က်န္မာေရး ဆိုင္ရာ ဗဟုသုတမ်ား
ေခါက္ဆြဲထုပ္ကို အႏၱာရာယ္ကင္းေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္နည္း
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
(က်န္းမာေရးအတြက္ မည္သူမဆိုမွ်ေ၀ယူပါ)
လူအမ်ားစုဟာ ေရးေႏြးထဲ အဆင္သင့္ ထည့္စားရံု လြယ္ကူတဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြကို
စားသံုးမႈ မ်ားၾကပါ တယ္။ ဒါေတြက ၾကာရွည္လည္း အ ထားခံတဲ့အတြက္ ေနာက္ပိုင္းမွာ
တျဖည္း ျဖည္း ပိုမိုတြင္က်ယ္လာပါတယ္။
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
(က်န္းမာေရးအတြက္ မည္သူမဆိုမွ်ေ၀ယူပါ)
လူအမ်ားစုဟာ ေရးေႏြးထဲ အဆင္သင့္ ထည့္စားရံု လြယ္ကူတဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြကို
စားသံုးမႈ မ်ားၾကပါ တယ္။ ဒါေတြက ၾကာရွည္လည္း အ ထားခံတဲ့အတြက္ ေနာက္ပိုင္းမွာ
တျဖည္း ျဖည္း ပိုမိုတြင္က်ယ္လာပါတယ္။
အဆင္သင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္( Instant Noddle) ေတြကို ဂ်ပန္ကုမၸဏီ တစ္ခုက
စတင္ထုတ္လုပ္ခဲ့တာျဖစ္ပါ တယ္။ အဆင္သင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ ေတြကို ေန႔စဥ္
စားေနတာဟာ က်န္းမာေရးကို အႏၱရာယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့
အာဟာရတန္ဖိုး နည္းပါးၿပီး ဆား(ဆိုဒီယမ္)၊ အဆီ၊ အခ်ိဳ မႈန္႔၊ အရသာ စတဲ့အရာေတြ
ပါဝင္မႈမ်ားတာေၾကာင့္ပါ။
စတင္ထုတ္လုပ္ခဲ့တာျဖစ္ပါ တယ္။ အဆင္သင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ ေတြကို ေန႔စဥ္
စားေနတာဟာ က်န္းမာေရးကို အႏၱရာယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့
အာဟာရတန္ဖိုး နည္းပါးၿပီး ဆား(ဆိုဒီယမ္)၊ အဆီ၊ အခ်ိဳ မႈန္႔၊ အရသာ စတဲ့အရာေတြ
ပါဝင္မႈမ်ားတာေၾကာင့္ပါ။
ဆား(ဆိုဒီယမ္) ပါဝင္မႈ မ်ားတာ ေၾကာင့္ အဆင္သင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ထုပ္ေတြကို
ေန႔တိုင္းစားရင္ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။အဲဒီကတစ္ဆင့္ ႏွလံုးေရာဂါ၊
ေလျဖတ္တာနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ထိခိုက္တာတို႔ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
ေန႔တိုင္းစားရင္ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။အဲဒီကတစ္ဆင့္ ႏွလံုးေရာဂါ၊
ေလျဖတ္တာနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ထိခိုက္တာတို႔ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
အရြယ္ေရာက္သူနဲ႔ ေလးႏွစ္ေက်ာ္တဲ့ ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ တစ္ေန႔မွာ ဆိုဒီယမ္စားႏိုင္တဲ့
ပမာဏက ၁၅၀ဝ မီလီဂရမ္ျဖစ္ၿပီး ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ေခါက္ဆြဲထုပ္တစ္ထုပ္ မွာ ပါဝင္တဲ့
ဆိုဒီယမ္က ၂၇၀ဝ မီလီဂရမ္ျဖစ္ပါတယ္။
ပမာဏက ၁၅၀ဝ မီလီဂရမ္ျဖစ္ၿပီး ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ေခါက္ဆြဲထုပ္တစ္ထုပ္ မွာ ပါဝင္တဲ့
ဆိုဒီယမ္က ၂၇၀ဝ မီလီဂရမ္ျဖစ္ပါတယ္။
ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဆီဟာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္နည္း မမွန္ရင္
ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ (Flavour) ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါနဲ႔
တျခားေရာဂါေဝဒနာေတြကို ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။
ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ (Flavour) ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါနဲ႔
တျခားေရာဂါေဝဒနာေတြကို ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။
အရသာ (Junk Food ) အျဖစ္ အမဲ သားအနံ႔၊ ပင္လယ္စာအနံ႔ စတာေတြကို
ထည့္သြင္းထားကာ ထုတ္လုပ္တဲ့ ကုမၸဏီေပၚမူတည္ၿပီး အမ်ိဳးအစား မတူေပမယ့္
အမ်ားအားျဖင့္ အႏၱရာယ္ရွိပါတယ္။
ထည့္သြင္းထားကာ ထုတ္လုပ္တဲ့ ကုမၸဏီေပၚမူတည္ၿပီး အမ်ိဳးအစား မတူေပမယ့္
အမ်ားအားျဖင့္ အႏၱရာယ္ရွိပါတယ္။
ေခါက္ဆြဲထုပ္ကို အမ်ားႀကီး စား ရင္ အစာမေၾကျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲထုပ္ကို
အဆင္သင့္အစာ (Junk Food) အျဖစ္ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့အစာလို႔ ေဝဖန္ၾကပါတယ္။
ေခါက္ ဆြဲထုပ္တစ္ထုပ္မွာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ အဆီပါဝင္မႈ မ်ားေပမယ့္ အမွ်င္ဓာတ္၊
ဗီတာမင္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္မႈက ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။
အဆင္သင့္အစာ (Junk Food) အျဖစ္ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့အစာလို႔ ေဝဖန္ၾကပါတယ္။
ေခါက္ ဆြဲထုပ္တစ္ထုပ္မွာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ အဆီပါဝင္မႈ မ်ားေပမယ့္ အမွ်င္ဓာတ္၊
ဗီတာမင္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္မႈက ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။
ေခါက္ဆြဲထုပ္ကို အႏၱာရာယ္ကင္းေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္နည္း ေခါက္ဆြဲထုပ္ကို
ေဖာက္ၿပီး ေခါက္ဆြဲေတြကို အရင္ဆံုး ေရေႏြးထဲ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရကိုသြန္ပစ္လိုက္ပါ။
ဒါဆိုရင္ ေခါက္ဆြဲေတြ မကပ္ၿငိေအာင္ ကာကြယ္ေပးတဲ့ ဖေယာင္း (Wax)ကြာ
က်သြားပါလိမ့္မယ္။
ေဖာက္ၿပီး ေခါက္ဆြဲေတြကို အရင္ဆံုး ေရေႏြးထဲ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရကိုသြန္ပစ္လိုက္ပါ။
ဒါဆိုရင္ ေခါက္ဆြဲေတြ မကပ္ၿငိေအာင္ ကာကြယ္ေပးတဲ့ ဖေယာင္း (Wax)ကြာ
က်သြားပါလိမ့္မယ္။
ၿပီးမွ ဟင္းအရည္နဲ႔ စားခ်င္ရင္ ေရေႏြးထပ္ထည့္ရပါမယ္။ ေခါက္ဆြဲက်က္မွ ဆီ၊ ဆား စေသာ
ပါဝင္တဲ့ အရသာအမႈန္႔ေတြကို ထည့္ေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီနည္းက လံုးဝအႏၱရာယ္ကင္း
တာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။
ပါဝင္တဲ့ အရသာအမႈန္႔ေတြကို ထည့္ေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီနည္းက လံုးဝအႏၱရာယ္ကင္း
တာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။
အရင္က လူအ မ်ားစုဟာ ေရေႏြးျပဳတ္ထဲ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ ပါဝင္တဲ့ ပစၥည္းေတြ အကုန္ထည့္ၿပီး
ေခါက္ဆြဲက်က္ရင္ စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒီနည္းနဲ႔ စာရင္ အခုေျပာျပတဲ့ ခ်က္ျပဳတ္ နည္းက
အႏၱရာယ္ ပိုေလ်ာ့ပါးသြားတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေခါက္ဆြဲက်က္ရင္ စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒီနည္းနဲ႔ စာရင္ အခုေျပာျပတဲ့ ခ်က္ျပဳတ္ နည္းက
အႏၱရာယ္ ပိုေလ်ာ့ပါးသြားတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္တစ္ခ်က္က လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္း၇ြက္ေတြ ထည့္ျပီး ျပဳတ္စားရင္ ေခါက္ဆြဲထုပ္မွာ
ပါဝင္မႈ နည္းတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ေတြကို ရရွိေစႏိုင္တာေၾကာင့္
က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းပါတယ္။
ပါဝင္မႈ နည္းတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ေတြကို ရရွိေစႏိုင္တာေၾကာင့္
က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းပါတယ္။
အႏၱာရယ္ကင္းခ်င္ရင္ ေခါက္ဆြဲထုပ္ကို ေန႔တိုင္း မစားသင့္ပါဘူး။ တစ္ေန႔ သံုး-ေလးထုပ္
စားတာကို ေရွာင္ရပါမယ္။ ႀကိဳက္လို႔ စားခ်င္ရင္ သံုးရက္ၾကာမွ တစ္ ထုပ္ေလာက္ပဲ
စားပါလို႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္။
စားတာကို ေရွာင္ရပါမယ္။ ႀကိဳက္လို႔ စားခ်င္ရင္ သံုးရက္ၾကာမွ တစ္ ထုပ္ေလာက္ပဲ
စားပါလို႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္။
ေဒါက္တာဦးကိုကို
By Good Health
By Good Health
Admin
KO SAI
Free Online Radio Media (Malaysia)
Website - www.malaysiaonlineradiomedia.com
Facebook Page - https://www.facebook.com/nayzawlin4
KO SAI
Free Online Radio Media (Malaysia)
Website - www.malaysiaonlineradiomedia.com
Facebook Page - https://www.facebook.com/nayzawlin4
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။