Followers အားေပးသူမ်ား အထူး အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

✩✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩သီခ်င္းခ်စ္သူ ✪ မွ ✪ သီခ်င္းခ်စ္သူသို႔✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩✩

8Chit&အိမ္႔ခ်စ္ AhMoon&အမြန္း AhNaing&အႏိုင္ AhNge&အငဲ Akuk Alex&အဲလက္စ္ AnnHellar&အန္ဟဲလာ Ar-T AungHtet&ေအာင္ထက္ AungLa&ေအာင္လ AungNaing&ေအာင္ႏိုင္ AungThu&ေအာင္သူ AungYin&ေအာင္ရင္ AuraLi&အာ္ရာလီ AyeChanMay&ေအးခ်မ္းေမ AyeTinChoShwe&ေအသင္ခ်ိဳေဆြ AyeWuttYiThaung&ေအးဝတ္ရည္ေသာင္း BaDin&ဗဒင္ Blueberry BobbySoxer BoBo&ဘိုဘို BoBoHan&ဘိုဘိုဟန္ BoPhyu&ဘိုျဖဴ Breaky&ဘရိတ္ကီ BunnyPhyoe&ဘန္နီၿဖိဳး ChanChan&ခ်မ္းခ်မ္း ChanChann&ခ်မ္ခ်မ္း ChawSuKhin&ေခ်ာစုခင္ ChinSong&ခ်င္းသီခ်င္း ChitKaung&ခ်စ္ေကာင္း ChitThuWai&ခ်စ္သုေဝ ChoLayLung&ခ်ိဳေလးလုန္ ChoPyone&ခ်ိဳၿပံဳး ChristmasSong&ခရစၥမတ္သီခ်င္း CityFm Dawn&ဒြန္း DiraMore&ဓီရာမိုရ္ DoeLone&ဒိုးလံုး Dway&ေဒြး EainEain&အိန္အိန္း G.Latt&ဂ်ီလတ္ GaeGae&ေဂေဂး GirlLay&ဂဲ(လ္)ေလး Graham&ဂေရဟမ္ Group&အဖြဲ႔လိုက္ GuRawng&ကူးေရာင္ GyoGyar&ႀကိဳးၾကာ HanTun&ဟန္ထြန္း HaymarNayWin&ေဟမာေနဝင္း He`Lay&ဟဲေလး HlonMoe&လႊမ္းမိုး HlwanPaing&လႊမ္းပိုင္ HtamHkay&ထ်န္ေခး HTDTunYin&ဟသာၤတထြန္းရင္ HtetAung&ထက္ေအာင္ HtetHtetMyintAung&ထက္ထက္ျမင္႔ေအာင္ HtetSaung&ထက္ေလွ်ာင္း HtooEainThin&ထူးအိမ္သင္ HtooHtooSet&ထူးထူးဆက္ HtooL.Lin&ထူးအယ္လင္း HtunHtun&ထြဏ္းထြဏ္း HtunYati&ထြန္းရတီ IreneZinMarMyint&အိုင္ရင္းဇင္မာျမင္႔ J.LingMawng&ေဂလိန္းေမာင္း J.MgMg&ေဂ်ေမာင္ေမာင္ JarSan&ဂ်ာဆန္ JetSanHtun&ဂ်က္ဆန္ထြန္း JMe&ေဂ်းမီ KabarPhone&ကမၻာဖုန္း KaiZar&ကိုင္ဇာ KapyaBoiHmu&ကဗ်ာဘြဲ႔မွဴး KaungKaung&ေကာင္းေကာင္း KhaingHtoo&ခိုင္ထူး KhinBone&ခင္ဘုဏ္း khinMgHtoo&ခင္ေမာင္ထူး KhinMgToe&ခင္ေမာင္တိုး KhinSuSuNaing&ခင္စုစုႏိုင္ KhupPi&ခုပ္ပီး KKT&ေကေကတီ KoKoGyi&ကိုကိုႀကီး KoNi&ေကာ္နီ KyingLianMoong L.KhunYe&L.ခြန္းရီ L.LwinWar&L.လြန္းဝါ L.SengZi&L.ဆိုင္းဇီ LaShioTheinAung&လားရႈိးသိန္းေအာင္ LaWi&လဝီ LayLayWar&ေလးေလး၀ါ LayPhyu&ေလးျဖဴ LDKyaw&L.ဒီေက်ာ္ LiLiMyint&လီလီျမင္႔ LinNit&လင္းနစ္ LynnLynn&လင္းလင္း Madi&မဒီ MaNaw&မေနာ Marritza&မာရဇၨ MayKhaLar&ေမခလာ MaySweet&ေမဆြိ MayThu&ေမသူ MgThitMin&ေမာင္သစ္မင္း MiMiKhe&မီးမီးခဲ MiMiWinPhay&မီမီဝင္းေဖ MinAung&မင္းေအာင္ Misandi&မိဆႏၵီ MMGospelSong&ခရစ္ယာန္ဓမၼေတး MMLoveSong&ျမန္မာသီခ်င္း MoMo&မို႔မို႔ MoonAung&မြန္းေအာင္ Music&ဂီတ Myanmar-Kid-Songs MyayPeYo&ေျမပဲယို MyoGyi&မ်ိဳးႀကီး MyoMyo&မ်ိဳးမ်ိဳး NangKhinZayYar&နန္းခင္ေဇယ်ာ Naung&ေနာင္ NawLiZar&ေနာ္လီဇာ NawNaw&ေနာေနာ္ NgeNgeLay&ငဲ႔ငယ္ေလး NiNiKhinZaw&နီနီခင္ေဇာ္ NiNiWinShwe&နီနီဝင္းေရႊ NO&ႏိုး NweYinWin&ႏြဲ႔ယဥ္ဝင္ NyanLinAung&ဥာဏ္လင္းေအာင္ NyiMinKhine&ညီမင္းခိုင္ NyiZaw&ညီေဇာ္ PannEiPhyu&ပန္းအိျဖဴ PanYaungChel&ပန္းေရာင္ျခယ္ Pb.ThanNaing&သန္းႏိုင္ PhawKa&ေဖာ္ကာ PhoeKar&ဖိုးကာ PhuPhuThit&ဖူးဖူးသစ္ PhyoGyi&ၿဖိဳးႀကီး PhyoKyawHtake&ၿဖိဳးေက်ာ္ထိုက္ PhyuPhyuKyawThein&ျဖဴျဖဴေက်ာ္သိန္း PhyuThi&ျဖဴသီ PoEiSan&ပိုးအိစံ PoPo&ပိုပို PuSue&ပူစူး R.ZarNi&R.ဇာနည္ RainMoe&ရိန္မိုး RebeccaWin&ေရဗကၠာ၀င္း Ringo&ရင္ဂို SaiHteeSaing&စိုင္းထီးဆိုင္ SaiLay&စိုင္းေလး SaiSaiKhanHlaing&စိုင္းစိုင္းခမ္းလႈိင္ SaiSaiMaw&စိုင္းဆိုင္ေမာ၀္ SaiSan&ဆိုင္စံ SalaiJonhTinZam SalaiJonhTinZam&ဆလိုင္းဂၽြန္သင္ဇမ္း SalaiSunCeu&ဆလိုင္းဆြန္က်ဲအို SalaiThuahAung&ဆလိုင္းသႊေအာင္ SalaiZamLain&ဆလိုင္းသွ်မ္းလ်န္ SandyMyintLwin&စႏၵီျမင့္လြင္ SangPi&စံပီး SaungOoHlaing&ေဆာင္းဦးလႈိင္ SawBweHmu&စာဘြဲ႔မွဴး SawKhuSe&ေစာခူဆဲ She&သွ်ီ ShinPhone&ရွင္ဖုန္း ShweHtoo&ေရႊထူး SinPauk&ဆင္ေပါက္ SiThuLwin&စည္သူလြင္ SithuWin&စည္သူဝင္း SiYan&စီယံ Snare SoeLwinLwin&စိုးလြင္လြင္ SoeNandarKyaw&စိုးနႏၵာေက်ာ္ SoePyaeThazin&စိုးျပည္႔သဇင္ SoeSandarTun&စိုးစႏၵာထြန္း SoTay&ဆိုေတး SungTinPar&ဆုန္သင္းပါရ္ SuNit&ဆူးနစ္ TekatawAyeMg&တကၠသိုလ္ေအးေမာင္ ThangPaa&ထန္းပါး TharDeeLu&သာဒီးလူ ThawZin&ေသာ္ဇင္ ThiriJ.MgMg&သီရိေဂ်ေမာင္ေမာင္ Thoon&သြန္း TinGyanSong&သႀကၤန္သီခ်င္း TintTintTun&တင္႔တင္႔ထြန္း TinZarMaw&တင္ဇာေမာ္ TunEaindraBo&ထြန္းအိျႏၵာဗို TunKham&ထြဏ္းခမ္ TunTun&ထြန္းထြန္း TuTu&တူးတူး V.NoTun&V.ႏိုထြန္း WaiLa&ေဝလ WaNa&ဝန WarsoMoeOo&ဝါဆိုမိုးဦး WineSuKhineThein&ဝိုင္းစုခိုင္သိန္း WyneLay&ဝိုင္းေလး Xbox XGALZ Y-Zet YadanaMai&ရတနာမိုင္ YadanaOo&ရတနာဦး YairYintAung&ရဲရင္႔ေအာင္ YanAung&ရန္ေအာင္ YarZarWinTint&ရာဇာဝင္းတင္႔ YeTwin&ရဲသြင္ YummyRookie YuZaNa&ယုဇန YY&၀ိုင္၀ိုင္း Z.DiLa&Z.ဒီးလာ ZamNu&ဇမ္ႏူး ZawOne&ေဇာ္ဝမ္း ZawPaing&ေဇာ္ပိုင္ ZawWinHtut&ေဇာ္ဝင္းထြဋ္ ZawWinShing&ေဇာ္ဝင္းရွိန္ ZayYe&ေဇရဲ ZwePyae&ဇြဲျပည္႔
သီခ်င္းနားေထာင္ရန္ အေပၚက အဆိုေတာ္ နာမည္ Click ပါေနာ္

Facebook မွာ ဖတ္ခ်င္ရင္ Like တစ္ခ်က္ေလာက္ နဲ႔ အားေပးႏိုင္ပါသည္

Saturday, January 25, 2014

ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ ကန္စြန္းရြက္



ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ ကန္စြန္းရြက္
==========================

ေရခ်ိဳကန္မ်ားႏွင့္စိုစြတ္ေသာရြံ ့ေျမတို ့တြင္၊ အေလ့က်ေပါက္ေရာက္တတ္ၾကေသာ အစိမ္းေရာင္ကနု္စြန္းပင္ေလးမ်ားကို ၁၂-လ ရာသီပတ္လံုး ျမင္ေတြ ့ၾကရ မွာျဖစ္ပါ တယ္။ ႐ုကၡေဗဒအမည္ IPOMAEA REPTANS POIR ဟု ေခၚတြင္ေသာ ကန္စြန္းပင္ တို ့ကို ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ကန္စြန္းရိုးနီ၊ ျမန္မာကန္စြန္း ႏွင့္ တရုပ္ကန္စြန္း ဟူ၍ ၃ မ်ိဳးရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ရိုးတံတို၍အရြက္နည္းေသာ ကန္စြန္းရိုးနီကို ခ်ဥ္ရည္ဟင္း၊ ခ်ဥ္ဖတ္၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္ႏွင့္ျပဳတ္ကာ ငပိရည္အတို ့အျမဳပ္အျဖစ္ စားေလ့ရွိပါတယ္။ တ႐ုတ္ ကန္စြန္းသည္ အရြက္ဖားဖားႏွင့္ အ႐ိုးပင္စည္မ်ား ႀကီးထြားၿပီးႏူးညံ့မႈရွိ လို ့၊ ေၾကာ္ စားေလ့ ရွိၾက ပါတယ္။ ျမန္မာကန္စြန္း၏ အရြက္ႏွင့္အရိုးတုို ့မွာ တရုပ္ကန္ စြနး္ေ လာက္ မၾကီးဘဲ၊ ႏူးညံ့မႈ အေနအထား နည္းပါလို ့၊ ေၾကာ္ခ်က္၊ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း၊ သနပ္စံု၊ ငါးေပါင္းေၾကာ္၊ ကန္စြန္းရြက္ေပါင္း ႏွင့္ ထမင္းျမိန္ကန္စြန္းရြက္သုပ္အျဖစ္ စားသံုးေ လ့ရွိၾကပါတယ္။ မိႈဟင္းလ်ာမ်ား ေၾကာ္ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားေျပေစ ရန္အတြက္ ကန္စြန္းရြက္က မရွိမျဖစ္ပါဘဲ။

သစ္သီး၀လံံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ိဳးအစားတစ္ခုခ်င္းစီတြင္၊ လူသားတို ့က်န္း မာေရးကို အက်ိဳးျဖစ္ထြန္းေစသည့္ သဘာ၀ ကေပးေသာ ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ အာနိ သင္ အသီးသီးကို ပိုင္ဆိုင္ထားၾကပါတယ္္။ ထိုနည္း၄င္းပါဘဲ။ ၁၀၀ဂရမ္ရွိေသာ ကန္ စြန္း ရြက္ထဲတြင္၊ ခြန္အား ၂.၆ ကယ္လိုရီ၊ ကစီဓာတ္ ၁.၂၉ ဂရမ္၊ သၾကား ၀.၂၀ ဂရမ္၊ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္ ၀.၅ ၈ရမ္၊ ပရိုတင္း ၂.၃၀ ဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေအ ၁၆၀ μg၊ ဘီတာကယ္ရိုတင္း ၁၉၁၄ μg၊ လူတိန္း ႏွင့္ zeaxanthin ၅၇၆၇ μg၊ ေဖာလိပ္ ၉ μg၊ ဗီတာမင္စီ ၄၃.၀ မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ ၀.၂၀ မီလီဂရမ္၊ တို ့အသီးသီးပါရွိၾကပါတယ္။

(၁) ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ carotenoids, lutein ႏွင့္ zeaxanthin တို ့ပါရွိသည့္အတြက္ အျမင္အာရံုကိုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။ ကန္စြန္းရြက္စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အသက္ၾကီး၍အျမင္အာရံုခ်ိဳ ့တဲ့ျခင္း၊ မ်က္ရည္ပူက်ျခင္း၊ မ်က္ေစ့ကြယ္ျခင္း ႏွင့္ ေရတိမ္ေရာဂါ တို ့ကို ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားပါတယ္။

(၂) ကန္စြန္ရြက္ဟာ ေဂၚဖီမ်ိဳးႏြယ္၀င္ျဖစ္လို ့၊ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုတိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္တဲ့ isothiocyinates ဓာတ္ေပါင္း စုတို ့ပါရွိပါတယ္။ ၂၀၀၇ ခုႏွစ္တြင္ the University of Southampton ကင္ဆာသုေတသနအဖြဲ ့၏ စမ္းစစ္ခ်က္မ်ား အရ၊ ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားၾကီးထြားလာမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ေသာ phenethyl isothiocyanate (ေခၚ)PEITC ဓာတ္ပါရွိလို ့ အထူးသျဖင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ အူမကင္ဆာ ႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ား သုတ္ရည္ လႊတ္ေပးေသာအက်ိတ္ဂလင္းကင္ဆာ စသည့္ ကင္ဆာေရာဂါဆဲလ္မ်ားၾကီးထြားလာမႈကို သူမတူေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပး ႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။

(၃) ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ လူတိန္းဓာတ္အေျမာက္အမ်ားပါရွိသျဖင့္၊ ႏွလံုးေသြးလႊတ္ေၾကာ ပိတ္ဆို ့မႈကိုဟန္ ့တားေပးႏိုင္လို ့၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ ႏွလံုးေရာဂါ တို ့ကို မျဖစ္ေစပါဘူး။ ဒါ့အျပင္ ကန္စြန္းမွာ ပိုတက္စီယမ္ လဲၾကြယ္၀လို ့၊ ႏွလံုၾကြက္သားမ်ားကို အားေကာင္းေစကာ ႏွလံုးကိုက်နး္မာေစပါတယ္။

(၄) အိမ္ေထာင္ေရးသုခ စြမ္းအင္ကိုတိုးပြားေစကာ၊ မ်ိဳးေအာင္ေစပါတယ္။ အမ်ိဳးသားမ်ား ပန္းေသပန္းညွိဳးေရာဂါအတြက္၊ ေဆးျမီးတိုအျဖစ္ ဆိတ္သိ၊ု ကန္စြန္းရြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴဥတစ္လံုး ႏွင့္ ႏြားႏို ့မွခ်က္ေသာေထာပတ္စစ္စစ္တို ့ျဖင့္ မၾကာခဏေၾကာ္စားေပးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေသာဖခင္ေလာင္းအျဖစ္စြမ္းေဆာင္ႏိုင္ေစပါတယ္။

(၅) အိုင္အိုဒင္းဓာတ္တို ့စုေ၀းရာ ကန္စြန္းရြက္ကိုစားေပးျခင္းျဖင့္ သိုင္းရိြဳက္အက်ိတ္ဂလင္းကိုမ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳေပးပါတယ္။

(၆) ကန္စြန္းရြက္ဟာ ကယ္လိုရီနဲ၍၊ ပိုတက္စီယမ္ျမင့္မားသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ပိုလွ်ံေသာအရည္မ်ားကုိ ဆီးအျဖစ္ ထုတ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆီးပူ၊ ဆီးနည္း၊ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါမ်ားအတြက္၊ ကန္စြန္းရြက္ကို အခ်ိဳအခ်ဥ္အမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္၍ ေဆး၀ါး ဓာတ္စာအျဖစ္ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ဆီးရႊင္ေစပါတယ္။

(၇) အစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္မ်ားတြင္ပါရွိေသာ Chlorophyll ဓာတ္ဟာ အိပ္ေမာက်ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိလို႔၊ အိပ္ေရး၀၀အိပ္ေပ်ာ္ေစကာ ႏိုးထလာတဲ့အခါ စိတ္ကုိလန္းဆန္းေစႏိုင္ပါတယ္။

(၈) ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို ့ကို ႏိႈင္းယွဥ္ၾကည့္ရာတြင္ ကန္စြန္းရြက္မွာ ပရိုတင္းဓာတ္ (၄)ဆ၊ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ (၁၂)ဆ တို ့အျပင္ ကာရိုတင္း ႏွင့္ အမွွ်င္ဓာတ္မ်ားလဲ ပိုမိုပါရိွတာေၾကာင့္ အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္းကို ေကာင္း ေကာင္းအလုပ္လုပ္ေစကာ၊ ၀မ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းႏွင့္ လိပ္ေခါင္းေရာဂါတို ့မျဖစ္ေစပါဘူး။ အူထဲရွိ အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစလို ့ အစာအိမ္ေရာဂါတို ့ကိုလဲမျဖစ္ေစပါဘူး။ ဒါ့ျပင္ သည္းေျခရည္ထြက္ရွိမႈကို အေထာက္အကူျပဳၿပီး၊ အစာကိုေက်လြယ္ပါတယ္။

(၉) ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ပါ၀င္မႈေၾကာင့္ သြား ႏွင့္ အ႐ိုးမ်ားကို ႀကံ႕ခိုင္ေစပါတယ္္။ အရြက္မ်ားကို အစိမ္းလိုက္ ကိုက္၀ါးေပး ျခင္းျဖင့္၊ သြားဖံုးေသြးယိုစီးျခင္းကိုကုသႏိုင္ပါတယ္္။

(၁၀) ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္၀စြာပါရွိသျဖင့္ ဗီတာမင္စီခ်ိဳ ့တဲ့ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။

(၁၁) ကန္စြန္းရြက္ကို ဝမ္းႏုတ္ေဆး၊ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္အသံုးျပဳႏိုင္ရံုသာမက၊ ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္၀လို ့၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူမ်ား အစားထိုးစားသင့္တဲ့ အစာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

(၁၂) ကန္စြန္းရြက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့အျပင္ အင္ဆူလင္ကဲ့သို ့အစြမး္ထက္ျမက္အာနိသင္မ်ားပါရွိလို ့ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကိုထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါသည္မ်ား အားထားေလာက္ ပါေပတယ္။

(၁၃) ကန္စြန္းရြက္ဟာ အာရံုေၾကာအဖြဲ ့အစည္းကို အားေကာင္းေစျပီး၊ မွတ္ညဏ္စြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစကာ၊ စိတ္က်ေရာဂါမ်ားကိုလဲ ေျဖေဖ်ာက္ေပးႏိုင္လို ့ ေရွးေခတ္ေရာမ လူမ်ိဳးမ်ားဟာ ကန္စြန္းရြက္ကို “brain food” လို ့ တင္စားေခၚေ၀ၚခဲ့ၾကပါတယ္။ ေခါင္းမူးေ၀ျခင္း ႏွင့္ ေလးလံထိုင္းမႈိုင္းျခင္းေရာဂါတို ့အတြက္ ကန္စြန္းရြက္ကိုအရည္ ညွစ္ၿပီး၊ ရွာလကာရည္အနဲငယ္ႏွင့္ ေရာေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၁၄) ေသြးဖိအား ႏွင့္ ကိုလက္စထေရာပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္္ေစလို ့၊ ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။

(၁၅) အစာအဆိပ္ျဖစ္ျခင္း၊ ဘိန္းမူးျခင္း၊ စိန္အဆိပ္တက္ျခင္းႏွင့္ အျခားအဆိပ္သင့္ျခင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့အတြက္ ကန္စြန္းရြက္ သတၱဳရည္ကို ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အန္ထြက္ေစကာ၊ အဆိပ္ေျပေစပါတယ္္။ ေခြးတိရိစၦာန္မ်ား အစာအဆိပ္သင့္ ပါက၊ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ထန္းလွ်က္ကိုေထာင္း၍ ေကြ်းျခင္းျဖင့္ အသက္ခ်မ္းသာရာရေစပါတယ္။

(၁၆) မီးဟပ္ျခင္း ႏွင့္မီးေလာင္ဒဏ္ရာမ်ားအတြက္ ကန္စြန္းရြက္သတၱဳရည္ကို သၾကားနဲ ့ေရာစပ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အပူ ေလာင္ျခင္းကို သက္သာေစကာ၊ အမာရြတ္မက်န္ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

(၁၇) ကန္စြန္းရြက္ထဲမွာ ဆာလ္ဖာဓာတ္မ်ားပါရွိလို ့၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ေသြးမ်ားကို ထိထိေရာက္ေရာက္ သန္ ့စင္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိကာ၊ ဆဲလ္မ်ားကုိ ေကာင္းစြာတည္ေဆာက္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ေကာင္းမြန္ေစလို ့၊ ေရာဂါဘယမ်ား ကင္းေ၀းေစပါတယ္။

(၁၈) ကန္စြန္း႐ိုးသည္ အေၾကာအား၊ ေလအားကို သန္စြမ္းေစသျဖင့္ ကာယလုပ္သားမ်ားအတြက္အေၾကာအားတိုး အစား အစာအျဖစ္ ျဖည့္တင္းစားသံုး ေပးႏိုင္ပါတယ္္။

(၁၉) ကန္စြန္းရြက္မွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ အမ်ားအျပားပါဝင္ကာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္၊ ကန္စြန္းရြက္သုပ္ စားျခင္းျဖင့္၊ ပန္းနာရပ္က်ပ္ေရာဂါ၊ အေအးမိေခ်ာင္းဆိုးႏွင့္ ေလႁပြန္ေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။ ဒါျ့ပင္ အမ်ိဳးသားမ်ား သုတ္ရည္လႊတ္ေပးေသာအက်ိတ္ဂလင္းၾကီးထြားေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေျခခ်င္း၀တ္/ေျခမ်က္ေစ့ အဆစ္လြဲ ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္ အသြားအလာမ်ားၿပီး ေျခေခ်ာင္းမ်ားေရာင္ကိုင္းျခင္းတို ့အတြက္ ကန္စြန္းရြက္ကိုေထာင္း၍ အံုေပးျခင္း ျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

(၂၀) နိ ့ခ်ိဳထြက္အားေကာင္းေစလို ့၊ ႏုိ ့တိုက္မိခင္မ်ားစားသံုးေပးသင့္ပါတယ္္။

(၂၁) ကန္စြန္းရြက္တြင္ပါရွိေသာ သဘာ၀သတၱဳရည္က ငန္းမန္းမ်ားကိုႏိုင္ေစလို ့၊ ငန္းမန္းဆိပ္တက္ေနေသာ အနာမ်ားကို ဆြတ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။

(၂၂) ပ်ားရည္ျဖင့္တညသိပ္စိမ္ထားေသာ ကန္စြန္ရြက္အရည္ကိုေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္၊ အဆက္မျပတ္ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းမ်ား အတြက္ ခြဲ်ေက်သလိပ္ေပ်ာ္ေစကာ၊ အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္းကို အေထာက္အပံ့ေပးပါတယ္္။

(၂၃) ရာသီလာစဥ္ နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္/သြားကိုက္ျခင္း စသည့္ကိုက္ခဲမႈေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္ျဖင့္ အသားအေရထိန္းသိမ္းနည္း။

ကန္စြန္းရြက္ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘက္ေပါင္းစုံမွ အေထာက္အကူျဖစ္ေစရံုသာမက၊ အသားအရည္ကို ေကာင္းမြန္သန္ ့ရွင္း ေစလို ့ ပ်ိဳပ်ိဳေမတို ့ အတြက္အေကာင္းဆံုးအေဖာ္မြန္ပါဘဲ။ (က) ၀က္ျခံစို၊ ၀က္ျခံေျခာက္၊ ၀က္ျခံပုန္း၊ တင္းတိပ္၊ အမည္းစက္ မ်ားႏွင့္ မ်က္ႏွာအသားအေရ အေရာင္မညီျခင္းမ်ားအတြက္ စိတ္မပ်က္ပါႏွင့္။ ကန္စြန္းရြက္ကိုၾကိတ္ေခ်ျပီး၊ ထိုသတၱဳရည္တစ္မ်ဳိး တည္းကိုသာ စိတ္ခ်လက္ခ်လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာလာေစႏိုင္ပါတယ္။ (ခ) ပ်ားရည္စားပြဲတင္ဇြန္း (၁)ဇြန္း ႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္ သတၱဳရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း(၄)ဇြန္းကို သမေအာင္ေရာေမႊကာ ေျခလက္မ်ားကို လိုးရွင္းအျဖစ္ နံက္ ႏွင့္ ည ပံုမွန္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အသားအေရ ၀င္းလက္စိုေျပ ေတာက္ပလာေစႏို္င္ပါတယ္။ (ဂ) ကန္စြန္းရြက္ ကို အရည္ညွစ္၍ ဦးရည္ျပားထဲ စိမ့္၀င္ေအာင္ ႏွိပ္နယ္ေပးျခင္းျဖင့္ ဆံပင္္သန္စြမ္းကာအရွည္ျမန္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ဦးေရျပားကိုေအးျမေစလို ့၊ ေဗာက္မ်ားကင္းစင္ေစပါတယ္။

သတိျပဳရန္။ (က) အခ်ိဳ ့ေသာသူမ်ားသည္ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ေမြးရာပါ ဓာတ္မတဲ့မႈျပသနာမ်ားပါလာတတ္လို ့ သတိထားစားသံုး သင့္ပါတယ္။ (ခ) ကန္စြန္းရြက္မွာ အို္င္အိုဒင္းဓာတ္ေပါမ်ားလို ့ သိုင္းရြိဳက္ေရာဂါကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳေသာ္လဲဘဲ၊ ဟိုက္ပါသိုင္းရြိဳက္ ေ၀ဒနာကိုေတာ့ ေကာင္းက်ိဳးမျပဳလို ့ ထို ဟိုက္ပါသိုင္းရြိဳက္ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား လံုး၀မစားသံုးသင့္ပါဘူး။ (ဂ) ကန္စြန္းရြက္ဟာ ဆီးရႊင္ေစတာမွန္ေသာ္လဲဘဲ၊ လိုအပ္သည္ထက္လြန္ကဲစြာ စားသံုးမိပါက မၾကာခဏဆီးသြားရသည့္ဆီးအိတ္ေရာင္ေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

မွတ္ခ်က္။ (က) မ်ားေသာအားျဖင့္ ကန္စြန္းပင္မ်ားကို စိုက္ခင္းထဲတြင္ သဘာ၀ေရေမွာ္ကဲ့သို ့စိုက္ပ်ိဳးထားေလ့ရွိတာမို ့၊ ကပ္ပါး ပိုးမ်ားပါလာတတ္၍ အသံုးမျပဳတ္မီ ေရမ်ားမ်ားျဖင့္စင္စင္ေဆးေၾကာသင့္ပါတယ္။ (ခ) ညွိးေပ်ာ့၍အ၀ါေရာင္သန္းေနေသာ ကန္စြန္းရြက္မ်ားသည္ မလတ္ဆတ္ဘဲ က်န္းမာေရးအာနိသင္လဲ ပ်က္ျပယ္ေစလို ့ အေရြးမမွားဘို ့လို္ပါတယ္။

++++++++++++++++++++++++++++++++

ေခတ္မီတိုးတက္လွွ်က္ရွိေသာ ယေန ့ကမၻာတြင္ က်န္းမာေရးအျမင္ရွိသူတိုင္းက၊ သစ္သီး၀လံံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားသည္၊ က်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳ အာဟာရအစားအစာမ်ားအျဖစ္၊ အေရးပါပံုကိုသိျမင္လက္ခံလာၾကၿပီျဖစ္၏။ ထို ့ေၾကာင့္ မိမိတို ့ ပတ္၀န္းက်င္တြင္ ရာသီမေရြးရရွိႏို္င္ကာ၊ ေငြကုန္သက္သာလြယ္ကူစြာခ်က္ျပဳတ္ႏို္င္ၿပီး၊ ခံတြင္းလဲျမိန္၊ က်န္းမာေရးကိုလဲ မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳေစသည့္ " ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ ကန္စြန္းရြက္ " ကို မီးဖိုေခ်ာင္သံုးေဆး၀ါးအျဖစ္ စားသံုးေပးၾကပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါသည္။


(ဘာသာျပန္သူ - ေပါက္ေပါက္)
(ကိုးကားခ်က္ -Aletor, O., A.A. Oshodi and K. Ipinmoroti, 2002. Chemical composition of common leafy vegetables and functional properties of their leaf protein concentrates. Food Chem., 78: 63-68.)
--
promise.pauk

No comments:

Post a Comment

မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။