ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)
ေရခဲေသတၱာထဲသို႔ အျမဲထည့္မထားသင့္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 21, 2014 at 10:05am
တခ်ဳိ႕အစားအစာေတြကို က်န္းမာေရးေကာင္းေစတယ္လုိ႔ ထင္မွတ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းဆည္းၿပီး စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တခ်ဳိ႕အစာေတြဟာ သင္ထင္သလုိမဟုတ္ဘဲ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေအာက္ပါအစားအေသာက္ေတြက အျမဲေန႔စဥ္စားသံုးရင္ အႏၲရာယ္ရွိႏိုင္တာေၾကာင့္ သင့္အိမ္ရွိ ေရခဲေသတၱာထဲ အျမဲထည့္မထားသင့္ပါဘူး။
၁။ ႏို႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း
ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အဓိက စားသံုးသင့္တယ္လုိ႔ လူအမ်ားစုက ထင္မွတ္ထားၾကပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံမွာ မၾကာခင္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈအရ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းဟာ အ႐ုိးက်န္းမာေရးအတြက္ အသံုးမဝင္႐ံုမက ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မ်ားမ်ား အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ အ႐ုိးပါးေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ အ႐ုိးက်ဳိးႏိုင္ေျခ ပိုျမင့္မားတယ္လို႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း အက္စစ္ဓာတ္ျဖစ္ေစတာေၾကာင့္လို႔ ဆုိပါတယ္။ အက္စစ္ဓာတ္ျပယ္ဖုိ႔အတြက္ ခႏၶာကိုယ္က အ႐ုိးထဲမွ ဆားေတြကို ဆြဲထုတ္လုိက္ရတာေၾကာင့္ အ႐ုိးေတြ အားနည္းသြားတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ လူအမ်ားစုဟာ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ Lactose ေခၚတဲ့ သၾကားတစ္မ်ဳိးနဲ႔ Casein ေခၚတဲ့ ပ႐ုိတင္း အမ်ဳိးအစားကို ခံႏိုင္ရည္နည္းၾကပါတယ္။ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ rGBH ေခၚတဲ့ ေဟာ္မုန္းဟာလည္း တခ်ဳိ႕ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္မားေစႏိုင္ပါတယ္။
၂။ ေမြးျမဴေရးၾကက္ဥ
ေမြးျမဴေရးၾကက္ဥေတြမွာ ပဋိဇီဝေဆးဝါးေတြ၊ ေဟာ္မုန္းေတြ၊ ပိုးသတ္ေဆးေတ၊ ဆာမုိနဲလားနဲ႔ တျခား ဘက္တီးရီးယားပုိးမႊားေတြ ပါဝင္တတ္ပါတယ္။ အကယ္၍ ၾကက္ဥ စားေတာ့မယ္ဆုိရင္ အိမ္ေမြးၾကက္ဥနဲ႔ ၾသဂဲနစ္နည္းပညာနဲ႔ ေမြးျမဴထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြကို စားပါ။
၃။ မာဂ်ရင္းႏွင့္ ေထာပတ္
မာဂ်ရင္းမွာ ထပ္ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလုိအပ္တဲ့ တျခားဓာတုပစၥည္းေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ေထာပတ္မွာ တိရစၧာန္မွရရွိတဲ့ ျပည့္ဝဆီေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုးမွ ကယ္လုိရီ အမ်ားအျပား ရရွိႏုိင္ၿပီး ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကိုလည္း ျမင့္မားေစႏုိင္ပါတယ္။
၄။ ေမ႐ုိးနိစ္
ေမ႐ုိးနိစ္မွာ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ ျပဳျပင္ထားတဲ့ ပဲပိစပ္အဆီေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ သုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္အရ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ၿမံဳတာ၊ ေမြးကင္းစကေလး ေသဆံုးတာတို႔နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတယ္လုိ႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေမ႐ုိးနိစ္ရဲ႕ သြင္ျပင္သဏၭာန္ဟာလည္း အဆီအခဲပ်စ္ပ်စ္ေတြနဲ႔ တူညီေနတာမို႔ အဆီပါဝင္မႈ မ်ားျပားေနမယ္ဆိုတာ အမွန္အကန္ပါ။ ဒီအစာေတြ စားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ အဆီစုေဆာင္းမႈေတြလည္း မ်ားျပားႏိုင္ပါတယ္။
၅။ Ketchup (ေဆာ့စ္အမ်ဳိးမ်ဳိး)
Ketchup ေတြမွာ ဖ႐ုတုိ႔စ္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ေျပာင္းဖူးအခ်ဳိရည္ (High-frutose corn syrup, HFCS) နဲ႔ တျခားဓာတုပစၥည္းေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ သစ္သီးေတြမွာ HFCS ဟာ အနည္းငယ္ ပါဝင္ေပမယ့္ သူတုိ႔မွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြပါ ပါဝင္တာမို႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ဖ႐ုတုိ႔စ္ကို ထိေရာက္စြာ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ HFCS ပါဝင္မႈ မ်ားျပားတဲ့ အစားအစာေတြကိုမူ အသည္းမွ ေခ်ဖ်က္ႏုိင္စြမ္း အရမ္းခက္ခဲသြားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသည္းအဆီဖံုးတာ၊ ထ႐ုိင္ဂလစ္စ႐ုိက္အဆင့္ ျမင့္မားတာ အစရွိတဲ့ ျပႆနာေတြအျပင္ ခႏၶာကိုယ္မွ အစာစားခ်င္စိတ္ကို အခ်က္ျပတဲ့ စနစ္ေတြပါ ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါနဲ႔ Metabolic Syndrome ျဖစ္ႏိုင္ေျခလည္း ျမင့္မားသြားပါတယ္။
၆။ စူပါမားကက္ရွိ ဟင္းရြက္သုပ္ရာတြင္ ထည့္ေသာပစၥည္း (Salad Dressings)
ဒီ Dressings ေတြမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြ၊ တာရွည္ခံပစၥည္းေတြ၊ သၾကား၊ HFCS ၊ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းနဲ႔ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ရွလကာရည္၊ သံလြင္ဆီနဲ႔ ဟင္းခတ္အေမြးအႀကိဳင္ေတြကို အသံုးျပဳၿပီး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ သုပ္စားပါ။
၇။ အသားလႊာ
အဆီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ အသားလႊာမွာေတာင္ ပါဝင္တဲ့ပစၥည္းေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္မ်ားပါတယ္။ အသားလႊာေတြ ပါးစပ္ထဲမွာ အလြယ္တကူ ေပ်ာ္ဝင္သြားေစႏိုင္ဖုိ႔ ဆား၊ သၾကားနဲ႔ ဓာတုပစၥည္းေတြကို အသံုးျပဳရလုိ႔ပါ။ တာရွည္ခံပစၥည္းနဲ႔ အေရာင္ဆုိးပစၥည္းေတြကိုလည္း အသံုးျပဳထားပါတယ္။
၇။ ျပဳျပင္ထားသည့္ အသားမ်ားႏွင့္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္
ဝက္အူေခ်ာင္းနဲ႔ ဝက္ေပါင္ေျခာက္လုိမ်ဳိး ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္မ်ားပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြ စားတာေၾကာင့္ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ၆၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ျမင့္တက္ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
၈။ ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္မွာ လူ႔အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးရွိတယ္လုိ႔ လူအမ်ား ထင္မွတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ပိုးသတ္ထားတဲ့ ႏုိ႔နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတာျဖစ္ၿပီး သူ႔မွာ Lactose နဲ႔ Casein ေတြအျပင္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ အရာေတြအားလံုး ပါဝင္ပါတယ္။
၉။ တုိဟူး
အသားကို စားမယ့္အစား တုိဟူးကို စားမယ္ဆုိရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးေက်းဇူးရႏုိင္တယ္လုိ႔ လူအမ်ား ထင္မွတ္ၾကပါတယ္။ တုိဟူးဟာ ပဲပိစပ္ ထုတ္ကုန္တစ္မ်ဳိးပါ။ အေမရိကန္မွ ထုတ္လုပ္တဲ့ ပဲပိစပ္ေတြရဲ႕ ၈၇ ရာခုိင္ႏႈန္းဟာ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ ျပဳျပင္ထားတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပဲပိစပ္ဟာ တခ်ဳိ႕ ကင္ဆာေရာဂါ၊ သုိင္း႐ြိဳက္ေရာဂါ၊ ၿမံဳတာ အပါအဝင္ က်န္းမာေရးျပႆနာတခ်ဳိ႕နဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးပါဝင္စာေတြ စားေပးရင္ အသားဓာတ္ကို အမ်ားအျပား ရရွိႏုိင္ပါတယ္။
၁၀။ ေဖ်ာ္ရည္
ေဖ်ာ္ရည္ေတြမွာ သၾကားအမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ အနည္းငယ္သာ ပါဝင္ၿပီး ကယ္လုိရီ အမ်ားအျပားလည္း ပါဝင္တာမုိ႔ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကိုလည္း ျမင့္တက္ေစႏုိင္တဲ့အျပင္ အစာစားခ်င္စိတ္ကိုလည္း ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ပါတယ္။ စူပါမားကက္မွာ တင္ေရာင္းထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြဟာ ပိုးသတ္ထားတာေတြ ျဖစ္တာေၾကာင့္ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ဆုံုး႐ႈံးၿပီးသား ျဖစ္ပါတယ္။
၁၁။ ေဆာ္ဒါ
ေဆာ္ဒါဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ သူ႔မွာလည္း HFCS ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ Diet ေဆာ္ဒါမွာ ေဆးသၾကားေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အဲဒီႏွစ္မ်ဳိးစလံုးဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျပႆနာကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။
ေရခဲေသတၱာအတြင္း ထည့္သင့္သည့္ အစားအစာမ်ား
- အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
- က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ သစ္သီးဝလံမ်ား
- ၾသဂဲနစ္ သစ္သီးမ်ား
- ရွလကာရည္
- ၾသဂဲနစ္ ၾကက္ဥ
- ဗာဒံေစ့
- ေထာပတ္သီး
- ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး
- လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသားမ်ား
ေဒါက္တာခင္မုိးမိုး
photo copy from google search
originally posted by Good Health
http://news.yatanarpon.com.mm/news/review-66824
source >>>http://natureenergycares.blogspot.com/2014/01/blog-post_9806.html
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 21, 2014 at 10:05am
တခ်ဳိ႕အစားအစာေတြကို က်န္းမာေရးေကာင္းေစတယ္လုိ႔ ထင္မွတ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းဆည္းၿပီး စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တခ်ဳိ႕အစာေတြဟာ သင္ထင္သလုိမဟုတ္ဘဲ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေအာက္ပါအစားအေသာက္ေတြက အျမဲေန႔စဥ္စားသံုးရင္ အႏၲရာယ္ရွိႏိုင္တာေၾကာင့္ သင့္အိမ္ရွိ ေရခဲေသတၱာထဲ အျမဲထည့္မထားသင့္ပါဘူး။
၁။ ႏို႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း
ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အဓိက စားသံုးသင့္တယ္လုိ႔ လူအမ်ားစုက ထင္မွတ္ထားၾကပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံမွာ မၾကာခင္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈအရ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းဟာ အ႐ုိးက်န္းမာေရးအတြက္ အသံုးမဝင္႐ံုမက ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မ်ားမ်ား အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ အ႐ုိးပါးေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ အ႐ုိးက်ဳိးႏိုင္ေျခ ပိုျမင့္မားတယ္လို႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း အက္စစ္ဓာတ္ျဖစ္ေစတာေၾကာင့္လို႔ ဆုိပါတယ္။ အက္စစ္ဓာတ္ျပယ္ဖုိ႔အတြက္ ခႏၶာကိုယ္က အ႐ုိးထဲမွ ဆားေတြကို ဆြဲထုတ္လုိက္ရတာေၾကာင့္ အ႐ုိးေတြ အားနည္းသြားတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ လူအမ်ားစုဟာ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ Lactose ေခၚတဲ့ သၾကားတစ္မ်ဳိးနဲ႔ Casein ေခၚတဲ့ ပ႐ုိတင္း အမ်ဳိးအစားကို ခံႏိုင္ရည္နည္းၾကပါတယ္။ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ rGBH ေခၚတဲ့ ေဟာ္မုန္းဟာလည္း တခ်ဳိ႕ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္မားေစႏိုင္ပါတယ္။
၂။ ေမြးျမဴေရးၾကက္ဥ
ေမြးျမဴေရးၾကက္ဥေတြမွာ ပဋိဇီဝေဆးဝါးေတြ၊ ေဟာ္မုန္းေတြ၊ ပိုးသတ္ေဆးေတ၊ ဆာမုိနဲလားနဲ႔ တျခား ဘက္တီးရီးယားပုိးမႊားေတြ ပါဝင္တတ္ပါတယ္။ အကယ္၍ ၾကက္ဥ စားေတာ့မယ္ဆုိရင္ အိမ္ေမြးၾကက္ဥနဲ႔ ၾသဂဲနစ္နည္းပညာနဲ႔ ေမြးျမဴထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြကို စားပါ။
၃။ မာဂ်ရင္းႏွင့္ ေထာပတ္
မာဂ်ရင္းမွာ ထပ္ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလုိအပ္တဲ့ တျခားဓာတုပစၥည္းေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ေထာပတ္မွာ တိရစၧာန္မွရရွိတဲ့ ျပည့္ဝဆီေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုးမွ ကယ္လုိရီ အမ်ားအျပား ရရွိႏုိင္ၿပီး ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကိုလည္း ျမင့္မားေစႏုိင္ပါတယ္။
၄။ ေမ႐ုိးနိစ္
ေမ႐ုိးနိစ္မွာ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ ျပဳျပင္ထားတဲ့ ပဲပိစပ္အဆီေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ သုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္အရ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ၿမံဳတာ၊ ေမြးကင္းစကေလး ေသဆံုးတာတို႔နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတယ္လုိ႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေမ႐ုိးနိစ္ရဲ႕ သြင္ျပင္သဏၭာန္ဟာလည္း အဆီအခဲပ်စ္ပ်စ္ေတြနဲ႔ တူညီေနတာမို႔ အဆီပါဝင္မႈ မ်ားျပားေနမယ္ဆိုတာ အမွန္အကန္ပါ။ ဒီအစာေတြ စားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ အဆီစုေဆာင္းမႈေတြလည္း မ်ားျပားႏိုင္ပါတယ္။
၅။ Ketchup (ေဆာ့စ္အမ်ဳိးမ်ဳိး)
Ketchup ေတြမွာ ဖ႐ုတုိ႔စ္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ေျပာင္းဖူးအခ်ဳိရည္ (High-frutose corn syrup, HFCS) နဲ႔ တျခားဓာတုပစၥည္းေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ သစ္သီးေတြမွာ HFCS ဟာ အနည္းငယ္ ပါဝင္ေပမယ့္ သူတုိ႔မွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြပါ ပါဝင္တာမို႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ဖ႐ုတုိ႔စ္ကို ထိေရာက္စြာ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ HFCS ပါဝင္မႈ မ်ားျပားတဲ့ အစားအစာေတြကိုမူ အသည္းမွ ေခ်ဖ်က္ႏုိင္စြမ္း အရမ္းခက္ခဲသြားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသည္းအဆီဖံုးတာ၊ ထ႐ုိင္ဂလစ္စ႐ုိက္အဆင့္ ျမင့္မားတာ အစရွိတဲ့ ျပႆနာေတြအျပင္ ခႏၶာကိုယ္မွ အစာစားခ်င္စိတ္ကို အခ်က္ျပတဲ့ စနစ္ေတြပါ ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါနဲ႔ Metabolic Syndrome ျဖစ္ႏိုင္ေျခလည္း ျမင့္မားသြားပါတယ္။
၆။ စူပါမားကက္ရွိ ဟင္းရြက္သုပ္ရာတြင္ ထည့္ေသာပစၥည္း (Salad Dressings)
ဒီ Dressings ေတြမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြ၊ တာရွည္ခံပစၥည္းေတြ၊ သၾကား၊ HFCS ၊ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းနဲ႔ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ရွလကာရည္၊ သံလြင္ဆီနဲ႔ ဟင္းခတ္အေမြးအႀကိဳင္ေတြကို အသံုးျပဳၿပီး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ သုပ္စားပါ။
၇။ အသားလႊာ
အဆီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ အသားလႊာမွာေတာင္ ပါဝင္တဲ့ပစၥည္းေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္မ်ားပါတယ္။ အသားလႊာေတြ ပါးစပ္ထဲမွာ အလြယ္တကူ ေပ်ာ္ဝင္သြားေစႏိုင္ဖုိ႔ ဆား၊ သၾကားနဲ႔ ဓာတုပစၥည္းေတြကို အသံုးျပဳရလုိ႔ပါ။ တာရွည္ခံပစၥည္းနဲ႔ အေရာင္ဆုိးပစၥည္းေတြကိုလည္း အသံုးျပဳထားပါတယ္။
၇။ ျပဳျပင္ထားသည့္ အသားမ်ားႏွင့္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္
ဝက္အူေခ်ာင္းနဲ႔ ဝက္ေပါင္ေျခာက္လုိမ်ဳိး ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္မ်ားပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြ စားတာေၾကာင့္ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ၆၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ျမင့္တက္ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
၈။ ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္မွာ လူ႔အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးရွိတယ္လုိ႔ လူအမ်ား ထင္မွတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ပိုးသတ္ထားတဲ့ ႏုိ႔နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတာျဖစ္ၿပီး သူ႔မွာ Lactose နဲ႔ Casein ေတြအျပင္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ အရာေတြအားလံုး ပါဝင္ပါတယ္။
၉။ တုိဟူး
အသားကို စားမယ့္အစား တုိဟူးကို စားမယ္ဆုိရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးေက်းဇူးရႏုိင္တယ္လုိ႔ လူအမ်ား ထင္မွတ္ၾကပါတယ္။ တုိဟူးဟာ ပဲပိစပ္ ထုတ္ကုန္တစ္မ်ဳိးပါ။ အေမရိကန္မွ ထုတ္လုပ္တဲ့ ပဲပိစပ္ေတြရဲ႕ ၈၇ ရာခုိင္ႏႈန္းဟာ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ ျပဳျပင္ထားတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပဲပိစပ္ဟာ တခ်ဳိ႕ ကင္ဆာေရာဂါ၊ သုိင္း႐ြိဳက္ေရာဂါ၊ ၿမံဳတာ အပါအဝင္ က်န္းမာေရးျပႆနာတခ်ဳိ႕နဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးပါဝင္စာေတြ စားေပးရင္ အသားဓာတ္ကို အမ်ားအျပား ရရွိႏုိင္ပါတယ္။
၁၀။ ေဖ်ာ္ရည္
ေဖ်ာ္ရည္ေတြမွာ သၾကားအမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ အနည္းငယ္သာ ပါဝင္ၿပီး ကယ္လုိရီ အမ်ားအျပားလည္း ပါဝင္တာမုိ႔ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကိုလည္း ျမင့္တက္ေစႏုိင္တဲ့အျပင္ အစာစားခ်င္စိတ္ကိုလည္း ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ပါတယ္။ စူပါမားကက္မွာ တင္ေရာင္းထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြဟာ ပိုးသတ္ထားတာေတြ ျဖစ္တာေၾကာင့္ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ဆုံုး႐ႈံးၿပီးသား ျဖစ္ပါတယ္။
၁၁။ ေဆာ္ဒါ
ေဆာ္ဒါဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ သူ႔မွာလည္း HFCS ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ Diet ေဆာ္ဒါမွာ ေဆးသၾကားေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အဲဒီႏွစ္မ်ဳိးစလံုးဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျပႆနာကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။
ေရခဲေသတၱာအတြင္း ထည့္သင့္သည့္ အစားအစာမ်ား
- အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
- က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ သစ္သီးဝလံမ်ား
- ၾသဂဲနစ္ သစ္သီးမ်ား
- ရွလကာရည္
- ၾသဂဲနစ္ ၾကက္ဥ
- ဗာဒံေစ့
- ေထာပတ္သီး
- ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး
- လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသားမ်ား
ေဒါက္တာခင္မုိးမိုး
photo copy from google search
originally posted by Good Health
http://news.yatanarpon.com.mm/news/review-66824
source >>>http://natureenergycares.blogspot.com/2014/01/blog-post_9806.html
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။