ကုိယ္၀န္ေဆာင္စဥ္မွာ လံုး၀လံုး၀မစားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား
-------------------------- -------------------------- -------------------------- -----------------
--------------------------
#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
အမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္ဟာ အေရးႀကီးတဲ့ ကာလတစ္ခုပါ။ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ေနစဥ္အတြင္း ဓာတုပစၥည္း ညီၫြတ္မွ်တမႈ၊ ကုိယ္က်န္းမာေရးနဲ႔ စိတ္က်န္းမာေရးေတြ ေျပာင္းလဲမႈျဖစ္ေပၚႏုိင္ပါတ ယ္။ မိမိစားတဲ့အစားအစာကလည္း မိမိတစ္ေယာက္တည္းအတြက္သာမက
မိမိရဲ႕ သေႏၶသားအတြက္ပါ အာဟာရျဖစ္ေစတာမုိ႔ အစားအေသာက္ကုိ အထူးဂ႐ုစုိက္ဖုိ႔
လုိအပ္ပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီးအမ်ားစုက ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ
အစားေရွာင္တတ္ၾကေပမယ့္ ေရွာင္တဲ့အစားအစာေတြဟာ မွားယြင္းေနတတ္တာေၾကာင့္
သေႏ္ၶသားအတြက္ အာဟာရလံုလံုေလာက္ေလာက္ မရတာ ဒါမွမဟုတ္ သေႏ္ၶသားအတြက္
က်န္းမာေရးထိခုိက္တာေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ လံုး၀လံုး၀
မစားသင့္တဲ့ အစားအစာေတြကို ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။
.......................... .......................... .................
၁။ မက်က္တက်က္ ျပဳတ္ထားေသာ ၾကက္ဥ
ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ ၾကက္ဥစားတာက ကေလးအတြက္ ပ႐ုိတင္းဓာတ္ရရွိေစႏုိင္ေပမ ယ့္
မက်က္တက် ျပဳတ္ထားတာ ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္ဥအစိမ္းစားတာက သေႏၶသားကုိ
ဒုက္ၡေပးတတ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥမက်က္တာေၾကာင့္ သူ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့
ဆာမုိနဲလားပုိးမႊားေတြက အခ်င္းမွတစ္ဆင့္ သေႏၶသားဆီကုိ ေရာက္ရွိသြားကာ
ကေလးမွာ ေရာဂါရရွိသြားႏုိင္ပါတယ္။ မိခင္မွာလည္း အဲဒီပုိးေၾကာင့္ ဖ်ားတာ၊
ပ်ဳိ႕တာ၊ အန္တာနဲ႔ ဗုိက္ေအာင့္တာေတြ ျဖစ္ေပၚႏုိင္ပါတယ္။
.......................... .......................... .................
၂။ ေသခ်ာဆူေအာင္ မက်ဳိခ်က္ထားေသာ ႏြားႏုိ့
ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ ႏြားႏုိ႔ေသာက္တာက သင္ရဲ႕ ကယ္လ္စီယမ္လုိအပ္ခ်က္ကုိ ျဖည့္ဆည္းေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိခ်က္မထားတဲ့ ႏြားႏုိ႔ကုိ မေသာက္မိခဲ့ရင္ ႏုိ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ လစ္စတီးရီးယား ဘက္တီးရီးယားပုိးေတြ ကူးစက္ႏုိင္ပါတယ္။ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ထားသူေတြက ကုိယ္၀န္ေဆာင္မထားသူေတြထက္ ေရာဂါကူးစက္ႏုိင္ေျခ အဆ ၂၀ ပုိမ်ားတာဟာ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ ခုခံအားက်ဆင္းေနတာေၾကာင့္ပါ ။
ဒီေရာဂါပုိး၀င္ရင္ ဘာေရာဂါလကၡဏာမွ မျပသတတ္ေပမယ့္ ေရာဂါပုိးက
အခ်င္းမွတစ္ဆင့္ သေႏၶသားကုိ ေရာက္သြားတဲ့အခါမွာ အေသေမြးတာ၊ ကေလးပ်က္က်တာ၊
လမေစ့ကေလးေမြးတာေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ႏြားႏုိ႔မ်ားမ်ားေသာက္တာကလည ္း ေပါင္ခ်ိန္မ်ားတဲ့ကေလးေတြ ေမြးဖြားလာႏုိင္တဲ့အတြက္ ကေလးေမြးစဥ္ကာလမွာ အခက္အခဲေတြ႕ႏုိင္ပါတယ္။
.......................... .......................... .................
၃။ မက်က္တက်က္ ပင္လယ္စာ
ေသခ်ာခ်က္ျပဳတ္မထားတဲ့ ပင္လယ္စာ ဒါမွမဟုတ္ ငါးစိမ္း၊ ပုစြန္စိမ္းေတြ စားသံုးတာကလည္း မိခင္ေရာ၊ သေႏၶသားအတြက္ပါ ေရာဂါပုိးေတြ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ျပဒါးပမာဏျမင့္မားစြာပါ၀င္တ ဲ့ တူနာငါးေတြ စားသံုးတာကလည္း ကေလးဦးေႏွာက္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကု ိ
ထိခုိက္ႏုိင္ပါတယ္။ တူနာငါးမ်ားမ်ားစားတဲ့ မိခင္မွ ေမြးလာတဲ့ကေလးေတြရဲ႕ IQ
က နိမ့္ပါးေနတတ္တယ္လုိ႔ ေလ့လာမႈအရ ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။
ငါးေတြမွာမ်ားစြာပါ၀င္တဲ့ အုိမီဂါ ၃ အဆီက ကေလးငယ္ႀ
ကီးထြားဖုိ႔နဲ႔ မိခင္က်န္းမာေရးအတြက္ လုိအပ္ေနေသးတာေၾကာင့္ ေရခ်ဳိငါးေတြျဖစ္တဲ့ ငါးရံ႕၊ ငါးခူ၊ ကကတစ္၊ ငါးကြမ္းရွပ္ေတြကုိေတာ့ စားသံုးသင့္ပါတယ္။
.......................... .......................... .................
၄။ ေဆးဖက္၀င္ လက္ဖက္ရည္မ်ား
ခ်ာမုိမုိင္း၊ ပက္ပါးမင့္၊ Green tea လုိမ်ဳိး ေဆးဖက္၀င္လက္ဖက္ရည္ေတြကုိ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာေသာက္ခဲ ့ရင္
ေပါင္မျပည့္တဲ့ကေလးေတြ ေမြးဖြားႏုိင္ေျခ ျမင့္မားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကဖင္းနဲ႔
အယ္လ္ကုိေဟာေတြကလည္း ကေလးရဲ႕ ႀကီးထြားမႈအေပၚ ဆုိးက်ဳိးျဖစ္ေစတဲ့
ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ေမြးရာပါခ်ဳိ႕ယြင္းခ်က္ေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။
.......................... .......................... .................
၅။ မခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
မခ်က္ျပဳတ္ရေသးတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြေပၚမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြနဲ႔ ဗုိင္းရပ္စ္ေတြ ရွိေနတတ္တာမုိ႔ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ စားသံုးရင္ အစာအဆိပ္သင့္တာေတြ ျဖစ္ေပၚႏုိင္ပါတယ္။
.......................... .......................... .................
၆။ စားေသာက္ဆုိင္မွ အစားအစာမ်ား
အဲဒီအစားအစာေတြမွာ ဆားနဲ႔ အခ်ဳိမႈန္႔ေတြ မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလတစ္ေလွ်ာက္ လံုး
မစားသံုးသင့္ပါဘူး။ အခ်ဳိမႈန္႔ေတြက ကေလးငယ္ရဲ႕ ႀကီးထြားမႈကုိ
ေႏွးေကြးေစတဲ့အျပင္ ေမြးဖြားၿပီးခ်ိန္မွာ ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ ကုိယ္အေလးခ်ိန္လည္း
ျမင့္တက္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဆားဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ားတာေၾကာင္ ့ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ ကုိယ္၀န္ဆိပ္လည္း တက္ႏုိင္ပါတယ္။
.......................... .......................... .................
၇။ သင္ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္ေသာ အစားအစာမ်ား
ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ သင္မစားဖူးတဲ့ အစားအစာေတြကုိ အရသာခံဖုိ႔ မသင့္ေလ်ာ္ပါဘူး။ သင္နဲ႔ ဓာတ္မတည့္တဲ့ အစားအစာေတြကုိ လံုး၀မစားပါနဲ႔။ သင့္သေႏၶသားေပၚမွာလည္း တံု႔ျပန္ႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။
.......................... .......................... .................
၈။ ေဆးသၾကား
ေဆးသၾကားပါ၀င္တဲ့အခ်ဳိရည္ေတ ြက လမေစ့ကေလးေမြးဖြားႏုိင္ေျခက ုိ ျမင့္မားႏုိင္ေစပါတယ္။
.......................... .......................... .................
၉။ ပ်ားရည္
ပ်ားရည္က အခ်င္းကုိ ျဖတ္ၿပီး သေႏၶသားဆီ ေရာက္ဖုိ႔အတြက္ အခြင့္အလမ္း နည္းပါးလွေပမယ့္ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွ ပ်ားရည္ အလြန္အကၽြံေသာက္တာက သေႏၶသားမွာ အစာအဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ႏုိင္ပါတ ယ္။
.......................... .......................... .................
၁၀။ အစာအက်န္မ်ား
သင္စားလုိ႔ မကုန္တဲ့ အစားအစာေတြကုိ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားၿပီး ေနာက္တစ္ေန႔မွာ ျပန္စားဖုိ႔ဆုိတာ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ေတြနဲ႔ မသင့္ေလ်ာ္လွပါဘူး။ အဲဒီအစာေတြထဲမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြ စုေဆာင္းႏုိင္ေနတာေၾကာင့္ မိခင္ေရာ၊ ကေလးမွာပါ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းေရာဂါရရွိႏုိင ္ပါတယ္။
.......................... .......................... .................
၁၁။ အားျဖည့္ေဆး၀ါးမ်ား
အားျဖည့္ေဆး၀ါးအမ်ားစုမွာ သားအိမ္ကုိ က်ဳံ႕ေစႏုိင္တဲ့ contraction ရရွိေစႏုိင္တဲ့ abortifacient ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အဲဒီေဆး၀ါးေတြကုိ မ်ားမ်ားမွီ၀ဲပါက ကုိယ္၀န္ပ်က္က်ႏုိင္ပါတယ္။
#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
(Good Health Journal 588)
#Good_Health_Journal_Faceb ook_Page တြင္ ယခုကဲ့သုိ႔ က်န္းမာေရးႏွင့္အလွအပေဆာင္း ပါးမ်ားကုိ ဖတ္႐ႈႏုိင္ပါသည္။
https://www.facebook.com/ Good-Health-Journal-3907742 110236…/
အမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္ဟာ အေရးႀကီးတဲ့ ကာလတစ္ခုပါ။ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ေနစဥ္အတြင္း ဓာတုပစၥည္း ညီၫြတ္မွ်တမႈ၊ ကုိယ္က်န္းမာေရးနဲ႔ စိတ္က်န္းမာေရးေတြ ေျပာင္းလဲမႈျဖစ္ေပၚႏုိင္ပါတ
..........................
၁။ မက်က္တက်က္ ျပဳတ္ထားေသာ ၾကက္ဥ
ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ ၾကက္ဥစားတာက ကေလးအတြက္ ပ႐ုိတင္းဓာတ္ရရွိေစႏုိင္ေပမ
..........................
၂။ ေသခ်ာဆူေအာင္ မက်ဳိခ်က္ထားေသာ ႏြားႏုိ့
ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ ႏြားႏုိ႔ေသာက္တာက သင္ရဲ႕ ကယ္လ္စီယမ္လုိအပ္ခ်က္ကုိ ျဖည့္ဆည္းေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိခ်က္မထားတဲ့ ႏြားႏုိ႔ကုိ မေသာက္မိခဲ့ရင္ ႏုိ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ လစ္စတီးရီးယား ဘက္တီးရီးယားပုိးေတြ ကူးစက္ႏုိင္ပါတယ္။ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ထားသူေတြက ကုိယ္၀န္ေဆာင္မထားသူေတြထက္ ေရာဂါကူးစက္ႏုိင္ေျခ အဆ ၂၀ ပုိမ်ားတာဟာ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ ခုခံအားက်ဆင္းေနတာေၾကာင့္ပါ
..........................
၃။ မက်က္တက်က္ ပင္လယ္စာ
ေသခ်ာခ်က္ျပဳတ္မထားတဲ့ ပင္လယ္စာ ဒါမွမဟုတ္ ငါးစိမ္း၊ ပုစြန္စိမ္းေတြ စားသံုးတာကလည္း မိခင္ေရာ၊ သေႏၶသားအတြက္ပါ ေရာဂါပုိးေတြ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ျပဒါးပမာဏျမင့္မားစြာပါ၀င္တ
ကီးထြားဖုိ႔နဲ႔ မိခင္က်န္းမာေရးအတြက္ လုိအပ္ေနေသးတာေၾကာင့္ ေရခ်ဳိငါးေတြျဖစ္တဲ့ ငါးရံ႕၊ ငါးခူ၊ ကကတစ္၊ ငါးကြမ္းရွပ္ေတြကုိေတာ့ စားသံုးသင့္ပါတယ္။
..........................
၄။ ေဆးဖက္၀င္ လက္ဖက္ရည္မ်ား
ခ်ာမုိမုိင္း၊ ပက္ပါးမင့္၊ Green tea လုိမ်ဳိး ေဆးဖက္၀င္လက္ဖက္ရည္ေတြကုိ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာေသာက္ခဲ
..........................
၅။ မခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
မခ်က္ျပဳတ္ရေသးတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြေပၚမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြနဲ႔ ဗုိင္းရပ္စ္ေတြ ရွိေနတတ္တာမုိ႔ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ စားသံုးရင္ အစာအဆိပ္သင့္တာေတြ ျဖစ္ေပၚႏုိင္ပါတယ္။
..........................
၆။ စားေသာက္ဆုိင္မွ အစားအစာမ်ား
အဲဒီအစားအစာေတြမွာ ဆားနဲ႔ အခ်ဳိမႈန္႔ေတြ မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလတစ္ေလွ်ာက္
..........................
၇။ သင္ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္ေသာ အစားအစာမ်ား
ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွာ သင္မစားဖူးတဲ့ အစားအစာေတြကုိ အရသာခံဖုိ႔ မသင့္ေလ်ာ္ပါဘူး။ သင္နဲ႔ ဓာတ္မတည့္တဲ့ အစားအစာေတြကုိ လံုး၀မစားပါနဲ႔။ သင့္သေႏၶသားေပၚမွာလည္း တံု႔ျပန္ႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။
..........................
၈။ ေဆးသၾကား
ေဆးသၾကားပါ၀င္တဲ့အခ်ဳိရည္ေတ
..........................
၉။ ပ်ားရည္
ပ်ားရည္က အခ်င္းကုိ ျဖတ္ၿပီး သေႏၶသားဆီ ေရာက္ဖုိ႔အတြက္ အခြင့္အလမ္း နည္းပါးလွေပမယ့္ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ကာလမွ ပ်ားရည္ အလြန္အကၽြံေသာက္တာက သေႏၶသားမွာ အစာအဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ႏုိင္ပါတ
..........................
၁၀။ အစာအက်န္မ်ား
သင္စားလုိ႔ မကုန္တဲ့ အစားအစာေတြကုိ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားၿပီး ေနာက္တစ္ေန႔မွာ ျပန္စားဖုိ႔ဆုိတာ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ေတြနဲ႔ မသင့္ေလ်ာ္လွပါဘူး။ အဲဒီအစာေတြထဲမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြ စုေဆာင္းႏုိင္ေနတာေၾကာင့္ မိခင္ေရာ၊ ကေလးမွာပါ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းေရာဂါရရွိႏုိင
..........................
၁၁။ အားျဖည့္ေဆး၀ါးမ်ား
အားျဖည့္ေဆး၀ါးအမ်ားစုမွာ သားအိမ္ကုိ က်ဳံ႕ေစႏုိင္တဲ့ contraction ရရွိေစႏုိင္တဲ့ abortifacient ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အဲဒီေဆး၀ါးေတြကုိ မ်ားမ်ားမွီ၀ဲပါက ကုိယ္၀န္ပ်က္က်ႏုိင္ပါတယ္။
#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
(Good Health Journal 588)
#Good_Health_Journal_Faceb
https://www.facebook.com/
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။