အစိမ္းေရာင္ လြင္ျပင္
လြယ္လြယ္ကူကူ ေခါပုတ္လုပ္ၾကမလား..
ကၽြန္မတို႕ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ႕ ေခါပုတ္ဆိုတာမ်ိဳးက သစ္သားေတြနဲ႕ ထြင္းထားတဲ႕ ဆံု တို႕၊ ေျခေထာက္နဲ႕ ေထာင္းရတဲ႕ ေမာင္းတို႕လိုမ်ိဳးေတြ ရွိမွ စားလို႕ရတဲ႕ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ ဒါေပမဲ႔ ခုေခတ္မွာေတာ႕ အဲဒီလို လက္ေထာင္းဆံုေတြ၊ ေမာင္းေတြ မရွိပဲ ေခါပုတ္ကို လြယ္လြယ္ကူကူ လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။ ေခါပုတ္ကို ေကာက္ညွင္းဆန္နဲ႕ ျပဳလုပ္ပါတယ္။ ေကာင္းညွင္းဆန္ အျဖဴေရာ၊ အမည္း (ငခ်ိတ္)နဲ႕ပါ ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေခါပုတ္ေထာင္းလိုတဲ႕ ေကာက္ညွင္းကို မနက္ေထာင္းမယ္ ဆိုရင္ ေရေဆးျပီး တစ္ညေရစိမ္ထားရပါတယ္။ ညေထာင္းရင္ေတာ႕ မနက္ကတည္းက ေရစိမ္ထားပါတယ္။ ေရစိမ္ထားတဲ႕ ေကာက္ညွင္းေတြကို ေရစစ္ထားျပီးေတာ႕ ေပါင္းရပါမယ္။ ေကာင္ညွင္းေပါင္းဖို႕ကိုေတာ႕ ေပါင္းေခ်ာင္(ခ) ေပါင္းအိုးေတာ႕ လိုပါတယ္။ ေပါင္းအိုးမရွိရင္ rice cooker အေပၚမွာပါတဲ႔ ဟာ ေလးနဲ႕ ေပါင္းႏိုင္ပါတယ္။
ေကာက္ညွင္းက်က္သြားရင္ေတာ႕ ေရအထပ္ထပ္ ေဆးေၾကာ သန္႕စင္ထားတဲ႕ ဆာလာအိတ္ တစ္ခု လိုပါတယ္။ ႏွမ္းေတြကို ေလွာ္ျပီး ဆားထည္႕ကာ ေထာင္းထားဖို႕ လိုပါမယ္။ အဲဒီ ဆာလာအိတ္ကိုခင္းျပီးေကာက္ညွင္းေတြ မကပ္ေအာင္ ဆာလာအိတ္အေပၚမွာ ႏွမ္းေတြ ျဖဴးရပါတယ္။ ျပီးေတာ႕မွာ ေကာက္ညွင္းေပါင္းထားတာကို ျဖန္႕ခင္းလိုက္ျပီး ဆား အေနေတာ္ ထည္႕လိုက္ပါတယ္။ ထို႕ေနာက္ ဆာလာအိတ္တစ္ဖက္ အစနဲ႕ ျပန္ဖံုးျပီး ထင္းေခ်ာင္းလို သစ္သားေခ်ာင္း တစ္ခုခုနဲ႕ ေထာင္းေပး ထုေပးရပါတယ္။ (အေပၚထပ္မွာ ေနသူမ်ား မိမိေအာက္ထပ္ကလူေတြ နားမခံသာေအာင္ ဒီနည္းနဲ႕ ႏွိပ္စက္ႏိုင္ပါျပီ.. ခိခိ)
ေထာင္းေနတုန္းမွာ ျပန္႔သြားတဲ႕ ေကာက္ညွင္းေတြကို အလယ္နားကို ျပန္စုေပးျပီး အၾကိမ္ၾကိမ္ေထာင္းေပးရင္ ေစးပိုင္ျပီး ညွက္ေနတဲ႕ ပူပူေႏြးေႏြး ေခါပုတ္ ျဖစ္လာပါျပီ။ အဲဒါေခါပုတ္ကိုမွ အလံုးအရြယ္ေတာ္ေလးေတြ လုပ္ပါတယ္။ ငယ္တုန္းကေတာ႕ အဲဒီအလံုး ပူေႏြးေႏြးေလးေတြကို ဆီတိုဖူး တို႕ ႏွမ္းေထာင္းတို႕နဲ႕ တို႕စားရတာ အလြန္ေပ်ာ္ပါတယ္။
(ပံုထဲကလို ဆာလာအိတ္ေပၚ ျဖန္႕ခင္းျပီး မဟုတ္လဲ ေကာက္ညွင္အားလံုးကို ဆာလာအိတ္ထဲထည္႕ျပီးမွ ဆာလာအိတ္ကို ၾကိဳးနဲ႕ခ်ည္ျပီး ဆာလာအိတ္ေပၚကို ထုတာ ေထာင္းတာ လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။)
အလံုးေလးေတြ ျဖစ္လာတဲ႔ ေခါပုတ္ကိုေတာ႕ အျပားေလးေတြ ျဖစ္လာေအာင္ လက္ႏွစ္ဖက္ထိပ္ေလးနဲ႕ ခပ္သာသာေလး ျပားေပးလိုက္ပါတယ္။ ဒီလိုဆိုရင္ ေစ်းထဲမွာ ေရာင္းေနတဲ႕ ေခါပုတ္ျဖစ္လာပါျပီ။ ဒီလိုေထာင္းလို႕ အဆင္မေျပရင္ ငရုပ္ဆံုေလးနဲ႕သာ နည္းနည္းခ်င္း ေထာင္းလိုက္ပါ
ေခါပုတ္ေထာင္းရာမွာ အဓိက လိုအပ္တာက ေကာက္ညွင္းေတြ ကပ္မသြားေအာင္ အသံုးျပဳဖို႕ ႏွမ္းက မျဖစ္မေန လိုအပ္ပါတယ္။ အထက္က ေဖာ္ျပခဲ႔သလို ဆာလာအိတ္ထဲ ထည္႕ျပီး ထုတာ ေထာင္းတာကေတာ႕ ဆံုေတြ ေမာင္းေတြနဲ႕ ေထာင္းသလိုေတာ႕ အရမ္းညွက္မွာ မဟုတ္ေပမဲ႔ စားလို႕ သင္႕တင္႕တဲ႕ ေခါပုတ္ကို လြယ္လြယ္ကူကူ ရႏိုင္ပါတယ္။
တကယ္လို႕ ေခါပုတ္ေတြ လက္ေဆာင္ရခဲ႕တယ္။ သို႕မဟုတ္ ရွမ္းျပည္သြားလို႕ အမ်ားၾကီး ဝယ္လာခဲ႕တယ္။ ဒါေပမဲ႔ ခဏနဲ႕ မိႈတက္သြားလို႕ ၾကာၾကာ မစားလိုက္ရဘူး ဆိုသူမ်ားအတြက္ ေခါပုတ္ကို တာရွည္ထားျပီး စားလို႕ရတဲ႕နည္းတစ္ခု ေပးပါမယ္။ အဲဒါကေတာ႕ အသားငါးေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲထည္႕ထားျပီး ၾကာၾကာထားခံေအာင္ လုပ္သကဲ႕သို႕ပဲ .. ေခါပုတ္မ်ားကိုလည္း ေရခဲတဲ႕အထပ္မွာ ထည္႕ထားျပီး မိမိ စားလိုတဲ႕အခ်ိန္မွ ထုတ္ျပီး ေၾကာ္စားကင္စားႏိုင္ပါတယ္။ သို႕ေပမဲ႔ မေၾကာ္ခင္ ၄နာရီ ၅နာရီ ၾကိဳတင္ျပီး ထုတ္ထားဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။ မဟုတ္ရင္ ေရခဲျဖစ္ေနတဲ႕ ေခါပုတ္ေတြက လြယ္လြယ္နဲ႕ ေပ်ာ႕သြားမွာ မဟုတ္လို႕ပါ။ အိမ္မွာေတာ႕ လြန္ခဲ႕တဲ႕ ၁၀ရက္ေက်ာ္ ေလာက္ကတည္းက သီေပါက မိတ္ေဆြ မလြင္ ( Nang Lwin Lwin Aung ) ပို႕ေပးထားတဲ႕ ေခါပုတ္ေတြကို ဒီနည္းအတုိင္း ေရခဲေသတၱာထဲထည္႕ထားျပီး စားေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။ တစ္လက္စတည္း ေခါပုတ္ေတြ အမ်ားၾကီး လက္ေဆာင္ေပးလိုက္တဲ႕ မလြင္ေရ ေက်းဇူးအထူးပါလို႕ ဒီေနရာကေန ေျပာလိုက္ပါရေစေနာ္)
ေခါပုတ္စားခ်င္သူမ်ားအားလံုး အဆင္ေျပၾကပါေစ...
ကၽြန္မတို႕ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ႕ ေခါပုတ္ဆိုတာမ်ိဳးက သစ္သားေတြနဲ႕ ထြင္းထားတဲ႕ ဆံု တို႕၊ ေျခေထာက္နဲ႕ ေထာင္းရတဲ႕ ေမာင္းတို႕လိုမ်ိဳးေတြ ရွိမွ စားလို႕ရတဲ႕ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ ဒါေပမဲ႔ ခုေခတ္မွာေတာ႕ အဲဒီလို လက္ေထာင္းဆံုေတြ၊ ေမာင္းေတြ မရွိပဲ ေခါပုတ္ကို လြယ္လြယ္ကူကူ လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။ ေခါပုတ္ကို ေကာက္ညွင္းဆန္နဲ႕ ျပဳလုပ္ပါတယ္။ ေကာင္းညွင္းဆန္ အျဖဴေရာ၊ အမည္း (ငခ်ိတ္)နဲ႕ပါ ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေခါပုတ္ေထာင္းလိုတဲ႕ ေကာက္ညွင္းကို မနက္ေထာင္းမယ္ ဆိုရင္ ေရေဆးျပီး တစ္ညေရစိမ္ထားရပါတယ္။ ညေထာင္းရင္ေတာ႕ မနက္ကတည္းက ေရစိမ္ထားပါတယ္။ ေရစိမ္ထားတဲ႕ ေကာက္ညွင္းေတြကို ေရစစ္ထားျပီးေတာ႕ ေပါင္းရပါမယ္။ ေကာင္ညွင္းေပါင္းဖို႕ကိုေတာ႕ ေပါင္းေခ်ာင္(ခ) ေပါင္းအိုးေတာ႕ လိုပါတယ္။ ေပါင္းအိုးမရွိရင္ rice cooker အေပၚမွာပါတဲ႔ ဟာ ေလးနဲ႕ ေပါင္းႏိုင္ပါတယ္။
ေကာက္ညွင္းက်က္သြားရင္ေတာ႕ ေရအထပ္ထပ္ ေဆးေၾကာ သန္႕စင္ထားတဲ႕ ဆာလာအိတ္ တစ္ခု လိုပါတယ္။ ႏွမ္းေတြကို ေလွာ္ျပီး ဆားထည္႕ကာ ေထာင္းထားဖို႕ လိုပါမယ္။ အဲဒီ ဆာလာအိတ္ကိုခင္းျပီးေကာက္ညွင္းေတြ မကပ္ေအာင္ ဆာလာအိတ္အေပၚမွာ ႏွမ္းေတြ ျဖဴးရပါတယ္။ ျပီးေတာ႕မွာ ေကာက္ညွင္းေပါင္းထားတာကို ျဖန္႕ခင္းလိုက္ျပီး ဆား အေနေတာ္ ထည္႕လိုက္ပါတယ္။ ထို႕ေနာက္ ဆာလာအိတ္တစ္ဖက္ အစနဲ႕ ျပန္ဖံုးျပီး ထင္းေခ်ာင္းလို သစ္သားေခ်ာင္း တစ္ခုခုနဲ႕ ေထာင္းေပး ထုေပးရပါတယ္။ (အေပၚထပ္မွာ ေနသူမ်ား မိမိေအာက္ထပ္ကလူေတြ နားမခံသာေအာင္ ဒီနည္းနဲ႕ ႏွိပ္စက္ႏိုင္ပါျပီ.. ခိခိ)
ေထာင္းေနတုန္းမွာ ျပန္႔သြားတဲ႕ ေကာက္ညွင္းေတြကို အလယ္နားကို ျပန္စုေပးျပီး အၾကိမ္ၾကိမ္ေထာင္းေပးရင္ ေစးပိုင္ျပီး ညွက္ေနတဲ႕ ပူပူေႏြးေႏြး ေခါပုတ္ ျဖစ္လာပါျပီ။ အဲဒါေခါပုတ္ကိုမွ အလံုးအရြယ္ေတာ္ေလးေတြ လုပ္ပါတယ္။ ငယ္တုန္းကေတာ႕ အဲဒီအလံုး ပူေႏြးေႏြးေလးေတြကို ဆီတိုဖူး တို႕ ႏွမ္းေထာင္းတို႕နဲ႕ တို႕စားရတာ အလြန္ေပ်ာ္ပါတယ္။
(ပံုထဲကလို ဆာလာအိတ္ေပၚ ျဖန္႕ခင္းျပီး မဟုတ္လဲ ေကာက္ညွင္အားလံုးကို ဆာလာအိတ္ထဲထည္႕ျပီးမွ ဆာလာအိတ္ကို ၾကိဳးနဲ႕ခ်ည္ျပီး ဆာလာအိတ္ေပၚကို ထုတာ ေထာင္းတာ လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။)
အလံုးေလးေတြ ျဖစ္လာတဲ႔ ေခါပုတ္ကိုေတာ႕ အျပားေလးေတြ ျဖစ္လာေအာင္ လက္ႏွစ္ဖက္ထိပ္ေလးနဲ႕ ခပ္သာသာေလး ျပားေပးလိုက္ပါတယ္။ ဒီလိုဆိုရင္ ေစ်းထဲမွာ ေရာင္းေနတဲ႕ ေခါပုတ္ျဖစ္လာပါျပီ။ ဒီလိုေထာင္းလို႕ အဆင္မေျပရင္ ငရုပ္ဆံုေလးနဲ႕သာ နည္းနည္းခ်င္း ေထာင္းလိုက္ပါ
ေခါပုတ္ေထာင္းရာမွာ အဓိက လိုအပ္တာက ေကာက္ညွင္းေတြ ကပ္မသြားေအာင္ အသံုးျပဳဖို႕ ႏွမ္းက မျဖစ္မေန လိုအပ္ပါတယ္။ အထက္က ေဖာ္ျပခဲ႔သလို ဆာလာအိတ္ထဲ ထည္႕ျပီး ထုတာ ေထာင္းတာကေတာ႕ ဆံုေတြ ေမာင္းေတြနဲ႕ ေထာင္းသလိုေတာ႕ အရမ္းညွက္မွာ မဟုတ္ေပမဲ႔ စားလို႕ သင္႕တင္႕တဲ႕ ေခါပုတ္ကို လြယ္လြယ္ကူကူ ရႏိုင္ပါတယ္။
တကယ္လို႕ ေခါပုတ္ေတြ လက္ေဆာင္ရခဲ႕တယ္။ သို႕မဟုတ္ ရွမ္းျပည္သြားလို႕ အမ်ားၾကီး ဝယ္လာခဲ႕တယ္။ ဒါေပမဲ႔ ခဏနဲ႕ မိႈတက္သြားလို႕ ၾကာၾကာ မစားလိုက္ရဘူး ဆိုသူမ်ားအတြက္ ေခါပုတ္ကို တာရွည္ထားျပီး စားလို႕ရတဲ႕နည္းတစ္ခု ေပးပါမယ္။ အဲဒါကေတာ႕ အသားငါးေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲထည္႕ထားျပီး ၾကာၾကာထားခံေအာင္ လုပ္သကဲ႕သို႕ပဲ .. ေခါပုတ္မ်ားကိုလည္း ေရခဲတဲ႕အထပ္မွာ ထည္႕ထားျပီး မိမိ စားလိုတဲ႕အခ်ိန္မွ ထုတ္ျပီး ေၾကာ္စားကင္စားႏိုင္ပါတယ္။ သို႕ေပမဲ႔ မေၾကာ္ခင္ ၄နာရီ ၅နာရီ ၾကိဳတင္ျပီး ထုတ္ထားဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။ မဟုတ္ရင္ ေရခဲျဖစ္ေနတဲ႕ ေခါပုတ္ေတြက လြယ္လြယ္နဲ႕ ေပ်ာ႕သြားမွာ မဟုတ္လို႕ပါ။ အိမ္မွာေတာ႕ လြန္ခဲ႕တဲ႕ ၁၀ရက္ေက်ာ္ ေလာက္ကတည္းက သီေပါက မိတ္ေဆြ မလြင္ ( Nang Lwin Lwin Aung ) ပို႕ေပးထားတဲ႕ ေခါပုတ္ေတြကို ဒီနည္းအတုိင္း ေရခဲေသတၱာထဲထည္႕ထားျပီး စားေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။ တစ္လက္စတည္း ေခါပုတ္ေတြ အမ်ားၾကီး လက္ေဆာင္ေပးလိုက္တဲ႕ မလြင္ေရ ေက်းဇူးအထူးပါလို႕ ဒီေနရာကေန ေျပာလိုက္ပါရေစေနာ္)
ေခါပုတ္စားခ်င္သူမ်ားအားလံုး အဆင္ေျပၾကပါေစ...
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။