Followers အားေပးသူမ်ား အထူး အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

✩✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩သီခ်င္းခ်စ္သူ ✪ မွ ✪ သီခ်င္းခ်စ္သူသို႔✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩✩

8Chit&အိမ္႔ခ်စ္ AhMoon&အမြန္း AhNaing&အႏိုင္ AhNge&အငဲ Akuk Alex&အဲလက္စ္ AnnHellar&အန္ဟဲလာ Ar-T AungHtet&ေအာင္ထက္ AungLa&ေအာင္လ AungNaing&ေအာင္ႏိုင္ AungThu&ေအာင္သူ AungYin&ေအာင္ရင္ AuraLi&အာ္ရာလီ AyeChanMay&ေအးခ်မ္းေမ AyeTinChoShwe&ေအသင္ခ်ိဳေဆြ AyeWuttYiThaung&ေအးဝတ္ရည္ေသာင္း BaDin&ဗဒင္ Blueberry BobbySoxer BoBo&ဘိုဘို BoBoHan&ဘိုဘိုဟန္ BoPhyu&ဘိုျဖဴ Breaky&ဘရိတ္ကီ BunnyPhyoe&ဘန္နီၿဖိဳး ChanChan&ခ်မ္းခ်မ္း ChanChann&ခ်မ္ခ်မ္း ChawSuKhin&ေခ်ာစုခင္ ChinSong&ခ်င္းသီခ်င္း ChitKaung&ခ်စ္ေကာင္း ChitThuWai&ခ်စ္သုေဝ ChoLayLung&ခ်ိဳေလးလုန္ ChoPyone&ခ်ိဳၿပံဳး ChristmasSong&ခရစၥမတ္သီခ်င္း CityFm Dawn&ဒြန္း DiraMore&ဓီရာမိုရ္ DoeLone&ဒိုးလံုး Dway&ေဒြး EainEain&အိန္အိန္း G.Latt&ဂ်ီလတ္ GaeGae&ေဂေဂး GirlLay&ဂဲ(လ္)ေလး Graham&ဂေရဟမ္ Group&အဖြဲ႔လိုက္ GuRawng&ကူးေရာင္ GyoGyar&ႀကိဳးၾကာ HanTun&ဟန္ထြန္း HaymarNayWin&ေဟမာေနဝင္း He`Lay&ဟဲေလး HlonMoe&လႊမ္းမိုး HlwanPaing&လႊမ္းပိုင္ HtamHkay&ထ်န္ေခး HTDTunYin&ဟသာၤတထြန္းရင္ HtetAung&ထက္ေအာင္ HtetHtetMyintAung&ထက္ထက္ျမင္႔ေအာင္ HtetSaung&ထက္ေလွ်ာင္း HtooEainThin&ထူးအိမ္သင္ HtooHtooSet&ထူးထူးဆက္ HtooL.Lin&ထူးအယ္လင္း HtunHtun&ထြဏ္းထြဏ္း HtunYati&ထြန္းရတီ IreneZinMarMyint&အိုင္ရင္းဇင္မာျမင္႔ J.LingMawng&ေဂလိန္းေမာင္း J.MgMg&ေဂ်ေမာင္ေမာင္ JarSan&ဂ်ာဆန္ JetSanHtun&ဂ်က္ဆန္ထြန္း JMe&ေဂ်းမီ KabarPhone&ကမၻာဖုန္း KaiZar&ကိုင္ဇာ KapyaBoiHmu&ကဗ်ာဘြဲ႔မွဴး KaungKaung&ေကာင္းေကာင္း KhaingHtoo&ခိုင္ထူး KhinBone&ခင္ဘုဏ္း khinMgHtoo&ခင္ေမာင္ထူး KhinMgToe&ခင္ေမာင္တိုး KhinSuSuNaing&ခင္စုစုႏိုင္ KhupPi&ခုပ္ပီး KKT&ေကေကတီ KoKoGyi&ကိုကိုႀကီး KoNi&ေကာ္နီ KyingLianMoong L.KhunYe&L.ခြန္းရီ L.LwinWar&L.လြန္းဝါ L.SengZi&L.ဆိုင္းဇီ LaShioTheinAung&လားရႈိးသိန္းေအာင္ LaWi&လဝီ LayLayWar&ေလးေလး၀ါ LayPhyu&ေလးျဖဴ LDKyaw&L.ဒီေက်ာ္ LiLiMyint&လီလီျမင္႔ LinNit&လင္းနစ္ LynnLynn&လင္းလင္း Madi&မဒီ MaNaw&မေနာ Marritza&မာရဇၨ MayKhaLar&ေမခလာ MaySweet&ေမဆြိ MayThu&ေမသူ MgThitMin&ေမာင္သစ္မင္း MiMiKhe&မီးမီးခဲ MiMiWinPhay&မီမီဝင္းေဖ MinAung&မင္းေအာင္ Misandi&မိဆႏၵီ MMGospelSong&ခရစ္ယာန္ဓမၼေတး MMLoveSong&ျမန္မာသီခ်င္း MoMo&မို႔မို႔ MoonAung&မြန္းေအာင္ Music&ဂီတ Myanmar-Kid-Songs MyayPeYo&ေျမပဲယို MyoGyi&မ်ိဳးႀကီး MyoMyo&မ်ိဳးမ်ိဳး NangKhinZayYar&နန္းခင္ေဇယ်ာ Naung&ေနာင္ NawLiZar&ေနာ္လီဇာ NawNaw&ေနာေနာ္ NgeNgeLay&ငဲ႔ငယ္ေလး NiNiKhinZaw&နီနီခင္ေဇာ္ NiNiWinShwe&နီနီဝင္းေရႊ NO&ႏိုး NweYinWin&ႏြဲ႔ယဥ္ဝင္ NyanLinAung&ဥာဏ္လင္းေအာင္ NyiMinKhine&ညီမင္းခိုင္ NyiZaw&ညီေဇာ္ PannEiPhyu&ပန္းအိျဖဴ PanYaungChel&ပန္းေရာင္ျခယ္ Pb.ThanNaing&သန္းႏိုင္ PhawKa&ေဖာ္ကာ PhoeKar&ဖိုးကာ PhuPhuThit&ဖူးဖူးသစ္ PhyoGyi&ၿဖိဳးႀကီး PhyoKyawHtake&ၿဖိဳးေက်ာ္ထိုက္ PhyuPhyuKyawThein&ျဖဴျဖဴေက်ာ္သိန္း PhyuThi&ျဖဴသီ PoEiSan&ပိုးအိစံ PoPo&ပိုပို PuSue&ပူစူး R.ZarNi&R.ဇာနည္ RainMoe&ရိန္မိုး RebeccaWin&ေရဗကၠာ၀င္း Ringo&ရင္ဂို SaiHteeSaing&စိုင္းထီးဆိုင္ SaiLay&စိုင္းေလး SaiSaiKhanHlaing&စိုင္းစိုင္းခမ္းလႈိင္ SaiSaiMaw&စိုင္းဆိုင္ေမာ၀္ SaiSan&ဆိုင္စံ SalaiJonhTinZam SalaiJonhTinZam&ဆလိုင္းဂၽြန္သင္ဇမ္း SalaiSunCeu&ဆလိုင္းဆြန္က်ဲအို SalaiThuahAung&ဆလိုင္းသႊေအာင္ SalaiZamLain&ဆလိုင္းသွ်မ္းလ်န္ SandyMyintLwin&စႏၵီျမင့္လြင္ SangPi&စံပီး SaungOoHlaing&ေဆာင္းဦးလႈိင္ SawBweHmu&စာဘြဲ႔မွဴး SawKhuSe&ေစာခူဆဲ She&သွ်ီ ShinPhone&ရွင္ဖုန္း ShweHtoo&ေရႊထူး SinPauk&ဆင္ေပါက္ SiThuLwin&စည္သူလြင္ SithuWin&စည္သူဝင္း SiYan&စီယံ Snare SoeLwinLwin&စိုးလြင္လြင္ SoeNandarKyaw&စိုးနႏၵာေက်ာ္ SoePyaeThazin&စိုးျပည္႔သဇင္ SoeSandarTun&စိုးစႏၵာထြန္း SoTay&ဆိုေတး SungTinPar&ဆုန္သင္းပါရ္ SuNit&ဆူးနစ္ TekatawAyeMg&တကၠသိုလ္ေအးေမာင္ ThangPaa&ထန္းပါး TharDeeLu&သာဒီးလူ ThawZin&ေသာ္ဇင္ ThiriJ.MgMg&သီရိေဂ်ေမာင္ေမာင္ Thoon&သြန္း TinGyanSong&သႀကၤန္သီခ်င္း TintTintTun&တင္႔တင္႔ထြန္း TinZarMaw&တင္ဇာေမာ္ TunEaindraBo&ထြန္းအိျႏၵာဗို TunKham&ထြဏ္းခမ္ TunTun&ထြန္းထြန္း TuTu&တူးတူး V.NoTun&V.ႏိုထြန္း WaiLa&ေဝလ WaNa&ဝန WarsoMoeOo&ဝါဆိုမိုးဦး WineSuKhineThein&ဝိုင္းစုခိုင္သိန္း WyneLay&ဝိုင္းေလး Xbox XGALZ Y-Zet YadanaMai&ရတနာမိုင္ YadanaOo&ရတနာဦး YairYintAung&ရဲရင္႔ေအာင္ YanAung&ရန္ေအာင္ YarZarWinTint&ရာဇာဝင္းတင္႔ YeTwin&ရဲသြင္ YummyRookie YuZaNa&ယုဇန YY&၀ိုင္၀ိုင္း Z.DiLa&Z.ဒီးလာ ZamNu&ဇမ္ႏူး ZawOne&ေဇာ္ဝမ္း ZawPaing&ေဇာ္ပိုင္ ZawWinHtut&ေဇာ္ဝင္းထြဋ္ ZawWinShing&ေဇာ္ဝင္းရွိန္ ZayYe&ေဇရဲ ZwePyae&ဇြဲျပည္႔
သီခ်င္းနားေထာင္ရန္ အေပၚက အဆိုေတာ္ နာမည္ Click ပါေနာ္

Facebook မွာ ဖတ္ခ်င္ရင္ Like တစ္ခ်က္ေလာက္ နဲ႔ အားေပးႏိုင္ပါသည္

Wednesday, September 2, 2015

မင္းဂြတ္သီးႏွင့္ ကင္ဆာရာဂါအေၾကာင္း ကိုယ္ေတြ႔ျဖစ္ရပ္မ်ား


မင္းဂြတ္သီးႏွင့္ ကင္ဆာရာဂါအေၾကာင္း ကိုယ္ေတြ႔ျဖစ္ရပ္မ်ား
-----------

ကြ်န္ေတာ့္က်န္းမာေရးအတြက္ Kaiser Insurance ရွိပါသည္။
၂၀ဝ၈ ဒီဇင္ဘာလတြင္ ပံုမွန္ႏွစ္စဥ္ က်န္းမာေရးေဆးစစ္ရာတြင္ လက္ညႇိဳး ျဖင့္ စမ္းသပ္ျခင္းျပဳစဥ္ (Rectal Examination) ဆရာဝန္က ဆီးက်ိတ္ ေရာဂါ သံသယရွိသျဖင့္ ဆီးပါရဂူသို႔ လႊဲေျပာင္းစမ္းသပ္ေစခဲ့ပါသည္။

ဆီးပါရဂူက ထပ္မံစမ္းသပ္ၿပီး ဆီးက်ိတ္ကိုအသားစယူစစ္ေဆးျခင္း
(Biopsy) လုပ္ရန္ တိုက္တြန္းသည့္အတိုင္း လုပ္ျဖစ္၏။ အသားစ
၁၃ ခ်က္ယူရာတြင္ တစ္ခ်က္တြင္ (Adenocarcinoma)
ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ႕ ရွိရၿပီး တျခား ၃ ခ်က္တြင္ မၾကာခဏ ဆိုးရြားစြာ
ေယာင္ရမ္းသည့္ လကၡဏာ (Mild Acute Chronic Inflammation)ဟု ေတြ႕ရွိရပါသည္။

ဆီးပါရဂူက ခြဲစိတ္ကုသရန္ႏွင့္ ဓာတ္ကင္ရန္တစ္ခုခုလုပ္သင့္ ေၾကာင္း
အခိုင္အမာ တိုက္တြန္းပါသည္။ ထိုအခ်ိန္က ကြ်န္ေတာ့္ အသက္ ၆၂ ႏွစ္ အၿငိမ္းစားယူထားသည့္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦး ျဖစ္ပါသည္။
ကြ်န္ေတာ့္ မိသားစုအသိုင္းအဝန္းတြင္ ကြ်န္ေတာ့္ဘက္ကသားခ်င္း
ဆရာဝန္ ၃ ဦး ကြ်န္ေတာ့္မိန္းမဘက္က ဆရာဝန္ ၃ ဦး ႏွစ္ဖက္
တူ၊ တူမ ဆရာဝန္ ခုနစ္ဦးရွိပါသည္။ ခင္မင္ရင္းႏွီးသည့္ ဆရာဝန္
မိတ္ေဆြလည္း အလြန္မ်ားပါသည္။

ကြ်န္ေတာ္ သိကြ်မ္းသမွ် ဆရာဝန္ေတြႏွင့္ ပြင့္လင္းစြာ ေျပာျပ တိုင္ပင္၍ အႀကံေတာင္းခံခဲ့ပါသည္။ တိုင္ပင္သမွ်ေသာ ဆရာဝန္တိုင္း ကလည္း ဆီးပါရဂူၫႊန္ၾကားခ်က္ကို လိုက္နာရန္ တိုက္တြန္းအားေပးၾက ပါသည္။
သူတို႔၏ ေစတနာႏွင့္ေပးလာသည့္ အႀကံဥာဏ္ႏွင့္ တိုက္တြန္းသမွ်
ကိုလည္း အထူးေက်းဇူးတင္ ေလးစားလ်က္ပါ။

ကြ်န္ေတာ္ကိုယ္တိုင္က သတိၱနည္းသူလို႔ပဲ ဝန္ခံရပါမည္။
ကြ်န္ေတာ့္အေနႏွင့္ ဆီးပါရဂူဆရာဝန္ႀကီးရွင္းျပေသာ ခြဲစိတ္ႏွင့္ဓာတ္ကင္
ကုသမႈ ႏွစ္မ်ိဳးလံုး၏ ေကာင္းက်ိဳးဆိုးျပစ္ေတြကို ေၾကာက္သျဖင့္ တျခားေသာ နည္းလမ္းမ်ားမရွိေတာ့ဘူးလားဟု ဆင္ျခင္မိပါသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္မွန္းသိသည့္ေန႔မွစၿပီး ေန႔စဥ္စားသည့္ အေလ့ကိုျပင္ၿပီး ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိမ္းမ်ားကိုသာ ေန႔စဥ္မ်ားစြာ စားေပေတာ့သည္။

ေနာက္သံုးလအၾကာမွာ ကြ်န္ေတာ္အႀကံဥာဏ္ေတာင္းဖူးသည့္ ညီမေလးလို
ခင္မင္သူ LA က ေဒါက္တာျမျမေအး ဖုန္းဆက္ေမးလာသည္။ ကြ်န္ေတာ္ဘာလုပ္ျဖစ္သလဲတဲ့။

ကြ်န္ေတာ္ဘာမွ မလုပ္ျဖစ္ေသး၊ ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ေန႔စဥ္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ နင္းကန္စားၿပီး ေစာင့္ၾကည့္ဦးမယ္ ဆံုးျဖတ္ေၾကာင္း ေျပာျပလိုက္သည္။

ဆီးပါရဂူကလည္း ဘာမွမလုပ္ဘူးဆိုရင္ ေလးလတစ္ႀကိမ္ ေသြးစစ္ ရမယ္၊
ေသြးစစ္လို႔ PSA 0.8 ထက္ပိုတက္ရင္ေတာ့ တစ္ခုခုလုပ္မွ ေကာင္းမယ္ဟု ေျပာေၾကာင္း ေျပာျပပါသည္။

ေဒါက္တာျမျမေအးက ဒီေန႔သူ ကြ်န္ေတာ့္အတြက္ အႀကံဥာဏ္ေတာင္းခဲ့ဖူးသည့္ သူ႔ေဆး႐ံုက ဆီးပါရဂူက ကြ်န္ေတာ္ ဘာလုပ္ျဖစ္သလဲ ေမးရင္
သူ႔ကိုေျပာျပသည္။ သူ႔လူနာတစ္ေယာက္က မကုဘဲထားၿပီး တစ္ႏွစ္ခြဲေလာက္ၾကာေတာ့ သူ႔ကို Biopsy ထပ္လုပ္ေပးဖို႔ ေျပာလာသည္။

Biopsy ထပ္လုပ္ေတာ့ ကင္ဆာဆဲလ္ မေတြးဘူးတဲ့။ သူ႔လူနာကို သူဘာလုပ္သလဲေမးေတာ့ သူအိႏၵိယျပန္သြားေတာ့ မင္းဂြတ္သီးကို
အရည္ႀကိတ္ၿပီး မနက္တစ္ခြက္၊ ညတစ္ခြက္ေသာက္သတဲ့။

ကြ်န္ေတာ့္ကိုလဲ ဘာမွ မလုပ္ဘဲထားရင္ အဲဒါရွာဝယ္ေသာက္ၾကည့္ ဖို႔ တိုက္တြန္းသည့္ႏွင့္ ကြ်န္ေတာ္လဲ ခ်က္ခ်င္းဆိုသလို စိတ္ကူးရွိရာ
Costco က မင္းဂြတ္သီး အရည္သြားဝယ္ေသာက္ၾကည့္မိသည္
ခြက္မွာထည့္ေသာက္ရင္း စူးစမ္းၾကည့္မိသည္။

အဲဒီ ေဖ်ာ္ရည္ထဲ မွာ မင္းဂြတ္သီးအခြံရဲ႕ အဖတ္ေတြလိုဟာ ေတြ႕ရသလို
မင္းဂြတ္သီး အခြံ၏ အရသာလို ဖန္တန္တန္ အရသာလဲ ရပါသည္။
အလြန္႔အလြန္ လဲခ်ိဳေအာင္ သၾကားမ်ားစြာထည့္ေဖ်ာ္စပ္ထားပံုရပါတယ္။

ဒါကို မနက္တစ္ခြက္ ညတစ္ခြက္ေသာက္ရရင္ ကင္ဆာ ေပ်ာက္၊
မေပ်ာက္ေတာ့ မေသခ်ာဘူး။ ကြ်န္ေတာ့္အသက္အရြယ္နဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္လာဖို႔ေတာ့ေသခ်ာတယ္ဟု ဆင္ျခင္မိပါသည္။

ျမတ္ဗုဒၶၶႏွင့္ ဘုရားသားေတာ္ သံဃာေတာ္မ်ား၏ အဆံုးအမကို
ဦးထိပ္ပန္ဆင္သူပီပီ သူမ်ားပါးစပ္ထဲ လမ္းမဆံုးေစဘဲ ဧဟိပတၱိေကာ
ကိုယ္ကိုယ္တိုင္ လက္ေတြ႕ စူးစမ္းေလ့လာ လက္ေတြ႕ေျဖရွာခ်င္စိတ္
ျဖစ္လာပါသည္။

ခုေခတ္ကြန္ပ်ဴတာ Website က ကိုယ္သာ တကယ္သိခ်င္တတ္ ခ်င္စိတ္ရွိခဲ့လို႔ကေတာ့ ေငြေၾကးကုန္စရာမလိုဘဲ သိခ်င္တတ္ခ်င္သမွ်ကို
Internet ကေန ရွာေဖြေလ့လာလို႔ မကုန္ႏိုင္ေအာင္ပါပဲ။ မင္းဂြတ္သီး အေၾကာင္းသိခ်င္လွ်င္Google မွာ Mangosteen လို႔ ႐ိုက္လိုက္လွ်င္ မင္းဂြတ္သီးအေၾကာင္း မသိခ်င္မွ အဆံုးထြက္ေပၚလာပါသည္။

မင္းဂြတ္သီးမွာရွိသည့္ အာနိသင္ထက္ျမက္သည့္ Xanthone ဆိုတဲ့ဓာတ္က အားအင္ကိုျဖစ္ေစသည္။ ခုခံအားကို ႏိုးထေစသည္။ ကင္ဆာဆဲလ္ကို က်ံဳ႕ေစေသေစသည္။ အဆီက်ေစသည္၊ အေယာင္က် ေစသည္စသျဖင့္ မ်ားစြာေတြ႕ရပါသည္။

မင္းဂြတ္သီး၏ ေကာင္းက်ိဳးအာနိသင္ေတြသည္ မယံုႏိုင္ေလာက္
ေအာင္မ်ားပါသည္။ မယံုႏိုင္ေလာက္ေအာင္ မ်ားပါသည္။ အဓိက ဒီ
Xanthone ဓာတ္က မင္းဂြတ္သီး၏ အျပင္ခြံႏွင့္ အေစ့မွာ အမ်ားဆံုး ပါရွိၿပီး
အညႇာနဲ႔ ရြက္ဖတ္ကလြဲလို႔ တစ္လံုးလံုး ျပစ္စရာမရွိေလာက္ ေအာင္
အသံုးဝင္ပါသည္။ သုေတသန အေထာက္အထားမ်ားစြာ ေတြ႕ ရွိထားပါသည္။

သုေတသီပညာရွင္ေတြ၏ မင္းဂြတ္သီး၏ အာနိသင္ေကာင္းက်ိဳး ေတြ႕ရွိခ်က္ေၾကာင့္ စီးပြားေရးသမားမ်ားက မင္းဂြတ္သီးရည္ (Mangosteen Juice) ႏွင့္ မင္းဂြတ္သီးေဆးေတာင့္ (Mangosteen Capsule)ေတြကို စီးပြားျဖစ္ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ၾကသလို Website ေတြ မွာလည္း သူတို႔၏ ေၾကာ္ျငာေတြပဲ ေနရာယူထားသလို ျဖစ္ေနပါသည္။

သတိထားဖတ္႐ႈရင္ေတာ့ မင္းဂြတ္သီးရည္ (Mangosteen Juice)၏
မပုပ္မသိုးေစဘဲ အထားခံေအာင္ ထည့္ရသည့္ ေဆးႏွင့္ခ်ိဳလြန္ သည့္ စီမံထုတ္လုပ္မႈေၾကာင့္ မသံုးသင့္ေၾကာင္း မင္းဂြတ္သီးေဆးေတာင့္
(Mangosteen Capsule)ကလည္း Freeze Dry နည္းႏွင့္ထုတ္လုပ္မွ
မင္းဂြတ္သီး၏ ကိုယ္အာနိသင္မပ်က္ေလ်ာ့ႏိုင္ေအာင္ သတိေပးထားသည္ ကို ေတြ႕ႏိုင္ပါသည္။

Freeze Dry အေၾကာင္း သိလိုပါကလည္း Googgle မွာ Freeze Dry လို႔ ႐ိုက္ၾကည့္လွ်င္ ေတြ႕ပါလိမ့္မည္။
ေစ်းထဲမွာ ယိုးဒယားကလာသည့္ မင္းဂြတ္သီးကိုေတြ႕ေတာ့ ကိုယ္ဖတ္႐ႈ
ထားသမွ်နဲ႔ သံုးသပ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ဥာဏ္ကူေပါင္းစပ္လုပ္ဖို႔ အႀကံရလာပါသည္။

ေစ်းထဲက မင္းဂြတ္သီးကို ဝယ္ပါ။ ေရစင္စင္ေဆး အညႇာႏွင့္ ရြက္ဖက္ခ်က္
တို႔ကိုဖယ္ၿပီး ႀကိတ္လို႔လြယ္ေအာင္ အခြံႏွင့္အေစ့ကို အတံုး ငယ္ျဖစ္ေအာင္လွီး အသားပါအားလံုး သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္စက္ထဲထည့္ၿပီး ေရထက္ဝက္အခ်ိဳးခန္႔သာ
ထည့္ၿပီး စိတ္ရွည္ရွည္နဲ႔ ႀကိတ္လိုက္ရပ္လိုက္ ေမႊလိုက္လုပ္ေတာ့ အၿပီးသပ္မွာ စိမ္းစားငါးပိလို အေနအထားမ်ိဳး ပ်စ္ပ်စ္ အႏွစ္ကိုရပါလိမ့္မည္။
အဲဒါကို ဖန္ပုလင္းမွာ ေလမခိုေအာင္သိပ္ၿပီး Freezer ခဲခန္းထဲမွာ သိမ္းၿပီး တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး စားေလာက္ေအာင္ April to September မင္းဂြတ္ သီးေပၚခ်ိန္ေပါခ်ိန္မွာ ဝယ္လုပ္သိမ္းထားပါသည္။
ေရခဲေသတၱာရဲ႕သာမန္ အေအးခန္းမွာထားရင္ ၾကာၾကာ အထားမခံပါ။ တစ္ပတ္ေက်ာ္ေလာက္ဆိုလွ်င္ ပ်က္တတ္ပါသည္။
စားရန္ ႏိႈက္လို႔လြယ္ေအာင္ ပုလင္းေသးေသးႏွင့္သာ သာမန္ အေအးခန္းမွာ
ခန္႔မွန္းေျခ တစ္ပတ္စာေလာက္ထားၿပီး ေန႔စဥ္ တစ္ရက္ႏွစ္ႀကိမ္ ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္းစာခန္႔ကို ထမင္းစားၿပီး တိုင္းေဆးအျဖစ္ ေရနဲ႔ေမွ်ာမ်ိဳခ်ပါသည္။

Freeze Dry လုပ္နည္း
= == = = = = = == = =
အစိုမသိမ္းခ်င္လွ်င္ Freeze Dry လုပ္နည္း ေအာက္ေဖာ္ျပပံုအတိုင္း
ႀကိတ္ၿပီးသား မွ်င္ငါးပိလိုအႏွစ္ကို ကေတာ့ငယ္တစ္ခုမွာထည့္ၿပီး တ႐ုတ္ ထမင္းစားတူတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔အသာထိုးထုတ္လိုက္လွ်င္ လ်က္ဆားခဲလို အေတာင့္လိုက္ေလးေတြ ထြက္လာသည္ကို ပန္းကန္ျပားမွာျဖန္႔က်က္ထား ၿပီး ေရခဲခန္းမွာထည့္ထားရင္ ေရခဲခန္း Freezer မွာ ထည့္ထားရင္ တစ္ပတ္ ဆယ္ရက္ေလာက္ဆို ေျခာက္သြားပါသည္။ ဒါကို ေဆးလံုးမ်ိဳသလို မ်ိဳ ႏိုင္သလို သိမ္းလို႔လည္း လြယ္ကူပါသည္။

ေနလွန္းျခင္း အပူေပးအေျခာက္ခံျခင္းလိုမ်ိဳး အာနိသင္ကို မယုတ္
ေလ်ာ့ေစပါ။

ဆရာဝန္ၫႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း မခြဲခ်င္၍ ၄ လတစ္ႀကိမ္ ေသြးစစ္ ပါသည္။
PSA ကလည္း အမ်ားႀကီး မတက္သလို တစ္ႏွစ္ျပည့္ေတာ့
အသားစယူစစ္ေဆးျခင္း Biopsy ျပန္လုပ္ေတာ့ အသားစ (၁၂)
ခ်က္စလံုး မွာ ကင္ဆာဆဲလ္ မေတြ႕ရပါ။ ပံုမွန္ဆဲလ္ပဲ ျဖစ္ေၾကာင္း
ဓာတ္ခြဲခန္း အေျဖရပါသည္။

ထိုအခ်ိန္ကတည္း ဒီေဆာင္းပါးကို ေရးခ်င္ေနေသာ္လည္း ေရွ႕ဆက္ ဘယ္လိုလာမည္ဆိုသည္ကို မသိဘဲ လူေတြကို မွားယြင္းၫႊန္ျပဦးေဆာင္ မႈ မျဖစ္ေစလို၍် မေရးဘဲ ေနခဲ့ရာကေန ယေန႔တိုင္ ဆက္စားခဲ့ၿပီး
တစ္ႏွစ္ေက်ာ္တိုင္း (Biopsy) ျပန္လုပ္လာခဲ့သည္မွာ ၄ ႏွစ္ခြဲအခ်ိန္ထိ
သံုးႀကိမ္တိုင္ Negative၊ ကင္ဆာဆဲလ္မေတြ႕ရပါ။ ခုဆို ၅ ႏွစ္ျပည့္သြား ပါၿပီ။

ကင္ဆာဆဲလ္မေတြ႕ရ႐ံုသာမက ပထမအႀကိမ္လုပ္စဥ္ကလို
Chronic Inflammation ၃ ေနရာမဆိုထားႏွင့္ တစ္ေနရာမွကို
မေတြ႕ရ တာက ပိုဝမ္းသာစိတ္ေအးစရာျဖစ္ပါသည္။

ဤေဆာင္းပါးက စာေရးသူလုပ္ထံုးလိုက္ၾကရန္ တိုက္တြန္းျခင္း ေတာ့
မဟတု္ပါ။ ကိုယ္ျဖစ္ရင္ ကိုယ္ခံဆိုၿပီး မိုက္မိုက္ကန္းကန္း စြန္႔လုပ္ ခဲ့သည့္ ရလဒ္တစ္ခုကို တင္ျပျခင္းသာ ျဖစ္ပါသည္။ တခ်ိဳ႕ေသာသူေတြက ခြဲရမွာလဲ ေၾကာက္သည္။ မခြဲလည္း မခြဲဘူး၊ ဘာမွလဲ မလုပ္ရင္ေတာ့ ဒုကၡေပးမွာ ေသခ်ာသည္။
လူတိုင္းက ေမြးကတည္းက ေသဒဏ္အျပစ္ ေပးခံထားရသူေတြ
သာျဖစ္ေပမယ့္အသက္ကို ဥာဏ္ေစာင့္ျဖစ္ပါေစ။

စာေရးသူအေနႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါလံုးလံုး ေပ်ာက္ကင္းသြားၿပီဟု
မမွတ္ယူေစလိုပါ၊ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုလည္း မျပတ္မလပ္ သတိခ်ပ္၍ မေပါ့ မေလ်ာ့ပံုမွန္ေဆးစစ္ေသြးစစ္ေဆာင္ရြက္လ်က္ပါ။
စာေရးသူအေနႏွင့္ ဒီလုပ္နည္းက အဓိကအက်ဆံုးျဖစ္သလို အျခား နည္းလမ္းေျမာက္မ်ားစြာကိုလည္း ဥာဏ္မီၾကားသိသမွ် လက္လွမ္းမီသေရြ႕ ထည့္သြင္းက်င့္သံုးလုပ္ေဆာင္ အသံုးျပဳေနပါသည္။

တျခားကင္ဆာ မျဖစ္ေစႏိုင္ရန္ ေန႔စဥ္ေနထိုင္စားေသာက္ပံုကိ
ေလ့လာမိသေရြ႕ အနည္းငယ္တင္ျပပါရေစ။

ကင္ဆာမျဖစ္ေစရန္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမ်ားစားေပးရသည္ဆို သည့္ ေယဘုယ်ဗဟုသုတကေတာ့ လူတိုင္းၾကားဖူးနားဝျဖစ္ေနပါၿပီ။
သို႔ေသာ္ ပိုမိုအက်ိဳးျဖစ္ေစသည့္ စားနည္းကိုတင္ျပပါ့မည္။ ကင္ဆာ ဆဲလ္ျဖစ္ေပၚႀကီးထြားေစေသာ အရာဓာတ္မ်ားမွာ အခ်ဥ္အက္စစ္ဓာတ္ သၾကားႏို႔ႏွစ္အဆီ ဆားအငံဓာတ္ႏွင့္ ဆဲလ္မ်ား ေအာက္စီဂ်င္ရရွိမႈနည္း ျခင္းစသည္တို႔ ျဖစ္ပါသည္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို ထမင္းႏွင့္ေရာ စားေတာ့ခ်ဥ္ဖတ္တည္သလို အခ်ဥ္ေပါက္သြားသျဖင့္ ကင္ဆာဆဲလ္အႀကိဳက္ျဖစ္ေစပါသည္။

ကင္ဆာ မႏွစ္သက္သည္က အခါး၊ အဖန္ (Alkaline) ဓာတ္ျဖစ္ပါသည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အရည္မွန္သမွ် အဖန္ဓာတ္ ျဖစ္ၿပီး
သူ႔ခ်ည္းသပ္သပ္စားလွ်င္ ဟင္းရြက္အရည္သည္ မိနစ္ ၂၀ ဆို ဆဲလ္ဆီထဲကို ေရာက္သြားပါသည္။ (Alkaline PH)ျမင့္လွ်င္ ကင္ဆာ ဆဲလ္ကိုေတာင္ ေသေစႏိုင္သည္ဟု သုေတသီမ်ား၏ အဆိုရွိပါသည္။
Email ပလူပ်ံေအာင္ ဟိုအသီးအရြက္ ဒီအသီးကင္ဆာအတြက္ ေကာင္းသည္ရယ္လို႔ ေန႔စဥ္ႏွင့္အမွ်
ဖတ္႐ႈေနရပါသည္။

အမွန္ေတာ့ အသီးအရြက္တိုင္းကင္ဆာမျဖစ္ေစသည့္အတြက္
ေကာင္းပါသည္။ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈေကာင္းေအာင္ စားတတ္လွ်င္
ပိုေကာင္းပါသည္။
အသီးအရြက္မွာလည္း အနီေရာင္ရွိသည့္ အသီးအရြက္ေတြ
ခရမ္း ခ်ဥ္သီး Beet မုန္လာဥအနီး သလဲသီးစသည္တို႔က ကင္ဆာအတြက္ ပိုေကာင္းပါသည္။

ဖတ္႐ႈရသမွ်ကို ဆင္ျခင္ၿပီး ရာသီေပၚ အသီးအရြက္မ်ားကို သစ္သီး ေဖ်ာ္ရည္စက္ထဲထည့္၍ ေရအနည္းငယ္မွ်ထည့္ၿပီး
ေရခဲမုန္႔လို ပ်စ္ပ်စ္ ကေလး Smoothy လိုျဖစ္ေအာင္ ႀကိတ္ၿပီး
ထမင္းမစားခင္တစ္နာရီ ခန္႔ႀကိဳစားၿပီးမွ ထမင္းစားပါသည္။
ရည္ရြယ္ခ်က္ကေတာ့ ဟင္းရြက္ဟင္းသီးအရည္သည္ မိနစ္ ၂၀ ဆို ဆဲလ္ဆီေရာက္သြားၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ကို တိုက္ခိုက္ေစသည့္ သေဘာပါပဲ။

သတင္း။ျမတ္ေဆြ(ဆန္ဖရန္စစၥကို)မွကူးယူေဖၚျပသည္။

No comments:

Post a Comment

မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။