ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ ကန္စြန္းရြက္
==========================
ေရခ်ိဳကန္မ်ားႏွင့္စိုစြတ္ေ သာရြံ ့ေျမတို ့တြင္၊ အေလ့က်ေပါက္ေရာက္တတ္ၾကေသာ အစိမ္းေရာင္ကနု္စြန္းပင္ေလး မ်ားကို ၁၂-လ ရာသီပတ္လံုး ျမင္ေတြ ့ၾကရ မွာျဖစ္ပါ တယ္။ ႐ုကၡေဗဒအမည္ IPOMAEA REPTANS POIR ဟု ေခၚတြင္ေသာ ကန္စြန္းပင္ တို ့ကို ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ကန္စြန္းရိုးနီ၊ ျမန္မာကန္စြန္း ႏွင့္ တရုပ္ကန္စြန္း ဟူ၍ ၃ မ်ိဳးရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ရိုးတံတို၍အရြက္နည္းေသာ ကန္စြန္းရိုးနီကို ခ်ဥ္ရည္ဟင္း၊ ခ်ဥ္ဖတ္၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္ႏွင့္ျပဳတ္ ကာ ငပိရည္အတို ့အျမဳပ္အျဖစ္ စားေလ့ရွိပါတယ္။ တ႐ုတ္ ကန္စြန္းသည္ အရြက္ဖားဖားႏွင့္ အ႐ိုးပင္စည္မ်ား ႀကီးထြားၿပီးႏူးညံ့မႈရွိ လို ့၊ ေၾကာ္ စားေလ့ ရွိၾက ပါတယ္။ ျမန္မာကန္စြန္း၏ အရြက္ႏွင့္အရိုးတုို ့မွာ တရုပ္ကန္ စြနး္ေ လာက္ မၾကီးဘဲ၊ ႏူးညံ့မႈ အေနအထား နည္းပါလို ့၊ ေၾကာ္ခ်က္၊ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း၊ သနပ္စံု၊ ငါးေပါင္းေၾကာ္၊ ကန္စြန္းရြက္ေပါင္း ႏွင့္ ထမင္းျမိန္ကန္စြန္းရြက္သုပ္ အျဖစ္ စားသံုးေ လ့ရွိၾကပါတယ္။ မိႈဟင္းလ်ာမ်ား ေၾကာ္ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားေျပေစ ရန္အတြက္ ကန္စြန္းရြက္က မရွိမျဖစ္ပါဘဲ။
သစ္သီး၀လံံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ိဳးအစားတစ္ခုခ်င္းစီတြင္ ၊ လူသားတို ့က်န္း မာေရးကို အက်ိဳးျဖစ္ထြန္းေစသည့္ သဘာ၀ ကေပးေသာ ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ အာနိ သင္ အသီးသီးကို ပိုင္ဆိုင္ထားၾကပါတယ္္။ ထိုနည္း၄င္းပါဘဲ။ ၁၀၀ဂရမ္ရွိေသာ ကန္ စြန္း ရြက္ထဲတြင္၊ ခြန္အား ၂.၆ ကယ္လိုရီ၊ ကစီဓာတ္ ၁.၂၉ ဂရမ္၊ သၾကား ၀.၂၀ ဂရမ္၊ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္ ၀.၅ ၈ရမ္၊ ပရိုတင္း ၂.၃၀ ဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေအ ၁၆၀ μg၊ ဘီတာကယ္ရိုတင္း ၁၉၁၄ μg၊ လူတိန္း ႏွင့္ zeaxanthin ၅၇၆၇ μg၊ ေဖာလိပ္ ၉ μg၊ ဗီတာမင္စီ ၄၃.၀ မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ ၀.၂၀ မီလီဂရမ္၊ တို ့အသီးသီးပါရွိၾကပါတယ္။
(၁) ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ carotenoids, lutein ႏွင့္ zeaxanthin တို ့ပါရွိသည့္အတြက္ အျမင္အာရံုကိုတိုးတက္ေကာင္း မြန္ ေစပါတယ္။ ကန္စြန္းရြက္စားသံုးေပးျခင္ းျဖင့္ အသက္ၾကီး၍အျမင္အာရံုခ်ိဳ ့တဲ့ျခင္း၊ မ်က္ရည္ပူက်ျခင္း၊ မ်က္ေစ့ကြယ္ျခင္း ႏွင့္ ေရတိမ္ေရာဂါ တို ့ကို ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ာ းက အၾကံျပဳထားပါတယ္။
(၂) ကန္စြန္ရြက္ဟာ ေဂၚဖီမ်ိဳးႏြယ္၀င္ျဖစ္လို ့၊ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုတိ ုက္ထုတ္ေပးႏိုင္တဲ့ isothiocyinates ဓာတ္ေပါင္း စုတို ့ပါရွိပါတယ္။ ၂၀၀၇ ခုႏွစ္တြင္ the University of Southampton ကင္ဆာသုေတသနအဖြဲ ့၏ စမ္းစစ္ခ်က္မ်ား အရ၊ ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားၾကီးထြားလာမႈက ို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ေသာ phenethyl isothiocyanate (ေခၚ)PEITC ဓာတ္ပါရွိလို ့ အထူးသျဖင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ အူမကင္ဆာ ႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ား သုတ္ရည္ လႊတ္ေပးေသာအက်ိတ္ဂလင္းကင္ဆာ စသည့္ ကင္ဆာေရာဂါဆဲလ္မ်ားၾကီးထြား လာမႈကို သူမတူေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပး ႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။
(၃) ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ လူတိန္းဓာတ္အေျမာက္အမ်ားပါရ ွိသျဖင့္၊ ႏွလံုးေသြးလႊတ္ေၾကာ ပိတ္ဆို ့မႈကိုဟန္ ့တားေပးႏိုင္လို ့၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါႏွ င့္ ဆက္စပ္ေသာ ႏွလံုးေရာဂါ တို ့ကို မျဖစ္ေစပါဘူး။ ဒါ့အျပင္ ကန္စြန္းမွာ ပိုတက္စီယမ္ လဲၾကြယ္၀လို ့၊ ႏွလံုၾကြက္သားမ်ားကို အားေကာင္းေစကာ ႏွလံုးကိုက်နး္မာေစပါတယ္။
(၄) အိမ္ေထာင္ေရးသုခ စြမ္းအင္ကိုတိုးပြားေစကာ၊ မ်ိဳးေအာင္ေစပါတယ္။ အမ်ိဳးသားမ်ား ပန္းေသပန္းညွိဳးေရာဂါအတြက္၊ ေဆးျမီးတိုအျဖစ္ ဆိတ္သိ၊ု ကန္စြန္းရြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴဥတစ္လံုး ႏွင့္ ႏြားႏို ့မွခ်က္ေသာေထာပတ္စစ္စစ္တို ့ျဖင့္ မၾကာခဏေၾကာ္စားေပးျခင္းျဖင္ ့ က်န္းမာေသာဖခင္ေလာင္းအျဖစ္စ ြမ္းေဆာင္ႏိုင္ေစပါတယ္။
(၅) အိုင္အိုဒင္းဓာတ္တို ့စုေ၀းရာ ကန္စြန္းရြက္ကိုစားေပးျခင္း ျဖင့္ သိုင္းရိြဳက္အက်ိတ္ဂလင္းကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳေပးပါတယ္။
(၆) ကန္စြန္းရြက္ဟာ ကယ္လိုရီနဲ၍၊ ပိုတက္စီယမ္ျမင့္မားသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ပိုလွ်ံေသာအရည္မ်ားကုိ ဆီးအျဖစ္ ထုတ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆီးပူ၊ ဆီးနည္း၊ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါမ်ားအတြက္၊ ကန္စြန္းရြက္ကို အခ်ိဳအခ်ဥ္အမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္၍ ေဆး၀ါး ဓာတ္စာအျဖစ္ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ဆီးရႊင္ေစပါတယ္။
(၇) အစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္မ်ားတြင ္ပါရွိေသာ Chlorophyll ဓာတ္ဟာ အိပ္ေမာက်ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိလို႔၊ အိပ္ေရး၀၀အိပ္ေပ်ာ္ေစကာ ႏိုးထလာတဲ့အခါ စိတ္ကုိလန္းဆန္းေစႏိုင္ပါတယ ္။
(၈) ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို ့ကို ႏိႈင္းယွဥ္ၾကည့္ရာတြင္ ကန္စြန္းရြက္မွာ ပရိုတင္းဓာတ္ (၄)ဆ၊ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ (၁၂)ဆ တို ့အျပင္ ကာရိုတင္း ႏွင့္ အမွွ်င္ဓာတ္မ်ားလဲ ပိုမိုပါရိွတာေၾကာင့္ အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္းက ို ေကာင္း ေကာင္းအလုပ္လုပ္ေစကာ၊ ၀မ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းႏွင့္ လိပ္ေခါင္းေရာဂါတို ့မျဖစ္ေစပါဘူး။ အူထဲရွိ အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစလို ့ အစာအိမ္ေရာဂါတို ့ကိုလဲမျဖစ္ေစပါဘူး။ ဒါ့ျပင္ သည္းေျခရည္ထြက္ရွိမႈကို အေထာက္အကူျပဳၿပီး၊ အစာကိုေက်လြယ္ပါတယ္။
(၉) ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ပါ၀င္မႈေၾကာင ့္ သြား ႏွင့္ အ႐ိုးမ်ားကို ႀကံ႕ခိုင္ေစပါတယ္္။ အရြက္မ်ားကို အစိမ္းလိုက္ ကိုက္၀ါးေပး ျခင္းျဖင့္၊ သြားဖံုးေသြးယိုစီးျခင္းကို ကုသႏိုင္ပါတယ္္။
(၁၀) ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္၀စြာပါရွိသျဖင့္ ဗီတာမင္စီခ်ိဳ ့တဲ့ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
(၁၁) ကန္စြန္းရြက္ကို ဝမ္းႏုတ္ေဆး၊ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္အသံုးျပဳႏိုင္ ရံုသာမက၊ ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္၀လို ့၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူမ်ား အစားထိုးစားသင့္တဲ့ အစာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
(၁၂) ကန္စြန္းရြက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့အျပင္ အင္ဆူလင္ကဲ့သို ့အစြမး္ထက္ျမက္အာနိသင္မ်ားပ ါရွိလို ့ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကိုထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏ ိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါသည္မ်ာ း အားထားေလာက္ ပါေပတယ္။
(၁၃) ကန္စြန္းရြက္ဟာ အာရံုေၾကာအဖြဲ ့အစည္းကို အားေကာင္းေစျပီး၊ မွတ္ညဏ္စြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစကာ၊ စိတ္က်ေရာဂါမ်ားကိုလဲ ေျဖေဖ်ာက္ေပးႏိုင္လို ့ ေရွးေခတ္ေရာမ လူမ်ိဳးမ်ားဟာ ကန္စြန္းရြက္ကို “brain food” လို ့ တင္စားေခၚေ၀ၚခဲ့ၾကပါတယ္။ ေခါင္းမူးေ၀ျခင္း ႏွင့္ ေလးလံထိုင္းမႈိုင္းျခင္းေရာ ဂါတို ့အတြက္ ကန္စြန္းရြက္ကိုအရည္ ညွစ္ၿပီး၊ ရွာလကာရည္အနဲငယ္ႏွင့္ ေရာေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၄) ေသြးဖိအား ႏွင့္ ကိုလက္စထေရာပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္္ေစလို ့၊ ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။
(၁၅) အစာအဆိပ္ျဖစ္ျခင္း၊ ဘိန္းမူးျခင္း၊ စိန္အဆိပ္တက္ျခင္းႏွင့္ အျခားအဆိပ္သင့္ျခင္းအမ်ိဳးမ ်ိဳးတို ့အတြက္ ကန္စြန္းရြက္ သတၱဳရည္ကို ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အန္ထြက္ေစကာ၊ အဆိပ္ေျပေစပါတယ္္။ ေခြးတိရိစၦာန္မ်ား အစာအဆိပ္သင့္ ပါက၊ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ထန္းလွ်က္ ကိုေထာင္း၍ ေကြ်းျခင္းျဖင့္ အသက္ခ်မ္းသာရာရေစပါတယ္။
(၁၆) မီးဟပ္ျခင္း ႏွင့္မီးေလာင္ဒဏ္ရာမ်ားအတြက ္ ကန္စြန္းရြက္သတၱဳရည္ကို သၾကားနဲ ့ေရာစပ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အပူ ေလာင္ျခင္းကို သက္သာေစကာ၊ အမာရြတ္မက်န္ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။
(၁၇) ကန္စြန္းရြက္ထဲမွာ ဆာလ္ဖာဓာတ္မ်ားပါရွိလို ့၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ေသြးမ်ားကို ထိထိေရာက္ေရာက္ သန္ ့စင္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိကာ၊ ဆဲလ္မ်ားကုိ ေကာင္းစြာတည္ေဆာက္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ေကာင္းမြန္ေစလို ့၊ ေရာဂါဘယမ်ား ကင္းေ၀းေစပါတယ္။
(၁၈) ကန္စြန္း႐ိုးသည္ အေၾကာအား၊ ေလအားကို သန္စြမ္းေစသျဖင့္ ကာယလုပ္သားမ်ားအတြက္အေၾကာအာ းတိုး အစား အစာအျဖစ္ ျဖည့္တင္းစားသံုး ေပးႏိုင္ပါတယ္္။
(၁၉) ကန္စြန္းရြက္မွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ အမ်ားအျပားပါဝင္ကာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္၊ ကန္စြန္းရြက္သုပ္ စားျခင္းျဖင့္၊ ပန္းနာရပ္က်ပ္ေရာဂါ၊ အေအးမိေခ်ာင္းဆိုးႏွင့္ ေလႁပြန္ေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။ ဒါျ့ပင္ အမ်ိဳးသားမ်ား သုတ္ရည္လႊတ္ေပးေသာအက်ိတ္ဂလင ္းၾကီးထြားေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေျခခ်င္း၀တ္/ ေျခမ်က္ေစ့ အဆစ္လြဲ ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္ အသြားအလာမ်ားၿပီး ေျခေခ်ာင္းမ်ားေရာင္ကိုင္းျခင္းတို ့အတြက္ ကန္စြန္းရြက္ကိုေထာင္း၍ အံုေပးျခင္း ျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ ္။
(၂၀) နိ ့ခ်ိဳထြက္အားေကာင္းေစလို ့၊ ႏုိ ့တိုက္မိခင္မ်ားစားသံုးေပးသ င့္ပါတယ္္။
(၂၁) ကန္စြန္းရြက္တြင္ပါရွိေသာ သဘာ၀သတၱဳရည္က ငန္းမန္းမ်ားကိုႏိုင္ေစလို ့၊ ငန္းမန္းဆိပ္တက္ေနေသာ အနာမ်ားကို ဆြတ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
(၂၂) ပ်ားရည္ျဖင့္တညသိပ္စိမ္ထားေ သာ ကန္စြန္ရြက္အရည္ကိုေသာက္သံု းေပးျခင္းျဖင့္၊ အဆက္မျပတ္ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းမ ်ား အတြက္ ခြဲ်ေက်သလိပ္ေပ်ာ္ေစကာ၊ အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္းကို အေထာက္အပံ့ေပးပါတယ္္။
(၂၃) ရာသီလာစဥ္ နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္/ သြားကိုက္ျခင္း စသည့္ကိုက္ခဲမႈေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ျဖင့္ အသားအေရထိန္းသိမ္းနည္း။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘက္ေပါင္းစုံမွ အေထာက္အကူျဖစ္ေစရံုသာမက၊ အသားအရည္ကို ေကာင္းမြန္သန္ ့ရွင္း ေစလို ့ ပ်ိဳပ်ိဳေမတို ့ အတြက္အေကာင္းဆံုးအေဖာ္မြန္ပ ါဘဲ။ (က) ၀က္ျခံစို၊ ၀က္ျခံေျခာက္၊ ၀က္ျခံပုန္း၊ တင္းတိပ္၊ အမည္းစက္ မ်ားႏွင့္ မ်က္ႏွာအသားအေရ အေရာင္မညီျခင္းမ်ားအတြက္ စိတ္မပ်က္ပါႏွင့္။ ကန္စြန္းရြက္ကိုၾကိတ္ေခ်ျပီ း၊ ထိုသတၱဳရည္တစ္မ်ဳိး တည္းကိုသာ စိတ္ခ်လက္ခ်လိမ္းေပးျခင္းျဖ င့္ သက္သာလာေစႏိုင္ပါတယ္။ (ခ) ပ်ားရည္စားပြဲတင္ဇြန္း (၁)ဇြန္း ႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္ သတၱဳရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း(၄)ဇြန္းကို သမေအာင္ေရာေမႊကာ ေျခလက္မ်ားကို လိုးရွင္းအျဖစ္ နံက္ ႏွင့္ ည ပံုမွန္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အသားအေရ ၀င္းလက္စိုေျပ ေတာက္ပလာေစႏို္င္ပါတယ္။ (ဂ) ကန္စြန္းရြက္ ကို အရည္ညွစ္၍ ဦးရည္ျပားထဲ စိမ့္၀င္ေအာင္ ႏွိပ္နယ္ေပးျခင္းျဖင့္ ဆံပင္္သန္စြမ္းကာအရွည္ျမန္ေ စပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ဦးေရျပားကိုေအးျမေစ လို ့၊ ေဗာက္မ်ားကင္းစင္ေစပါတယ္။
သတိျပဳရန္။ (က) အခ်ိဳ ့ေသာသူမ်ားသည္ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ေမြးရာပါ ဓာတ္မတဲ့မႈျပသနာမ်ားပါလာတတ္ လို ့ သတိထားစားသံုး သင့္ပါတယ္။ (ခ) ကန္စြန္းရြက္မွာ အို္င္အိုဒင္းဓာတ္ေပါမ်ားလိ ု ့ သိုင္းရြိဳက္ေရာဂါကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳေသာ္လဲဘဲ၊ ဟိုက္ပါသိုင္းရြိဳက္ ေ၀ဒနာကိုေတာ့ ေကာင္းက်ိဳးမျပဳလို ့ ထို ဟိုက္ပါသိုင္းရြိဳက္ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား လံုး၀မစားသံုးသင့္ပါဘူး။ (ဂ) ကန္စြန္းရြက္ဟာ ဆီးရႊင္ေစတာမွန္ေသာ္လဲဘဲ၊ လိုအပ္သည္ထက္လြန္ကဲစြာ စားသံုးမိပါက မၾကာခဏဆီးသြားရသည့္ဆီးအိတ္ေ ရာင္ေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
မွတ္ခ်က္။ (က) မ်ားေသာအားျဖင့္ ကန္စြန္းပင္မ်ားကို စိုက္ခင္းထဲတြင္ သဘာ၀ေရေမွာ္ကဲ့သို ့စိုက္ပ်ိဳးထားေလ့ရွိတာမို ့၊ ကပ္ပါး ပိုးမ်ားပါလာတတ္၍ အသံုးမျပဳတ္မီ ေရမ်ားမ်ားျဖင့္စင္စင္ေဆးေၾ ကာသင့္ပါတယ္။ (ခ) ညွိးေပ်ာ့၍အ၀ါေရာင္သန္းေနေသ ာ ကန္စြန္းရြက္မ်ားသည္ မလတ္ဆတ္ဘဲ က်န္းမာေရးအာနိသင္လဲ ပ်က္ျပယ္ေစလို ့ အေရြးမမွားဘို ့လို္ပါတယ္။
++++++++++++++++++++++++++ ++++++
ေခတ္မီတိုးတက္လွွ်က္ရွိေသာ ယေန ့ကမၻာတြင္ က်န္းမာေရးအျမင္ရွိသူတိုင္း က၊ သစ္သီး၀လံံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားသည္၊ က်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳ အာဟာရအစားအစာမ်ားအျဖစ္၊ အေရးပါပံုကိုသိျမင္လက္ခံလာၾ ကၿပီျဖစ္၏။ ထို ့ေၾကာင့္ မိမိတို ့ ပတ္၀န္းက်င္တြင္ ရာသီမေရြးရရွိႏို္င္ကာ၊ ေငြကုန္သက္သာလြယ္ကူစြာခ်က္ျ ပဳတ္ႏို္င္ၿပီး၊ ခံတြင္းလဲျမိန္၊ က်န္းမာေရးကိုလဲ မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳေစသည့္ " ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ ကန္စြန္းရြက္ " ကို မီးဖိုေခ်ာင္သံုးေဆး၀ါးအျဖစ ္ စားသံုးေပးၾကပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါသည္။
(ဘာသာျပန္သူ - ေပါက္ေပါက္)
(ကိုးကားခ်က္ -Aletor, O., A.A. Oshodi and K. Ipinmoroti, 2002. Chemical composition of common leafy vegetables and functional properties of their leaf protein concentrates. Food Chem., 78: 63-68.)
--
promise.pauk
==========================
ေရခ်ိဳကန္မ်ားႏွင့္စိုစြတ္ေ
သစ္သီး၀လံံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ိဳးအစားတစ္ခုခ်င္းစီတြင္
(၁) ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ carotenoids, lutein ႏွင့္ zeaxanthin တို ့ပါရွိသည့္အတြက္ အျမင္အာရံုကိုတိုးတက္ေကာင္း
(၂) ကန္စြန္ရြက္ဟာ ေဂၚဖီမ်ိဳးႏြယ္၀င္ျဖစ္လို ့၊ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုတိ
(၃) ကန္စြန္းရြက္ထဲတြင္ လူတိန္းဓာတ္အေျမာက္အမ်ားပါရ
(၄) အိမ္ေထာင္ေရးသုခ စြမ္းအင္ကိုတိုးပြားေစကာ၊ မ်ိဳးေအာင္ေစပါတယ္။ အမ်ိဳးသားမ်ား ပန္းေသပန္းညွိဳးေရာဂါအတြက္၊
(၅) အိုင္အိုဒင္းဓာတ္တို ့စုေ၀းရာ ကန္စြန္းရြက္ကိုစားေပးျခင္း
(၆) ကန္စြန္းရြက္ဟာ ကယ္လိုရီနဲ၍၊ ပိုတက္စီယမ္ျမင့္မားသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ပိုလွ်ံေသာအရည္မ်ားကုိ ဆီးအျဖစ္ ထုတ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆီးပူ၊ ဆီးနည္း၊ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါမ်ားအတြက္၊ ကန္စြန္းရြက္ကို အခ်ိဳအခ်ဥ္အမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္၍
(၇) အစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္မ်ားတြင
(၈) ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို ့ကို ႏိႈင္းယွဥ္ၾကည့္ရာတြင္ ကန္စြန္းရြက္မွာ ပရိုတင္းဓာတ္ (၄)ဆ၊ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ (၁၂)ဆ တို ့အျပင္ ကာရိုတင္း ႏွင့္ အမွွ်င္ဓာတ္မ်ားလဲ ပိုမိုပါရိွတာေၾကာင့္ အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္းက
(၉) ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ပါ၀င္မႈေၾကာင
(၁၀) ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္၀စြာပါရွိသျဖင့္ ဗီတာမင္စီခ်ိဳ ့တဲ့ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
(၁၁) ကန္စြန္းရြက္ကို ဝမ္းႏုတ္ေဆး၊ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္အသံုးျပဳႏိုင္
(၁၂) ကန္စြန္းရြက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့အျပင္ အင္ဆူလင္ကဲ့သို ့အစြမး္ထက္ျမက္အာနိသင္မ်ားပ
(၁၃) ကန္စြန္းရြက္ဟာ အာရံုေၾကာအဖြဲ ့အစည္းကို အားေကာင္းေစျပီး၊ မွတ္ညဏ္စြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစကာ၊ စိတ္က်ေရာဂါမ်ားကိုလဲ ေျဖေဖ်ာက္ေပးႏိုင္လို ့ ေရွးေခတ္ေရာမ လူမ်ိဳးမ်ားဟာ ကန္စြန္းရြက္ကို “brain food” လို ့ တင္စားေခၚေ၀ၚခဲ့ၾကပါတယ္။ ေခါင္းမူးေ၀ျခင္း ႏွင့္ ေလးလံထိုင္းမႈိုင္းျခင္းေရာ
(၁၄) ေသြးဖိအား ႏွင့္ ကိုလက္စထေရာပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္္ေစလို ့၊ ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။
(၁၅) အစာအဆိပ္ျဖစ္ျခင္း၊ ဘိန္းမူးျခင္း၊ စိန္အဆိပ္တက္ျခင္းႏွင့္ အျခားအဆိပ္သင့္ျခင္းအမ်ိဳးမ
(၁၆) မီးဟပ္ျခင္း ႏွင့္မီးေလာင္ဒဏ္ရာမ်ားအတြက
(၁၇) ကန္စြန္းရြက္ထဲမွာ ဆာလ္ဖာဓာတ္မ်ားပါရွိလို ့၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ေသြးမ်ားကို ထိထိေရာက္ေရာက္ သန္ ့စင္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိကာ၊ ဆဲလ္မ်ားကုိ ေကာင္းစြာတည္ေဆာက္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ေကာင္းမြန္ေစလို ့၊ ေရာဂါဘယမ်ား ကင္းေ၀းေစပါတယ္။
(၁၈) ကန္စြန္း႐ိုးသည္ အေၾကာအား၊ ေလအားကို သန္စြမ္းေစသျဖင့္ ကာယလုပ္သားမ်ားအတြက္အေၾကာအာ
(၁၉) ကန္စြန္းရြက္မွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ အမ်ားအျပားပါဝင္ကာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္၊ ကန္စြန္းရြက္သုပ္ စားျခင္းျဖင့္၊ ပန္းနာရပ္က်ပ္ေရာဂါ၊ အေအးမိေခ်ာင္းဆိုးႏွင့္ ေလႁပြန္ေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။ ဒါျ့ပင္ အမ်ိဳးသားမ်ား သုတ္ရည္လႊတ္ေပးေသာအက်ိတ္ဂလင
(၂၀) နိ ့ခ်ိဳထြက္အားေကာင္းေစလို ့၊ ႏုိ ့တိုက္မိခင္မ်ားစားသံုးေပးသ
(၂၁) ကန္စြန္းရြက္တြင္ပါရွိေသာ သဘာ၀သတၱဳရည္က ငန္းမန္းမ်ားကိုႏိုင္ေစလို ့၊ ငန္းမန္းဆိပ္တက္ေနေသာ အနာမ်ားကို ဆြတ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
(၂၂) ပ်ားရည္ျဖင့္တညသိပ္စိမ္ထားေ
(၂၃) ရာသီလာစဥ္ နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္/
ကန္စြန္းရြက္ျဖင့္ အသားအေရထိန္းသိမ္းနည္း။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘက္ေပါင္းစုံမွ အေထာက္အကူျဖစ္ေစရံုသာမက၊ အသားအရည္ကို ေကာင္းမြန္သန္ ့ရွင္း ေစလို ့ ပ်ိဳပ်ိဳေမတို ့ အတြက္အေကာင္းဆံုးအေဖာ္မြန္ပ
သတိျပဳရန္။ (က) အခ်ိဳ ့ေသာသူမ်ားသည္ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ေမြးရာပါ ဓာတ္မတဲ့မႈျပသနာမ်ားပါလာတတ္
မွတ္ခ်က္။ (က) မ်ားေသာအားျဖင့္ ကန္စြန္းပင္မ်ားကို စိုက္ခင္းထဲတြင္ သဘာ၀ေရေမွာ္ကဲ့သို ့စိုက္ပ်ိဳးထားေလ့ရွိတာမို ့၊ ကပ္ပါး ပိုးမ်ားပါလာတတ္၍ အသံုးမျပဳတ္မီ ေရမ်ားမ်ားျဖင့္စင္စင္ေဆးေၾ
++++++++++++++++++++++++++
ေခတ္မီတိုးတက္လွွ်က္ရွိေသာ ယေန ့ကမၻာတြင္ က်န္းမာေရးအျမင္ရွိသူတိုင္း
(ဘာသာျပန္သူ - ေပါက္ေပါက္)
(ကိုးကားခ်က္ -Aletor, O., A.A. Oshodi and K. Ipinmoroti, 2002. Chemical composition of common leafy vegetables and functional properties of their leaf protein concentrates. Food Chem., 78: 63-68.)
--
promise.pauk
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။