ကင္ဆာေရာဂါ နွင့္ က်န္းမားေရးေဆာင္းပါးမ်ား with Shwe Eaim Si and 2 others
မွ်စ္နဲ႔ က်န္းမာေရး
=========
ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြက မွ်စ္ကို ေၾကာ္ခ်က္ၿပီး ဟင္းလ်ာအမ်ိဳးမ်ိဳး ျပဳလုပ္ စားေသာက္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ မွ်စ္ေတြကို ေဆးဆုိးထားတယ္ ဆိုတဲ့သတင္း ထြက္လာၿပီးေနာက္မွာ မွ်စ္ကို စားဖုိ႔ လက္တြန္႔သြားၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆးမဆိုးထားတဲ့ မွ်စ္ေတြကို ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ဖုိ႔ အႀကံျပဳရင္း မွ်စ္ေၾကာင့္ ရရွိလာႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရး စြမ္းပကားေတြကို ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
=========
ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြက မွ်စ္ကို ေၾကာ္ခ်က္ၿပီး ဟင္းလ်ာအမ်ိဳးမ်ိဳး ျပဳလုပ္ စားေသာက္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ မွ်စ္ေတြကို ေဆးဆုိးထားတယ္ ဆိုတဲ့သတင္း ထြက္လာၿပီးေနာက္မွာ မွ်စ္ကို စားဖုိ႔ လက္တြန္႔သြားၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆးမဆိုးထားတဲ့ မွ်စ္ေတြကို ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ဖုိ႔ အႀကံျပဳရင္း မွ်စ္ေၾကာင့္ ရရွိလာႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရး စြမ္းပကားေတြကို ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
(၁) အစာေျခစနစ္က်န္းမာ
ျခင္းမွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ရဲ႕ အစာေခ်ဖ်က္တဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ ေဝဒနာကို သက္သာေစၿပီး ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။
(၂) နာတာရွည္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
မွ်စ္မွာ ဖီေနာလစ္အက္စစ္ မ်ားစြာ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အပါအဝင္ နာတာရွည္ ေရာဂါေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္မွာ ပါဝင္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဟာလည္း ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၃) ပုိးသတ္ အာနိသင္ရွိျခင္း
မွ်စ္မွာ ဖိုင္ကိုကမ္မီကယ္ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဖန္းဂတ္စ္မိႈတား အာနိသင္၊ ဘက္တီးရီးယား ဆန္႔က်င္တဲ့ အာနိသင္နဲ႔ ကင္ဆာတား အာနိသင္တုိ႔ ရွိၾကပါတယ္။
(၄)ေသြးဖိအားကို ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း
မွ်စ္မွာ ပိုက္တက္စီယမ္ ပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္တစ္ခြက္မွာ တစ္ေန႔တာ လုိအပ္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏရဲ႕ ငါးပံုတစ္ပံု ပါဝင္ေနပါတယ္။
(၅) မေကာင္းေသာ အဆီကို က်ေစျခင္း
မွ်စ္ဟာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆီ (LDL) ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ အဝလြန္သူေတြနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး မၾကာခဏ ဆာေလာင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေနသူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ မွ်စ္ရည္ဟာ အူလမ္းေၾကာင္းရွိ သန္ေကာင္ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၆) ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစျခင္း
မွ်စ္မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အူလႈပ္ရွားမႈက ေကာင္းမြန္ေစၿပီး နာတာရွည္ ဝမ္းခ်ဳပ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ မွ်စ္တစ္ခြက္ စားေပရင္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပမာဏကို ရရွိေစပါတယ္။
(၇) အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ရာသီစက္ဝန္း မွန္ေစျခင္း
မွ်စ္ေတြဟာ ရာသီစက္ဝန္းကို လံႈ႕ေဆာ္ေပးၿပီး ရာသီမွန္မွန္ လာေစပါတယ္။
(၈) သည္းေျခအိတ္ကို က်န္းမာေစျခင္း
႐ိုးရာ ေဆးနည္းအေနနဲ႔ မွ်စ္ကို သည္းေျခအိတ္ ေဝဒနာေတြ ေလ်ာ့က်ဖုိ႔အတြက္ အိမ္သံုးေဆးတစ္လက္ အေနနဲ႔ အရင္က အသိျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။
(၉) ဒဏ္ရာငယ္မ်ားကို သန္႔စင္ေစျခင္း
မွ်စ္ရည္ဟာ ဒဏ္ရာငယ္ေတြကို သန္႔စင္ေစတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ သန္႔ရွင္းတဲ့ မွ်စ္ရည္က ဒဏ္ရာအေပၚ လိမ္းေပးရင္ အနာက်က္ ျမန္ေစတယ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။
(၁၀) ေသြးထြက္ေနေသာ လိပ္ေခါင္းကို သက္သာေစျခင္း
လိပ္ေခါင္းက ေသြးထြက္ေနရင္ ဂႏိုဆီးပူေညာင္းက်ေရာဂါ ျဖစ္ေနလွ်င္ မွ်စ္ကို စားေပးပါက သက္သာေစတယ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ဆိုပါတယ္။
Good Health
Ref: By Shade The Mandalay Hill
Source: http://news.yatanarpon.com.mm/news/news-79368
ျခင္းမွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ရဲ႕ အစာေခ်ဖ်က္တဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ ေဝဒနာကို သက္သာေစၿပီး ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။
(၂) နာတာရွည္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
မွ်စ္မွာ ဖီေနာလစ္အက္စစ္ မ်ားစြာ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အပါအဝင္ နာတာရွည္ ေရာဂါေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္မွာ ပါဝင္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဟာလည္း ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၃) ပုိးသတ္ အာနိသင္ရွိျခင္း
မွ်စ္မွာ ဖိုင္ကိုကမ္မီကယ္ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဖန္းဂတ္စ္မိႈတား အာနိသင္၊ ဘက္တီးရီးယား ဆန္႔က်င္တဲ့ အာနိသင္နဲ႔ ကင္ဆာတား အာနိသင္တုိ႔ ရွိၾကပါတယ္။
(၄)ေသြးဖိအားကို ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း
မွ်စ္မွာ ပိုက္တက္စီယမ္ ပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္တစ္ခြက္မွာ တစ္ေန႔တာ လုိအပ္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏရဲ႕ ငါးပံုတစ္ပံု ပါဝင္ေနပါတယ္။
(၅) မေကာင္းေသာ အဆီကို က်ေစျခင္း
မွ်စ္ဟာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆီ (LDL) ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ အဝလြန္သူေတြနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး မၾကာခဏ ဆာေလာင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေနသူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ မွ်စ္ရည္ဟာ အူလမ္းေၾကာင္းရွိ သန္ေကာင္ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၆) ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစျခင္း
မွ်စ္မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အူလႈပ္ရွားမႈက ေကာင္းမြန္ေစၿပီး နာတာရွည္ ဝမ္းခ်ဳပ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ မွ်စ္တစ္ခြက္ စားေပရင္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပမာဏကို ရရွိေစပါတယ္။
(၇) အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ရာသီစက္ဝန္း မွန္ေစျခင္း
မွ်စ္ေတြဟာ ရာသီစက္ဝန္းကို လံႈ႕ေဆာ္ေပးၿပီး ရာသီမွန္မွန္ လာေစပါတယ္။
(၈) သည္းေျခအိတ္ကို က်န္းမာေစျခင္း
႐ိုးရာ ေဆးနည္းအေနနဲ႔ မွ်စ္ကို သည္းေျခအိတ္ ေဝဒနာေတြ ေလ်ာ့က်ဖုိ႔အတြက္ အိမ္သံုးေဆးတစ္လက္ အေနနဲ႔ အရင္က အသိျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။
(၉) ဒဏ္ရာငယ္မ်ားကို သန္႔စင္ေစျခင္း
မွ်စ္ရည္ဟာ ဒဏ္ရာငယ္ေတြကို သန္႔စင္ေစတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ သန္႔ရွင္းတဲ့ မွ်စ္ရည္က ဒဏ္ရာအေပၚ လိမ္းေပးရင္ အနာက်က္ ျမန္ေစတယ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။
(၁၀) ေသြးထြက္ေနေသာ လိပ္ေခါင္းကို သက္သာေစျခင္း
လိပ္ေခါင္းက ေသြးထြက္ေနရင္ ဂႏိုဆီးပူေညာင္းက်ေရာဂါ ျဖစ္ေနလွ်င္ မွ်စ္ကို စားေပးပါက သက္သာေစတယ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ဆိုပါတယ္။
Good Health
Ref: By Shade The Mandalay Hill
Source: http://news.yatanarpon.com.mm/news/news-79368
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။