Wutyee Food House with Min Min A
‘‘သင္႔ မီးဖုိေခ်ာင္ကို ဘယ္လုိ သန္႔ရွင္းေအာင္ လုပ္မလဲ ’’
-------------------------------------------
တစ္ခါတရံ လူေတြ မ်က္စိနွင္႔ပင္ မျမင္နုိင္တဲ႔ ေရာဂါ ပိုးမႊားေတြ မီးဖိုေခ်ာင္ ထဲမွာ ရွိေနတတ္ပါတယ္။ ဒါေတြေၾကာင္႔ ဟင္းခ်က္ျပီ စားေသာက္တဲ႔အခါမွာ က်န္းမာေရးကို ဆုိးရြားစြာ ထိခိုက္နုိင္တဲ႔အျပင္ အစားအဆိပ္သင္႔တဲ႔အထိပါ ျဖစ္ပြားနုိင္ပါေသးတယ္။ ဒါေတြကို ကာကြယ္ဖုိ႔ ဆုိရင္ ပိုးမႊား ကင္းစင္သန္႔ရွင္းတဲ႔ မီးဖုိေခ်ာင္ျဖစ္ေနဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ပိုးမႊားေတြ မေပါက္ဖြားပဲ သန္႔ရွင္းတဲ႔ မီးဖုိေခ်ာင္ျဖစ္ဖုိ႔ နည္္းလမ္းေကာင္း ၉ခ်က္ကို အၾကံေပးပါရေစ။
-------------------------------------------
၁) အသံုးမလုိတဲ႔ ဟင္းခ်က္ ကိရိယာမ်ားကို သိမ္းထားျခင္း
အျမဲ သံုးဖုိ႔ မလုိတဲ႔ ဟင္းခ်က္ကိရိယာျဖစ္တဲ႔ အသားၾကိတ္စက္၊ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္စက္၊ သစ္သီး ေဖ်ာ္စက္၊ ပါမုန္႔ကင္စက္ စသည္ေတြကို အသံုးျပဳျပီသည္နွင္႔ ေသခ်ာ ထုပ္ပိုးျပီ သိမ္းထားရမွာပါ။ သို႔ေပမယ္႔ သိမ္းထားတဲ႔အခါမွာလည္း သန္႔ရွင္းျပီ ကေလးေတြနဲ႔ လက္လွမ္းမမွီတဲ႔ ေနရာမွာ သိမ္းထားဖုိ႔လည္း လိုအပ္ပါေသးတယ္။
၂) ေရခဲေသတၱာကို သန္႔ရွင္းေအာင္ ထားပါ
ပုတ္ပြေနတဲ႔ အစားအေသာက္မ်ား၊ ေဟာင္းႏြမ္းေနတဲ႔ အသီးရြက္ေတြနွင္႔ ညစ္ပတ္ေနတဲ႔ ေနရာမ်ားကို သင္ တပတ္စာ ေစ်းမ၀ယ္ခင္ အရင္ ရွင္းလင္းခဲ႔ရမွာပါ။ အိမ္ခ်က္ ထမင္းက်န္ ဟင္းက်န္ေတြ ရက္လြန္၊ မလြန္ကိုလည္း အျမဲ စစ္ေဆးေနဖုိ႔ လုိအပ္ပါတယ္။ ထုိ႔ျပင္ အစားအေသာက္ေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၾကာၾကာထားတဲ႔ အေလ႔အထကို ေရွာင္ၾကဥ္သင္႔ပါတယ္။ အဘယ္ေၾကာင္႔လဲဆုိရင္ လတ္ဆတ္တဲ႔ အစားအစာေတြကို ပုတ္ပြေနတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ တေနရာထဲမွာ တူတူထားမိလွ်င္ လတ္ဆတ္တဲ႔ အစားအစာေတြကိုေတာင္ ညစ္ညမ္းသြားေစတာမုိ႔ပါ။
၃) အမွုိက္ပံုးကို အျမဲသန္႔စင္ပါ
အမွုိက္ပံုး မျပည္႔ေသးသည္႔တုိင္ေအာင္ အနံ႔ထြက္တတ္သာေၾကာင္႔ ေန႔စဥ္ အမွုိက္ပစ္ေပးသင္႔ပါတယ္။ ဒါ႔ျပင္ အမွုိက္ပံုးကို အနည္းဆံုး တစ္ပတ္တစ္ခါ ေဆးေၾကာ သန္႔စင္ေပးမွသာ အမွုိက္ပံုးမွာ ကပ္ညိွေနတဲ႔ ပိုးမႊားေတြကို ကင္းရွင္းေစျပီ အနံ႔အသက္ေတြလည္း စင္ၾကယ္ေစပါတယ္။
၄) စဥ္႔နီတံုး ေတြကို ခြဲထားေပးပါ
အသားလွီးဖို႔ စဥ္႔နီတုံးနဲ႔ အသီးအရြက္လွီးဖုိ႔ စဥ္႔နီတံုးဆုိျပီ နွစ္မ်ဳိးခြဲထားေပးလွ်င္ ပိုးမႊားေပါက္ဖြားမွု ေလွ်ာ႔နည္းေစပါတယ္။ ၾကက္သား၊ ငါးစိမ္းေတြမွာ ပိုးမႊား ပိုေပါက္ဖြားနုိင္တဲ႔ အခြင္႔လမ္းပိုမ်ားတာမုိ႔ အထူးသျဖင္႔ ၾကက္သား၊ ငါးစိမ္းမ်ားကို လွီးခုတ္ျပီရင္ စဥ္႔နီတံုးေတြကို ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆးေၾကာေပးဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။
၅) မီးဖုိေခ်ာင္သံုး အ၀တ္မ်ား အျမဲေလွ်ာ္ဖြပ္ပါ
မီးဖိုေခ်ာင္မွာ ေန႔စဥ္ သန္႔ရွင္းရန္ သံုးေနတဲ႔ အ၀တ္ေတြကို ဟင္းခ်က္ရာမွာ အသံုးမျပဳပါနွင္႔။ ထုိ႔ျပင္ မီးဖုိေခ်ာင္သံုး အ၀တ္မ်ားကို ေရေႏြးျဖင္႔ ပုိးမႊားသန္႔စင္ေအာင္ ေလွ်ာ္ဖြပ္ေပးပါ။ ဟင္းပြဲေတြ၊ လက္သုတ္ဖုိ႔ အ၀တ္ေတြကို သီျခားအသံုးျပဳေပးပါ။
၆) လက္ကို စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ
အစားအေသာက္မ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ အိပ္သာ အသံုးျပဳျပီတဲ႔ အခါမွာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ေခ်ာင္းဆုိး၊ နွာေစးျပီလွ်င္ ျဖစ္ျဖစ္ လက္ကို ေဆးေၾကာ သန္႔စင္ပါ။
ရ) ပန္းကန္ေတြ မထားခဲ႔ပါနွင္႔
စားျပီသား ပန္းကန္ေတြ၊ အုိးခြက္ေတြကို အသံုးျပဳျပီသည္နွင္႔ ခ်က္ခ်င္း ေရေႏြး၊ ဆပ္ျပာတုိ႔ျဖင္႔ ေဆးေၾကာ္ေပးရမွာပါ။
၈) ဖိတ္က်တာေတြကို သုတ္ေပးပါ
မီးဖုိေခ်ာင္ ၾကမ္းျပင္ေပၚသို႔ ျဖစ္ေစ၊ တစ္ေနရာသို႔ တစ္စံုတစ္ခု ဖိတ္က်သြားရင္ျဖစ္ေစ၊ ခ်က္ရင္း ဆီေတြ စဥ္သြားလွ်င္ ျဖစ္ေစ ခ်က္ခ်င္း အ၀တ္ျဖင္႔ သုတ္ေပးပါ။
၉) ထိေတြ႔တ႔ဲ ေနရာမွန္သမွ်ကိုလည္း သန္႔ရွင္းေပးပါ
မီးဖုိေခ်ာင္ထဲမွာ မိမိ အျမဲထိေတြ႔ေနတဲ႔ တံခါးလက္ကိုင္၊ တံခါးလက္ကိုင္ဘု၊ မီးခလုတ္ စသည္ေတြကို သန္႔ရွင္းေနတယ္ ထင္ေပမယ္႔ သာမန္မ်က္စိနဲ႔ မျမင္ရတဲ႔ ပိုးမႊားေတြ ရွိေနတတ္သည္မုိ႔ သန္႔ရွင္းေပးဖို႔ လိုပါေသးတယ္။
Ref: Landanea
ဘာသာျပန္: Wutyee Food House
-------------------------------------------
တစ္ခါတရံ လူေတြ မ်က္စိနွင္႔ပင္ မျမင္နုိင္တဲ႔ ေရာဂါ ပိုးမႊားေတြ မီးဖိုေခ်ာင္ ထဲမွာ ရွိေနတတ္ပါတယ္။ ဒါေတြေၾကာင္႔ ဟင္းခ်က္ျပီ စားေသာက္တဲ႔အခါမွာ က်န္းမာေရးကို ဆုိးရြားစြာ ထိခိုက္နုိင္တဲ႔အျပင္ အစားအဆိပ္သင္႔တဲ႔အထိပါ ျဖစ္ပြားနုိင္ပါေသးတယ္။ ဒါေတြကို ကာကြယ္ဖုိ႔ ဆုိရင္ ပိုးမႊား ကင္းစင္သန္႔ရွင္းတဲ႔ မီးဖုိေခ်ာင္ျဖစ္ေနဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ပိုးမႊားေတြ မေပါက္ဖြားပဲ သန္႔ရွင္းတဲ႔ မီးဖုိေခ်ာင္ျဖစ္ဖုိ႔ နည္္းလမ္းေကာင္း ၉ခ်က္ကို အၾကံေပးပါရေစ။
-------------------------------------------
၁) အသံုးမလုိတဲ႔ ဟင္းခ်က္ ကိရိယာမ်ားကို သိမ္းထားျခင္း
အျမဲ သံုးဖုိ႔ မလုိတဲ႔ ဟင္းခ်က္ကိရိယာျဖစ္တဲ႔ အသားၾကိတ္စက္၊ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္စက္၊ သစ္သီး ေဖ်ာ္စက္၊ ပါမုန္႔ကင္စက္ စသည္ေတြကို အသံုးျပဳျပီသည္နွင္႔ ေသခ်ာ ထုပ္ပိုးျပီ သိမ္းထားရမွာပါ။ သို႔ေပမယ္႔ သိမ္းထားတဲ႔အခါမွာလည္း သန္႔ရွင္းျပီ ကေလးေတြနဲ႔ လက္လွမ္းမမွီတဲ႔ ေနရာမွာ သိမ္းထားဖုိ႔လည္း လိုအပ္ပါေသးတယ္။
၂) ေရခဲေသတၱာကို သန္႔ရွင္းေအာင္ ထားပါ
ပုတ္ပြေနတဲ႔ အစားအေသာက္မ်ား၊ ေဟာင္းႏြမ္းေနတဲ႔ အသီးရြက္ေတြနွင္႔ ညစ္ပတ္ေနတဲ႔ ေနရာမ်ားကို သင္ တပတ္စာ ေစ်းမ၀ယ္ခင္ အရင္ ရွင္းလင္းခဲ႔ရမွာပါ။ အိမ္ခ်က္ ထမင္းက်န္ ဟင္းက်န္ေတြ ရက္လြန္၊ မလြန္ကိုလည္း အျမဲ စစ္ေဆးေနဖုိ႔ လုိအပ္ပါတယ္။ ထုိ႔ျပင္ အစားအေသာက္ေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၾကာၾကာထားတဲ႔ အေလ႔အထကို ေရွာင္ၾကဥ္သင္႔ပါတယ္။ အဘယ္ေၾကာင္႔လဲဆုိရင္ လတ္ဆတ္တဲ႔ အစားအစာေတြကို ပုတ္ပြေနတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ တေနရာထဲမွာ တူတူထားမိလွ်င္ လတ္ဆတ္တဲ႔ အစားအစာေတြကိုေတာင္ ညစ္ညမ္းသြားေစတာမုိ႔ပါ။
၃) အမွုိက္ပံုးကို အျမဲသန္႔စင္ပါ
အမွုိက္ပံုး မျပည္႔ေသးသည္႔တုိင္ေအာင္ အနံ႔ထြက္တတ္သာေၾကာင္႔ ေန႔စဥ္ အမွုိက္ပစ္ေပးသင္႔ပါတယ္။ ဒါ႔ျပင္ အမွုိက္ပံုးကို အနည္းဆံုး တစ္ပတ္တစ္ခါ ေဆးေၾကာ သန္႔စင္ေပးမွသာ အမွုိက္ပံုးမွာ ကပ္ညိွေနတဲ႔ ပိုးမႊားေတြကို ကင္းရွင္းေစျပီ အနံ႔အသက္ေတြလည္း စင္ၾကယ္ေစပါတယ္။
၄) စဥ္႔နီတံုး ေတြကို ခြဲထားေပးပါ
အသားလွီးဖို႔ စဥ္႔နီတုံးနဲ႔ အသီးအရြက္လွီးဖုိ႔ စဥ္႔နီတံုးဆုိျပီ နွစ္မ်ဳိးခြဲထားေပးလွ်င္ ပိုးမႊားေပါက္ဖြားမွု ေလွ်ာ႔နည္းေစပါတယ္။ ၾကက္သား၊ ငါးစိမ္းေတြမွာ ပိုးမႊား ပိုေပါက္ဖြားနုိင္တဲ႔ အခြင္႔လမ္းပိုမ်ားတာမုိ႔ အထူးသျဖင္႔ ၾကက္သား၊ ငါးစိမ္းမ်ားကို လွီးခုတ္ျပီရင္ စဥ္႔နီတံုးေတြကို ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆးေၾကာေပးဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။
၅) မီးဖုိေခ်ာင္သံုး အ၀တ္မ်ား အျမဲေလွ်ာ္ဖြပ္ပါ
မီးဖိုေခ်ာင္မွာ ေန႔စဥ္ သန္႔ရွင္းရန္ သံုးေနတဲ႔ အ၀တ္ေတြကို ဟင္းခ်က္ရာမွာ အသံုးမျပဳပါနွင္႔။ ထုိ႔ျပင္ မီးဖုိေခ်ာင္သံုး အ၀တ္မ်ားကို ေရေႏြးျဖင္႔ ပုိးမႊားသန္႔စင္ေအာင္ ေလွ်ာ္ဖြပ္ေပးပါ။ ဟင္းပြဲေတြ၊ လက္သုတ္ဖုိ႔ အ၀တ္ေတြကို သီျခားအသံုးျပဳေပးပါ။
၆) လက္ကို စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ
အစားအေသာက္မ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ အိပ္သာ အသံုးျပဳျပီတဲ႔ အခါမွာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ေခ်ာင္းဆုိး၊ နွာေစးျပီလွ်င္ ျဖစ္ျဖစ္ လက္ကို ေဆးေၾကာ သန္႔စင္ပါ။
ရ) ပန္းကန္ေတြ မထားခဲ႔ပါနွင္႔
စားျပီသား ပန္းကန္ေတြ၊ အုိးခြက္ေတြကို အသံုးျပဳျပီသည္နွင္႔ ခ်က္ခ်င္း ေရေႏြး၊ ဆပ္ျပာတုိ႔ျဖင္႔ ေဆးေၾကာ္ေပးရမွာပါ။
၈) ဖိတ္က်တာေတြကို သုတ္ေပးပါ
မီးဖုိေခ်ာင္ ၾကမ္းျပင္ေပၚသို႔ ျဖစ္ေစ၊ တစ္ေနရာသို႔ တစ္စံုတစ္ခု ဖိတ္က်သြားရင္ျဖစ္ေစ၊ ခ်က္ရင္း ဆီေတြ စဥ္သြားလွ်င္ ျဖစ္ေစ ခ်က္ခ်င္း အ၀တ္ျဖင္႔ သုတ္ေပးပါ။
၉) ထိေတြ႔တ႔ဲ ေနရာမွန္သမွ်ကိုလည္း သန္႔ရွင္းေပးပါ
မီးဖုိေခ်ာင္ထဲမွာ မိမိ အျမဲထိေတြ႔ေနတဲ႔ တံခါးလက္ကိုင္၊ တံခါးလက္ကိုင္ဘု၊ မီးခလုတ္ စသည္ေတြကို သန္႔ရွင္းေနတယ္ ထင္ေပမယ္႔ သာမန္မ်က္စိနဲ႔ မျမင္ရတဲ႔ ပိုးမႊားေတြ ရွိေနတတ္သည္မုိ႔ သန္႔ရွင္းေပးဖို႔ လိုပါေသးတယ္။
Ref: Landanea
ဘာသာျပန္: Wutyee Food House
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။