FOOD Magazine
ပီကင္းဘဲကင္
......................
ဘဲကင္ကိုသားသားေရာ၊ အိသက္ေရာအရမ္းႀကိဳက္ပါတယ္။
ခဏခဏ ၀ယ္စား ျဖစ္ပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ခ်င္လို႔ သူငယ္ခ်င္းတ႐ုတ္မေလးကို
ေမးၾကည့္ပါတယ္။ သူ႔မိဘေတြက ဒီလန္ဒန္မွာ တ႐ုတ္စားေသာက္ဆိုင္ဖြင့္ထားပါတယ္။...
သူ႕ဆီကနည္းေမးတုန္းက ရယ္စရာေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ Ingredients ေတြထဲမွာ
သူက အာဂ်ိႏိုမိုတိုတဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔ကိုေျပာတာပါ။ ဒါနဲ႔ အိသက္က Monosodium Glutamate ဆိုေတာ့
သူက ဟုတ္ဘူးတဲ့ အာဂ်ိႏိုမိုတိုပဲတဲ့ သူ႔အေမေတြက Monosodium Glutamate ကိုမသုံးဘူးတဲ့။
သူ႕ဆီကနည္းယူရမွာဆိုေတာ့ ေအး အာဂ်ီႏိုမိုတိုဆိုလည္း တိုေပါ့ လုပ္လိုက္ရပါတယ္။
အိသက္က ၾကက္သားမႈန္႔နဲ႔ သၾကားသုံးလိုက္ပါတယ္။
......................
ဘဲကင္ကိုသားသားေရာ၊ အိသက္ေရာအရမ္းႀကိဳက္ပါတယ္။
ခဏခဏ ၀ယ္စား ျဖစ္ပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ခ်င္လို႔ သူငယ္ခ်င္းတ႐ုတ္မေလးကို
ေမးၾကည့္ပါတယ္။ သူ႔မိဘေတြက ဒီလန္ဒန္မွာ တ႐ုတ္စားေသာက္ဆိုင္ဖြင့္ထားပါတယ္။...
သူ႕ဆီကနည္းေမးတုန္းက ရယ္စရာေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ Ingredients ေတြထဲမွာ
သူက အာဂ်ိႏိုမိုတိုတဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔ကိုေျပာတာပါ။ ဒါနဲ႔ အိသက္က Monosodium Glutamate ဆိုေတာ့
သူက ဟုတ္ဘူးတဲ့ အာဂ်ိႏိုမိုတိုပဲတဲ့ သူ႔အေမေတြက Monosodium Glutamate ကိုမသုံးဘူးတဲ့။
သူ႕ဆီကနည္းယူရမွာဆိုေတာ့ ေအး အာဂ်ီႏိုမိုတိုဆိုလည္း တိုေပါ့ လုပ္လိုက္ရပါတယ္။
အိသက္က ၾကက္သားမႈန္႔နဲ႔ သၾကားသုံးလိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
.......................
• ဘဲ (အသားဆူဆူ) - တစ္ေကာင္
• Five Spice Powder - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပ်ားရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ရွယ္ရီ၀ိုင္ - ဟင္းခ်က္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ကက္ေစးႏွဲ (Maltose) - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းစာ
• ဗီနီကာ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
Sauce လုပ္နည္း
............................
• ံသင်ငည ွေကခန ၅ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ ၁ ဇြန္း
• ဘဲကင္စဥ္ေရခံဗန္းထဲကရေသာအရည္မ်ား
အဲဒါေတြအားလုံးကို ထည့္က်ဳိၿပီး ပ်စ္ရင္ရပါၿပီ။
တ႐ုတ္ဆိုင္က င႐ုတ္သီးေၾကာ္
........................................
အိသက္အမ်ဳိးသား အရမ္းႀကိဳက္လို႔ေၾကာ္ေပးရတဲ့
င႐ုတ္သီးေၾကာ္ပါ။ င႐ုတ္သီးအမႈန္႔ကို ဆီပူမွာေၾကာ္ကာ
ၾကက္သားမႈန္႔ရယ္၊ Soy Sauce ထည့္ၿပီးေၾကာ္လိုက္ရင္ရပါၿပီ။
ျပဳလုပ္နည္း
....................
ဘဲကို သန္႔စင္ေအာင္ေရစင္စင္ေဆးၿပီး ကလီစာမ်ားထုတ္ကာ အတြင္းေရာ၊ အျပင္ေရာ
Soy Sauce ၊ သၾကား၊ ၾကက္သားမႈန္႔တို႔နဲ႔ ဆုပ္နယ္ထားၿပီး မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ထားလိုက္ပါ။
ဘဲဖင္ကို သံေခ်ာင္းေလးမ်ားျဖင့္ ပိတ္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးမွ ဘဲကိုယ္ထည္အထက္ပိုင္းကေန
သံခ်ိတ္ေလးမ်ားနဲ႔ ခ်ိတ္ထားေပးပါ။ အဲဒါမွ တြဲေလာင္းခ်ၿပီး ကင္ႏိုင္ေအာင္ပါ။
ေရ ၂ လီတာကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ၿပီး ပ်ားရည္ထည့္ပါ။
ေရဆူအိုးထဲကို ၅ မိနစ္ခန္႔ ဘဲကိုထည့္ၿပီး ေရပူေလးမ်ားေလာင္းေပးလိုက္ပါ။
ေရပူေလာင္းတာက ဘဲအသားနဲ႔ အေရျပားကို ခြာျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
ၿပီးရင္ အ၀တ္နဲ႔ေျခာက္ေအာင္ သုတ္လိုက္ပါ။ အိုးအေသး တစ္အိုးထဲကို
ၾကက္သားမႈန္႔၊ ရွယ္ရီ၀ိုင္၊ ကတ္ေစးႏွဲ၊ ဗီနီကာတို႔ကို မီးမွ်င္းမွ်င္းနဲ႔ ၁ မိနစ္ခန္႔တည္ၿပီး
အပ်စ္အေနမွာရပ္ထားလိုက္ပါ။ ေျခာက္ေအာင္သုတ္ထားေသာဘဲကို တည္ထားေသာအရည္မ်ား
လိုက္သုတ္လိုက္ပါ။ အဲဒီလိုသုတ္ၿပီးေသာဘဲကို ျခင္၊ ယင္ကင္းေသာ သန္႔စင္သည့္ေနရာတစ္ခုတြင္
၆ နာရီခန္႔ ေလသလပ္ခံခ်ိတ္ထားပါ။ ပန္ကာဖြင့္ေပးထားႏိုင္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
၆ နာရီၾကာလို႔ ဘဲအေရျပားတင္းေနၿပီဆိုရင္ ကင္လို႔ရပါၿပီ။ ဥလနည ထဲမွာ ခုလိုခ်ိတ္ၿပီး
ေအာက္က ဗန္းတစ္ခုထဲ ေရနည္းနည္းခံကာ ၁၅၀ ဒီဂရီနဲ႔ အေပၚမီးေအာက္မီးနဲ႔ ကင္ေပးပါ။
၂ နာရီအၾကာမွာ ဘဲအေရျပားမ်ား နီရဲၿပီးကြၽတ္လာရင္ရပါၿပီ။ ကင္ေနစဥ္ ေအာက္ကဗန္းခံထားေပးပါ၊
ဗန္းထဲက်လာတဲ့အဆီေတြကို သိမ္းထားပါ။(ျပန္သုံးမွာမို႔ပါ) ဘဲကို အလယ္ကစျခမ္းၿပီး အတုံးေလးမ်ားတုံးထားပါ။
တြဲစားရန္ ေရမုန္ညင္းကို ဆားထည့္ျပဳတ္ပါ။ ဆားထည့္တာ အရြက္စိမ္းစိမ္းေလးက်န္ေအာင္လို႔ေနာ္။
ထမင္းပူပူေပၚ ဘဲကင္တင္ ေရမုန္ညင္းထည့္ Sauce ရည္ေလာင္းကာ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ျဖင့္တြဲကာ
အရသာရွိရွိစားႏိုင္ပါၿပီ။
....................................
Htet Family's Creation
....................................
www.htetfamily.com
.......................
• ဘဲ (အသားဆူဆူ) - တစ္ေကာင္
• Five Spice Powder - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပ်ားရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ရွယ္ရီ၀ိုင္ - ဟင္းခ်က္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ကက္ေစးႏွဲ (Maltose) - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းစာ
• ဗီနီကာ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
Sauce လုပ္နည္း
............................
• ံသင်ငည ွေကခန ၅ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ ၁ ဇြန္း
• ဘဲကင္စဥ္ေရခံဗန္းထဲကရေသာအရည္မ်ား
အဲဒါေတြအားလုံးကို ထည့္က်ဳိၿပီး ပ်စ္ရင္ရပါၿပီ။
တ႐ုတ္ဆိုင္က င႐ုတ္သီးေၾကာ္
........................................
အိသက္အမ်ဳိးသား အရမ္းႀကိဳက္လို႔ေၾကာ္ေပးရတဲ့
င႐ုတ္သီးေၾကာ္ပါ။ င႐ုတ္သီးအမႈန္႔ကို ဆီပူမွာေၾကာ္ကာ
ၾကက္သားမႈန္႔ရယ္၊ Soy Sauce ထည့္ၿပီးေၾကာ္လိုက္ရင္ရပါၿပီ။
ျပဳလုပ္နည္း
....................
ဘဲကို သန္႔စင္ေအာင္ေရစင္စင္ေဆးၿပီး ကလီစာမ်ားထုတ္ကာ အတြင္းေရာ၊ အျပင္ေရာ
Soy Sauce ၊ သၾကား၊ ၾကက္သားမႈန္႔တို႔နဲ႔ ဆုပ္နယ္ထားၿပီး မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ထားလိုက္ပါ။
ဘဲဖင္ကို သံေခ်ာင္းေလးမ်ားျဖင့္ ပိတ္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးမွ ဘဲကိုယ္ထည္အထက္ပိုင္းကေန
သံခ်ိတ္ေလးမ်ားနဲ႔ ခ်ိတ္ထားေပးပါ။ အဲဒါမွ တြဲေလာင္းခ်ၿပီး ကင္ႏိုင္ေအာင္ပါ။
ေရ ၂ လီတာကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ၿပီး ပ်ားရည္ထည့္ပါ။
ေရဆူအိုးထဲကို ၅ မိနစ္ခန္႔ ဘဲကိုထည့္ၿပီး ေရပူေလးမ်ားေလာင္းေပးလိုက္ပါ။
ေရပူေလာင္းတာက ဘဲအသားနဲ႔ အေရျပားကို ခြာျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
ၿပီးရင္ အ၀တ္နဲ႔ေျခာက္ေအာင္ သုတ္လိုက္ပါ။ အိုးအေသး တစ္အိုးထဲကို
ၾကက္သားမႈန္႔၊ ရွယ္ရီ၀ိုင္၊ ကတ္ေစးႏွဲ၊ ဗီနီကာတို႔ကို မီးမွ်င္းမွ်င္းနဲ႔ ၁ မိနစ္ခန္႔တည္ၿပီး
အပ်စ္အေနမွာရပ္ထားလိုက္ပါ။ ေျခာက္ေအာင္သုတ္ထားေသာဘဲကို တည္ထားေသာအရည္မ်ား
လိုက္သုတ္လိုက္ပါ။ အဲဒီလိုသုတ္ၿပီးေသာဘဲကို ျခင္၊ ယင္ကင္းေသာ သန္႔စင္သည့္ေနရာတစ္ခုတြင္
၆ နာရီခန္႔ ေလသလပ္ခံခ်ိတ္ထားပါ။ ပန္ကာဖြင့္ေပးထားႏိုင္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
၆ နာရီၾကာလို႔ ဘဲအေရျပားတင္းေနၿပီဆိုရင္ ကင္လို႔ရပါၿပီ။ ဥလနည ထဲမွာ ခုလိုခ်ိတ္ၿပီး
ေအာက္က ဗန္းတစ္ခုထဲ ေရနည္းနည္းခံကာ ၁၅၀ ဒီဂရီနဲ႔ အေပၚမီးေအာက္မီးနဲ႔ ကင္ေပးပါ။
၂ နာရီအၾကာမွာ ဘဲအေရျပားမ်ား နီရဲၿပီးကြၽတ္လာရင္ရပါၿပီ။ ကင္ေနစဥ္ ေအာက္ကဗန္းခံထားေပးပါ၊
ဗန္းထဲက်လာတဲ့အဆီေတြကို သိမ္းထားပါ။(ျပန္သုံးမွာမို႔ပါ) ဘဲကို အလယ္ကစျခမ္းၿပီး အတုံးေလးမ်ားတုံးထားပါ။
တြဲစားရန္ ေရမုန္ညင္းကို ဆားထည့္ျပဳတ္ပါ။ ဆားထည့္တာ အရြက္စိမ္းစိမ္းေလးက်န္ေအာင္လို႔ေနာ္။
ထမင္းပူပူေပၚ ဘဲကင္တင္ ေရမုန္ညင္းထည့္ Sauce ရည္ေလာင္းကာ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ျဖင့္တြဲကာ
အရသာရွိရွိစားႏိုင္ပါၿပီ။
....................................
Htet Family's Creation
....................................
www.htetfamily.com
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။