........................
ငွက္ေပ်ာဖူးဟင္း
........................
ဒီငွက္ေပ်ာဖူးဟင္းပုံစံကို ကြၽန္မစားခဲ့ဖူးတာ
က်ိဳက္ထီး႐ိုးသြားတဲ့လမ္းမွာပါ။ ဘယ္ဆိုင္မွာလဲဆိုတာလည္း
ေသခ်ာမမွတ္မိပါ။ လြန္ခဲ့ေသာ ၁၀ ႏွစ္ေက်ာ္ကပါ။ အရသာကို ေတာ့
မေမ့ႏိုင္တဲ့အတြက္ ကြၽန္မ မတူတူေအာင္ခ်က္ပါတယ္။ ဒီဟင္းေလးက
ကြၽန္မအမ်ဳိးသားကိုထက္ အလြန္ႀကိဳက္လို႔ ခဏခဏခ်က္ျဖစ္တဲ့ဟင္းေလးပါ။
ငွက္ေပ်ာဖူး သန္႔စင္ပုံကိုပါ ရွင္းျပထား ပါတယ္ေနာ္။ သန္႔စင္ပုံကို
တကယ္တမ္း နည္းသိသြားရင္ အလြန္လြယ္ပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာဖူးဟင္း
........................
ဒီငွက္ေပ်ာဖူးဟင္းပုံစံကို ကြၽန္မစားခဲ့ဖူးတာ
က်ိဳက္ထီး႐ိုးသြားတဲ့လမ္းမွာပါ။ ဘယ္ဆိုင္မွာလဲဆိုတာလည္း
ေသခ်ာမမွတ္မိပါ။ လြန္ခဲ့ေသာ ၁၀ ႏွစ္ေက်ာ္ကပါ။ အရသာကို ေတာ့
မေမ့ႏိုင္တဲ့အတြက္ ကြၽန္မ မတူတူေအာင္ခ်က္ပါတယ္။ ဒီဟင္းေလးက
ကြၽန္မအမ်ဳိးသားကိုထက္ အလြန္ႀကိဳက္လို႔ ခဏခဏခ်က္ျဖစ္တဲ့ဟင္းေလးပါ။
ငွက္ေပ်ာဖူး သန္႔စင္ပုံကိုပါ ရွင္းျပထား ပါတယ္ေနာ္။ သန္႔စင္ပုံကို
တကယ္တမ္း နည္းသိသြားရင္ အလြန္လြယ္ပါတယ္။
သန္႔စင္ပုံကို အရင္ရွင္းျပခ်င္ပါတယ္
..............................................
ခြက္တစ္ခြက္ထဲ ေရထည့္ၿပီး လီမြန္သီးတစ္လုံးကို ညႇစ္ထည့္ထားပါ။
ဒီေနရာမွာ လီမြန္ရည္အစား ဗီနီကာ၊ မန္က်ည္းရည္စတာေတြကို သုံးလို႔ရပါတယ္။
အခ်ဥ္ရဲ႕ ဓာတ္ ေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာဖူးအဆံမ်ား အသားမ်ား မည္းညိဳမသြားေအာင္
ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီေရခြက္ကိုအရင္ျပင္ထားေပးပါ။
လက္ကိုဆီသုတ္ၿပီးကိုင္ျခင္းျဖင့္ ေစးကပ္ျခင္း ကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာဖူးအခြံနီေလးကို ခြာလိုက္ရင္ အဆံေလးေတြ ကပ္ေနတာျမင္ရပါမယ္။
အဲဒါေလးေတြက ေနာင္တစ္ခ်ိန္မွာ ငွက္ေပ်ာဖီးျဖစ္သြားမွာေလးေတြပါ။
ကြၽန္မက ပထမအလႊာတစ္လႊာက အမႊာေလးမ်ားကိုေတာ့ မသုံးဘဲ ဖယ္လိုက္ပါတယ္။
ေနာက္တစ္လႊာကစလို႔ အမႊာေလးေတြကိုယူၿပီး ၀တ္ဆံေလးကိုဖြင့္ပါမယ္။
ဖြင့္လိုက္ရင္ ပုံမွာျပထားတဲ့အတိုင္း ပလတ္စတစ္လို မာမာေလးကို
ဖယ္ထုတ္ပစ္ရပါမယ္။ အလယ္က ၀တ္ဆံကိုလည္း ဖယ္ပစ္ရပါမယ္။
ၿပီးရင္ က်န္တဲ့အပြင့္ကို လီမြန္ရည္ပါတဲ့ေရခြက္ထဲကို ခ်က္ခ်င္းထည့္ရပါမယ္။
စားလို႔ရပါတယ္ေနာ္။ အဲလိုနဲ႔ တစ္လႊာၿပီးတစ္လႊာ သန္႔ၿပီးရင္ ေနာက္ဆုံး
အသားခ်ည္းက်န္ပါမယ္။ အဲဒါဆိုရင္ ဓားျဖင့္ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ
အရြယ္ေတာ္လွီး ျဖတ္ၿပီး လီမြန္ရည္ထဲ စိမ္ထားလိုက္ပါ။
ဟင္းခ်က္ရေအာင္ (လိုအပ္တာေလးေတြ)
.........................................................
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ ျခမ္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ
• ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ - ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးေလးျခမ္းခြဲ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ငါးပိ - အခ်ိဳဇြန္း တစ္ဇြန္း
• လီမြန္ - ၁ ျခမ္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• အရသာမႈန္႔ - အခ်ိဳဇြန္း ၁ ဇြန္း
.........................................................
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ ျခမ္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ
• ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ - ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးေလးျခမ္းခြဲ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ငါးပိ - အခ်ိဳဇြန္း တစ္ဇြန္း
• လီမြန္ - ၁ ျခမ္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• အရသာမႈန္႔ - အခ်ိဳဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
......................
ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴကို ညက္ေအာင္ေထာင္းထားၿပီး ဆီပါေလကာထည့္ကာ
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ င႐ုတ္သီးတို႔ျဖင့္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ားၾကြပ္လာကာ
နီၿပီဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာဖူးမ်ားစိမ္ထားတာကို အရိအရြဲေတြစင္ေအာင္
လက္ျဖင့္ပြတ္ေဆးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရစစ္ၿပီး အိုးထဲကိုအကုန္ထည့္ၿပီး
ေရာ ေမႊေပးပါ။ ငါးပိကိုေရေဖ်ာၿပီး ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထည့္လိုက္ပါ။
ေရအနည္းငယ္ (အၾကမ္းပန္းကန္တစ္လုံး စာခန္႔)ထည့္ၿပီး
ဆား၊ အရသာမႈန္႔တို႔ေရာသမေအာင္ေမႊၿပီး အဖုံးခဏအုပ္ေပးပါ။
၃-၄ မိနစ္ခန္႔ၾကာရင္ အရသာျမည္းကာ လီမြန္ညႇစ္ၿပီး အဆုံးသတ္ကာ
ထမင္းပူပူျဖင့္စားသုံးႏိုင္ပါၿပီရွင္။
.......................................
Htet Family's Creation
.......................................
www.htetfamily.com
......................
ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴကို ညက္ေအာင္ေထာင္းထားၿပီး ဆီပါေလကာထည့္ကာ
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ င႐ုတ္သီးတို႔ျဖင့္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ားၾကြပ္လာကာ
နီၿပီဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာဖူးမ်ားစိမ္ထားတာကို အရိအရြဲေတြစင္ေအာင္
လက္ျဖင့္ပြတ္ေဆးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရစစ္ၿပီး အိုးထဲကိုအကုန္ထည့္ၿပီး
ေရာ ေမႊေပးပါ။ ငါးပိကိုေရေဖ်ာၿပီး ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထည့္လိုက္ပါ။
ေရအနည္းငယ္ (အၾကမ္းပန္းကန္တစ္လုံး စာခန္႔)ထည့္ၿပီး
ဆား၊ အရသာမႈန္႔တို႔ေရာသမေအာင္ေမႊၿပီး အဖုံးခဏအုပ္ေပးပါ။
၃-၄ မိနစ္ခန္႔ၾကာရင္ အရသာျမည္းကာ လီမြန္ညႇစ္ၿပီး အဆုံးသတ္ကာ
ထမင္းပူပူျဖင့္စားသုံးႏိုင္ပါၿပီရွင္။
.......................................
Htet Family's Creation
.......................................
www.htetfamily.com
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။