FOOD Magazine
........................................
ၾကက္အူခ်က္ဆီျပန္ (ပြဲ ၂၀ စာ)
........................................
ကြၽန္မက ၾကက္အူဟင္းကို အလြန္ႀကိဳက္ပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ အဂၤလန္မွာက ၾကက္အူကို လုံး၀မေရာင္းေပးပါဘူးေနာ္။
က်န္းမာေရးဥပေဒအရေတြဘာေတြနဲ႔ ေတာင္းေတာင္းပန္ပန္
၀ယ္တာေတာင္ မရပါဘူး။ ဒီဟင္းပြဲေလးကေတာ့ ကြၽန္မ
ျမန္မာျပည္ျပန္တုန္း အေဖ့ဆိုင္မွာ ကြၽန္မအစ္မတစ္၀မ္းကြဲ
(လွည္းတန္းဓႏုျဖဴ စတင္တည္ေထာင္စဥ္ကစလို႔ အေမ့နားမွာ
အတူ လုပ္ကိုင္ေပးခဲ့တဲ့ အေမ့တူမ) မလွလွမိုးကသင္ျပၿပီး
အတူ ခ်က္ခဲ့ၾကတဲ့ အမွတ္တရဟင္းေလးပါ။
ၾကက္အူခ်က္ဆီျပန္ (ပြဲ ၂၀ စာ)
........................................
ကြၽန္မက ၾကက္အူဟင္းကို အလြန္ႀကိဳက္ပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ အဂၤလန္မွာက ၾကက္အူကို လုံး၀မေရာင္းေပးပါဘူးေနာ္။
က်န္းမာေရးဥပေဒအရေတြဘာေတြနဲ႔ ေတာင္းေတာင္းပန္ပန္
၀ယ္တာေတာင္ မရပါဘူး။ ဒီဟင္းပြဲေလးကေတာ့ ကြၽန္မ
ျမန္မာျပည္ျပန္တုန္း အေဖ့ဆိုင္မွာ ကြၽန္မအစ္မတစ္၀မ္းကြဲ
(လွည္းတန္းဓႏုျဖဴ စတင္တည္ေထာင္စဥ္ကစလို႔ အေမ့နားမွာ
အတူ လုပ္ကိုင္ေပးခဲ့တဲ့ အေမ့တူမ) မလွလွမိုးကသင္ျပၿပီး
အတူ ခ်က္ခဲ့ၾကတဲ့ အမွတ္တရဟင္းေလးပါ။
ဒီအစ္မက ကြၽန္မ အေမရဲ႕ လက္ထြက္ျဖစ္ၿပီး အေမ့ရဲ႕လက္ရာကို
သမီးေတြထက္ ပိုမွီတယ္လို႔ဆိုၾကပါစို႔။ မျပန္ခင္တစ္ရက္က
ခ်က္တဲ့ဟင္း။ ဒီဟင္းမွမစားရရင္ အဂၤလန္မျပန္ေသးဘူးလို႔
ေျပာလိုက္တာ နဲ႔ ခ်က္ခ်င္းကို ထခ်က္ၾကဖို႔ျပင္တဲ့ အစ္မပါ။
အဲဒီလိုမျပန္မွာ ေၾကာက္ၾကတာပါ။ ၾကက္အူက မခ်က္တတ္ရင္
အလြန္ညႇီပါ တယ္ေနာ္။ မညႇီေအာင္ခ်က္ရေအာင္ . . . ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
........................
• ၾကက္အူ - ၁ ပိသာ (၆၅ကီလို)
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လံုးခြဲ
• ခ်င္း - လက္တစ္စစ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၄ လုံး (အေသး)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ လုံး
• င႐ုတ္သီးခြဲၾကမ္း - အစပ္ ႏွစ္သက္သလို
• နႏြင္း - အနည္းငယ္
• အေရာင္တင္မႈန္႔
• စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
• ဆား
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - လက္တစ္ဆုပ္ခန္႔
• နံနံပင္
........................
• ၾကက္အူ - ၁ ပိသာ (၆၅ကီလို)
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လံုးခြဲ
• ခ်င္း - လက္တစ္စစ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၄ လုံး (အေသး)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ လုံး
• င႐ုတ္သီးခြဲၾကမ္း - အစပ္ ႏွစ္သက္သလို
• နႏြင္း - အနည္းငယ္
• အေရာင္တင္မႈန္႔
• စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
• ဆား
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - လက္တစ္ဆုပ္ခန္႔
• နံနံပင္
ျပဳလုပ္နည္း
................
၁။ စစခ်င္း ၾကက္အူေလးမ်ားကို ဓားေသးေလးျဖင့္ ခြဲ၍ ျဖစ္ေစ၊
ကတ္ေၾကးျဖင့္ ထိုးခြဲ၍ျဖစ္ေစ ခြဲကာ ဆားမ်ားမ်ားျဖင့္ ေသခ်ာသန္႔စင္ေအာင္
ထပ္ကာထပ္ကာ ေဆးေၾကာ ေပးပါ။ အေနေတာ္ ျဖတ္ေတာက္ထားေပးပါ။
ၿပီးရင္ ခ်င္း ေထာင္းၿပီးသား အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ေထာင္းၿပီးသား
အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔တို႔ျဖင့္ ဆုပ္နယ္ ထားပါ။
................
၁။ စစခ်င္း ၾကက္အူေလးမ်ားကို ဓားေသးေလးျဖင့္ ခြဲ၍ ျဖစ္ေစ၊
ကတ္ေၾကးျဖင့္ ထိုးခြဲ၍ျဖစ္ေစ ခြဲကာ ဆားမ်ားမ်ားျဖင့္ ေသခ်ာသန္႔စင္ေအာင္
ထပ္ကာထပ္ကာ ေဆးေၾကာ ေပးပါ။ အေနေတာ္ ျဖတ္ေတာက္ထားေပးပါ။
ၿပီးရင္ ခ်င္း ေထာင္းၿပီးသား အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ေထာင္းၿပီးသား
အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔တို႔ျဖင့္ ဆုပ္နယ္ ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ င႐ုတ္သီးၾကမ္းတို႔ကို
ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ဆီပူတြင္ ေထာင္းထားေသာ
င႐ုတ္သီးၾကက္သြန္ကို စပါးလင္ျဖင့္ဆီသတ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္အေရာ
ၾကြပ္လာၿပီဆိုရင္ ၾကက္အူမ်ားကို ထည့္ၿပီး ၾကာၾကာလုံးေပးပါ။
ဆီျပန္လာရင္ ေရအနည္း ငယ္စီ အႀကိမ္ႀကိမ္ထည့္ အဖုံးအုပ္လိုက္ျဖင့္
ႏူးသည္ အထိ အဖုံးအုပ္ထားပါ။ ၾကက္အူမ်ား ႏူးအိလာရင္ င႐ုတ္သီးမ်ား၊
နံနံပင္မ်ား အေပၚကအုပ္ကာ အဆုံးသတ္ႏိုင္ၿပီ။
ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ဆီပူတြင္ ေထာင္းထားေသာ
င႐ုတ္သီးၾကက္သြန္ကို စပါးလင္ျဖင့္ဆီသတ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္အေရာ
ၾကြပ္လာၿပီဆိုရင္ ၾကက္အူမ်ားကို ထည့္ၿပီး ၾကာၾကာလုံးေပးပါ။
ဆီျပန္လာရင္ ေရအနည္း ငယ္စီ အႀကိမ္ႀကိမ္ထည့္ အဖုံးအုပ္လိုက္ျဖင့္
ႏူးသည္ အထိ အဖုံးအုပ္ထားပါ။ ၾကက္အူမ်ား ႏူးအိလာရင္ င႐ုတ္သီးမ်ား၊
နံနံပင္မ်ား အေပၚကအုပ္ကာ အဆုံးသတ္ႏိုင္ၿပီ။
..................................
Htet Family's Creation
..................................
www.htetfamily.com
Htet Family's Creation
..................................
www.htetfamily.com
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။