ကၽြန္ေတာ္ကဂ်ပန္ႏိုင္ငံကို ႀကိဳက္တဲ့အေၾကာင္းတခ်ိဳ႕......
တရက္ထဲမွာ စာတိုက္က အိမ္ကို၃ခါစာလာပို႔ပါတယ္။ႏိုင္ငံျခားကေနစာပို႔လိုက္ရင္ Asia မွာခ်က္ျခင္းေရာက္တဲ့ႏိုင္ငံကဂ်ပန္ႏိုင္ငံျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္တခုက ရာသီဥတု၄မ်ိဳးရွိတဲ့ႏိုင္ငံျဖစ္လို႔ပါ။အခုလိုရာသီ၄မ်ိဳးရွိလို႔လည္းဂ်ပန္လူမ်ိဳးမ်ားဟာရာသီဥတုအလိုက္ေနထိုင္ၾကပါတယ္။
တရက္ထဲမွာ စာတိုက္က အိမ္ကို၃ခါစာလာပို႔ပါတယ္။ႏိုင္ငံျခားကေနစာပို႔လိုက္ရင္ Asia မွာခ်က္ျခင္းေရာက္တဲ့ႏိုင္ငံကဂ်ပန္ႏိုင္ငံျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္တခုက ရာသီဥတု၄မ်ိဳးရွိတဲ့ႏိုင္ငံျဖစ္လို႔ပါ။အခုလိုရာသီ၄မ်ိဳးရွိလို႔လည္းဂ်ပန္လူမ်ိဳးမ်ားဟာရာသီဥတုအလိုက္ေနထိုင္ၾကပါတယ္။
မိုးရာသီအဝင္ေႏြဦးေပါက္ဒီအခ်ိန္မွာဆိုရင္
ရာသီစာျဖစ္တဲ့ဆိုရာမာမဲ့(空豆၊အယ္ဒါမာမဲ့(枝豆)ေတြကလူႀကိဳက္မ်ားပါတယ္။အရက္နဲ႔ဘီယာႀကိဳက္တဲ့သူေတြအတြက္
အရက္ကရတဲ့ေရာဂါအႏၲရာယ္ကို
ကာကြယ္ေပးတဲ့အစားအစာျဖစ္လို႔ဒီရာသီမွာဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြအတြက္မရွိမျဖစ္တဲ့အစားအစာတခုျဖစ္ပါတယ္။
ကၽြန္းႏိုင္ငံျဖစ္ၿပီးငါးႀကိဳက္တဲ့ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးမ်ားအတြက္က အာ့ယု(あゆ)အာ့နဂိုး(アナゴ)နဲ႔လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့အဂ်ီး(アジ)ဆိုတဲ့ငါးေတြက ေစ်းဆိုင္ေတြမွာသူ႔ထက္ငါေစ်းေပါေပါနဲ႔ေရာင္းခ်ေနၾကပါတယ္။ကၽြန္ေတာ္ကိုယ္တိုင္လည္း ဒီရာသီေရာက္ရင္ျပည့္ျပည့္ေဖာင္းေဖာင္းရွိတဲ့အာ့ဂ်ိ(アジ)ငါးကို ျခစ္ထားတဲ့ဂ်င္း Shoyu( soy sauce )လို႔ေခၚတာနဲ႔တို႔စားရတာႏွစ္ၿခိဳက္ပါတယ္။( ၫွီတဲ့ငါးမ်ားဟာ ပဲငံျပာရည္နဲ႔တို႔စားတဲ့အခါ ဝါ့စဘိ(わさび)နဲ႔တို႔စားတာထက္ ဂ်င္းနဲ႔တို႔စားတာက ပိုလို႔ေကာင္းပါတယ္။)
ဝမ္းသာစရာက ဒီရာသီမွာဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ျမန္မာလူမ်ိဳးအႀကိဳက္ ကန္စြန္းရြက္က super ေတြမွာ( エンサイ、空芯菜くうしんさいဆိုတဲ့နာမည္နဲ႔ေရာင္းပါတယ္။ဒီရာသီေရာက္ရင္ခ်ည္ေပါင္ရြက္ေတြကလည္းစိုက္လို႔ရလို႔ တခ်ိဳ႕ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားကျမန္မာျပည္ကေနမ်ိဳးေစ့မွာၿပီးစိုက္ၾကပါတယ္။သူ႔ရာသီမွာ စိုက္လို႔အပင္ေတြကရွင္သန္ပါတယ္။ဟိုတုန္းကခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဆိုတာအေျခာက္ခံထားတာပဲစားရတဲ့ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားအတြက္ လတ္လတ္ဆပ္ဆပ္ရွိတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္မ်ိဳးကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံလိုမ်ိဳးမွာစားလို႔ရတာတကယ္ lucky ပါ။
အသီးထဲကဆိုရင္ ဖရဲသီးေျပာင္းဖူးနဲ႔တျခားအသီးအနံွေတြကလည္းေစ်းေပါေပါနဲ႔ဝယ္လို႔ရတဲ့အခ်ိန္ျဖစ္ပါတယ္။
ဒီလိုရာသီနဲ႔အခ်ိန္မွာပဲလုပ္ႏိုင္တဲ့ပစၥည္းေတြကမ်ားလို႔ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ထုတ္ကုန္တခ်ိဳ႕ကgentei 限定(げんてい)
လို႔ နာမည္ေပးၾကပါတယ္။ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြကလည္းအခ်ိန္တိုေလးတခုမွာေပၚလာတဲ့限定(げんてい)ကို ႏွစ္ၿခိဳက္ၾကပါတယ္။ဒီအခ်ိန္မွာပဲ႐တယ္လို႔သတ္မွတ္ထားတဲ့限定(げんてい)ကအခ်ိန္က်ရင္မရွိေတာ့ပါဘူး။ဝမ္းနည္းစရာေကာင္းပါတယ္။ဘာမွေတာ့ပူစရာမရွိပါဘူး၊တျခားပစၥည္းတခုက အသစ္ထြက္လာမွာပါ။သူႏိုင္ငံရဲ႕စီးပြားေရးလုပ္ရပ္တခုပါ။
တခုေတာ့သတိထားပါ။ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြႀကိဳက္တဲ့限定(げんてい)ဆိုတာက ေနာက္ႏွစ္မွာလည္းဒီရာသီေရာက္ရင္ျပန္ၿပီးေပၚလာမယ္ပစၥည္းတခုျဖစ္လို႔မဝယ္မျဖစ္ေနရမယ္လို႔စိတ္ထဲမွာမထားပါနဲ႔.....
Myo Tint.
ကာကြယ္ေပးတဲ့အစားအစာျဖစ္လို႔ဒီရာသီမွာဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြအတြက္မရွိမျဖစ္တဲ့အစားအစာတခုျဖစ္ပါတယ္။
ကၽြန္းႏိုင္ငံျဖစ္ၿပီးငါးႀကိဳက္တဲ့ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးမ်ားအတြက္က အာ့ယု(あゆ)အာ့နဂိုး(アナゴ)နဲ႔လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့အဂ်ီး(アジ)ဆိုတဲ့ငါးေတြက ေစ်းဆိုင္ေတြမွာသူ႔ထက္ငါေစ်းေပါေပါနဲ႔ေရာင္းခ်ေနၾကပါတယ္။ကၽြန္ေတာ္ကိုယ္တိုင္လည္း ဒီရာသီေရာက္ရင္ျပည့္ျပည့္ေဖာင္းေဖာင္းရွိတဲ့အာ့ဂ်ိ(アジ)ငါးကို ျခစ္ထားတဲ့ဂ်င္း Shoyu( soy sauce )လို႔ေခၚတာနဲ႔တို႔စားရတာႏွစ္ၿခိဳက္ပါတယ္။( ၫွီတဲ့ငါးမ်ားဟာ ပဲငံျပာရည္နဲ႔တို႔စားတဲ့အခါ ဝါ့စဘိ(わさび)နဲ႔တို႔စားတာထက္ ဂ်င္းနဲ႔တို႔စားတာက ပိုလို႔ေကာင္းပါတယ္။)
ဝမ္းသာစရာက ဒီရာသီမွာဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ျမန္မာလူမ်ိဳးအႀကိဳက္ ကန္စြန္းရြက္က super ေတြမွာ( エンサイ、空芯菜くうしんさいဆိုတဲ့နာမည္နဲ႔ေရာင္းပါတယ္။ဒီရာသီေရာက္ရင္ခ်ည္ေပါင္ရြက္ေတြကလည္းစိုက္လို႔ရလို႔ တခ်ိဳ႕ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားကျမန္မာျပည္ကေနမ်ိဳးေစ့မွာၿပီးစိုက္ၾကပါတယ္။သူ႔ရာသီမွာ စိုက္လို႔အပင္ေတြကရွင္သန္ပါတယ္။ဟိုတုန္းကခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဆိုတာအေျခာက္ခံထားတာပဲစားရတဲ့ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားအတြက္ လတ္လတ္ဆပ္ဆပ္ရွိတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္မ်ိဳးကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံလိုမ်ိဳးမွာစားလို႔ရတာတကယ္ lucky ပါ။
အသီးထဲကဆိုရင္ ဖရဲသီးေျပာင္းဖူးနဲ႔တျခားအသီးအနံွေတြကလည္းေစ်းေပါေပါနဲ႔ဝယ္လို႔ရတဲ့အခ်ိန္ျဖစ္ပါတယ္။
ဒီလိုရာသီနဲ႔အခ်ိန္မွာပဲလုပ္ႏိုင္တဲ့ပစၥည္းေတြကမ်ားလို႔ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ထုတ္ကုန္တခ်ိဳ႕ကgentei 限定(げんてい)
လို႔ နာမည္ေပးၾကပါတယ္။ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြကလည္းအခ်ိန္တိုေလးတခုမွာေပၚလာတဲ့限定(げんてい)ကို ႏွစ္ၿခိဳက္ၾကပါတယ္။ဒီအခ်ိန္မွာပဲ႐တယ္လို႔သတ္မွတ္ထားတဲ့限定(げんてい)ကအခ်ိန္က်ရင္မရွိေတာ့ပါဘူး။ဝမ္းနည္းစရာေကာင္းပါတယ္။ဘာမွေတာ့ပူစရာမရွိပါဘူး၊တျခားပစၥည္းတခုက အသစ္ထြက္လာမွာပါ။သူႏိုင္ငံရဲ႕စီးပြားေရးလုပ္ရပ္တခုပါ။
တခုေတာ့သတိထားပါ။ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြႀကိဳက္တဲ့限定(げんてい)ဆိုတာက ေနာက္ႏွစ္မွာလည္းဒီရာသီေရာက္ရင္ျပန္ၿပီးေပၚလာမယ္ပစၥည္းတခုျဖစ္လို႔မဝယ္မျဖစ္ေနရမယ္လို႔စိတ္ထဲမွာမထားပါနဲ႔.....
Myo Tint.
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။