Followers အားေပးသူမ်ား အထူး အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

✩✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩သီခ်င္းခ်စ္သူ ✪ မွ ✪ သီခ်င္းခ်စ္သူသို႔✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩✩

8Chit&အိမ္႔ခ်စ္ AhMoon&အမြန္း AhNaing&အႏိုင္ AhNge&အငဲ Akuk Alex&အဲလက္စ္ AnnHellar&အန္ဟဲလာ Ar-T AungHtet&ေအာင္ထက္ AungLa&ေအာင္လ AungNaing&ေအာင္ႏိုင္ AungThu&ေအာင္သူ AungYin&ေအာင္ရင္ AuraLi&အာ္ရာလီ AyeChanMay&ေအးခ်မ္းေမ AyeTinChoShwe&ေအသင္ခ်ိဳေဆြ AyeWuttYiThaung&ေအးဝတ္ရည္ေသာင္း BaDin&ဗဒင္ Blueberry BobbySoxer BoBo&ဘိုဘို BoBoHan&ဘိုဘိုဟန္ BoPhyu&ဘိုျဖဴ Breaky&ဘရိတ္ကီ BunnyPhyoe&ဘန္နီၿဖိဳး ChanChan&ခ်မ္းခ်မ္း ChanChann&ခ်မ္ခ်မ္း ChawSuKhin&ေခ်ာစုခင္ ChinSong&ခ်င္းသီခ်င္း ChitKaung&ခ်စ္ေကာင္း ChitThuWai&ခ်စ္သုေဝ ChoLayLung&ခ်ိဳေလးလုန္ ChoPyone&ခ်ိဳၿပံဳး ChristmasSong&ခရစၥမတ္သီခ်င္း CityFm Dawn&ဒြန္း DiraMore&ဓီရာမိုရ္ DoeLone&ဒိုးလံုး Dway&ေဒြး EainEain&အိန္အိန္း G.Latt&ဂ်ီလတ္ GaeGae&ေဂေဂး GirlLay&ဂဲ(လ္)ေလး Graham&ဂေရဟမ္ Group&အဖြဲ႔လိုက္ GuRawng&ကူးေရာင္ GyoGyar&ႀကိဳးၾကာ HanTun&ဟန္ထြန္း HaymarNayWin&ေဟမာေနဝင္း He`Lay&ဟဲေလး HlonMoe&လႊမ္းမိုး HlwanPaing&လႊမ္းပိုင္ HtamHkay&ထ်န္ေခး HTDTunYin&ဟသာၤတထြန္းရင္ HtetAung&ထက္ေအာင္ HtetHtetMyintAung&ထက္ထက္ျမင္႔ေအာင္ HtetSaung&ထက္ေလွ်ာင္း HtooEainThin&ထူးအိမ္သင္ HtooHtooSet&ထူးထူးဆက္ HtooL.Lin&ထူးအယ္လင္း HtunHtun&ထြဏ္းထြဏ္း HtunYati&ထြန္းရတီ IreneZinMarMyint&အိုင္ရင္းဇင္မာျမင္႔ J.LingMawng&ေဂလိန္းေမာင္း J.MgMg&ေဂ်ေမာင္ေမာင္ JarSan&ဂ်ာဆန္ JetSanHtun&ဂ်က္ဆန္ထြန္း JMe&ေဂ်းမီ KabarPhone&ကမၻာဖုန္း KaiZar&ကိုင္ဇာ KapyaBoiHmu&ကဗ်ာဘြဲ႔မွဴး KaungKaung&ေကာင္းေကာင္း KhaingHtoo&ခိုင္ထူး KhinBone&ခင္ဘုဏ္း khinMgHtoo&ခင္ေမာင္ထူး KhinMgToe&ခင္ေမာင္တိုး KhinSuSuNaing&ခင္စုစုႏိုင္ KhupPi&ခုပ္ပီး KKT&ေကေကတီ KoKoGyi&ကိုကိုႀကီး KoNi&ေကာ္နီ KyingLianMoong L.KhunYe&L.ခြန္းရီ L.LwinWar&L.လြန္းဝါ L.SengZi&L.ဆိုင္းဇီ LaShioTheinAung&လားရႈိးသိန္းေအာင္ LaWi&လဝီ LayLayWar&ေလးေလး၀ါ LayPhyu&ေလးျဖဴ LDKyaw&L.ဒီေက်ာ္ LiLiMyint&လီလီျမင္႔ LinNit&လင္းနစ္ LynnLynn&လင္းလင္း Madi&မဒီ MaNaw&မေနာ Marritza&မာရဇၨ MayKhaLar&ေမခလာ MaySweet&ေမဆြိ MayThu&ေမသူ MgThitMin&ေမာင္သစ္မင္း MiMiKhe&မီးမီးခဲ MiMiWinPhay&မီမီဝင္းေဖ MinAung&မင္းေအာင္ Misandi&မိဆႏၵီ MMGospelSong&ခရစ္ယာန္ဓမၼေတး MMLoveSong&ျမန္မာသီခ်င္း MoMo&မို႔မို႔ MoonAung&မြန္းေအာင္ Music&ဂီတ Myanmar-Kid-Songs MyayPeYo&ေျမပဲယို MyoGyi&မ်ိဳးႀကီး MyoMyo&မ်ိဳးမ်ိဳး NangKhinZayYar&နန္းခင္ေဇယ်ာ Naung&ေနာင္ NawLiZar&ေနာ္လီဇာ NawNaw&ေနာေနာ္ NgeNgeLay&ငဲ႔ငယ္ေလး NiNiKhinZaw&နီနီခင္ေဇာ္ NiNiWinShwe&နီနီဝင္းေရႊ NO&ႏိုး NweYinWin&ႏြဲ႔ယဥ္ဝင္ NyanLinAung&ဥာဏ္လင္းေအာင္ NyiMinKhine&ညီမင္းခိုင္ NyiZaw&ညီေဇာ္ PannEiPhyu&ပန္းအိျဖဴ PanYaungChel&ပန္းေရာင္ျခယ္ Pb.ThanNaing&သန္းႏိုင္ PhawKa&ေဖာ္ကာ PhoeKar&ဖိုးကာ PhuPhuThit&ဖူးဖူးသစ္ PhyoGyi&ၿဖိဳးႀကီး PhyoKyawHtake&ၿဖိဳးေက်ာ္ထိုက္ PhyuPhyuKyawThein&ျဖဴျဖဴေက်ာ္သိန္း PhyuThi&ျဖဴသီ PoEiSan&ပိုးအိစံ PoPo&ပိုပို PuSue&ပူစူး R.ZarNi&R.ဇာနည္ RainMoe&ရိန္မိုး RebeccaWin&ေရဗကၠာ၀င္း Ringo&ရင္ဂို SaiHteeSaing&စိုင္းထီးဆိုင္ SaiLay&စိုင္းေလး SaiSaiKhanHlaing&စိုင္းစိုင္းခမ္းလႈိင္ SaiSaiMaw&စိုင္းဆိုင္ေမာ၀္ SaiSan&ဆိုင္စံ SalaiJonhTinZam SalaiJonhTinZam&ဆလိုင္းဂၽြန္သင္ဇမ္း SalaiSunCeu&ဆလိုင္းဆြန္က်ဲအို SalaiThuahAung&ဆလိုင္းသႊေအာင္ SalaiZamLain&ဆလိုင္းသွ်မ္းလ်န္ SandyMyintLwin&စႏၵီျမင့္လြင္ SangPi&စံပီး SaungOoHlaing&ေဆာင္းဦးလႈိင္ SawBweHmu&စာဘြဲ႔မွဴး SawKhuSe&ေစာခူဆဲ She&သွ်ီ ShinPhone&ရွင္ဖုန္း ShweHtoo&ေရႊထူး SinPauk&ဆင္ေပါက္ SiThuLwin&စည္သူလြင္ SithuWin&စည္သူဝင္း SiYan&စီယံ Snare SoeLwinLwin&စိုးလြင္လြင္ SoeNandarKyaw&စိုးနႏၵာေက်ာ္ SoePyaeThazin&စိုးျပည္႔သဇင္ SoeSandarTun&စိုးစႏၵာထြန္း SoTay&ဆိုေတး SungTinPar&ဆုန္သင္းပါရ္ SuNit&ဆူးနစ္ TekatawAyeMg&တကၠသိုလ္ေအးေမာင္ ThangPaa&ထန္းပါး TharDeeLu&သာဒီးလူ ThawZin&ေသာ္ဇင္ ThiriJ.MgMg&သီရိေဂ်ေမာင္ေမာင္ Thoon&သြန္း TinGyanSong&သႀကၤန္သီခ်င္း TintTintTun&တင္႔တင္႔ထြန္း TinZarMaw&တင္ဇာေမာ္ TunEaindraBo&ထြန္းအိျႏၵာဗို TunKham&ထြဏ္းခမ္ TunTun&ထြန္းထြန္း TuTu&တူးတူး V.NoTun&V.ႏိုထြန္း WaiLa&ေဝလ WaNa&ဝန WarsoMoeOo&ဝါဆိုမိုးဦး WineSuKhineThein&ဝိုင္းစုခိုင္သိန္း WyneLay&ဝိုင္းေလး Xbox XGALZ Y-Zet YadanaMai&ရတနာမိုင္ YadanaOo&ရတနာဦး YairYintAung&ရဲရင္႔ေအာင္ YanAung&ရန္ေအာင္ YarZarWinTint&ရာဇာဝင္းတင္႔ YeTwin&ရဲသြင္ YummyRookie YuZaNa&ယုဇန YY&၀ိုင္၀ိုင္း Z.DiLa&Z.ဒီးလာ ZamNu&ဇမ္ႏူး ZawOne&ေဇာ္ဝမ္း ZawPaing&ေဇာ္ပိုင္ ZawWinHtut&ေဇာ္ဝင္းထြဋ္ ZawWinShing&ေဇာ္ဝင္းရွိန္ ZayYe&ေဇရဲ ZwePyae&ဇြဲျပည္႔
သီခ်င္းနားေထာင္ရန္ အေပၚက အဆိုေတာ္ နာမည္ Click ပါေနာ္

Facebook မွာ ဖတ္ခ်င္ရင္ Like တစ္ခ်က္ေလာက္ နဲ႔ အားေပးႏိုင္ပါသည္

Wednesday, January 30, 2013

ကင္ဆာ ႏွင့္ အာဟာရ ( ကင္ဆာေဝဒနာရွင္မ်ား အတြက္ သိသင့္သည္ ).................

May Mon Kyaw shared Mg Mandalay's photo.
ကင္ဆာ ႏွင့္ အာဟာရ   ( ကင္ဆာေဝဒနာရွင္မ်ား အတြက္ သိသင့္သည္ ).................
   
ကင္ဆာႏွင့္ ကင္ဆာကုထံုးအခ်ဳိ႕တြင္ အစားအစာႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေသာ ဆိုးက်ဳိးမ်ား ႀကံဳေတြ႕ရႏိုင္သည္။ အစာအာဟာရသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကုသမႈတြင္ အေရးႀကီးေသာ က႑မွ ပါဝင္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါ မကုသမီ၊ ကုသစဥ္ႏွင့္ ကုသၿပီးကာလမ်ားတြင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေအာင္ အစားအစာကို မွန္ကန္စြာ စားသံုးရန္လိုအပ္သည္။ အေျခခံ အာဟာရေျခာက္မ်ဳိးမွာ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ဗီတာမင္မ်ား၊ သတၱဳဓာတ္မ်ားႏွင့္ ေရ (Carboyhydrate, Fat, Protein, Vitamin, Minerals and water) တို႔ျဖစ္သည္။

အစားအစာ စားသံုးမႈအတြက္ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစတတ္ေသာ လကၡဏာအခ်ဳိ႕မွာ အစားအစာ မစားလိုျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ျခင္း၊ ပါးစပ္၌ အနာမ်ားျဖစ္ျခင္း စသည္တို႔ျဖစ္သည္။ အစာမ်ဳိခ်ရာတြင္ ခက္ခဲျခင္းႏွင့္ နာက်င္မႈတို႔သည္လည္း အစားအစာ စားသံုးမႈအတြက္ အဟန္႔အတားျဖစ္ေစသည္။

အစားအစာ စားသံုးရာတြင္ အရသာရွိမႈ၊ အနံ႔အသက္ ႏွစ္လိုဖြယ္ရာျဖစ္မႈႏွင့္ စားလိုစိတ္တို႔ ျပည့္စံုမွသာလွ်င္ အစားအစာ စားသံုးျခင္းအတြက္ အဆင္ေျပမည္ျဖစ္ၿပီး စားသံုးလိုက္ ေသာ အစားအစာမ်ားကို အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းမွ ေခ်ဖ်က္စုပ္ယူၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အာဟာရ ျဖစ္ေစႏိုင္မည္ ျဖစ္၏။

အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းသည္ က်န္းမာေရးကို ယိုယြင္းေစမည္ျဖစ္၏။ အားအင္ယုတ္ေလ်ာ့ ျခင္း၊ ေမာပန္းျခင္း၊ ေရာဂါမ်ားကို ခံႏိုင္ရည္မရွိျခင္း၊ ကင္ဆာလူနာမ်ားအတြက္ ကင္ဆာကုထံုးမ်ားအေပၚ ခံႏိုင္ရည္မေကာင္းျခင္း စသည္တို႔ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။

အစားအစာ စားသံုးရာတြင္ စြမ္းအင္လုံေလာက္မႈ မရွိျခင္းသည္လည္းေကာင္း၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းသည္လည္းေကာင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါကုသရာတြင္ အခက္အခဲမ်ားျဖစ္သည္။
ကင္ဆာလူနာမ်ားတြင္ အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ အဓိကျဖစ္ၾကရသည္မွာ. . .
(က) အစားအစာစားလိုစိတ္ မရွိျခင္းႏွင့္
(ခ) ခႏၶာကိုယ္ အေထြေထြယိုယြင္းလာမႈတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါ၏ အာဟာရအေပၚ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ား
ကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ားသည္ ဓာတုပစၥည္းတခ်ဳိ႕ထုတ္လုပ္ေပးသည္။ ယင္းဓာတုပစၥည္း မ်ားမွာ ခႏၶာကိုယ္၏ အာဟာရတခ်ဳိ႕ သံုးစြဲမႈကို ေျပာင္းလဲပစ္ႏိုင္သည္။ ဥပမာ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာေရာဂါမ်ားသည္ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္ႏွင့္ ပ႐ုိတင္းဓာတ္တို႔အား ခႏၶာကိုယ္မွ အသံုးျပဳမႈအေပၚ ေျပာင္းလဲသြားေစတတ္သည္။

အခ်ဳိ႕ေသာ ေဆးဝါးမ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ေဝဒနာလကၡဏာမ်ားကို သက္သာေစ ေသာ္လည္း ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစမႈ (Weight Loss) ျဖစ္ေစသည္။ ကင္ဆာ ေရာဂါကို စတင္ကုသခ်ိန္၌ အစားအစာစားသံုးမႈကို ထိခိုက္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းသြားေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါကုသခ်ိန္ကာလတြင္ အာဟာရ ကၽြမ္းက်င္ ပညာရွင္မ်ား၏ အကူအညီျဖင့္ အစားအစာ စားသံုးမႈကို ဂ႐ုစိုက္ရန္ လိုအပ္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါကုထံုးမ်ား၏ အာဟာရအေပၚ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ား
ခြဲစိတ္ကုသျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္၏ အာဟာရႏွင့္ စြမ္းအင္လိုအပ္ခ်က္ကို ပိုမိုျမင့္မား ေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ စြမ္းအင္အပိုရရွိရန္ႏွင့္ အာဟာရျပည့္စံုလံုေလာက္ရန္ အေရးႀကီး ပါသည္။ ခြဲစိတ္ကုသျခင္း မျပဳမီမွာပင္ လူနာအား အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ကင္းေစရန္ ေဆာင္ရြက္ေပးရမည္။ အာဟာရအေျခအေနအေကာင္းမြန္ဆံုးရွိပါက ခြဲစိတ္ကုသမႈ အတြက္ ေအာင္ျမင္မႈႏွင့္ အက်ဳိးရလဒ္ေကာင္းရရွိေစမႈတို႔ ျဖစ္ေစသည္။

ကင္ဆာေရာဂါကို ေဆးဝါးမ်ားျဖင့္ ကုသျခင္း (Chemotherapy) ၌လည္း အာဟာရ အေရးႀကီးသည္။ ေဆးဝါးမ်ားလွ်င္ ကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ား အပါအဝင္ အလ်င္အျမန္ ပြားမ်ားတတ္ေသာကလာပ္စည္းကုိ ဖိႏွိပ္တိုက္ဖ်က္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ပါးစပ္ႏွင့္ အစာလမ္းေၾကာင္း၌ ထိခိုက္မႈျဖစ္ေစသည္။ ထိုမွတစ္ဆင့္ အစားအစာစားသံုးမႈႏွင့္ အာဟာရရွိမႈတို႔အတြက္ အဟန္႔အတားျဖစ္ေစသည္။

႐ိုးတြင္းျခင္ဆီ အစားထိုးကုသမႈႏွင့္ စတမ္းဆဲလ္အစားထိုးကုသမႈ (Bone Marrow and Stem cell Transplantion) တြင္ အာဟာရႏွင့္ပတ္သက္၍ အစားထိုး လုိအပ္ခ်က္မ်ားစြာ ရွိသည္။ ဤကုထံုးတြင္ လူနာအခ်ဳိ႕၌ အစားအစာ စားသံုးမႈႏွင့္ ေခ်ဖ်က္စုပ္ယူမႈတို႔၌ ယိုယြင္းမႈမ်ား ေတြ႕ရသည္။
လူနာတစ္ဦးခ်င္းစီအလိုက္ အာဟာရ၏ လႊမ္းမိုးမႈကြဲျပားျခားနားေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ အာဟာရသည္ အက်ဳိးရလဒ္ေကာင္းမ်ား ျဖစ္ထြန္းေစသည္။ သို႔ေသာ္ တခ်ဳိ႕ေသာ အစားအစာမ်ားက ဆိုးက်ဳိးအႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။Health

ကင္ဆာ ႏွင့္ အာဟာရ ( ကင္ဆာေဝဒနာရွင္မ်ား အတြက္ သိသင့္သည္ ).................

ကင္ဆာႏွင့္ ကင္ဆာကုထံုးအခ်ဳိ႕တြင္ အစားအစာႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေသာ ဆိုးက်ဳိးမ်ား ႀကံဳေတြ႕ရ...ႏိုင္သည္။ အစာအာဟာရသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကုသမႈတြင္ အေရးႀကီးေသာ က႑မွ ပါဝင္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါ မကုသမီ၊ ကုသစဥ္ႏွင့္ ကုသၿပီးကာလမ်ားတြင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေအာင္ အစားအစာကို မွန္ကန္စြာ စားသံုးရန္လိုအပ္သည္။ အေျခခံ အာဟာရေျခာက္မ်ဳိးမွာ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ဗီတာမင္မ်ား၊ သတၱဳဓာတ္မ်ားႏွင့္ ေရ (Carboyhydrate, Fat, Protein, Vitamin, Minerals and water) တို႔ျဖစ္သည္။

အစားအစာ စားသံုးမႈအတြက္ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစတတ္ေသာ လကၡဏာအခ်ဳိ႕မွာ အစားအစာ မစားလိုျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ျခင္း၊ ပါးစပ္၌ အနာမ်ားျဖစ္ျခင္း စသည္တို႔ျဖစ္သည္။ အစာမ်ဳိခ်ရာတြင္ ခက္ခဲျခင္းႏွင့္ နာက်င္မႈတို႔သည္လည္း အစားအစာ စားသံုးမႈအတြက္ အဟန္႔အတားျဖစ္ေစသည္။

အစားအစာ စားသံုးရာတြင္ အရသာရွိမႈ၊ အနံ႔အသက္ ႏွစ္လိုဖြယ္ရာျဖစ္မႈႏွင့္ စားလိုစိတ္တို႔ ျပည့္စံုမွသာလွ်င္ အစားအစာ စားသံုးျခင္းအတြက္ အဆင္ေျပမည္ျဖစ္ၿပီး စားသံုးလိုက္ ေသာ အစားအစာမ်ားကို အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းမွ ေခ်ဖ်က္စုပ္ယူၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အာဟာရ ျဖစ္ေစႏိုင္မည္ ျဖစ္၏။

အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းသည္ က်န္းမာေရးကို ယိုယြင္းေစမည္ျဖစ္၏။ အားအင္ယုတ္ေလ်ာ့ ျခင္း၊ ေမာပန္းျခင္း၊ ေရာဂါမ်ားကို ခံႏိုင္ရည္မရွိျခင္း၊ ကင္ဆာလူနာမ်ားအတြက္ ကင္ဆာကုထံုးမ်ားအေပၚ ခံႏိုင္ရည္မေကာင္းျခင္း စသည္တို႔ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။

အစားအစာ စားသံုးရာတြင္ စြမ္းအင္လုံေလာက္မႈ မရွိျခင္းသည္လည္းေကာင္း၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းသည္လည္းေကာင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါကုသရာတြင္ အခက္အခဲမ်ားျဖစ္သည္။
ကင္ဆာလူနာမ်ားတြင္ အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ အဓိကျဖစ္ၾကရသည္မွာ. . .
(က) အစားအစာစားလိုစိတ္ မရွိျခင္းႏွင့္
(ခ) ခႏၶာကိုယ္ အေထြေထြယိုယြင္းလာမႈတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါ၏ အာဟာရအေပၚ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ား
ကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ားသည္ ဓာတုပစၥည္းတခ်ဳိ႕ထုတ္လုပ္ေပးသည္။ ယင္းဓာတုပစၥည္း မ်ားမွာ ခႏၶာကိုယ္၏ အာဟာရတခ်ဳိ႕ သံုးစြဲမႈကို ေျပာင္းလဲပစ္ႏိုင္သည္။ ဥပမာ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာေရာဂါမ်ားသည္ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္ႏွင့္ ပ႐ုိတင္းဓာတ္တို႔အား ခႏၶာကိုယ္မွ အသံုးျပဳမႈအေပၚ ေျပာင္းလဲသြားေစတတ္သည္။

အခ်ဳိ႕ေသာ ေဆးဝါးမ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ေဝဒနာလကၡဏာမ်ားကို သက္သာေစ ေသာ္လည္း ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစမႈ (Weight Loss) ျဖစ္ေစသည္။ ကင္ဆာ ေရာဂါကို စတင္ကုသခ်ိန္၌ အစားအစာစားသံုးမႈကို ထိခိုက္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းသြားေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါကုသခ်ိန္ကာလတြင္ အာဟာရ ကၽြမ္းက်င္ ပညာရွင္မ်ား၏ အကူအညီျဖင့္ အစားအစာ စားသံုးမႈကို ဂ႐ုစိုက္ရန္ လိုအပ္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါကုထံုးမ်ား၏ အာဟာရအေပၚ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ား
ခြဲစိတ္ကုသျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္၏ အာဟာရႏွင့္ စြမ္းအင္လိုအပ္ခ်က္ကို ပိုမိုျမင့္မား ေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ စြမ္းအင္အပိုရရွိရန္ႏွင့္ အာဟာရျပည့္စံုလံုေလာက္ရန္ အေရးႀကီး ပါသည္။ ခြဲစိတ္ကုသျခင္း မျပဳမီမွာပင္ လူနာအား အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ကင္းေစရန္ ေဆာင္ရြက္ေပးရမည္။ အာဟာရအေျခအေနအေကာင္းမြန္ဆံုးရွိပါက ခြဲစိတ္ကုသမႈ အတြက္ ေအာင္ျမင္မႈႏွင့္ အက်ဳိးရလဒ္ေကာင္းရရွိေစမႈတို႔ ျဖစ္ေစသည္။

ကင္ဆာေရာဂါကို ေဆးဝါးမ်ားျဖင့္ ကုသျခင္း (Chemotherapy) ၌လည္း အာဟာရ အေရးႀကီးသည္။ ေဆးဝါးမ်ားလွ်င္ ကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ား အပါအဝင္ အလ်င္အျမန္ ပြားမ်ားတတ္ေသာကလာပ္စည္းကုိ ဖိႏွိပ္တိုက္ဖ်က္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ပါးစပ္ႏွင့္ အစာလမ္းေၾကာင္း၌ ထိခိုက္မႈျဖစ္ေစသည္။ ထိုမွတစ္ဆင့္ အစားအစာစားသံုးမႈႏွင့္ အာဟာရရွိမႈတို႔အတြက္ အဟန္႔အတားျဖစ္ေစသည္။

႐ိုးတြင္းျခင္ဆီ အစားထိုးကုသမႈႏွင့္ စတမ္းဆဲလ္အစားထိုးကုသမႈ (Bone Marrow and Stem cell Transplantion) တြင္ အာဟာရႏွင့္ပတ္သက္၍ အစားထိုး လုိအပ္ခ်က္မ်ားစြာ ရွိသည္။ ဤကုထံုးတြင္ လူနာအခ်ဳိ႕၌ အစားအစာ စားသံုးမႈႏွင့္ ေခ်ဖ်က္စုပ္ယူမႈတို႔၌ ယိုယြင္းမႈမ်ား ေတြ႕ရသည္။
လူနာတစ္ဦးခ်င္းစီအလိုက္ အာဟာရ၏ လႊမ္းမိုးမႈကြဲျပားျခားနားေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ အာဟာရသည္ အက်ဳိးရလဒ္ေကာင္းမ်ား ျဖစ္ထြန္းေစသည္။ သို႔ေသာ္ တခ်ဳိ႕ေသာ အစားအစာမ်ားက ဆိုးက်ဳိးအႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။Health

No comments:

Post a Comment

မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။