က်မတို႔ငယ္ငယ္က ငရုပ္သီးစားရင္ မ်က္စိမႈန္မယ္၊တကိုယ္လံုးပူမယ္ဆိုၿပီး ခေလးေတြကိုမေကၽြးပါဘူး။
ဟုတ္ပါတယ္။ ငရုပ္သီးဟာ ပူစပ္တဲ့အရသာရွိတာေၾကာင့္ ခေလးငယ္မ်ားနဲ႔မသင့္ေတာ္ပါဘူး။ ေနာက္ၿပီး အစာအိမ္နံရံကို ကလိတာေၾကာင့္ (irritation) အစာအိမ္ေရာဂါသည္မ်ား အတြက္ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့သူ႔မွာ အဖိုးတန္တဲ့ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူ ပစၥည္းေတြ မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။
၁။ သူ႔မွာပါတဲ့ capsaicin ဓါတ္ေၾကာင့္ သူ႔ရဲ့အရသာနဲ႔ အနံကိုျဖစ္ေစတာပါ။ ဒါေပမဲ့ဒီဓါတ္ဟာ ဘက္တီရီးယားပိုးေတြ၊ ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြကိုသတ္နိုင္ၿပီး၊ ဆိုး၀ါးတဲ့အဆီဓါတ္ (LDL) ကိုေလ်ာ့ေစတယ္။ အနာသက္သာေစတယ္ (analgesic) ။ ဆီခ်ိဳ ေရာဂါကို သက္သာေစတယ္ ဆုိတာကို ဓါတ္ခြဲခန္းက နိ႔တိုက္တိရစၦာန္ေတြမွာ စမ္းသပ္ေတြ႔ရွိပါတယ္။
၂။ လတ္ဆတ္တဲ့ အနီေရာင္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ငရုပ္သီးစိမ္း (fresh chili) ေတြမွာ ဗီတာမင္စီမ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ငရုပ္သီးစိမ္း ၁၀၀ ဂရမ္မွာ ဗီတာမင္ စီ ၁၄၄ မိုက္ခရိုဂရမ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ ေရမွာေပ်ာ္၀င္တဲ့ အစြမ္းထက္တဲ့ အဆိပ္ေျဖေဆး (anti-oxidant) ျဖစ္ပါတယ္။
၃။ ငရုပ္သီးမွာ သတၳဳဓါတ္ေတြျဖစ္တဲ့ ပိုတက္စီရမ္၊မက္ကနီစီရမ္ (magnesium)၊သံဓါတ္နဲ႔ မက္ဂနီစ္ဓါတ္ (manganese) ေတြလည္း မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ ပိုတက္စီရမ္ဟာ ဆဲလ္နဲ႔ကိုယ္ တြင္းေရဓါတ္ ေတြရဲ့ အေရးပါတဲ့ ဓါတ္ပစၥည္းျဖစ္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးခုန္နႈန္းနဲ႔ေသြးခ်ိန္ (blood pressure) ကို ထိန္းခ်ဳပ္ပါတယ္။ မက္ကနီစီရမ္ (magnesium) ကေတာ့ အဆိပ္ေျဖေဆး (anti-oxidant) ေတြရဲ့ လုပ္ငန္းေတြကိုကူညီ (co-factor )ေပးပါတယ္။
၄။ ငရုပ္သီးမွာ ဗီတာမင္ ဘီေတြ ျဖစ္တဲ့ niacin, riboflavin, ဗီတာမင္ ဘီ ၁၊ ဗီတာမင္ ဘီ ၆၊ ေတြ လည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒီဗီတာမင္ ေတြကို က်မတို႔ ကိုယ္ခႏၶာ က မထုတ္လုပ္နိုင္ပဲ အျပင္အစားအစာက သာ ရရွိနိုင္တာမို႔ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ (essential vitamins) ေတြ လို႔ေခၚပါတယ္။
ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ေနထိုင္သူမ်ားသတိထားရန္။ ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ အထူးသျဖင့္ မိုးရာသီလို ဆိုဆြတ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ငရုပ္သီးနဲ႔ ေျမပဲေတြမွာ မိႈတက္ပါတယ္။ အဲ့ဒီမိႈေတြက Aflatoxin လို႔ေခၚတဲ့ အလြန္ပ်င္းတဲ့ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ အဆိပ္ေတြထြက္ပါတယ္။ အဲဒီ အဆိပ္ေတြကိုအသဲမွာ အဆိပ္ေျဖတာမို႔ အသဲကင္ဆာ အမ်ားဆံုးျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒီအဆိပ္ အမ်ားႀကီးစားမိရင္ ခ်က္ခ်င္း အသဲပ်က္ဆီးျခင္း (Acute live necrosis ) ျဖစ္နိုင္ၿပီး၊ နည္းနည္းျခင္း တာရွည္စားရင္ အသဲက်ံဳ႕ျခင္း (cirrhosis) နဲ႔ အသဲကင္ဆာျဖစ္ေစပါတယ္။
ျမန္မာနိုင္ငံမွာ အရက္မေသာက္တဲ့၊ အသဲေရာင္အသာ၀ါးပိုး (hepatitis B,C) လည္း မရွိတဲ့ ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးေတြမွာ အသဲကင္ဆာ အျဖစ္မ်ားတာဟာငရုပ္သီးအစားမ်ားလို႔ပါ။ မိုးတြင္းမွာ ငရုပ္သီးေျခာက္ေတြရဲ့ အတြင္းမွာ မိႈေတြနဲ႔ျပည့္ ေနတတ္ပါတယ္။ ဒီအဆိပ္က ေရေဆးလို႔လဲေတာ္ေတာ္နဲ႔ ထြက္မသြားပါဘူး။ ခ်က္ျပဳပ္လို႔လဲ မေပ်ာက္ပ်က္ပါဘူး။
ေရာင္းတမ္း ငရုပ္သီးမႈန္႔ေတြက ေစ်းေပၚတဲ့ မႈိပါတဲ့ငရုပ္သီးေတြနဲ႔ လုပ္တာ မ်ားပါတယ္။ အခ်ိဳ႔ငရုပ္သီး မႈန္႔မွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဆိုးေဆးေတြလည္း ပါတတ္ပါေသးတယ္။ ငရုပ္သီး ၁၀၀ ဂရမ္စားလွ်င္ရရွိမည့္ တစ္ေန႔စာလိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၳဳဓါတ္ ရာခိုင္းႏႈန္းမ်ား ဗီတာမင္ စီ ၂၄၀%။ ဗီတာမင္ ဘီ၆ ၃၉% ။ ဗီတာမင္ ေအ ၃၂%။ သံဓါတ္ ၁၃%။
Credit: Original Uploader
http://www.phothutaw.com/2014/01/blog-post_8814.html
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။