သိန္း ျမင့္ added 3 new photos.
<<-------------------------------------------->>
အေမရိကန္Beringer ၀ိုင္
==============
အေမရိကန္ႏိုင္ငံတြင္လည္း
၀ိုင္အေျမာက္အျမားထြက္ရွိပါသည္။
အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၏
ဆန္ဖရန္စစၥကိုေျမာက္ဘက္ပိုင္းတြင္
Napa Valley ရွိပါသည္။
ထိုေဒသသည္ ပစိဖိတ္သမုဒၵရာ ႏွင့္နီးေသာ
ေႏြးသမေဒသဇုန္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္၊
စပ်စ္ပင္အႀကိဳက္ ရာသီဥတုျဖစ္၍၊
ထိုေဒသထြက္ စပ်စ္သီးမ်ားသည္
အနံ႔အရသာအထူးေကာင္းမြန္ၾကသည္။
ယေန႔အေမရိကန္တြင္Napa Valley ေဒသထြက္
၀ိုင္အမ်ိဳးအစားေပါင္း ၄၀ ေက်ာ္ရွိရာ
၎တို႔အနက္မွ ာမည္ေက်ာ္ၾကား
လူႀကိဳက္မ်ားဆံုးျဖစ္သည့္Beringer ၀ိုင္ျဖင့္
မိတ္ဆက္ေပးပါမည္။
Beringer သည္ ၁၈၇၀ ခုႏွစ္ ေလာက္ကတည္းက
ထုတ္လုပ္လာသည့္ႏွစ္ခ်ဳိ႕၀ိုင္ျဖစ္ပါသည္။
၀ိုင္နီအမ်ိဴးအစားျဖစ္ၿပီးဧည့္ခံပြဲမ်ားတြင္
ေသာက္သံုးေလ့ရွိပါသည္။
သူ႔ခ်ည္းသက္သက္ ေသာက္သံုးပါက
ေမႊးေမႊးအီအီ ရနံ႔ႏွင့္ခ်ဳိျမျမ အရသာ ျဖစ္ပါသည္။
အကယ္၍ အနီေရာင္အသား၊ သစ္သီး၊ ခ်ိစ္ စသည့္
အျမည္းမ်ားႏွင့္ တြဲဖက္ေသာက္သံုးသည့္အခါမွာေတာ့
ခါးသက္သက္အရသာကိုခံစားရမည္ ျဖစ္ပါသည္။
၀ိုင္ထဲတြင္ပါရွိေသာ တည္ၿငိမ္သည့္ အယ္(လ္)ကိုေဟာ
အရသာေၾကာင့္ နာမည္ေက်ာ္ေဂါက္သီး႐ိုက္
အေက်ာ္အေမာ္မ်ား အထူးႏွစ္ၿခိဳက္လွ်က္ရွိၾကသည္ဟု
ဆိုပါသည္။
ထို႔ျပင္ Beringer ၀ိုင္ ျဖင့္ စီမံခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ
ၾကက္ရင္ပံုသားကင္သည္လည္း အလြန္အရသာထူးပါသည္။
အီတလီ Rosato Salento Rose ၀ိုင္
====================
အီတလီတို႔ကလည္း “အေကာင္းဆံုးဆိုေသာႏို
င္ငံျခားျဖစ္၀ိုင္မ်ားသည္ပင္မိမိတို႔အီတလီႏိုင္ငံထုတ္
၀ိုင္ကို လိုက္မမီ” ဟု ၫႊန္းဆိုၾကပါသည္။
အီတလီလူမ်ိဳးတို႔သည္ သမိုင္းမတိုင္မီ
ႏွစ္ေပါင္း ၄၀၀၀ နီးပါးခန္႔ကတည္းက
၀ိုင္ေသာက္သံုးေသာယဥ္ေက်းမႈ
ထြန္းကားလာခဲ့ၿပီး ျဖစ္ပါသည္။
၁၉ရာစုႏွစ္ေရာက္ေသာအခါတြင္
၀ိုင္ထုတ္လုပ္သူမ်ားသည္ ပုလင္းအတြင္းရွိ၀ိုင္ကို
ပိုမိုေကာင္းမြန္ကာ သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္
ၾကာရွည္ခံေစရန္အတြက္ေဖာ့ဆို႔မ်ားျဖင့္
တီထြင္ဖန္တီးလာေသာေၾကာင့္
အီတလီ၀ိုင္သည္ ကမၻာ့ေစ်းကြက္တြင္
ပိုမိုေက်ာ္ၾကားလာခဲ့ပါသည္။
ထိုေခတ္ထိုအခါကတည္းကပင္
ဥေရာပႏွင့္အေမရိကန္ႏိုင္ငံမ်ားသို႔
သေဘၤာျဖင့္တင္ပို႔ေရာင္းခ်ခဲ့ၾကပါသည္။
ယေန႔ေခတ္တြင္ေတာ့ online store ကဲ့သို႔
network marketing အျဖစ္
တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ေရာင္းခ်ေနၾကၿပီ ျဖစ္ပါသည္။
အီတလီ၀ိုင္မ်ားကို ျပည္တြင္းျဖစ္ စပ်စ္သီးျဖင့္သာ
ခ်က္လုပ္ေလ့ရွိၿပီး၊ ဘယ္ရီသီး၊ ဆီးသီး၊
ႏွင္းဆီ၊ သီးစံု၊ ေကာ္ဖီ စသည့္ရနံ႔တို႔ျဖင့္၀ိုင္အရသာကို အားျဖည့္ထားၾကပါသည္။
အီတလီ၀ိုင္အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိသည့္အနက္
Rosato Salento Rose ၀ိုင္သည္အမ်ိဳးသားေရာ၊
အမ်ိဳးသမီးႀကိဳက္ ၀ိုင္အျဖစ္ ထင္ရွားလွပါသည္။
ထို၀ိုင္ကို စပ်စ္ျဖဴ၊ စပ်စ္နီ(၂)မ်ဳိးစလံုးျဖင့္
ေပါင္းစပ္ထုတ္လုပ္ထားၿပီး၊
ေဆးဘက္၀င္ ခ်ယ္ရီသီးရနံ႔ကဲထားေသာ
ပန္းႏုေရာင္အဆင္းရွိသည့္ Rose Wine (ေခၚ)
Pink Wine အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသည္။
လတ္ဆတ္ေသာ သစ္သီးစံုခ်ဳိရည္ အရသာ ရွိၿပီး၊
အသားကင္၊ ဒိန္ခဲ၊ အသုပ္အမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔အျပင္၊
တ႐ုတ္အစားအစာ၊ ဂ်ပန္အစားအစာတို႔ျဖင့္လည္း
တြဲဖက္စားသံုးၾကပါသည္။
ထို႔ျပင္ အရသာထူးေစရန္အတြက္
ပင္လယ္စာဟင္းလ်ာမ်ားထဲတြင္ထည့္ကာ
ခ်က္ျပဳတ္စားေလ့ရွိၾကပါသည္။
အယ္လ္ကိုေဟာ ၁၂% ပါ၀င္ေသာ ေၾကာင့္
မသံုးေဆာင္မီWine Cooler ထဲတြင္
အပူခ်ိန္ 8 ံC ခန္ ့အခ်ိန္ (၁)နာရီေလာက္
ႀကိဳတင္ထည့္ထား၍ ေသာက္သံုးရပါသည္။
ခ်ီလီႏိုင္ငံ Sauvignon Blanc White ၀ိုင္
=======================
သမိုင္းအေထာက္အထားမ်ားအရ
၁၅၅၅ ခုႏွစ္မွစ၍ ခ်ီလီႏိုင္ငံတြင္
စပ်စ္သီးမွ ၀ိုင္ခ်က္လုပ္ေသာက္သံုးေသာဓေလ့
စတင္ခဲ့ပါသည္။
၁၇၈၄ ခုႏွစ္ခန္႔တြင္ေတာ့ ခ်ီလီ၀ိုင္မ်ားသည္
ဥေရာပႏိုင္ငံမ်ားႏွင့္ ရင္ေပါင္တန္းကာ
ႏိုင္ငံတကာေစ်းကြက္တြင္ ေနရာတစ္ခု အျဖစ္
ခိုင္ခိုင္မာမာရပ္တည္ႏိုင္ခဲ့ပါသည္။
သို႔ေသာ္ ၁၉၇၀ ခုႏွစ္ခန္႔တြင္
သဘာ၀ေဘးအႏၲရာယ္ရာသီဥတုေျပာင္းလဲမႈျဖင့္
ႀကံဳေတြ႕ခဲ့ရၿပီး၊ စပ်စ္သီးေစ်းကစားရာမွ
၀ိုင္ထုတ္လုပ္မႈပမာဏ ထက္၀က္မွ်
က်ဆင္းသြားခဲ့ပါသည္။
၁၀-ရာစုႏွစ္တစ္ခုစာမွ်၀ိုင္ထုတ္လုပ္မႈတန္႔ေနခဲ့ၿပီး၊
၁၉၉၀ ႏွစ္ဦးပိုင္းမွာေတာ့ ပံုမွန္အတိုင္း
ျပန္လည္လည္ပတ္လာႏိုင္ခဲ့ပါသည္။
ခ်ီလီႏိုင္ငံ၏ေကာင္းမြန္ေသာ
ပထ၀ီေျမအေနအထားႏွင့္ ရာသီဥတုတို႔ေၾကာင့္
အနံ႔၊ အရသာႏွင့္ အရည္အေသြးျပည့္မီေသာ
စပ်စ္စုိက္ခင္းမ်ားျဖစ္ထြန္းေအာင္ျမင္ၾကပါသည္။
ထို႔ျပင္ အဆင့္အတန္ မီ၀ါရင့္နည္းပညာ
မ်ားေၾကာင့္လည္း ခ်ီလီ၀ုိင္တို႔သည္
ကမၻာ့အလယ္တြင္ ပြဲလယ္တင့္လွ်က္ရွိပါသည္။
ခ်ီလီလူမ်ဳိးတို႔သည္ အခ်ဥ္အရသာကို
ႀကိဳက္သည္ျဖစ္၍ အျခားႏိုင္ငံမ်ားႏွင့္မတူဘဲ
၀ိုင္နီႏွင့္ ၀ိုင္ျဖဴမ်ားအားလံုးကို
အခ်ဥ္ဓာတ္အရသာပါရွိေအာင္ ဆီးသီး ၊
Dark ဘယ္ရီသီးစသည့္အခ်ဥ္သီးတို႔ျဖင့္
ေရာစပ္ေလ့ရွိပါသည္။
စပ်စ္သီးအျဖဴျဖင့္ခ်က္ထုတ္ထားေသာ
Sauvignon Blanc White ၀ိုင္ျဖဴသည္
ေဖ်ာ့ေတာ့ေတာ့စိမ္း၀ါေရာင္အဆင္းရွိပါသည္။
Grape Fruit ႏွင့္ သစ္ေတာ္သီး မ်ား၏
လတ္ဆတ္တက္ၾကြေသာ ရနံ႔မ်ားသင္းပ်ံ႕လွ်က္ရွိရာ၊
ထိုအခ်ဥ္ဓာတ္မ်ား၏လန္းဆန္းမႈက
၀ိုင္အနံ႔အရသာႏွင့္လိုက္ဖက္ညီလွပါသည္။
၎ကိုႏႈတ္ၿမိန္၀ိုင္အျဖစ္သံုးေဆာင္ေလ့ရိွၿပီး
ဥေရာပဟင္းလ်ာမ်ားသာမက
အာရွအစားအစာမ်ားႏွင့္လည္း
သင့္ေတာ္ေသာ ၀ိုင္ျဖစ္ပါသည္။
ထို၀ိုင္ကို ုစြန္ပင္လယ္စာအစပ္ဟင္းလ်ာတြင္
ေရာေႏွာခ်က္ျပဳတ္စားေလ့ရွိပါသည္။
ေတာင္အာဖရိကMerlot Red ၀ိုင္
===================
ေတာင္အာဖရိကတြင္ ၁၆၅၉ႏွစ္ဦးပိုင္းမွစ၍
ပထမဦးဆံုးေသာ၀ိုင္ကို Cape ၿမိဳ႕မွ
စတင္ထုတ္လုပ္ခဲ့ပါသည္။
ယေန႔ Capeၿမိဳ႕၏ ၀ိုင္ထုတ္လုပ္ႏိုင္မႈပမာဏသည္
ကမၻာ့အဆင့္ ံပါတ္(၇) ေနရာတြင္ရွိပါသည္။
ေတာင္အာဖရိကမွထုတ္လုပ္ေသာ
၀ိုင္တို႔သည္လည္း ထူးျခားေကာင္းမြန္ေသာ
အနံ႔အရသာတို႔ျဖင့္စြဲေဆာင္လွ်က္ရွိပါသည္။
၀ိုင္အနီ၊ ၀ိုင္အျဖဴတို႔တို႔အျပင္ အခ်ဥ္ဓာတ္စူးသည့္
အ၀ါေရာင္ အဆင္းရွိသည့္၀ုိင္အျဖဴကိုလည္း
ထုတ္လုပ္ပါသည္။
ထို၀ိုင္မ်ားအားလံုးကို ျပည္တြင္းျဖစ္
စပ်စ္သီးျဖင့္သာ ခ်က္လုပ္ၾကၿပီး
ယေန႔ေတာင္အာဖရိကထုတ္္Merlot Red ၀ိုင္သည္
ကမၻာေပၚရွိ၀ိုင္ႏွစ္သက္သူမ်ား၏ ႏႈတ္ဖ်ားတြင္
အလြန္ေရပန္းစားလွ်က္ရွိပါသည္။
ေဒသထြက္Merlot ပ်စ္သီးျဖင့္သာ ခ်က္လုပ္ထားကာ
ေတာက္ပေသာပတၱျမားေရာင္အဆင္းရွိသည့္
၀ိုင္နီအမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသည္။
ထို႔ျပင္ အရည္ရႊမ္းေသာအနီေရာင္ ဘယ္ရီသီးတို႔၏
ေမႊးရနံ႔မ်ားျဖင့္ ေပါင္းစပ္ျပဳလုပ္ထားေသာေၾကာင့္
အနံ႔အရသာႏွင့္ စပ်စ္သီး၏ အဖန္ဓာတ္တို႔ကို
တစ္ခ်ိန္တည္း၊ တစ္ၿပိဳင္တည္းမွာ
ခံစားရမည္ျဖစ္ပါသည္။
တစ္ငံုမွ်ေသာက္သံုး႐ံုျဖင့္ခံတြင္းလိုက္ေစၿပီး၊
အေမာေျပလန္းဆန္းလာေစပါသည္။
အသားအမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔ျဖင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ၿပီး၊
အထူးသျဖင့္ ၾကက္သားကင္ျဖင့္စားသံုးပါက၊
စြဲမက္ဖြယ္အရသာကို ေပးစြမ္းႏိုင္မည္ျဖစ္ပါသည္။
ထို၀ိုင္ကို သူ႔ခ်ည္းသက္သက္ ေသာက္သံုး႐ံုသာမက ၀က္အသားလႊာအခ်ိဳဟင္းလ်ာတြင္လည္း
ေရာေႏွာခ်က္ျပဳတ္ျခင္းျဖင့္
အရသာပိုမိုေလးနက္လာေစပါသည္။
ေပၚတူဂီ Port ၀ိုင္
==========
၀ိုင္အေၾကာင္း ေျပာရလွ်င္ ေပၚတူဂီ ၀ိုင္ပါမွ
ျပည့္စံုမည္ျဖစ္ပါသည္။
ေပၚတူဂီ ႏိုင္ငံတြင္ ၀ိုင္ႏွင့္ပတ္သက္ေသာ
သမိုင္းေၾကာင္း ရာဇ၀င္ကိုတိတိက်က်
ေဖာ္ျပထားျခင္းမရွိေသာ္လည္း
မ်က္ေမွာက္ကာလမွာေတာ့
၀ိုင္အမ်ိဳးေပါင္းေျမာက္ျမားစြာ ထုတ္လုပ္လွ်က္ ရွိေနပါၿပီ။
Porto ၿမိဳ႕ေတာ္မွ ထုတ္လုပ္ေသာ Port ၀ိုင္မွာ
အလြန္နာမည္ႀကီးပါသည္။
ထိုႏိုင္ငံထြက္္ စပ်စ္သီးသာမက၊
ျပည္တြင္းျဖစ္ သၾကားကဲ၍၊
စပ်စ္သီးBrandy အရက္အနည္းငယ္ေရာကာ
ကေစာ္ေဖာက္ခ်က္လုပ္ေသာေၾကာင့္
ရရွိလာေသာ၀ိုင္၏ အရသာမွာအခ်ိဳစူးရွၿပီး၊
Alcohol လည္းမ်ားပါသည္။
Alcohol ပါ၀င္ပမာဏ ၂၀%ထိရွိေသာေၾကာင့္
အနီေရာင္ Full-Bodied ၀ိုင္ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသည္။
Port ၀ိုင္ကို အခ်ိဳပြဲအမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ ခ်ိစ္တို႔ျဖင့္
တြဲဖက္စားေသာက္ေလ့ရွိၾကပါသည္။
ထို ၀ိုင္ကို ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ခ်က္ျပဳတ္ေလ့မရွိဘဲ
၀ိုင္အျဖစ္သာ အရသာခံေသာက္သံုးၾကပါသည္။
ႏွစ္ခ်ဳိ႕ေလ၊ အရသာမွာလည္း
အထြတ္အထိပ္ေရာက္ေလ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္
၀ိုင္ျပင္းျပင္းႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္
အလြန္အဆင္ေျပပါသည္။
ၾသစေၾတးလ် Jacob's Creek ၀ိုင္
====================
ၾသစေၾတးလ်သမိုင္းမွတ္တမ္းမ်ားအရ
Sydney ၿမိဳ႕ေတာ္၏Royal Botanic Garden မွာ
စပ်စ္ခင္းမ်ားကို ၁၇၈၈ ခုႏွစ္တြင္
စတင္စမ္းသပ္စိုက္ပ်ဳိးခဲ့ရာ မေအာင္ျမင္ခဲ့ေၾကာင္း၊
၁၇၉၁ ႏွစ္ဦးပိုင္းတြင္ေတာ့
ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္းေအာင္ျမင္လာခဲ့ေၾကာင္း၊
၁၈၂၂ ခုႏွစ္ခန္ ့တြင္ျပည္တြင္းဖူလံု႐ံုသာမက
ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ားသို႔ ကုန္သြယ္ေဖာက္ကား
လာႏိုင္ခဲ့ၿပီးေငြတံဆိပ္၊ေရႊတံဆိပ္မ်ား
ဆြတ္ခူးလာႏိုင္ခဲ့ေၾကာင္း ေလ့လာသိရွိရပါသည္။
ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံတြင္
ႏြယ္ခ်ိဳအစရွိေသာ ေဆးဘက္၀င္
ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္တို႔ျဖင့္
ေရာစပ္ခ်က္လုပ္ထားေသာ
ခရမ္းေသြးေရာင္အဆင္းရွိ ၀ိုင္နီမ်ား၊
ပိုးစာသီးျဖင့္ေရာစပ္ခ်က္လုပ္ထားေသာ
ဖန္တန္တန္အရသာရွိသည့္၀ိုင္နီမ်ား၊
သစ္ေတာ္သီးျဖင့္ ေရာစပ္ခ်က္ထားေသာ
ေဖ်ာ့ေတာ့ေတာ့ အဆင္းရွိသည့္၀ိုင္ျဖဴမ်ား၊
၀က္သစ္ခ်စည္ထဲတြင္ သိုေလွာင္ထား ေသာ
ႏူးညံ့ညက္ေညာေသာ အရသာရွိသည့္ ၀ိုင္ျဖဴမ်ား၊
ေရွာက္သီး (သို႔မဟုတ္)သံပရာသီးတို႔ျဖင့္
ေပါင္းစပ္ထားေသာ အခ်ဥ္ဓာတ္ကဲသည့္
စိမ္း၀ါေရာင္အဆင္းရွိသည့္ ၀ိုင္ျဖဴမ်ား၊
ပန္းသီးျဖင့္ေပါင္းစပ္ခ်က္ထားေသာ
စပါကလင္ ၀ိုင္မ်ား စသည္တို ့ကို
ကုမၸဏီေပါင္းစံုက အရသာအမ်ဳိးမ်ဳိး
တံဆိပ္မ်ိဳးစံု ျဖင့္ခ်က္လုပ္ေရာင္းခ်လွ်က္ရွိပါသည္။
၎တို႔အနက္ Jacob’s Creek တံဆိပ္မွာ
အထူးထင္ရွားပါသည္။ ၁၉၉၃ခုႏွစ္တြင္
Australian Exporter of The Year ကို
ဆြတ္ခူးႏိုင္ခဲ့ပါသည္။
ထို႔ျပင္ ကမၻာအႏွံ႔၀ိုင္ျပပြဲမ်ားတြင္
ဆုတံဆိပ္ေပါင္း ၈၀၀ ေက်ာ္ခန္႔
လက္၀ယ္ပိုင္ဆိုင္ရရွိထားၿပီးျဖစ္ပါသည္။
ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံထုတ္Jacob’s Creek
၀ိုင္မ်ားကို ႏိုင္ငံေပါင္း ၆၀ ေက်ာ္တြင္
ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ လက္ခံေသာက္သံုး လွ်က္ရွိၾကပါသည္။
Shiraz CabernetRed ၀ိုင္ကို
စပ်စ္သီးအနီေရာင္ျဖင့္ခ်က္လုပ္ၿပီး
ၾကက္ေသြးေရာင္ကဲ့သို႔ေသာ နီေစြးေစြး
အေရာင္ရွိသည့္ ၀ိုင္နီျဖစ္ပါသည္။
ဆီးသီး၊Black ဘယ္ရီသီးမ်ား၏ အနံ႔အရသာမ်ားႏွင့္
အေငြ႕အသက္မ်ားပါ၀င္ၿပီး၊Vanilla ႏွင့္
Oak အရသာတို႔၏ ခ်ဳိၿမိန္ျခင္းကိုလည္း
တစ္ၿပိဳင္တည္းခံစားႏိုင္မည့္၀ိုင္ျဖစ္ပါသည္။
ထုိ၀ိုင္ထဲတြင္ ႏူးညံ့ေသာ
အဖန္ဓာတ္အရသာလည္းေရာယွက္ေနပါသည္။
အသားကင္မ်ား၊ က်ပ္တိုက္ထားေသာအသားမ်ား၊
အမဲသား၊ သိုးသား၊ ၀က္ေပါင္ေျခာက္၊Sausage ၊
အိႏိၵယအစားအစာမ်ားျဖင့္
တြဲဖက္သံုးေဆာင္သင့္ေသာ၀ိုင္ျဖစ္ပါသည္။
ထို၀ိုင္ကို ခရစၥမတ္ေန႔ကဲ့သို႔ေသာ
ေန႔ထူး၊ ေန႔ျမတ္မ်ားတြင္ မိသားစု ၀ိုင္းဖြ႕ဲေသာက္သံုး
ေလ့ရွိၾကပါသည္။
Shiraz Cabernet Red သည္
ဟင္းခ်က္၀ိုင္မ်ိဳးမဟုတ္ပါ။
သူ႔ခ်ည္းသက္သက္သာ ေသာက္သံုးရေသာ၀ိုင္ပါသည္။
ဗဟုသုတအျဖစ္ တင္ျပရပါလွ်င္
ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံသား Kracher ဆိုသူ က
ပံုမွန္အရက္ပုလင္း ၆၄၀ လီတာ
(၀ိုင္အရက္ခြက္ ၆၉၀၀၀ ခြက္) ႏွင့္ညီမွ်ေသာ
၄၉၀ လီတာရွိ ၀ိုင္အရက္ပုလင္းႀကီးကို
တီထြင္ႏိုင္ခဲ့သျဖင့္၂၀၀၇ ခုႏွစ္၊
ႏို၀င္ဘာလ ၂၈ ရက္တြင္ ခ်ီးျမႇင့္ေသာ
ဂင္းနစ္မွတ္ တမ္း၀င္ကမၻာ့အႀကီးဆုံး၀ိုင္(Wine)
ပုလင္းႀကီးအျဖစ္မွတ္တမ္းတင္ခဲ့ရပါသည္။
ကမၻာ့ႏိုင္ငံအသီးသီးက၀ိုင္မ်ားကို
သူ႔ထက္ငါ ပိုမိုသာလြန္ေကာင္းမြန္ေအာင္
နည္းပညာမ်ား ဆန္းသစ္၍
အၿပိဳင္အဆိုင္ထုတ္လုပ္လွ်က္ရွိၾကရာ
ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံသည္၀ိုင္ပုလင္းအဖံုးမ်ားကို
အလြယ္တကူလွည့္ဖြင့္ႏိုင္ရန္အတြက္ Screw Cap အဖံုးမ်ားကိုမွ စတင္ဖန္တီးႏိုင္ခဲ့ပါသည္။
Screw Cap အဖံုးမ်ားသည္
ယခင္ေရွး႐ိုးေဟာင္းCork (သိ႔ုမဟုတ္) ေဖာ့ဆို႔အဖံုး
တို႔ထက္ ဖြင့္ရတာလြယ္ကူသည့္အျပင္
၀ိုင္၏ လတ္ဆတ္မႈ၊ အနံ႔၊ အရသာ ပ်က္စီးျခင္းမွလည္း
ကာကြယ္ေပးပါသည္။
ထိုဆန္းသစ္မႈေၾကာင့္လည္း ၾသစေၾတးလ် ၀ိုင္ကို
ကမၻာကအသိအမွတ္ျပဳခံရျခင္းျဖစ္ပါသည္။
နယူးဇီလန္ Marborough Sauvignon Blonc ၀ိုင္
==========================
ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ားထြက္ရွိေသာ
ႏိုင္ငံတစ္ခုအျဖစ္ဂုဏ္သတင္းေက်ာ္ၾကားေသာ
နယူးဇီလန္ ႏိုင္ငံသည္ ၁၈၁၉ ခုႏွစ္ကတည္းကပင္
ကိုယ္ပိုင္စတိုင္ျဖင့္၀ိုင္ခ်က္လုပ္ေသာက္သံုး
လာခဲ့ၾကပါသည္။
၁၉၉၀ ခုႏွစ္ ၀န္းက်င္ကာလမ်ားတြင္
၀ိုင္ထြက္ရွိမႈ၏ ၉% ေလာက္သာ ႏိုင္ငံျခားသို႔
တင္ပို႔ေရာင္းခ်ႏိုင္ခဲ့ေသာ္လည္း
၂၀၀၂ ခုႏွစ္ေရာက္ေသာအခါမွာေတာ့
၆၆% ထိ တိုးျမႇင့္ေရာင္းခ်ႏိုင္ခဲ့ပါသည္။
၀ိုင္ႏွစ္သက္သူမ်ားကလည္း နယူးဇီလန္၀ိုင္သည္
အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံတစ္ခုျဖစ္ေသာ
ၾသစေၾတးလ်၀ုိင္၏ အရသာကို
လိုက္မီွသည္ဟု ေကာက္ခ်က္ခ်ၾက ပါသည္။
အျဖဴေရာင္၀ိုင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္
ျမက္ရနံ႔ႏွင့္ Grape Fruit ရနံ႔တို႔ သင္းေနေသာ
Marborough Sauvignon Blanc ၀ိုင္သည္
အရသာတစ္မ်ိဳးျဖင့္ စြဲအားေကာင္းလွပါသည္။
ထို႔အျပင္ အထူးထင္ရွားလူႀကိဳက္မ်ားသည့္
Rose ၀ိုင္(ေခၚ) Pink ၀ိုင္ႏွင့္ မိတ္ဆက္ေပးလိုပါသည္။
စပ်စ္သီးအနီျဖင့္ ခ်က္လုပ္ထားသည့္
ပန္းေရာင္အဆင္းရွိေသာ ၀ိုင္ျဖစ္ပါသည္။
လတ္ဆတ္ေသာ ဘယ္ရီသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊
ခ်ယ္ရီသီးႏွင့္ ရက္စ္ ဘယ္ရီသီးမ်ား၏
ႏွစ္ေထာင္းအားရဖြယ္ရနံ႔တို႔ႏွင့္
၀ိုင္အရသာကိုပိုမိုေကာင္းမြန္ေပၚလြင္ေအာင္
ပံ့ပိုးေပးထားပါသည္။မပ်စ္လြန္း၊
မက်ဲလြန္းေသာMedium Body ၀ိုင္
အမ်ိဳးအစားျဖစ္ၿပီးအခ်ဥ္ဓာတ္
ညီမွ်စြာ ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္
တစ္က်ိဳက္ေလာက္ေသာက္လိုက္သည့္အခါ
အာခံတြင္းတြင္ ႏူးညံ့ေျခာက္ေသြ႕မႈ
အရသာကို ခံစားရရွိေစႏိုင္ပါသည္။
အနံ႔အရသာ ျပင္းထန္ျခင္းမရွိဘဲ
က်ား၊ မ မေရြး၊ အခ်ိန္အခါမေရြး
လြယ္္ကူစြာ ေသာက္သံုးႏိုင္ေသာ
၀ိုင္အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသည္။
ထို၀ိုင္ကို ညစာ မသံုးေဆာင္မီအခ်ိန္၊
ညစာသံုး ေဆာင္ေနစဥ္ တစ္ေလွ်ာက္လံုး ႏွင့္
အခ်ိဳပြဲစားသံုးေနခ်ိန္မ်ားတြင္ပါ
ေသာက္သံုးႏိုင္သည့္
စြယ္စံုရ၀ိုင္အမ်ဳိးအစားျဖစ္ပါသည္။
Rose ၀ိုင္ကို ညေနခင္းပါတီပြဲမ်ားတြင္
တည္ခင္းဧည့္ခံျခင္းျဖင့္
ယေန႔နယူးဇီလန္ႏိုင္ငံတြင္ေခတ္တစ္ေခတ္၏
Fashion တစ္မ်ဳိးျဖစ္ေနပါသည္။
ထို၀ိုင္ကို Grouper (ေခၚ) ငါး စြပ္ျပဳတ္ဟင္းလ်ာမ်ား
ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္လည္း
အရသာပိုမိုေပၚလြင္ေစရန္အတြက္
ဟင္းခတ္အျဖစ္အနည္းငယ္သံုးေလ့ရွိၾကပါသည္။
တ႐ုတ္ Yellow ၀ိုင္ (ေခၚ) ဆန္၀ိုင္
====================
တ႐ုတ္ႏိုင္ငံတြင္ ဟန္မင္းဆက္ လက္ထက္မွ
စတင္၍ မက္မြန္သီးျဖင့္၀ိုင္ခ်က္လုပ္
ေသာက္သံုးလာခဲ့ၾကပါသည္။
ယေန႔တ႐ုတ္ျပည္တြင္ ဆန္ (သို႔မဟုတ္)
လူးစပါးကဆီဓာတ္ကိုအခ်ဥ္ေဖါက္ထားေသာ
Yellow ၀ိုင္ (ေခၚ) ဆန္၀ုိင္ကို
လူႀကိဳက္မ်ား လွ်က္ရွိပါသည္။
၁၀-ႏွစ္ႏွင့္အထက္သက္တမ္းရွိေသာ
ႏွစ္ခ်ဳိ႕ ဆန္၀ုိင္မ်ားကို ေသာက္သံုး႐ံုသာမက၊
ရွလကာရည္အျဖစ္ တ႐ုတ္ဟင္းလ်ာအမ်ဳိးမ်ဳိးတြင္
ခ်က္ျပဳတ္ေလ့ရွိၾကပါသည္။
Zheijang ခ႐ိုင္၏ Shaoxing ေဒသမွ
ထြက္ရွိေသာ ဆန္၀ိုင္သည္ အထူးထင္ရွားပါသည္။
ထုိ၀ိုင္ကုိ အခန္းအပူခ်ိန္မွာသာ
ထိန္းသိမ္းထားေလ့ရွိၿပီးအလင္းေရာင္ႏွင့္
မထိေတြ ႕ေလ ၊ ပိုေကာင္းေလဟုဆိုပါသည္။
ယေန႔တ႐ုတ္ျပည္တြင္ ဆန္၀ိုင္ျဖင့္
ခ်က္ျပဳတ္ေသာ Drunken Chicken (ေခၚ)
ၾကက္အရက္မူးဟင္းလ်ာသည္
တ႐ုတ္ႏွစ္ကူးအခါသမယမ်ားတြင္မပါမျဖစ္ပါ။
ထို႔ျပင္ ကေလးမီးဖြားၿပီးစ အမ်ဳိးသမီးမ်ား
ကိုယ္ခံစြမ္းအားတိုးပြားၿပီး၊
ေသြးလည္ပတ္မႈေကာင္းေစရန္အတြက္
ၾကက္ဥ၊ ၾကက္သား၊ ႏွမ္းဆီႏွင့္ ဆန္၀ိုင္ျဖင့္
ေၾကာ္ခ်က္ထားေသာ ဟင္းလ်ာကို
တ႐ုတ္႐ိုးရာဓာတ္စာအျဖစ္ စားသံုးေလ့ရွိၾကပါသည္။
တ႐ုတ္ျပည္တြင္ Yellow ၀ိုင္ကို
ခ်ယ္ရီအရက္ အနည္းငယ္ေရာစပ္ကာ၊
အခ်ဥ္ေဖာက္ထားေသာ Sherry ၀ိုင္လည္းရွိပါသည္။
သို႔ေသာ္ဆန္၀ိုင္ေလာက္အရသာမျပင္းဘဲ
Alcohol နည္းကာ အတန္ငယ္ခ်ဳိၿမိန္ပါသည္။
Sherry ၀ိုင္ကိုေတာ့ ဟင္းခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္
သံုးေလ့မရွိဘဲ၀ုိင္အျဖစ္သာေသာက္သံုးၾကပါသည္။
အိႏိၵယ Bellissima ၀ိုင္
============
အိႏိၵယႏိုင္ငံေျမာက္ပိုင္းတြင္BC 100 ခန္႔
ကတည္းက ၀ိုင္စတင္ေသာက္သံုးလာခဲ့ၾကပါသည္။
အိႏိၵယႏိုင္ငံတြင္ ခ်င္း၊ ပ်ားရည္ႏွင့္
ပရေဆးအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ျဖင့္ ခ်က္လုပ္ေသာ
ေဆးဘက္၀င္ ၀ိုင္အမ်ိဳးေပါင္းေျမာက္ျမားစြာ
ရွိၾကပါသည္။
ယေန႔အိႏၵိယ၀ိုင္ ေစ်းကြက္တြင္
စပ်စ္သီးျဖင့္ခ်က္လုပ္ထားေသာ
အနံ႔အရသာျပည့္စံုသည့္Bellissima၀ိုင္သည္
၀ယ္လိုအားအေကာင္းဆံုး အနီေရာင္၀ိုင္ ျဖစ္ပါသည္။
ခံတြင္းလည္းရွင္းေသာေၾကာင့္ႏႈတ္ၿမိန္၀ိုင္အျဖစ္
ပါတီပြဲမ်ားႏွင့္ မင္းစိုးရာဇာပြဲမ်ားတြင္
တည္ခင္းေလ့ရွိပါသည္။
အထူးသျဖင့္ အခ်ဳိပြဲ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ သစ္သီးမ်ား၊
ခ်ိစ္မ်ားျဖင့္ တြဲဖက္စားပါက ၀ိုင္အရသာ
ပိုမိုေပၚလြင္ပါသည္။
၀ိုင္ခ်စ္သူ စာဖတ္ပရိသတ္တို႔ကို
ဗဟုသုတအျဖစ္ တင္ျပရပါလွ်င္
အာရွတိုက္တစ္ခြင္လံုးမွာ
၀ိုင္အေသာက္ဆံုးေသာ ႏိုင္ငံသည္
ေဟာင္ေကာင္ျဖစ္ပါသည္။
ISWR (ေခၚ) အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ
၀ိုင္သုေတသနအဖြဲ႕၏
၂၀၁၀ ခုႏွစ္ စစ္တမ္းမ်ားအရ၊
ေဟာင္ေကာင္ရွိ လူတစ္ဦးခ်င္းစီ၏
၀ိုင္ေသာက္ႏႈန္းသည္ တစ္နွစ္လွ်င္
ပ်မ္းမွ်၄.၇ လီတာရွိေၾကာင္း၊
ေနာင္ ၄-ႏွစ္ ၾကာေသာ အခါတြင္
၆.၀ လီတာ အထိေသာက္သံုးလာဖြယ္ရွိေၾကာင္း
ေဖာ္ျပထားပါသည္။
ေဟာင္ေကာင္တစ္ခြင္လံုး၏
၀ိုင္ေစ်းကြက္တြင္ ျပည္ပမွတင္သြင္းလာေသာ
ႏိုင္ငံျခားျဖစ္ ၀ိုင္အမ်ိဳးစံုလင္လွ်က္ရွိရာ၊
အထူးသျဖင့္ ျပင္သစ္မွသြင္းလာေသာ၀ိုင္မ်ားက
ဗိုလ္စြဲလွ်က္ရွိပါသည္။
ျမန္မာျပည္ေအးသာယာ၀ိုင္
===============
ယေန႔ျမန္မာျပည္၏ ၀ိုင္ေစ်းကြက္တြင္
ႏိုင္ငံျခားျဖစ္ ၀ိုင္မ်ားသာမက
ျပည္တြင္းျဖစ္၀ုိင္မ်ားလည္းအမ်ိဳးစံုလင္လွပါသည္။
ေယဘုယ် အားျဖင့္ႏိုင္ငံျခားျဖစ္၀ုိင္မ်ားကို
စပ်စ္သီးျဖင့္သာခ်က္လုပ္ေလ့ရွိေသာ္လည္း
ျမန္မာျပည္တြင္ေတာ့ မက္မန္း၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊
စပ်စ္၊ နာနတ္၊ ခ်ယ္ရီ္၊ ပန္းသီးစသည္တို႔ကို
အေျခခံ၍ “၀ိုင္” မ်ားကို တံဆိပ္အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္
ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်လ်က္ရွိပါသည္။
အထူးသျဖင့္ ျမန္မာျပည္အႏွံ ့
၀ိုင္ေစ်းကြက္တြင္ျပင္ဦးလြင္ ႏွင့္ ေတာင္ႀကီးတို ့မွ ထုတ္လုပ္ေသာ ၀ိုင္မ်ားက
အလွဆင္ပံ့ပိုးေပးထားၾကပါသည္။
ရွမ္းေျမာက္ပိုင္း ကြတ္ခိုင္မွ ထြက္ရွိေသာ
ခ်ဥ္ေစာ္ကား၀ိုင္(Quench Wine) ႏွင့္
ခ်င္းျပည္နယ္ထုတ္ ေတာင္ဇလပ္၀ိုင္တို႔လည္း
ရွိၾကပါေသးသည္။
ကုန္ၾကမ္းမ်ားျဖစ္ေသာ သၾကားေစ်းႏွင့္
သစ္သီးတို႔ထြက္ရွိမႈေပၚမူတည္ၿပီး
ေစ်းအနည္းငယ္ ကြာဟမႈရွိတတ္ပါသည္။
ျမန္မာျပည္၏၀ိုင္ေစ်းကြက္တြင္
အရသာခ်ဳိရဲရဲရွိၿပီး
၊အယ္လ္ကုိေဟာဓာတ္ေပါ့ေသာမက္မန္း၀ိုင္သည္
ေစ်းအေပါဆံုးျဖစ္ၿပီး၊
ခ်ဥ္ဖန္ဖန္ ျဖင့္အရသာေလးေသာစပ်စ္၀ိုင္က
ေစ်းအျမင့္ဆံုးျဖစ္ပါသည္။
ျပည္တြင္းျဖစ္ စပ်စ္၀ိုင္တို ကိုႏိုင္ငံျခားသားမ်ားလည္း
ႏွစ္ၿခိဳက္စြာေသာက္သံုးၾကပါသည္။
ထူးထူးျခားျခားအေနျဖင့္တင္ျပရပါလွ်င္
အနံ႔အရသာ အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိေသာ
ျပည္္တြင္းျဖစ္ ၀ိုင္မ်ားအနက္၊ ေတာင္ႀကီးၿမိဳ႕မွ
စပ်စ္သီးျဖင့္ထုတ္လုပ္ေသာ ေဒါင္းတံဆိပ္ပံု
ေအးသာယာ၀ိုင္ သည္ ႏိုင္ငံျခား အဆင့္မီ
အနံ႔အရသာႏွင့္ ျပည့္စံုေသာေၾကာင့္
ေသာက္သံုးသူတို႔အသည္းစြဲဟု သိရပါသည္။
“ေအးသာယာ၀ိုင္” ကို အနီႏွင့္ အျဖဴထုတ္လုပ္ၿပီး၊
အရသာမွာ ခ်ဥ္တင္တင္၊ ဖန္တံတံ ရွိပါသည္။
၀ိုင္အျဖဴက အခ်ိဳနည္းနည္းေပါ့ပါသည္။
ျမန္မာျပည္ တစ္ခြင္လံုး၏နာမည္ႀကီး
Super Market ႀကီးမ်ား၊Liqure House မ်ား၊
စားေသာက္ဆုိင္မ်ားႏွင့္Hotel ႀကီးမ်ားတြင္
ျပည္တြင္းျဖစ္၀ိုင္မ်ား သာမက
ႏိုင္ငံျခားျဖစ္၀ိုင္မ်ားအားလံုးကို
၀ယ္ယူရရွိႏိုင္ပါသည္။
FOOD Magazine Myanmar
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။