အဆုတ္ကို သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ၾကရေအာင္
အဆုတ္ဟာ ျပင္ပပတ္၀န္းက်င္နဲ႔ အျမဲတေစ ထိေတြ႔ေနရတဲ့ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းထဲက အဂၤါအစိတ္အပိုင္းပါပဲ။ မ်က္ႏွာေရွ႔မွာ ေ၀့၀ဲေနတဲ့ ဖုန္မႈန္႔နဲ႔ ညစ္ညမ္းတဲ့ေလထုဟာ အသက္ရွဴးသြင္းလိုက္တိုင္း အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္းထဲ ေရာက္သြားပါတယ္။ အဆုတ္ေတြကို Cilia လို အေမႊးအမွင္ေတြနဲ႔ ကန္႔သတ္ထားတဲ့အတြက္ အသက္ရွဴလိုက္လို႔ ၀င္လာတဲ့ ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးနဲ႔ ညစ္ညမ္းတဲ့ေလထုကို တံျမက္စည္းလွည္းသလို လွည္းထုတ္လိုက္ပါတယ္။ အဆုတ္ဟာ ေလထဲက ေအာက္ဆီဂ်င္စစ္ယူျပီး ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္နဲ႔ ဖလွယ္တဲ့ အဓိက လုပ္ငန္းတာ၀န္ကိုလည္း ထမ္းေဆာင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ညစ္ညမ္းတဲ့ေလထုနဲ႔ အဆက္မျပတ္ ထိေတြ႔ေနရတဲ့ အခါမွာ ဒီလုပ္ငန္းေတြ အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္သြားပါေတာ ့တယ္။
ဘယ္လိုသန္႔စင္ေအာင္ လုပ္မလဲ---
ပန္းသီးစိတ္တခ်ိဳ႔ကို ကိုက္၀ါးေပးပါ---
ပန္းသီးအမ်ားႀကီး ကိုက္စားတဲ့သူေတြဟာ အနည္းငယ္စားတဲ့သူေတြထက္ နာတာရွည္ သလိပ္ပါတဲ့ ေခ်ာင္းဆိုးႏိုင္ေျခ ၃၃-ရာခို္င္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း အမ်ိဳးသားက်န္းမာေရး တကၠသိုလ္ရဲ႔ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ပန္းသီးခြံထဲမွာပါတဲ့ Pectin နဲ႔ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (Antioxidants) ေတြဟာ အဆုတ္ထဲမွာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အိုဇုန္းအဆင့္ျမင့္မားေနခ်ိ န္မွာ အိမ္ထဲမွာပဲေနပါ။ ေလထဲက အဆိပ္ေငြ႔ေတြဟာ အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္းက်ဥ္းေစႏ ိုင္တဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
တကယ္လို႔ ေျပးတဲ့ေလ့က်င္ခန္းလုပ္ျပီး ပံုမွန္မဟုတ္ဘဲ ေမာဟိုက္ေနရင္ သင္ဟာ အိုဇုန္းနဲ႔ ထိေတြ႔မိတာေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေလထုညစ္ညမ္းမႈမ်ားတဲ့အခ်ိန္ မွာ အျပင္မထြက္ဘဲ အိမ္ထဲမွာသာ ေနသင့္တာျဖစ္ပါတယ္။
Credit to ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆး၀ါးကၽြမ္းက်င္မႈ တကၠသိုလ္)
အဆုတ္ဟာ ျပင္ပပတ္၀န္းက်င္နဲ႔ အျမဲတေစ ထိေတြ႔ေနရတဲ့ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းထဲက အဂၤါအစိတ္အပိုင္းပါပဲ။ မ်က္ႏွာေရွ႔မွာ ေ၀့၀ဲေနတဲ့ ဖုန္မႈန္႔နဲ႔ ညစ္ညမ္းတဲ့ေလထုဟာ အသက္ရွဴးသြင္းလိုက္တိုင္း အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္းထဲ ေရာက္သြားပါတယ္။ အဆုတ္ေတြကို Cilia လို အေမႊးအမွင္ေတြနဲ႔ ကန္႔သတ္ထားတဲ့အတြက္ အသက္ရွဴလိုက္လို႔ ၀င္လာတဲ့ ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးနဲ႔ ညစ္ညမ္းတဲ့ေလထုကို တံျမက္စည္းလွည္းသလို လွည္းထုတ္လိုက္ပါတယ္။ အဆုတ္ဟာ ေလထဲက ေအာက္ဆီဂ်င္စစ္ယူျပီး ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္နဲ႔ ဖလွယ္တဲ့ အဓိက လုပ္ငန္းတာ၀န္ကိုလည္း ထမ္းေဆာင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ညစ္ညမ္းတဲ့ေလထုနဲ႔ အဆက္မျပတ္ ထိေတြ႔ေနရတဲ့ အခါမွာ ဒီလုပ္ငန္းေတြ အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္သြားပါေတာ
ဘယ္လိုသန္႔စင္ေအာင္ လုပ္မလဲ---
ပန္းသီးစိတ္တခ်ိဳ႔ကို ကိုက္၀ါးေပးပါ---
ပန္းသီးအမ်ားႀကီး ကိုက္စားတဲ့သူေတြဟာ အနည္းငယ္စားတဲ့သူေတြထက္ နာတာရွည္ သလိပ္ပါတဲ့ ေခ်ာင္းဆိုးႏိုင္ေျခ ၃၃-ရာခို္င္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း အမ်ိဳးသားက်န္းမာေရး တကၠသိုလ္ရဲ႔ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ပန္းသီးခြံထဲမွာပါတဲ့ Pectin နဲ႔ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (Antioxidants) ေတြဟာ အဆုတ္ထဲမွာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အိုဇုန္းအဆင့္ျမင့္မားေနခ်ိ
တကယ္လို႔ ေျပးတဲ့ေလ့က်င္ခန္းလုပ္ျပီး
Credit to ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆး၀ါးကၽြမ္းက်င္မႈ တကၠသိုလ္)

No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။