ေဆးပညာဆိုင္ရာေဆာင္းပါးမ်ား
ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ ဆူးပုပ္ပင္
================
Item Name --------- Acacia pennata Willd (ဆူးပုပ္ပင္)
Category ------------ Raw Material...
Botany Term -------- Acacia pennata Willd
Species Family ----- Mimosaceae
================
Item Name --------- Acacia pennata Willd (ဆူးပုပ္ပင္)
Category ------------ Raw Material...
Botany Term -------- Acacia pennata Willd
Species Family ----- Mimosaceae
ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႕အျပား၌ ေပါက္ေရာက္သည္။ သဘာ၀အေလ်ာက္ အေလ့က် ေပါက္ေရာက္ေသာ္လည္း ျခံ၀င္းမ်ား အတြင္း၌ စားပင္အလို႕ငွာ အသင့္အတင့္ စိုက္ပ်ိဳးၾကသည္။
အပင္
ႏြယ္ပင္မ်ိဳးျဖစ္၍ ပင္စည္အသားမာသည္။ အေခါက္ပါးသည္။ တစ္ပင္လံုး ဆူးမ်ား႐ွိ၏။
အရြက္
ႏွစ္ခါ ငွက္ေမြး႐ြက္ေပါင္း ျဖစ္၍ ႐ြက္လႊဲထြက္သည္။ ႐ြက္ျမႊာ ၃၀-၆၀ စံု ထိပါ႐ွိသည္။ ႐ြက္ျမႊာမ်ား အလြန္ေသးငယ္ၿပီး ႐ွည္ေမ်ာေမ်ာပံု ႐ွိ၏။ ခပ္စိပ္စိပ္ မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုင္ ထြက္သည္။(႐ွားရြက္ႏွင့္ သဏၭာန္တူသည္။) ႐ြက္ညွာရင္း ေဖာင္းၿပီး ႐ြက္ညွာေက်ာဘက္တြင္ ဆူး႐ွိ၏။
အပြင့္
ပန္းပြင့္သည္ အျဖဴေရာင္ သို႕မဟုတ္ ျဖဴ၀ါေရာင္ ႐ွိသည္။ နယုန္လမွ ၀ါေခါင္လအထိ ပြင့္သည္။
အသီး
အသီးေတာင့္ ခပ္ျပားျပား ျဖစ္ၿပီး ေျဖာင့္မတ္သည္။အသီးအက္ေၾကာင္း ထင္႐ွားသည္။ အေစ့ အ၀ါေရာင္ သို႕မဟုတ္ အညိဳေရာင္႐ွိသည္။အေစ့ ၈-၁၂ ေစ့ထိ ပါသည္။ တန္ေဆာင္မုန္း လမွ ျပာသိုလအတြင္း အသီး ရင့္မွည့္သည္။
► အသံုးဝင္ပံု
အ႐ြက္၊ အျမစ္။
အာနိသင္
ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရ ဆူးပုပ္ႀကီးသည္ ခါး၏၊ ဖန္၏၊ ေသြးေဖာက္ျပန္ျခင္း၊ ေလသည္းေျခႏွင့္ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါတုိ႕ကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။ ၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစ၏။ မီးယပ္ေရာဂါ၌ ေျမြဆိပ္ႏွင့္တူေသာ ေသြးကုိ ေၾကေစ၏။
► အရြက္
၁ ။ ဆူးပုပ္႐ြက္ကုိ စားျခင္းျဖင့္ အသားမာေပါက္ျခင္းကို ေပ်ာက္ေစသည္။
၂။ အ႐ြက္ကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ အထက္သို႕ ဆန္တက္ေသာ ေလကို လည္းေကာင္း၊ ေအာက္သို႕သက္ေသာ ေလကို လည္းေကာင္း ေၾကေစႏိုင္၏။
၃။ အစာမေၾကေရာဂါ၊ သြားဖံုးမွ ေသြးယိုစီးျခင္း ေရာဂါမ်ား အတြက္လည္း သံုး၏။
ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
အပင္
ႏြယ္ပင္မ်ိဳးျဖစ္၍ ပင္စည္အသားမာသည္။ အေခါက္ပါးသည္။ တစ္ပင္လံုး ဆူးမ်ား႐ွိ၏။
အရြက္
ႏွစ္ခါ ငွက္ေမြး႐ြက္ေပါင္း ျဖစ္၍ ႐ြက္လႊဲထြက္သည္။ ႐ြက္ျမႊာ ၃၀-၆၀ စံု ထိပါ႐ွိသည္။ ႐ြက္ျမႊာမ်ား အလြန္ေသးငယ္ၿပီး ႐ွည္ေမ်ာေမ်ာပံု ႐ွိ၏။ ခပ္စိပ္စိပ္ မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုင္ ထြက္သည္။(႐ွားရြက္ႏွင့္ သဏၭာန္တူသည္။) ႐ြက္ညွာရင္း ေဖာင္းၿပီး ႐ြက္ညွာေက်ာဘက္တြင္ ဆူး႐ွိ၏။
အပြင့္
ပန္းပြင့္သည္ အျဖဴေရာင္ သို႕မဟုတ္ ျဖဴ၀ါေရာင္ ႐ွိသည္။ နယုန္လမွ ၀ါေခါင္လအထိ ပြင့္သည္။
အသီး
အသီးေတာင့္ ခပ္ျပားျပား ျဖစ္ၿပီး ေျဖာင့္မတ္သည္။အသီးအက္ေၾကာင္း ထင္႐ွားသည္။ အေစ့ အ၀ါေရာင္ သို႕မဟုတ္ အညိဳေရာင္႐ွိသည္။အေစ့ ၈-၁၂ ေစ့ထိ ပါသည္။ တန္ေဆာင္မုန္း လမွ ျပာသိုလအတြင္း အသီး ရင့္မွည့္သည္။
► အသံုးဝင္ပံု
အ႐ြက္၊ အျမစ္။
အာနိသင္
ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရ ဆူးပုပ္ႀကီးသည္ ခါး၏၊ ဖန္၏၊ ေသြးေဖာက္ျပန္ျခင္း၊ ေလသည္းေျခႏွင့္ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါတုိ႕ကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။ ၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစ၏။ မီးယပ္ေရာဂါ၌ ေျမြဆိပ္ႏွင့္တူေသာ ေသြးကုိ ေၾကေစ၏။
► အရြက္
၁ ။ ဆူးပုပ္႐ြက္ကုိ စားျခင္းျဖင့္ အသားမာေပါက္ျခင္းကို ေပ်ာက္ေစသည္။
၂။ အ႐ြက္ကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ အထက္သို႕ ဆန္တက္ေသာ ေလကို လည္းေကာင္း၊ ေအာက္သို႕သက္ေသာ ေလကို လည္းေကာင္း ေၾကေစႏိုင္၏။
၃။ အစာမေၾကေရာဂါ၊ သြားဖံုးမွ ေသြးယိုစီးျခင္း ေရာဂါမ်ား အတြက္လည္း သံုး၏။
ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။