ၾကက္ဥအစိမ္း ေသာက္ျခင္းသည္ ဝမ္းတြင္းသို႔ ဗက္တီးရီးယား တစ္မ်ဳိး ဝင္ေရာက္ကာ အစာ အဆိပ္သင့္ႏုိင္
ရန္ကုန္ ႏိုဝင္ဘာ ၂၃
ၾကက္ဥအစိမ္း ေသာက္သံုးျခင္းသည္ ဝမ္းတြင္းသို႔ ဗက္တီးရီးယား တစ္မ်ဳိး ဝင္ေရာက္ႏုိင္ကာ အစာအဆိပ္သင့္ ေရာဂါျဖစ္ပြားႏုိင္သည့္ အတြက္ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္က ေျပာသည္။
ၾကက္ဥအစိမ္း ေသာက္သံုးလွ်င္ ၾကက္မစင္မ်ားတြင္ ေတြ႕ရတတ္သည့္ Salmonella ဟုေခၚသည့္ ဗက္တီးရီးယား ပိုးမ်ားသည္ ၾကက္ဥ ဥသည့္အခါတြင္ အခြံမ်ားတြင္ ပါလာတတ္သည့္ အတြက္ ဗက္တီးရီးယားပိုး ဝင္ေရာက္ႏုိင္သျဖင့္ မေသာက္သံုးသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။ ''ၾကက္မစင္ေတြမွာပါတဲ့ ဗက္တီးရီးယားပိုးက ဥခြံမွာ ကပ္ပါေနတဲ့ အတြက္ ၾကက္ဥအစိမ္းကို မေသာက္သံုးသင့္ပါဘူး။ အဲဒီေရာဂါပိုးက လူ႕ခႏၶာကိုယ္ထဲ ဝင္ရင္ အစာအဆိပ္သင့္ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ပါတယ္'' ၎က ေျပာသည္။ ထို႔ျပင္ ၾကက္၊ ဘဲ၊ ငံုးမ်ား၏ မစင္မ်ားတြင္ Salmonella ဗက္တီးရီးယား ေရာဂါပိုးအျပင္ H1N1 ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ား ကပ္ညိ ပါလာႏုိင္သည့္ အတြက္ ဥမ်ားကို အစိမ္းလိုက္ ေသာက္သံုးျခင္းအျပင္ ပါးစပ္ႏွင့္ထိကာ ေသာက္သံုးျခင္းမ်ားလည္း မျပဳလုပ္သင့္ေၾကာင္း၊ အမ်ားစုသည္ ၾကက္ဥအစိမ္း ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အားအင္ျပည့္လာသည္ဟု အယူအဆမ်ား ရွိေနေၾကာင္း သိရသည္။ အဆိုပါ Salmonella ဗက္တီးရီးယား ပိုးမ်ားသည္ တိရစၧာန္ အညစ္အေၾကးမ်ား အျပင္ လူမ်ား၏ အညစ္အေၾကးမ်ားတြင္လည္း ပါဝင္တတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ျမဝတီ
ရန္ကုန္ ႏိုဝင္ဘာ ၂၃
ၾကက္ဥအစိမ္း ေသာက္သံုးျခင္းသည္ ဝမ္းတြင္းသို႔ ဗက္တီးရီးယား တစ္မ်ဳိး ဝင္ေရာက္ႏုိင္ကာ အစာအဆိပ္သင့္ ေရာဂါျဖစ္ပြားႏုိင္သည့္ အတြက္ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္က ေျပာသည္။
ၾကက္ဥအစိမ္း ေသာက္သံုးလွ်င္ ၾကက္မစင္မ်ားတြင္ ေတြ႕ရတတ္သည့္ Salmonella ဟုေခၚသည့္ ဗက္တီးရီးယား ပိုးမ်ားသည္ ၾကက္ဥ ဥသည့္အခါတြင္ အခြံမ်ားတြင္ ပါလာတတ္သည့္ အတြက္ ဗက္တီးရီးယားပိုး ဝင္ေရာက္ႏုိင္သျဖင့္ မေသာက္သံုးသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။ ''ၾကက္မစင္ေတြမွာပါတဲ့ ဗက္တီးရီးယားပိုးက ဥခြံမွာ ကပ္ပါေနတဲ့ အတြက္ ၾကက္ဥအစိမ္းကို မေသာက္သံုးသင့္ပါဘူး။ အဲဒီေရာဂါပိုးက လူ႕ခႏၶာကိုယ္ထဲ ဝင္ရင္ အစာအဆိပ္သင့္ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ပါတယ္'' ၎က ေျပာသည္။ ထို႔ျပင္ ၾကက္၊ ဘဲ၊ ငံုးမ်ား၏ မစင္မ်ားတြင္ Salmonella ဗက္တီးရီးယား ေရာဂါပိုးအျပင္ H1N1 ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ား ကပ္ညိ ပါလာႏုိင္သည့္ အတြက္ ဥမ်ားကို အစိမ္းလိုက္ ေသာက္သံုးျခင္းအျပင္ ပါးစပ္ႏွင့္ထိကာ ေသာက္သံုးျခင္းမ်ားလည္း မျပဳလုပ္သင့္ေၾကာင္း၊ အမ်ားစုသည္ ၾကက္ဥအစိမ္း ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အားအင္ျပည့္လာသည္ဟု အယူအဆမ်ား ရွိေနေၾကာင္း သိရသည္။ အဆိုပါ Salmonella ဗက္တီးရီးယား ပိုးမ်ားသည္ တိရစၧာန္ အညစ္အေၾကးမ်ား အျပင္ လူမ်ား၏ အညစ္အေၾကးမ်ားတြင္လည္း ပါဝင္တတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ျမဝတီ
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။