ရန္ကုုန္ထမင္းေပါင္း (၃ ပြဲ - ၄ ပြဲစာအတြက္)
ရန္ကုုန္ထမင္းေပါင္းေမးထားတ ဲ့သူေတြအတြက္ေကာ အျခားသူငယ္ခ်င္းေတြအတြက္ေကာ
မႏၱေလးသူေပမယ့္ ရန္ကုုန္ထမင္းေပါင္းလဲ ျကိုုက္တယ္ရွင့္။ ဟင္းမ်ားမ်ားမခ်က္ခ်င္တဲ့ ေန ့ဆိုု ရန္ကုုန္ထမင္းေပါင္းေလးခ်က္ စားလိုုက္ရင္ အားလုုံးအဆင္ေျပတယ္။ အသီးအႏွံလဲ ပါတယ္။ အသားလဲပါတယ္။ စားလိုု ့လဲေကာင္းတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ျကေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား - ၁၀ သား
၂။ ျကက္ျမစ္ ျကက္သည္း - ၁ စုုံ
၃။ ပုုဇြန္အေသး - ၁၀ သား
၄။ ငုုံးဥ - ၆ လုုံး
၅။ ကိုုက္လန္ - ၄ ပင္
၆။ ပန္းမုုန္လာ - လက္တဆုုပ္စာ
၇။ အစိမ္းေ၇ာင္ ပန္းမုုန္လာ - လက္တဆုုပ္စာ
၈။ မုုန္လာဥနီ - ၁ ဥ
၉။ ေဂၚဖီထုုပ္ - လက္တဆုုပ္စာ
၁၀။ မုုန္ညွင္းျဖဴ - အနည္းငယ္
၁၁။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၂။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၄။ ျကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၅။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၆။ နွမ္းဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၁၇။ ေကာ္မွဳန္ ့(သိုု ့) ေျပာင္းဖူးမွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၈။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြွာ
၁၉။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္သားကိုု အတုုံးအေသးေလးေတြ (သိုု ့) ရွည္ရွည္ပါးပါးေလးေတြလွီးထာ းပါ။ ျကက္ျမစ္ ျကက္သည္းကိုုလဲ သန္ ့စင္ျပီး ျကိုုက္နွစ္သက္ရာအရြယ္အစားလ ွီးထားပါ။ ပုုဇြန္ကိုု အခြံႏြွာထားပါ။ ငုုံးဥကိုု ျပဳတ္ျပီး အခြံႏြွာထားပါ။
၂။ အသီးအနွံမ်ားကိုု ေရေဆးသန္ ့စင္ျပီး ျကိုုက္နွစ္သက္ရာအရြယ္အစားလ ွီးထားပါ။
မာေသာ အသီးအနွံမ်ားျဖစ္တဲ့ မုုန္လာဥနီ၊ ပန္းမုုန္လာ၊
အစိမ္းေ၇ာင္ပန္းမုုန္လာ၊ ကိုုက္လန္အရိုုးတိုု ့ကိုု သတ္သတ္၊ ေဂၚဖီထုုပ္၊
မုုန္ညွင္းျဖဴ နွင့္ ကိုုက္လန္ အ၇ြက္တိုု ့ကိုုသတ္သတ္စီထားပါ။ ေကာ္မွဳန္
့ကိုုတရုုတ္ထမင္းစားပန္းကန္ လုုံးထဲထည့္ရ်္ ေရကိုု ပန္းကန္လုုံးျပည့္ခါနီးထိထည ့္ျပီး ေကာ္မွဳန္ ့အရည္ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုုးျကီးျကီး တခုုထဲတြင္ ဆီကိုုထည့္ အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ဓါးျပား၇ိုုက္ထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴ အနံ ့ေမြွးလာလွ်င္ အသား၊ ျကက္သည္းျကက္ျမစ္ကိုု အ၇င္ထည့္ေျကာ္ပါ။ က်က္လွ်င္ ပုုဇြန္ကိုု ထည့္ပါ။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲကိုု ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းနွင့္ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့ကိုု လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ထည့္ရ်္ သမေအာင္ေျကာ္ပါ။
၅။ ျပီးလွ်င္ မာေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားျဖစ္တဲ့
မုုန္လာဥနီ ၊ ပန္းမုုန္လာ၊ အစိမ္းေရာင္ပန္းမုုန္လာ၊ ကိုုက္လန္အရိုုးတိုု
့ကိုုထည့္ရ်္ အရင္ေျကာ္ပါ။ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း၊
သျကား(သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ၊ ႏွမ္းဆီေမြွး၊
ျကက္သားမွုုန္ ့တိုု ့ကိုု ထည့္ပါ။ ေရကိုု အသီးအနွ့ံ
မ်ားဖုုံးရုုံေလာက္ထည့္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ၂ မိနစ္ေလာက္ အဖုုံးမအုုပ္ပဲ
ေမြွျပီးေျကာ္ေပးပါ။ (အဖုုံးအုုပ္လိုုက္ရင္ အစိမ္းေရာင္မ်ားႏြမ္းသြားလိ ုု ့ပါ။)
၆။ ျပီးမွ က်န္ေသာ အရြက္မ်ားကိုု ထည့္၊ ခရုဆီ၊ ငုုံးဥ၊ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္မွုုန္ ့တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ၂ မိနစ္ေလာက္ ေမြွေျကာ္ပါ။ အေပါ့အငံ ျမည္းရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၇။ ထမင္းေပါင္းလုုပ္ရန္အတြက္ ထမင္းကိုု အလယ္မွာထား အေပၚကေန အသီးအနွံ ေျကာ္ထားတာကိုု ဆမ္းျပီး ျကက္ဥေျကာ္ေလးျဖင့္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
ရန္ကုုန္ထမင္းေပါင္းေမးထားတ
မႏၱေလးသူေပမယ့္ ရန္ကုုန္ထမင္းေပါင္းလဲ ျကိုုက္တယ္ရွင့္။ ဟင္းမ်ားမ်ားမခ်က္ခ်င္တဲ့ ေန ့ဆိုု ရန္ကုုန္ထမင္းေပါင္းေလးခ်က္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား - ၁၀ သား
၂။ ျကက္ျမစ္ ျကက္သည္း - ၁ စုုံ
၃။ ပုုဇြန္အေသး - ၁၀ သား
၄။ ငုုံးဥ - ၆ လုုံး
၅။ ကိုုက္လန္ - ၄ ပင္
၆။ ပန္းမုုန္လာ - လက္တဆုုပ္စာ
၇။ အစိမ္းေ၇ာင္ ပန္းမုုန္လာ - လက္တဆုုပ္စာ
၈။ မုုန္လာဥနီ - ၁ ဥ
၉။ ေဂၚဖီထုုပ္ - လက္တဆုုပ္စာ
၁၀။ မုုန္ညွင္းျဖဴ - အနည္းငယ္
၁၁။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၂။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၄။ ျကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၅။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၆။ နွမ္းဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၁၇။ ေကာ္မွဳန္ ့(သိုု ့) ေျပာင္းဖူးမွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၈။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြွာ
၁၉။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္သားကိုု အတုုံးအေသးေလးေတြ (သိုု ့) ရွည္ရွည္ပါးပါးေလးေတြလွီးထာ
၂။ အသီးအနွံမ်ားကိုု ေရေဆးသန္ ့စင္ျပီး ျကိုုက္နွစ္သက္ရာအရြယ္အစားလ
၃။ ဒယ္အိုုးျကီးျကီး တခုုထဲတြင္ ဆီကိုုထည့္ အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ဓါးျပား၇ိုုက္ထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴ အနံ ့ေမြွးလာလွ်င္ အသား၊ ျကက္သည္းျကက္ျမစ္ကိုု အ၇င္ထည့္ေျကာ္ပါ။ က်က္လွ်င္ ပုုဇြန္ကိုု ထည့္ပါ။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲကိုု ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းနွင့္ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့ကိုု လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ထည့္ရ်္ သမေအာင္ေျကာ္ပါ။
၅။ ျပီးလွ်င္ မာေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားျဖစ္တဲ့
၆။ ျပီးမွ က်န္ေသာ အရြက္မ်ားကိုု ထည့္၊ ခရုဆီ၊ ငုုံးဥ၊ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္မွုုန္ ့တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ၂ မိနစ္ေလာက္ ေမြွေျကာ္ပါ။ အေပါ့အငံ ျမည္းရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၇။ ထမင္းေပါင္းလုုပ္ရန္အတြက္ ထမင္းကိုု အလယ္မွာထား အေပၚကေန အသီးအနွံ ေျကာ္ထားတာကိုု ဆမ္းျပီး ျကက္ဥေျကာ္ေလးျဖင့္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။