ေထာပတ္တုု ( သိုု႔ မဟုုတ္ ) မာဂ်ရင္း ေခၚ ဟင္းရြက္ဆီ
************************** ************************** *******
( ကိုုေက်ာ္စိုုးက ေထာပတ္နဲ႕ သီဟိုုဠ္ေစ့ ေက်ာ္တဲ့အေၾကာင္းေျပာလိုု႕
ေထာပတ္အေၾကာင္း ရယ္ မာဂ်ရင္းအေၾကာင္းရယ္ စဥ္းစားမိရာက
မာဂ်ရင္း အေၾကာင္း အရင္ ေရးလိုုက္တာပါ ။)
...
မာဂ်ရင္း ဆိုုတာ
ဟင္းရြက္ဆီကေန ထုုတ္လုုပ္တာ ဆိုုၿပီးေတာ့ က်ေနာ္တိုု႔ ေတြ
အေတာ္ အားထားခဲ့ၾကဘူးပါတယ္ ။ ဟင္းရြက္က ဆိုုေတာ့
အႏၱရာယ္ ကင္းတယ္လိုု႔ ထင္ခဲ့ၾကတာကိုုး ။
ေဟာ အခုုေတာ့ ျဖစ္ျပန္ၿပီ ။
မာဂ်ရင္း မေကာင္းဘူးတဲ့ ။
ခုုေတာ့ မေကာင္းတဲ့ အခ်က္ ေတြ ထုုတ္ႏုုတ္ျပခဲ့ပါၿပီ။
၁ ။ မာဂ်ရင္းဟာ trans fatty acid အမ်ားႀကီး ပါ ပါတယ္တဲ့ ။
အဲဒီ trans fatty acid ဟာ ႏွလံုုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈံး တိုုးေစပါသတဲ့ ။
အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ပိုုခဲေလ trans fatty acid ပိုုပါေလ ဘဲတဲ့ ။
( trans fatty acid ဟာ မျပည့္၀ေသာအဆီီျဖစ္ပါတယ္ ။ သဘာ၀အတိုုင္း
မဟုုတ္ဘဲ ဟင္းရြက္ဆီကိုု ဟိုုက္ၿဒိဳဂ်င္ဖိႏွိပ္ထဲ့သြ င္းျခင္း ျဖင့္
မာဂ်ရင္းျပဳလုုပ္ရာမွာ ျဖစ္လာေသာ အဆီျဖစ္ပါတယ္ )
၂ ။ မာဂ်ရင္းဟာ ကိုုလက္စထေရာ ( Total Cholestrol ) ကိုု တိုုးေစပါသတဲ့ ။
ေနာက္ Low density lipoprotein - LDL ေခၚတဲ့ အဆီဆိုုး ကိုုလဲ တိုုးေစပါသတဲ့ ။
ေနာက္ High density lipoprotein - HDL ေခၚတဲ့ အဆီေကာင္း ကိုုလဲ ေလ်ာ့
ေစပါတယ္တဲ့ ။
( ကိုုလက္စထေရာ မ်ားလြန္းရင္ ၊ LDL မ်ားရင္ ေသြးတိုုး ႏွလံုုး ျဖစ္တတ္ပါတယ္ ။
HDL မ်ားရင္ ေသြးတိုုး ႏွလံုုး ကိုု ကာကြယ္ ပါတယ္ ။)
၃ ။ မာဂ်ရင္းဟာ ႏိုု႔တိုုက္မိခင္ ရဲ႕ ႏိုု႕ ရည္ကိုု ညံ့ဖ်င္းေစပါတယ္ ။
မိခင္ႏိုု႕ရည္ထဲ မွာ trans fatty acid ေတြ ပါ၀င္မႈ မ်ားျပားေစလိုု႕ပါဘဲ ။
၄ ။ မာဂ်ရင္းဟာ ခႏၶာကိုုယ္ရဲ႕ ခုုခံစြမ္းအား စံနစ္ကိုု အားေလ်ာ့ေစပါတယ္ ။
၅ ။ ဆီးခ်ိဳ ေ၀ဒနာရွင္ေတြမွာ အင္ဆူလင္ မတိုုးတာမ်ိဳး ျဖစ္ေစပါတယ္ ။
...
မိတ္ေဆြတဦးက .. ငါးေျခာက္စားၿပီး ေသြးတိုုးခံမဲ့ အစား
၀က္သားစားၿပီး ေသြးတိုုးခံမယ္ ဆိုုၿပီး ရယ္စရာ ေျပာသလိုု
မာဂ်ရင္း ေထာပတ္တုု စားမယ့္အစား ေထာပတ္အစစ္ ကိုုဘဲ
သတိနဲ႕ စားသံုုးၾကဘိုု႔ ပါ ။
...
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
၁၁ ၾသဂုုတ္ ၂၀၁၄
**************************
( ကိုုေက်ာ္စိုုးက ေထာပတ္နဲ႕ သီဟိုုဠ္ေစ့ ေက်ာ္တဲ့အေၾကာင္းေျပာလိုု႕
ေထာပတ္အေၾကာင္း ရယ္ မာဂ်ရင္းအေၾကာင္းရယ္ စဥ္းစားမိရာက
မာဂ်ရင္း အေၾကာင္း အရင္ ေရးလိုုက္တာပါ ။)
...
မာဂ်ရင္း ဆိုုတာ
ဟင္းရြက္ဆီကေန ထုုတ္လုုပ္တာ ဆိုုၿပီးေတာ့ က်ေနာ္တိုု႔ ေတြ
အေတာ္ အားထားခဲ့ၾကဘူးပါတယ္ ။ ဟင္းရြက္က ဆိုုေတာ့
အႏၱရာယ္ ကင္းတယ္လိုု႔ ထင္ခဲ့ၾကတာကိုုး ။
ေဟာ အခုုေတာ့ ျဖစ္ျပန္ၿပီ ။
မာဂ်ရင္း မေကာင္းဘူးတဲ့ ။
ခုုေတာ့ မေကာင္းတဲ့ အခ်က္ ေတြ ထုုတ္ႏုုတ္ျပခဲ့ပါၿပီ။
၁ ။ မာဂ်ရင္းဟာ trans fatty acid အမ်ားႀကီး ပါ ပါတယ္တဲ့ ။
အဲဒီ trans fatty acid ဟာ ႏွလံုုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈံး တိုုးေစပါသတဲ့ ။
အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ပိုုခဲေလ trans fatty acid ပိုုပါေလ ဘဲတဲ့ ။
( trans fatty acid ဟာ မျပည့္၀ေသာအဆီီျဖစ္ပါတယ္ ။ သဘာ၀အတိုုင္း
မဟုုတ္ဘဲ ဟင္းရြက္ဆီကိုု ဟိုုက္ၿဒိဳဂ်င္ဖိႏွိပ္ထဲ့သြ
မာဂ်ရင္းျပဳလုုပ္ရာမွာ ျဖစ္လာေသာ အဆီျဖစ္ပါတယ္ )
၂ ။ မာဂ်ရင္းဟာ ကိုုလက္စထေရာ ( Total Cholestrol ) ကိုု တိုုးေစပါသတဲ့ ။
ေနာက္ Low density lipoprotein - LDL ေခၚတဲ့ အဆီဆိုုး ကိုုလဲ တိုုးေစပါသတဲ့ ။
ေနာက္ High density lipoprotein - HDL ေခၚတဲ့ အဆီေကာင္း ကိုုလဲ ေလ်ာ့
ေစပါတယ္တဲ့ ။
( ကိုုလက္စထေရာ မ်ားလြန္းရင္ ၊ LDL မ်ားရင္ ေသြးတိုုး ႏွလံုုး ျဖစ္တတ္ပါတယ္ ။
HDL မ်ားရင္ ေသြးတိုုး ႏွလံုုး ကိုု ကာကြယ္ ပါတယ္ ။)
၃ ။ မာဂ်ရင္းဟာ ႏိုု႔တိုုက္မိခင္ ရဲ႕ ႏိုု႕ ရည္ကိုု ညံ့ဖ်င္းေစပါတယ္ ။
မိခင္ႏိုု႕ရည္ထဲ မွာ trans fatty acid ေတြ ပါ၀င္မႈ မ်ားျပားေစလိုု႕ပါဘဲ ။
၄ ။ မာဂ်ရင္းဟာ ခႏၶာကိုုယ္ရဲ႕ ခုုခံစြမ္းအား စံနစ္ကိုု အားေလ်ာ့ေစပါတယ္ ။
၅ ။ ဆီးခ်ိဳ ေ၀ဒနာရွင္ေတြမွာ အင္ဆူလင္ မတိုုးတာမ်ိဳး ျဖစ္ေစပါတယ္ ။
...
မိတ္ေဆြတဦးက .. ငါးေျခာက္စားၿပီး ေသြးတိုုးခံမဲ့ အစား
၀က္သားစားၿပီး ေသြးတိုုးခံမယ္ ဆိုုၿပီး ရယ္စရာ ေျပာသလိုု
မာဂ်ရင္း ေထာပတ္တုု စားမယ့္အစား ေထာပတ္အစစ္ ကိုုဘဲ
သတိနဲ႕ စားသံုုးၾကဘိုု႔ ပါ ။
...
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
၁၁ ၾသဂုုတ္ ၂၀၁၄
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။