ဘာေၾကာင့္ ေထာပတ္သီး စားသင့္သလဲ
ေထာပတ္သီးဟာ ျမန္မာျပည္မွာ ေပါတဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳးထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ အေနာက္တိုင္းမွာ ရွားပါးျပီး ၾသစေတးလ်ႏိုင္ငံမွာဆုိရင္ တစ္လံုးကို ၅ ေဒၚလာအထိေတာင္ ေစ်းတက္ဖူးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေထာပတ္သီးကို ျမန္မာျပည္ရဲ႕ အခ်ိဳ႕ေနရာမွာဆုိရင္ လူမစားေတာ့ပဲ ဝက္ေတြကို ေကြ်းတဲ့အထိေတာင္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ အဲ့ဒီကေလးေတြက်ေတာ့ တရုတ္ျပည္ကလာတဲ့ Junk Food ေလေဖာင္းမုန္႔ထုတ္ေတြကို စားသံုးေနၾကေၾကာင္း ေတြ႔ျမင္သူမ်ားက ေျပာပါတယ္။
ေထာပတ္သီးရဲ႕ က်န္းမာေရး ေကာင္းေစတဲ ့အခ်က္ေတြ
၁) ေထာပတ္သီးဟာ ငွက္ေပ်ာသီးထက္ပုိျပီးေတာ့ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္ၾကြယ္ဝ ပါတယ္။
၂) ေထာပတ္သီး ဟာ ကင္ဆာေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့ အသီးေတြထဲက တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
၃) ေထာပတ္သီး မွာ ဖိုက္ဘာဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ျပီး သူက ဝိတ္က်ေစျခင္း၊ ေသြးခ်ိဳ ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္ျခင္းတို႔ကို ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။
၄) ေထာပတ္သီး မွာ ဗီတာမင္ K, C, B, E အမ်ိဳးမ်ိဳး ပါဝင္ပါတယ္။
၅) ေထာပတ္သီးဟာ ဒူးနာေရာဂါ တစ္မ်ိဳးနဲ႔ ႏွလံုးနဲ႔ ဆက္စပ္ ေရာဂါတို႔ကို မျဖစ္ေစေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၆) ေထာပတ္သီးဟာ အျခားေသာ အစားအေသာက္ေတြမွာ ပါတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြကို ေကာင္းေကာင္း ဆုပ္ယူႏုိင္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မုိ႔ ေထာပတ္သီး ပံုမွန္ စားသံုးသူေတြဟာ မစားသံုးသူမ်ားထက္ အစာအဟာရမ်ား ပိုမို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
ေထာပတ္သီးကို အေနာက္တိုင္းမွာဟာဆုိရင္ တန္ဖိုးထား အျမတ္တႏိုး ထားျပီးေတာ့ စားသံုးၾက ပါတယ္။ ေထာပတ္သီးကို အထူးသျဖင့္ အသက္ ငယ္တဲ့ ကေလးေတြကို ပိုျပီးေတာ့ ေကြ်းၾက ပါတယ္။ ႏုိ႔ျဖတ္စ ကေလးေတြကို ေကြ်းျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ အသက္ ႏွစ္ႏွစ္ေအာက္ေတြကိုပါ။ သူတုိ႔အရြယ္ကို ေထာပတ္သီး ေကြ်းျခင္းျဖင့္ အဟာရဓာတ္မ်ားကို ပိုမို ရရွိေစျပီး ဦးေႏွာက္ဖြံ႔ျဖိဳးမွုကို အျမင့္ဆံုး ေရာက္ရွိေစေၾကာင္း ဆုိပါတယ္။ ယင္းဟာ scientific က်က် ေဖာ္ထုတ္ထားတဲ့ ေတြ႔ရွိခ်က္ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္မို႔ ျမန္မာျပည္ ေနရာအခ်ိဳ႕မွာ ကေလးေတြဟာ လြယ္လြယ္ သက္သက္သာသာ ရတဲ့ ေထာပတ္သီးကို မစားပဲ တိရစၧာန္မ်ားကို ေကြ်းျပီး ကေလးေတြက်ေတာ့ ေလေဖာင္းမုန္႔ထုတ္မ်ား စားေနျခင္းဟာ ဝမ္းနည္းစရာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မုိ႔ ကေလးေတြေကာ လူၾကီးေတြပါ မက်န္ လြယ္လြယ္ကူကူ ရတဲ့ ေထာပတ္သီးကို စားသံုးၾကဖို႔ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါတယ္။
.
Ref: medic-fact
ေအာင္ခမ္း (ရိုးရာေလး)
www.yoyarlay.com
ေထာပတ္သီးဟာ ျမန္မာျပည္မွာ ေပါတဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳးထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ အေနာက္တိုင္းမွာ ရွားပါးျပီး ၾသစေတးလ်ႏိုင္ငံမွာဆုိရင္ တစ္လံုးကို ၅ ေဒၚလာအထိေတာင္ ေစ်းတက္ဖူးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေထာပတ္သီးကို ျမန္မာျပည္ရဲ႕ အခ်ိဳ႕ေနရာမွာဆုိရင္ လူမစားေတာ့ပဲ ဝက္ေတြကို ေကြ်းတဲ့အထိေတာင္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ အဲ့ဒီကေလးေတြက်ေတာ့ တရုတ္ျပည္ကလာတဲ့ Junk Food ေလေဖာင္းမုန္႔ထုတ္ေတြကို စားသံုးေနၾကေၾကာင္း ေတြ႔ျမင္သူမ်ားက ေျပာပါတယ္။
ေထာပတ္သီးရဲ႕ က်န္းမာေရး ေကာင္းေစတဲ ့အခ်က္ေတြ
၁) ေထာပတ္သီးဟာ ငွက္ေပ်ာသီးထက္ပုိျပီးေတာ့ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္ၾကြယ္ဝ ပါတယ္။
၂) ေထာပတ္သီး ဟာ ကင္ဆာေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့ အသီးေတြထဲက တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
၃) ေထာပတ္သီး မွာ ဖိုက္ဘာဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ျပီး သူက ဝိတ္က်ေစျခင္း၊ ေသြးခ်ိဳ ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္ျခင္းတို႔ကို ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။
၄) ေထာပတ္သီး မွာ ဗီတာမင္ K, C, B, E အမ်ိဳးမ်ိဳး ပါဝင္ပါတယ္။
၅) ေထာပတ္သီးဟာ ဒူးနာေရာဂါ တစ္မ်ိဳးနဲ႔ ႏွလံုးနဲ႔ ဆက္စပ္ ေရာဂါတို႔ကို မျဖစ္ေစေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၆) ေထာပတ္သီးဟာ အျခားေသာ အစားအေသာက္ေတြမွာ ပါတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြကို ေကာင္းေကာင္း ဆုပ္ယူႏုိင္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မုိ႔ ေထာပတ္သီး ပံုမွန္ စားသံုးသူေတြဟာ မစားသံုးသူမ်ားထက္ အစာအဟာရမ်ား ပိုမို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
ေထာပတ္သီးကို အေနာက္တိုင္းမွာဟာဆုိရင္ တန္ဖိုးထား အျမတ္တႏိုး ထားျပီးေတာ့ စားသံုးၾက ပါတယ္။ ေထာပတ္သီးကို အထူးသျဖင့္ အသက္ ငယ္တဲ့ ကေလးေတြကို ပိုျပီးေတာ့ ေကြ်းၾက ပါတယ္။ ႏုိ႔ျဖတ္စ ကေလးေတြကို ေကြ်းျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ အသက္ ႏွစ္ႏွစ္ေအာက္ေတြကိုပါ။ သူတုိ႔အရြယ္ကို ေထာပတ္သီး ေကြ်းျခင္းျဖင့္ အဟာရဓာတ္မ်ားကို ပိုမို ရရွိေစျပီး ဦးေႏွာက္ဖြံ႔ျဖိဳးမွုကို အျမင့္ဆံုး ေရာက္ရွိေစေၾကာင္း ဆုိပါတယ္။ ယင္းဟာ scientific က်က် ေဖာ္ထုတ္ထားတဲ့ ေတြ႔ရွိခ်က္ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္မို႔ ျမန္မာျပည္ ေနရာအခ်ိဳ႕မွာ ကေလးေတြဟာ လြယ္လြယ္ သက္သက္သာသာ ရတဲ့ ေထာပတ္သီးကို မစားပဲ တိရစၧာန္မ်ားကို ေကြ်းျပီး ကေလးေတြက်ေတာ့ ေလေဖာင္းမုန္႔ထုတ္မ်ား စားေနျခင္းဟာ ဝမ္းနည္းစရာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မုိ႔ ကေလးေတြေကာ လူၾကီးေတြပါ မက်န္ လြယ္လြယ္ကူကူ ရတဲ့ ေထာပတ္သီးကို စားသံုးၾကဖို႔ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါတယ္။
.
Ref: medic-fact
ေအာင္ခမ္း (ရိုးရာေလး)
www.yoyarlay.com
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။