ကို စိန္သန္း
ရခုိင္မုန္႔တီ၊ မုန္႔တီသုပ္
( ဧရာ၀တီ သတင္းဌာနမွ ကူးယူေဖၚျပပါသည္ )
ခုတေလာ ဗမာဟင္းေတြခ်ည္းပဲ တင္ျဖစ္ေနတယ္။ ခ်က္ျဖစ္တာေလးေတြကို ဓာတ္ပံုရိုက္ရင္းသေဘာက်တာနဲ႔ တင္ျဖစ္ေနတာ။
စာဖတ္တဲ႔သူေတြလဲ မ်က္လံုးနဲ႔စားလုိ႔ေကာင္းတာေပါ႔ ေနာ။
ရခိုင္မုန္႔တီဆိုတာ ကြ်န္မတို႔ ငယ္ငယ္တည္းက ႏွစ္သက္ခဲ႔တဲ႔ဟင္း၊ ႏွစ္သက္ဆို ေမြးျပီး သိပ္မၾကာခင္မွာပဲ မိဘေတြအစိုးရအလုပ္နဲ႔ေျပာင္းလုိ ႔ ရခိုင္မွာပဲၾကီးခဲ႔တာကိုး။
...
( ဧရာ၀တီ သတင္းဌာနမွ ကူးယူေဖၚျပပါသည္ )
ခုတေလာ ဗမာဟင္းေတြခ်ည္းပဲ တင္ျဖစ္ေနတယ္။ ခ်က္ျဖစ္တာေလးေတြကို ဓာတ္ပံုရိုက္ရင္းသေဘာက်တာနဲ႔ တင္ျဖစ္ေနတာ။
စာဖတ္တဲ႔သူေတြလဲ မ်က္လံုးနဲ႔စားလုိ႔ေကာင္းတာေပါ႔
ရခိုင္မုန္႔တီဆိုတာ ကြ်န္မတို႔ ငယ္ငယ္တည္းက ႏွစ္သက္ခဲ႔တဲ႔ဟင္း၊ ႏွစ္သက္ဆို ေမြးျပီး သိပ္မၾကာခင္မွာပဲ မိဘေတြအစိုးရအလုပ္နဲ႔ေျပာင္းလုိ
...
ရခိုင္ျပည္နယ္ ကြ်န္းၾကီးၾကီးတစ္ကြ်န္းက ျမိဳ႔ေလးတျမိဳ႕မွာ ေနခဲ႔ရတာ အသက္၁ဝ ႏွစ္ေလာက္အထိပဲ။
ကေလးဘဝတုန္းက သိပ္ေပ်ာ္ခဲ႔တဲ႔ေနရာေပါ႔။ အဲဒီတုန္းကဆို ဗမာစကားေတာင္ သိပ္မပီဘူး။
အဲလုိ ကေလးဘဝၾကီးျပင္းခဲ႔တဲ႔ ေနရာဆိုေတာ႔လည္း အဲဒီက အစားအေသာက္ေတြကို ခင္တြယ္တာဟာ သိပ္ေတာ႔မဆန္းပါဘူးေနာ္။
ေျပာသာေျပာတာ ရခိုင္ဟင္းေတြက ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ဆီမပါ၊ မန္က်ီးသီးစိမ္းသံုးျပီး အေတာ္စားေကာင္းတာ။
ရခိုင္မုန္႔တီစားျပီးရင္ ဗမာမုန္႔ဟင္းခါးလုိ အရည္မေတာင္းဘဲ မုန္႔တီဖတ္နည္းနည္းနဲ႔ ဆားနဲ႔ စားၾကာတာေတာ႔ မွတ္မွတ္ရရပါပဲ။
ခုလည္း ရခိုင္အလြမ္းေျပ ရခိုင္မုန္႔တီကို ျပန္ခ်က္လုိက္ပါတယ္။
ဒီမွာေတာ႔ မန္က်ီးသီးအစိမ္းမရွိလုိ႔ အမွည္႔နဲ႔ပဲ ခ်က္လုိက္တယ္။ တကယ္႔ရခိုင္အစစ္ခ်က္သလုိေတာ႔ ဟုတ္ခ်င္မွဟုတ္မွာေနာ္။
အေမခ်က္တာကိုမွတ္သားထားသေလာက္ ျပန္ခ်က္တာ။
ဟင္းရည္အတြက္
ငါးၾကင္း ၄ဝဝ ဂရမ္ (ဆႏြင္းနဲနဲနဲ႔နယ္ထားေပးပါ)
ငါးပိ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
ပဒဲေကာ တစ္ခု (ပံုမွာျပထားပါတယ္)
ငရုပ္ေကာင္း စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း (အာပူရြက္မရွိလုိ႔ မထည္႔ရဘူး။ အဂၤလိပ္လုိ သိရင္ေျပာေပးခဲ႔ၾကပါဦးေနာ္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ မႊာ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကလြဲလုိ႔ အေပၚကဟာေတြအားလံုးကို ေရာေမႊျပီး ငါးျမဳပ္ရံုေရထည္႔ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါတယ္။
- ၁၅ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ငါးေတြကို ဆယ္ျပီး အေအးခံပါ
- ငါးေလးပံု တစ္ပံုေလာက္ကို ေျချပီး အရိုးဖယ္ကာ ဟင္းရည္အိုးထဲ ျပန္ထည္႔ေပးပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလည္း ဓါးျပားရိုက္ျပီး ထည္႔ေပးပါ
- ေရကိုလည္း အိုးအျပည္႔ (၃ လီတာေလာက္ရွိမယ္ထင္တယ္)တည္ျပီး မီးနဲနဲနဲ႔ ဆူေအာင္တည္ပါ။
- အေပါ႔အငံကေတာ႔ လုိသလုိျမည္းထည္႔ေပါ႔။
ဒါဆိုရင္ ဟင္းရည္ အဆင္သင္႔ျဖစ္ပါျပီ
ဟင္းရည္ခ်က္ေနတုန္းမွာ တျခားထည္႔ရမယ္႔အဆာပလာေတြကို ျပင္ပါမယ္
- ခုနကျပဳတ္ထားျပီးသားငါးေတြကို အရိုးထြင္ျပီး ဆီနည္းနည္းမွာ ဆႏြင္းထည္႔ျပီး ေလွာ္ေပးပါ။
- ငရုပ္သီး၁၅ ေတာင္႔ ေလာက္ကို အိုးပူတိုက္ျပီး ညက္ညက္ေထာင္းကာ ေရေႏြးနဲနဲနဲ႔ ေရာေပးပါ။ (ရခိုင္ဟင္းေတြက ငရုပ္သီးစိမ္းနဲ႔ စပ္တာမ်ားပါတယ္)
- မန္က်ီးသီးမွည္႔ကိုလည္း ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလး ေဖ်ာ္ထားေပးပါ။
- ေနာက္ .. ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ကိုလည္း ျပင္ထားေပးပါ။
ပြဲျပင္ဖုိ႔အတြက္ေတာ႔ မုန္႔ဖတ္နဲ႔ အဆာပလာေတြထည္႔၊ ဟင္းရည္ထည္႔ ၊ ပဲေၾကာ္ထည္႔ရင္ ရပါျပီ။
ကြ်န္မတို႔ ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ႔ ပဲေၾကာ္မရွိရင္ ေျမပဲေလွာ္ေလးေတြ ထည္႔ေပးတတ္တယ္။ အဲဒါလည္း ေကာင္းတာပဲ။
အိမ္က အိမ္သားေတြကေတာ႔ ရခိုင္မုန္႔တီအရည္ေသာက္ကို သိပ္မၾကိဳက္လုိ႔ မုန္႔တီသုပ္လုပ္ေပးရတယ္။
မုန္႔တီသုပ္အတြက္ မုန္႔တီနဲ႔ အဆာပလာေတြအားလံုး ထည္႔၊ အခ်ိဳမွဳန္႔၊ ငံျပာရည္ထည္႔၊ ပဲမွဳန္ထည္႔ျပီး ေရာနယ္လုိက္ရင္ ဆိမ္႔ဆိမ္႔ေလးနဲ႔ စပ္ေနတဲ႔ မုန္႔တီသုပ္ရျပီ။
ဟင္းခါးေလးနဲ႔ဆို ေကာင္းမွေကာင္းပဲ။
ဒီတစ္ပတ္ေတာ႔ ရိုးရာအစားအစာေတြနဲ႔ ေတာ္ေတာ္ကို စားလုိ႔ျမိန္ခဲ႔ပါတယ္။
http://blog.irrawaddy.org/ 2013/05/blog-post_1547.html
ကေလးဘဝတုန္းက သိပ္ေပ်ာ္ခဲ႔တဲ႔ေနရာေပါ႔။ အဲဒီတုန္းကဆို ဗမာစကားေတာင္ သိပ္မပီဘူး။
အဲလုိ ကေလးဘဝၾကီးျပင္းခဲ႔တဲ႔ ေနရာဆိုေတာ႔လည္း အဲဒီက အစားအေသာက္ေတြကို ခင္တြယ္တာဟာ သိပ္ေတာ႔မဆန္းပါဘူးေနာ္။
ေျပာသာေျပာတာ ရခိုင္ဟင္းေတြက ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ဆီမပါ၊ မန္က်ီးသီးစိမ္းသံုးျပီး အေတာ္စားေကာင္းတာ။
ရခိုင္မုန္႔တီစားျပီးရင္ ဗမာမုန္႔ဟင္းခါးလုိ အရည္မေတာင္းဘဲ မုန္႔တီဖတ္နည္းနည္းနဲ႔ ဆားနဲ႔ စားၾကာတာေတာ႔ မွတ္မွတ္ရရပါပဲ။
ခုလည္း ရခိုင္အလြမ္းေျပ ရခိုင္မုန္႔တီကို ျပန္ခ်က္လုိက္ပါတယ္။
ဒီမွာေတာ႔ မန္က်ီးသီးအစိမ္းမရွိလုိ႔ အမွည္႔နဲ႔ပဲ ခ်က္လုိက္တယ္။ တကယ္႔ရခိုင္အစစ္ခ်က္သလုိေတာ႔ ဟုတ္ခ်င္မွဟုတ္မွာေနာ္။
အေမခ်က္တာကိုမွတ္သားထားသေလာက္ ျပန္ခ်က္တာ။
ဟင္းရည္အတြက္
ငါးၾကင္း ၄ဝဝ ဂရမ္ (ဆႏြင္းနဲနဲနဲ႔နယ္ထားေပးပါ)
ငါးပိ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
ပဒဲေကာ တစ္ခု (ပံုမွာျပထားပါတယ္)
ငရုပ္ေကာင္း စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း (အာပူရြက္မရွိလုိ႔ မထည္႔ရဘူး။ အဂၤလိပ္လုိ သိရင္ေျပာေပးခဲ႔ၾကပါဦးေနာ္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ မႊာ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကလြဲလုိ႔ အေပၚကဟာေတြအားလံုးကို ေရာေမႊျပီး ငါးျမဳပ္ရံုေရထည္႔ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါတယ္။
- ၁၅ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ငါးေတြကို ဆယ္ျပီး အေအးခံပါ
- ငါးေလးပံု တစ္ပံုေလာက္ကို ေျချပီး အရိုးဖယ္ကာ ဟင္းရည္အိုးထဲ ျပန္ထည္႔ေပးပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလည္း ဓါးျပားရိုက္ျပီး ထည္႔ေပးပါ
- ေရကိုလည္း အိုးအျပည္႔ (၃ လီတာေလာက္ရွိမယ္ထင္တယ္)တည္ျပီး မီးနဲနဲနဲ႔ ဆူေအာင္တည္ပါ။
- အေပါ႔အငံကေတာ႔ လုိသလုိျမည္းထည္႔ေပါ႔။
ဒါဆိုရင္ ဟင္းရည္ အဆင္သင္႔ျဖစ္ပါျပီ
ဟင္းရည္ခ်က္ေနတုန္းမွာ တျခားထည္႔ရမယ္႔အဆာပလာေတြကို ျပင္ပါမယ္
- ခုနကျပဳတ္ထားျပီးသားငါးေတြကို အရိုးထြင္ျပီး ဆီနည္းနည္းမွာ ဆႏြင္းထည္႔ျပီး ေလွာ္ေပးပါ။
- ငရုပ္သီး၁၅ ေတာင္႔ ေလာက္ကို အိုးပူတိုက္ျပီး ညက္ညက္ေထာင္းကာ ေရေႏြးနဲနဲနဲ႔ ေရာေပးပါ။ (ရခိုင္ဟင္းေတြက ငရုပ္သီးစိမ္းနဲ႔ စပ္တာမ်ားပါတယ္)
- မန္က်ီးသီးမွည္႔ကိုလည္း ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလး ေဖ်ာ္ထားေပးပါ။
- ေနာက္ .. ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ကိုလည္း ျပင္ထားေပးပါ။
ပြဲျပင္ဖုိ႔အတြက္ေတာ႔ မုန္႔ဖတ္နဲ႔ အဆာပလာေတြထည္႔၊ ဟင္းရည္ထည္႔ ၊ ပဲေၾကာ္ထည္႔ရင္ ရပါျပီ။
ကြ်န္မတို႔ ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ႔ ပဲေၾကာ္မရွိရင္ ေျမပဲေလွာ္ေလးေတြ ထည္႔ေပးတတ္တယ္။ အဲဒါလည္း ေကာင္းတာပဲ။
အိမ္က အိမ္သားေတြကေတာ႔ ရခိုင္မုန္႔တီအရည္ေသာက္ကို သိပ္မၾကိဳက္လုိ႔ မုန္႔တီသုပ္လုပ္ေပးရတယ္။
မုန္႔တီသုပ္အတြက္ မုန္႔တီနဲ႔ အဆာပလာေတြအားလံုး ထည္႔၊ အခ်ိဳမွဳန္႔၊ ငံျပာရည္ထည္႔၊ ပဲမွဳန္ထည္႔ျပီး ေရာနယ္လုိက္ရင္ ဆိမ္႔ဆိမ္႔ေလးနဲ႔ စပ္ေနတဲ႔ မုန္႔တီသုပ္ရျပီ။
ဟင္းခါးေလးနဲ႔ဆို ေကာင္းမွေကာင္းပဲ။
ဒီတစ္ပတ္ေတာ႔ ရိုးရာအစားအစာေတြနဲ႔ ေတာ္ေတာ္ကို စားလုိ႔ျမိန္ခဲ႔ပါတယ္။
http://blog.irrawaddy.org/
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။