယခုေလ့လာမႈကို ဥေရာပ ၁၀ ႏိုင္ငံတြင္ ၁၃ ႏွစ္ၾကာ သုေတသနျပဳခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး လူ ၃၀ ဦး ေသဆံုးတိုင္း တစ္ဦးသည္ ျပဳျပင္ဖန္တီးထားေသာ အသားမ်ား စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ေသဆံုးျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသနက ေတြ႔ရွိခဲ့သည္။
ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ား အမ်ားအျပား စားသံုးသူမ်ားသည္ ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးရန္၊ အ၀လြန္ရန္ႏွင့္ က်န္းမာေရးကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ေသာ အျခားအျပဳအမူမ်ား ပိုမိုရွိတတ္ေၾကာင္းလည္း ေလ့လာမႈက ေဖာ္ျပခဲ့သည္။ ယင္းေလ့လာမႈတြင္ ပါ၀င္ခဲ့ေသာ လူ ၁၇ ဦးတိုင္းတြင္ တစ္ဦး ေသဆံုးခဲ့ၿပီး တစ္ရက္လွ်င္ ျပဳျပင္ထားေသာ အသား ၁၆၀ ဂရမ္ေက်ာ္၊ ၀က္အူေခ်ာင္း ႏွစ္ေခ်ာင္းႏွင့္ ၀က္ဆားနယ္ေျခာက္ တစ္ျပားခန္႔ စားသံုးသူတိုင္းသည္ ၂၀ ဂရမ္ခန္႔ စားသံုးသူမ်ားထက္ သက္တမ္း ၁၂ ဒသမ ၇ ႏွစ္ ပိုတိုရန္ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၄၄ ရာခိုင္ႏႈန္းပိုမ်ားေၾကာင္း
ေလ့လာမႈတြင္ ပါ၀င္ခဲ့သူမ်ားအနက္ လူ ၁၀၀၀၀ ဦးခန္႔သည္ ကင္ဆာျဖင့္ ေသဆံုးခဲ့ၿပီး ၅၅၀၀ ခန္႔မွာ ႏွလံုးေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးခဲ့သည္။ တစ္ရက္လွ်င္ ျပဳျပင္ထားေသာ အသား ၅၀ ဂရမ္ စားသံုးသူမ်ားသည္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၅ ပံု ၁ ပံုခန္႔ ျမင့္တက္လာေၾကာင္း ေလ့လာမႈအရ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ တစ္ရက္လွ်င္ ျပဳျပင္ထားေသာ အသား ၂၀ ဂရမ္ထက္ ပိုမစားပါက အရြယ္မတိုင္မီ ေသဆံုးမႈမ်ား၏ ၃ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ကာကြယ္ႏိုင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ဇူးရစ္တကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡဆာဗင္းေရာ္မန္းက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
Ref:BBC
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။