Followers အားေပးသူမ်ား အထူး အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

✩✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩သီခ်င္းခ်စ္သူ ✪ မွ ✪ သီခ်င္းခ်စ္သူသို႔✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩✩

8Chit&အိမ္႔ခ်စ္ AhMoon&အမြန္း AhNaing&အႏိုင္ AhNge&အငဲ Akuk Alex&အဲလက္စ္ AnnHellar&အန္ဟဲလာ Ar-T AungHtet&ေအာင္ထက္ AungLa&ေအာင္လ AungNaing&ေအာင္ႏိုင္ AungThu&ေအာင္သူ AungYin&ေအာင္ရင္ AuraLi&အာ္ရာလီ AyeChanMay&ေအးခ်မ္းေမ AyeTinChoShwe&ေအသင္ခ်ိဳေဆြ AyeWuttYiThaung&ေအးဝတ္ရည္ေသာင္း BaDin&ဗဒင္ Blueberry BobbySoxer BoBo&ဘိုဘို BoBoHan&ဘိုဘိုဟန္ BoPhyu&ဘိုျဖဴ Breaky&ဘရိတ္ကီ BunnyPhyoe&ဘန္နီၿဖိဳး ChanChan&ခ်မ္းခ်မ္း ChanChann&ခ်မ္ခ်မ္း ChawSuKhin&ေခ်ာစုခင္ ChinSong&ခ်င္းသီခ်င္း ChitKaung&ခ်စ္ေကာင္း ChitThuWai&ခ်စ္သုေဝ ChoLayLung&ခ်ိဳေလးလုန္ ChoPyone&ခ်ိဳၿပံဳး ChristmasSong&ခရစၥမတ္သီခ်င္း CityFm Dawn&ဒြန္း DiraMore&ဓီရာမိုရ္ DoeLone&ဒိုးလံုး Dway&ေဒြး EainEain&အိန္အိန္း G.Latt&ဂ်ီလတ္ GaeGae&ေဂေဂး GirlLay&ဂဲ(လ္)ေလး Graham&ဂေရဟမ္ Group&အဖြဲ႔လိုက္ GuRawng&ကူးေရာင္ GyoGyar&ႀကိဳးၾကာ HanTun&ဟန္ထြန္း HaymarNayWin&ေဟမာေနဝင္း He`Lay&ဟဲေလး HlonMoe&လႊမ္းမိုး HlwanPaing&လႊမ္းပိုင္ HtamHkay&ထ်န္ေခး HTDTunYin&ဟသာၤတထြန္းရင္ HtetAung&ထက္ေအာင္ HtetHtetMyintAung&ထက္ထက္ျမင္႔ေအာင္ HtetSaung&ထက္ေလွ်ာင္း HtooEainThin&ထူးအိမ္သင္ HtooHtooSet&ထူးထူးဆက္ HtooL.Lin&ထူးအယ္လင္း HtunHtun&ထြဏ္းထြဏ္း HtunYati&ထြန္းရတီ IreneZinMarMyint&အိုင္ရင္းဇင္မာျမင္႔ J.LingMawng&ေဂလိန္းေမာင္း J.MgMg&ေဂ်ေမာင္ေမာင္ JarSan&ဂ်ာဆန္ JetSanHtun&ဂ်က္ဆန္ထြန္း JMe&ေဂ်းမီ KabarPhone&ကမၻာဖုန္း KaiZar&ကိုင္ဇာ KapyaBoiHmu&ကဗ်ာဘြဲ႔မွဴး KaungKaung&ေကာင္းေကာင္း KhaingHtoo&ခိုင္ထူး KhinBone&ခင္ဘုဏ္း khinMgHtoo&ခင္ေမာင္ထူး KhinMgToe&ခင္ေမာင္တိုး KhinSuSuNaing&ခင္စုစုႏိုင္ KhupPi&ခုပ္ပီး KKT&ေကေကတီ KoKoGyi&ကိုကိုႀကီး KoNi&ေကာ္နီ KyingLianMoong L.KhunYe&L.ခြန္းရီ L.LwinWar&L.လြန္းဝါ L.SengZi&L.ဆိုင္းဇီ LaShioTheinAung&လားရႈိးသိန္းေအာင္ LaWi&လဝီ LayLayWar&ေလးေလး၀ါ LayPhyu&ေလးျဖဴ LDKyaw&L.ဒီေက်ာ္ LiLiMyint&လီလီျမင္႔ LinNit&လင္းနစ္ LynnLynn&လင္းလင္း Madi&မဒီ MaNaw&မေနာ Marritza&မာရဇၨ MayKhaLar&ေမခလာ MaySweet&ေမဆြိ MayThu&ေမသူ MgThitMin&ေမာင္သစ္မင္း MiMiKhe&မီးမီးခဲ MiMiWinPhay&မီမီဝင္းေဖ MinAung&မင္းေအာင္ Misandi&မိဆႏၵီ MMGospelSong&ခရစ္ယာန္ဓမၼေတး MMLoveSong&ျမန္မာသီခ်င္း MoMo&မို႔မို႔ MoonAung&မြန္းေအာင္ Music&ဂီတ Myanmar-Kid-Songs MyayPeYo&ေျမပဲယို MyoGyi&မ်ိဳးႀကီး MyoMyo&မ်ိဳးမ်ိဳး NangKhinZayYar&နန္းခင္ေဇယ်ာ Naung&ေနာင္ NawLiZar&ေနာ္လီဇာ NawNaw&ေနာေနာ္ NgeNgeLay&ငဲ႔ငယ္ေလး NiNiKhinZaw&နီနီခင္ေဇာ္ NiNiWinShwe&နီနီဝင္းေရႊ NO&ႏိုး NweYinWin&ႏြဲ႔ယဥ္ဝင္ NyanLinAung&ဥာဏ္လင္းေအာင္ NyiMinKhine&ညီမင္းခိုင္ NyiZaw&ညီေဇာ္ PannEiPhyu&ပန္းအိျဖဴ PanYaungChel&ပန္းေရာင္ျခယ္ Pb.ThanNaing&သန္းႏိုင္ PhawKa&ေဖာ္ကာ PhoeKar&ဖိုးကာ PhuPhuThit&ဖူးဖူးသစ္ PhyoGyi&ၿဖိဳးႀကီး PhyoKyawHtake&ၿဖိဳးေက်ာ္ထိုက္ PhyuPhyuKyawThein&ျဖဴျဖဴေက်ာ္သိန္း PhyuThi&ျဖဴသီ PoEiSan&ပိုးအိစံ PoPo&ပိုပို PuSue&ပူစူး R.ZarNi&R.ဇာနည္ RainMoe&ရိန္မိုး RebeccaWin&ေရဗကၠာ၀င္း Ringo&ရင္ဂို SaiHteeSaing&စိုင္းထီးဆိုင္ SaiLay&စိုင္းေလး SaiSaiKhanHlaing&စိုင္းစိုင္းခမ္းလႈိင္ SaiSaiMaw&စိုင္းဆိုင္ေမာ၀္ SaiSan&ဆိုင္စံ SalaiJonhTinZam SalaiJonhTinZam&ဆလိုင္းဂၽြန္သင္ဇမ္း SalaiSunCeu&ဆလိုင္းဆြန္က်ဲအို SalaiThuahAung&ဆလိုင္းသႊေအာင္ SalaiZamLain&ဆလိုင္းသွ်မ္းလ်န္ SandyMyintLwin&စႏၵီျမင့္လြင္ SangPi&စံပီး SaungOoHlaing&ေဆာင္းဦးလႈိင္ SawBweHmu&စာဘြဲ႔မွဴး SawKhuSe&ေစာခူဆဲ She&သွ်ီ ShinPhone&ရွင္ဖုန္း ShweHtoo&ေရႊထူး SinPauk&ဆင္ေပါက္ SiThuLwin&စည္သူလြင္ SithuWin&စည္သူဝင္း SiYan&စီယံ Snare SoeLwinLwin&စိုးလြင္လြင္ SoeNandarKyaw&စိုးနႏၵာေက်ာ္ SoePyaeThazin&စိုးျပည္႔သဇင္ SoeSandarTun&စိုးစႏၵာထြန္း SoTay&ဆိုေတး SungTinPar&ဆုန္သင္းပါရ္ SuNit&ဆူးနစ္ TekatawAyeMg&တကၠသိုလ္ေအးေမာင္ ThangPaa&ထန္းပါး TharDeeLu&သာဒီးလူ ThawZin&ေသာ္ဇင္ ThiriJ.MgMg&သီရိေဂ်ေမာင္ေမာင္ Thoon&သြန္း TinGyanSong&သႀကၤန္သီခ်င္း TintTintTun&တင္႔တင္႔ထြန္း TinZarMaw&တင္ဇာေမာ္ TunEaindraBo&ထြန္းအိျႏၵာဗို TunKham&ထြဏ္းခမ္ TunTun&ထြန္းထြန္း TuTu&တူးတူး V.NoTun&V.ႏိုထြန္း WaiLa&ေဝလ WaNa&ဝန WarsoMoeOo&ဝါဆိုမိုးဦး WineSuKhineThein&ဝိုင္းစုခိုင္သိန္း WyneLay&ဝိုင္းေလး Xbox XGALZ Y-Zet YadanaMai&ရတနာမိုင္ YadanaOo&ရတနာဦး YairYintAung&ရဲရင္႔ေအာင္ YanAung&ရန္ေအာင္ YarZarWinTint&ရာဇာဝင္းတင္႔ YeTwin&ရဲသြင္ YummyRookie YuZaNa&ယုဇန YY&၀ိုင္၀ိုင္း Z.DiLa&Z.ဒီးလာ ZamNu&ဇမ္ႏူး ZawOne&ေဇာ္ဝမ္း ZawPaing&ေဇာ္ပိုင္ ZawWinHtut&ေဇာ္ဝင္းထြဋ္ ZawWinShing&ေဇာ္ဝင္းရွိန္ ZayYe&ေဇရဲ ZwePyae&ဇြဲျပည္႔
သီခ်င္းနားေထာင္ရန္ အေပၚက အဆိုေတာ္ နာမည္ Click ပါေနာ္

Facebook မွာ ဖတ္ခ်င္ရင္ Like တစ္ခ်က္ေလာက္ နဲ႔ အားေပးႏိုင္ပါသည္

Thursday, April 4, 2013

အကင္ေတြက ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္သလား

 

 အကင္ေတြက တကယ္ကို အရသာရွိလွပါတယ္။ အရသာရွိသေလာက္ က်န္းမာေရးကိုလည္း အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ အနီေရာင္ရွိတဲ့ အသားေတြ၊ ၾကက္၊ ငွက္ေတြနဲ႔ ငါးေတြကို ကင္လိုက္တဲ့အခါ ထြက္လာတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းပစၥည္း Heterocyclic Amines ဟာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ Carcinogen ဓာတ္တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသားေတြကို မီးေသြးေပၚတင္ကာ ကင္တဲ့အခါထြက္လာတဲ့ Polycyclic Aramatic hydrocarbon ဆိုတဲ...့ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးဟာလည္း ကင္ဆာကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
ဒီဓာတ္ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးက
က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းပါဘူး။ ပထမတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Heterocyclic Amines က အသားမွာပါရွိတဲ့ Creatinine အမိုႏိုအက္စစ္ေတြက ျမင့္မားတဲ့ အပူခ်ိန္မွာ ၿပိဳကြဲၿပီး ထြက္ရွိလာတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အသား၊ ငါးေတြကို ကင္တဲ့အခါ၊ ဖုတ္တဲ့အခါမွာ ထြက္ရွိလာတတ္ပါတယ္။

ဒုတိယတစ္မ်ိဳးကေတာ့ အသားေတြကို ကင္ရာမွာ မီးေသြးပူေတြအေပၚ အဆီေတြက်လို႔ ထြက္ရွိလာတဲ့ မီးခိုးေတြဟပ္တာေၾကာင့္ ကင္တဲ့အသားထဲက ထြက္ရွိလာတဲ့ ဓာတ္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ အကင္ေတြအစားမ်ားတဲ့ သူေတြမွာ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ ပန္ကရိယကင္ဆာစတဲ့ ကင္ဆာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ျမင့္မားတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒီကင္ဆာေတြျဖစ္ေစတဲ့ တျခားအခ်က္ေတြကေတာ့ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း၊ အသက္အရြယ္ အိုမင္းျခင္း စတာေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အကင္ေတြက က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းေပမယ့္ အရသာ ေကာင္းလြန္းလွတာေၾကာင့္ လံုးဝေရွာင္ဖို႔ဆိုတာ သိပ္မလြယ္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အကင္ကင္နည္းကို ေဝမွ်ေပးလိုက္ပါတယ္။ American Institute for Cancer Research ရဲ႕ အႀကံျပဳခ်က္ေတြပါ။

Polycyclic Aromatic Hydrocarbon ေတြဟာ မီးေသြးပူေတြေပၚ အသားရဲ႕အဆီေတြက်လို႔ ထြက္ရွိလာတဲ့ မီးခိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာရတဲ့ ဓာတ္ေတြပါ။ ဒါေၾကာင့္ မီးေသြးမသံုးဘဲ ဂက္စ္နဲ႔ကင္ရတဲ့ အကင္စက္မွာသာ ကင္ေပးပါ။ ဒီဓာတ္ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးဟာ အသားေတြကို အပူရွိန္ျပင္းျပင္းနဲ႔ ကင္ရာမွာ ထြက္ရွိလာတတ္ပါတယ္။ အကင္စက္မွာ အပူရွိန္ျပင္းျပင္းနဲ႔ မကင္ရေလေအာင္ အသားေတြကို မကင္ခင္မွာ မိုက္က႐ိုေဝ့ဖ္ မီးဖိုထဲထည့္ၿပီး အပူေပးထားသင့္ပါတယ္။ အကင္ကင္ရာမွာ စပ္ထားတဲ့အခ်ဥ္ရည္ သုတ္ေပးျခင္းကလည္း အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ရွိေစပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ဒီအခ်ဥ္ရည္ေတြက အသားေတြ မီးမကၽြမ္းေအာင္ ကာကြယ္ေပးလို႔ပါ။ အခ်ဥ္ရည္ စပ္ရာမွာ အရသာခပ္စပ္စပ္ ဒါမွမဟုတ္ ႐ွလကာရည္တို႔ သံပရာရည္တို႔လို အက္စစ္အေျခခံတဲ့ အခ်ဥ္အရသာ မ်ားမ်ားစပ္ေပးသင့္ပါတယ္။

အသားကိုသုတ္တဲ့ အခ်ဥ္ရည္ သိပ္ၿပီးရႊဲေနရင္လည္း မီးေတာက္ ပိုျပင္းလာတတ္တာေၾကာင့္ အေနေတာ္သာ သုတ္ေပးသင့္ပါတယ္။ အသားတစ္ေပါင္ကို အခ်ဥ္ရည္ခြက္ တစ္ဝက္စာေလာက္သာ သုတ္ေပးသင့္ပါတယ္။ အသားေတြမွာ အဆီနည္းၿပီး အသားက်စ္တာကို ေရြးပါ။ ဒါမွ မီးေတာက္ထဲ အဆီေတြမက်မွာပါ။ ၾကက္သားကက္တလိပ္၊ ပုစြန္၊ ငါးနဲ႔ အသားျပားေတြကို ေရြးပါ။ နံ႐ိုး၊ ဝက္အူေခ်ာင္းနဲ႔ အသားေခ်ာင္းေတြကိုေတာ့ မေရြးခ်ယ္ပါနဲ႔။ အဆီေတြ မ်ားလြန္းတာေၾကာင့္ပါ။ အသားတံုးေတြ လွီးရာမွာ ခပ္ေသးေသးသာလွီးပါ။ ဒါမွ ကင္တဲ့အခါ ျမန္ျမန္က်က္လြယ္မွာျဖစ္ၿပီး အပူနဲ႔ၾကာၾကာထိေတြ႕မွာ မဟုတ္ေတာ့ပါဘူး။ ကင္တဲ့အခါ စပေရးဘူးထဲ ေရထည့္ၿပီး အနားမွာေဆာင္ထားပါ။ မီးထေတာက္တဲ့အခါ ေရနဲ႔ျဖန္းေပးႏိုင္ေအာင္လို႔ပါ။ ၿပီးေတာ့ အသား၊ ငါးေတြကို မီးဖိုေပၚ တိုက္႐ိုက္မတင္ဘဲ အေပါက္ေတြပါတဲ့ အလူမီနီယမ္အလႊာေတြနဲ႔အတူ မီးခံသံျပားေတြေပၚ တင္ကင္ပါ။

အသားေတြကို မီးခိုး၊ မီးေတာက္ေတြကေန ကာကြယ္ေပးသလို မီးေတာက္ေတြ၊ မီးေသြးေတြေပၚ အဆီေတြ မက်ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အကင္ေတြစားရာမွာ တူးေနတဲ့ ေနရာေတြကို မစားပါနဲ႔။ တူးေနတာေတြကို ျခစ္လိုက္ပါ။ ဒီအတူးေတြက က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္အရွိဆံုး အရာေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ကင္စားႏိုင္ပါတယ္။ အသားကင္ထဲမွာပါတဲ့ ဓာတ္ေတြကသာ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိတာပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုေတာ့ စိတ္ခ်လက္ခ် စားႏိုင္ပါတယ္။ အတူးေတြကိုတာ့ မစားမိပါေစနဲ႔ေပါ့ေနာ္။ အကင္ေတြစားတဲ့အခါ သံပရာရည္ကဲ့သို႔ အခ်ဥ္ရည္တစ္ခုခု တြဲေသာက္သင့္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ သံပရာသီး၊ ေရွာက္သီးညႇစ္ၿပီး စားသင့္ပါတယ္။ အခ်ဥ္မွာပါတဲ့ အက္စစ္ဓာတ္ေတြက အကင္ရဲ႕ အႏၲရာယ္ေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတာေၾကာင့္ပါ။


Nightboy Blog

No comments:

Post a Comment

မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။