ဗီယက္နမ္ လူမ်ိဳး မ်ား အသားအေရ ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ လွပ ရသည့္ အေၾကာင္း အရင္း
ဗီယက္နမ္ ႏိုင္ငံ သူ၊ ႏိုင္ငံသား အမ်ားစု က အသက္ ႀကီးငယ္ မေရြး အသား အေရ ၾကည္လင္ လွပ ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အဆီ မရွိဘဲ သြယ္လ် လွပ ၾကတာ ကို ေတြ႕ရွိ ရ ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ သူ တို႔ အေ နနဲ႔ အသား အေရ လွပၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ၾကည့္ေကာင္း ေနရ သလဲ ဆိုတဲ့ အေၾကာင္း ကေတာ့ စားေ သာက္တဲ့ အစား အေသာက္ အမ်ားစု က ဆီ မပါတဲ့ ဟင္းလ်ာ ေတြ၊ ငါး၊ ပုစြန္၊ ကမာ၊ ခ႐ု စတဲ့ ပင္... လယ္ စာေတြ၊ ကစြန္းရြက္၊ သခြားသီး စတာ ေတြ ျဖစ္ေနတာ ကို ေတြ႕ရပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗီယ က္ နမ္ လူမ်ဳိး ေတြ ကို က်န္းမာ လွပေစ တဲ့ အဓိက ဟင္းလ်ာ ေတြ အေၾကာင္း ကို ေျပာျပ ခ်င္ပါ တယ္။
၁။ ဗီယက္နမ္ ဟင္းလ်ာ ထဲတြင္ အဓိက ပါဝင္ ပစၥည္းမ်ား
ဗီယက္နမ္ ဟင္းလ်ာ ေတြ ထဲမွာ ငါးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္၊ ပဲပိစပ္ ေဆာ့စ္၊ ဆန္၊ လတ္လတ္ ဆတ္ ဆတ္ ဟင္းခတ္ အေမႊး အႀကိဳင္ ေတြ၊ သစ္သီး နဲ႔ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ေတြ ကို အဓိက အသံုးျပဳ ပါ တယ္။ ဟင္းခတ္ အေမႊး အႀကိဳင္ အေနနဲ႔ ပူရွိန္း၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ နံနံပင္၊ ေရွာက္သီး၊ သံပရာသီး၊ ဆ လတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း (ဂ်င္း) စတာေတြကို သံုးေလ့ ရွိပါတယ္။ ဗီယက္နမ္ လူမ်ဳိး ေတြက ဟင္း လ်ာ တစ္မ်ဳိးထဲကို ထည့္သြင္း ခ်က္ျပဳတ္ မယ့္ ပါဝင္ ပစၥည္း ေတြရဲ႕ လတ္ဆတ္ သန္႔ရွင္းမႈ နဲ႔ ေဆး ဖက္ ဝင္ပံု တို႔ကို အထူး အေလးထား ပါတယ္။
၂။ ဗီယမ္နမ္ မိသားစု မ်ား စားေသာက္ပံု
ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ဗီယက္နမ္ မိသားစုေတြက ထမင္းျဖဴ ပန္းကန္လံုးတစ္ခြက္စာ၊ ငါး ဒါမွမဟုတ္ ပင္ လယ္ စာနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေရာျပဳတ္ထားတဲ့ ဟင္းရည္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္သနပ္၊ ဟင္းသီး ဟင္း ရြက္ျပဳတ္နဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေၾကာ္ တစ္မ်ဳိး၊ ဗီယက္နမ္႐ိုးရာ ေခါက္ဆြဲ စြပ္ျပဳတ္ေတြ ပါဝင္ ပါတယ္။ အဲဒီအစာေတြ နဲ႔ တြဲစားႏိုင္ဖို႔ ငါးေဆာ့စ္ ဒါမွမဟုတ္ ပဲပိစပ္ေဆာ့စ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငံျပာ ရည္ စတာေတြ ကို လည္း ျပင္ဆင္ ထား ပါတယ္။ ထမင္း စားၿပီး အခ်ဳိပြဲ အေနနဲ႔ စားတတ္ တာ ကေ တာ့ သေဘၤာ သီး၊ ပဲသုပ္ နဲ႔ ရာသီေပၚ အသီး အႏွံေတြ ပဲ ျဖစ္ ပါတယ္။
၃။ ဗီယက္နမ္ ႐ိုးရာ ေခါက္ဆြဲ စြပ္ျပဳတ္
ထမင္းစား တိုင္း မပါမျဖစ္ ပါခဲ့ တာက ၾကက္သား ဒါမွ မဟုတ္ ဝက္သား ဒါမွ မဟုတ္ အမဲသား ပါတဲ့ ေခါက္ဆြဲ စြပ္ျပဳတ္ ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ စြပ္ျပဳတ္ ရဲ႕ နာမည္က Pho ျဖစ္ပါတယ္။ အဆီ မပါဘဲ ျပဳတ္ရည္ ကို အရသာ ရွိၿပီး ခ်ဳိေမႊး ေနေအာင္ ျပဳလုပ္ ထားပါတယ္။ အဲဒီ စြပ္ျပဳတ္ ကို အနီေရာင္ င႐ုတ္သီး၊ ပင္စိမ္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ေတြနဲ႔ ေရာ ထည့္ စားရ ပါတယ္။
၄။ ဗီယက္နမ္ ၾကက္ဥေၾကာ္
ၾကက္ဥေၾကာ္ က လည္း ဗီယက္နမ္ ေတြရဲ႕ ႐ိုးရာ အစား အေသာက္ ထဲမွာ တစ္မ်ဳိး အပါ အဝင္ ပါပဲ။ ၾကက္ဥ ကို ေမႊၿပီး အခြံခြာ ထားတဲ့ ပုစြန္ ဒါမွမဟုတ္ ကမာ၊ ၾကက္သြန္ နီ ပါးပါး၊ တစ္ခါ တစ္ရံ မႈိ ထည့္ၿပီး အုန္းဆီ၊ နႏြင္းမႈန္႔ တို႔ နဲ႔ ေရာၿပီး ေၾကာ္တာ ျဖစ္ပါ တယ္။ အုန္းဆီ ( Coconut Oil ) က ဗီယက္နမ္ မွာ အသံုးမ်ား တဲ့ ဆီ ျဖစ္ပါတယ္။
၅။ ဗီယက္နမ္ ထမင္းလိပ္
ဒါကို Vietnamese Fresh Roll လို႔ ေခၚၿပီး ဆန္ ကို စကၠဴပံုစံ အလိပ္ေလး လုပ္ၿပီး အထဲမွာ ပုဇြန္၊ ဟင္းခတ္ အေမႊး အႀကိဳင္၊ အသား၊ ေျမပဲေဆာ့စ္ စတာ ေတြ ထည့္ ပါတယ္။ အမ်ား အားျဖင့္ ဂ်ံဳ ေခါက္ဆြဲ ဒါမွမဟုတ္ ဂ်ံဳ ၾကာဆံ နဲ႔ ရာသီ ေပၚ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ေတြ ကို ထည့္သြင္း ျပဳလုပ္ ၾကပါတယ္။
၆။ ဗီယက္နမ္ ႐ိုးရာ ေဆးနည္းမ်ား
လူ႔ ခႏၶာကိုယ္ မွာ ဓာတ္ ပစၥည္းေတြ မွ်တ ေနဖို႔ အတြက္ ဟင္းလ်ာ တစ္မ်ဳိး ထဲ ထည့္မယ့္ ပါဝင္ ပစၥည္း ေတြ ကို ေရြးခ်ယ္ သံုးစြဲ ၾကပါတယ္။
- ဘဲသား ကို အေအးစာ လို႔ ယူဆၿပီး ေႏြရာသီ မွာ စားၾက ပါတယ္။ ခ်င္း ( ဂ်င္း ) ပါတဲ့ ငါးေဆာ့စ္ နဲ႔ တြဲစား ေပးရင္ ေႏြးတယ္ လို႔ ယူဆ ပါတယ္။ ၾကက္သား ကို အေႏြးစာ၊ ဝက္သား ကို အပူစာ လို႔ ယူဆ ၿပီး ေဆာင္း ရာသီ မွာ အစားမ်ား ပါတယ္။
- ပင္လယ္စာ ကို အေအးစာ လို႔ ယူဆၿပီး ခ်င္း ( ဂ်င္း ) နဲ႔ တြဲစား ပါတယ္။
- ဟင္းခတ္ အေမႊး အႀကိဳင္ ေတြ ကို ခ်ဥ္တဲ့ ေဆာ့စ္ ေတြ နဲ႔ တြဲဖက္ ျပဳလုပ္ၿပီး ယင္ ဓာတ္ နဲ႔ ယန္ ဓာတ္ မွ်တ ေအာင္ ျပဳလုပ္ ပါတယ္။
- အေအးမိ ေနသူ၊ တုပ္ေကြး ေကြး ေနသူေတြ ကို ခ်င္း ျပဳတ္ရည္ ေသာက္ ခိုင္း ပါတယ္။
ဇြန္ခိုင္ဦး ( ေဆးဝါးတကၠသိုလ္ )
Good Health
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။