Followers အားေပးသူမ်ား အထူး အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

✩✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩သီခ်င္းခ်စ္သူ ✪ မွ ✪ သီခ်င္းခ်စ္သူသို႔✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩✩

8Chit&အိမ္႔ခ်စ္ AhMoon&အမြန္း AhNaing&အႏိုင္ AhNge&အငဲ Akuk Alex&အဲလက္စ္ AnnHellar&အန္ဟဲလာ Ar-T AungHtet&ေအာင္ထက္ AungLa&ေအာင္လ AungNaing&ေအာင္ႏိုင္ AungThu&ေအာင္သူ AungYin&ေအာင္ရင္ AuraLi&အာ္ရာလီ AyeChanMay&ေအးခ်မ္းေမ AyeTinChoShwe&ေအသင္ခ်ိဳေဆြ AyeWuttYiThaung&ေအးဝတ္ရည္ေသာင္း BaDin&ဗဒင္ Blueberry BobbySoxer BoBo&ဘိုဘို BoBoHan&ဘိုဘိုဟန္ BoPhyu&ဘိုျဖဴ Breaky&ဘရိတ္ကီ BunnyPhyoe&ဘန္နီၿဖိဳး ChanChan&ခ်မ္းခ်မ္း ChanChann&ခ်မ္ခ်မ္း ChawSuKhin&ေခ်ာစုခင္ ChinSong&ခ်င္းသီခ်င္း ChitKaung&ခ်စ္ေကာင္း ChitThuWai&ခ်စ္သုေဝ ChoLayLung&ခ်ိဳေလးလုန္ ChoPyone&ခ်ိဳၿပံဳး ChristmasSong&ခရစၥမတ္သီခ်င္း CityFm Dawn&ဒြန္း DiraMore&ဓီရာမိုရ္ DoeLone&ဒိုးလံုး Dway&ေဒြး EainEain&အိန္အိန္း G.Latt&ဂ်ီလတ္ GaeGae&ေဂေဂး GirlLay&ဂဲ(လ္)ေလး Graham&ဂေရဟမ္ Group&အဖြဲ႔လိုက္ GuRawng&ကူးေရာင္ GyoGyar&ႀကိဳးၾကာ HanTun&ဟန္ထြန္း HaymarNayWin&ေဟမာေနဝင္း He`Lay&ဟဲေလး HlonMoe&လႊမ္းမိုး HlwanPaing&လႊမ္းပိုင္ HtamHkay&ထ်န္ေခး HTDTunYin&ဟသာၤတထြန္းရင္ HtetAung&ထက္ေအာင္ HtetHtetMyintAung&ထက္ထက္ျမင္႔ေအာင္ HtetSaung&ထက္ေလွ်ာင္း HtooEainThin&ထူးအိမ္သင္ HtooHtooSet&ထူးထူးဆက္ HtooL.Lin&ထူးအယ္လင္း HtunHtun&ထြဏ္းထြဏ္း HtunYati&ထြန္းရတီ IreneZinMarMyint&အိုင္ရင္းဇင္မာျမင္႔ J.LingMawng&ေဂလိန္းေမာင္း J.MgMg&ေဂ်ေမာင္ေမာင္ JarSan&ဂ်ာဆန္ JetSanHtun&ဂ်က္ဆန္ထြန္း JMe&ေဂ်းမီ KabarPhone&ကမၻာဖုန္း KaiZar&ကိုင္ဇာ KapyaBoiHmu&ကဗ်ာဘြဲ႔မွဴး KaungKaung&ေကာင္းေကာင္း KhaingHtoo&ခိုင္ထူး KhinBone&ခင္ဘုဏ္း khinMgHtoo&ခင္ေမာင္ထူး KhinMgToe&ခင္ေမာင္တိုး KhinSuSuNaing&ခင္စုစုႏိုင္ KhupPi&ခုပ္ပီး KKT&ေကေကတီ KoKoGyi&ကိုကိုႀကီး KoNi&ေကာ္နီ KyingLianMoong L.KhunYe&L.ခြန္းရီ L.LwinWar&L.လြန္းဝါ L.SengZi&L.ဆိုင္းဇီ LaShioTheinAung&လားရႈိးသိန္းေအာင္ LaWi&လဝီ LayLayWar&ေလးေလး၀ါ LayPhyu&ေလးျဖဴ LDKyaw&L.ဒီေက်ာ္ LiLiMyint&လီလီျမင္႔ LinNit&လင္းနစ္ LynnLynn&လင္းလင္း Madi&မဒီ MaNaw&မေနာ Marritza&မာရဇၨ MayKhaLar&ေမခလာ MaySweet&ေမဆြိ MayThu&ေမသူ MgThitMin&ေမာင္သစ္မင္း MiMiKhe&မီးမီးခဲ MiMiWinPhay&မီမီဝင္းေဖ MinAung&မင္းေအာင္ Misandi&မိဆႏၵီ MMGospelSong&ခရစ္ယာန္ဓမၼေတး MMLoveSong&ျမန္မာသီခ်င္း MoMo&မို႔မို႔ MoonAung&မြန္းေအာင္ Music&ဂီတ Myanmar-Kid-Songs MyayPeYo&ေျမပဲယို MyoGyi&မ်ိဳးႀကီး MyoMyo&မ်ိဳးမ်ိဳး NangKhinZayYar&နန္းခင္ေဇယ်ာ Naung&ေနာင္ NawLiZar&ေနာ္လီဇာ NawNaw&ေနာေနာ္ NgeNgeLay&ငဲ႔ငယ္ေလး NiNiKhinZaw&နီနီခင္ေဇာ္ NiNiWinShwe&နီနီဝင္းေရႊ NO&ႏိုး NweYinWin&ႏြဲ႔ယဥ္ဝင္ NyanLinAung&ဥာဏ္လင္းေအာင္ NyiMinKhine&ညီမင္းခိုင္ NyiZaw&ညီေဇာ္ PannEiPhyu&ပန္းအိျဖဴ PanYaungChel&ပန္းေရာင္ျခယ္ Pb.ThanNaing&သန္းႏိုင္ PhawKa&ေဖာ္ကာ PhoeKar&ဖိုးကာ PhuPhuThit&ဖူးဖူးသစ္ PhyoGyi&ၿဖိဳးႀကီး PhyoKyawHtake&ၿဖိဳးေက်ာ္ထိုက္ PhyuPhyuKyawThein&ျဖဴျဖဴေက်ာ္သိန္း PhyuThi&ျဖဴသီ PoEiSan&ပိုးအိစံ PoPo&ပိုပို PuSue&ပူစူး R.ZarNi&R.ဇာနည္ RainMoe&ရိန္မိုး RebeccaWin&ေရဗကၠာ၀င္း Ringo&ရင္ဂို SaiHteeSaing&စိုင္းထီးဆိုင္ SaiLay&စိုင္းေလး SaiSaiKhanHlaing&စိုင္းစိုင္းခမ္းလႈိင္ SaiSaiMaw&စိုင္းဆိုင္ေမာ၀္ SaiSan&ဆိုင္စံ SalaiJonhTinZam SalaiJonhTinZam&ဆလိုင္းဂၽြန္သင္ဇမ္း SalaiSunCeu&ဆလိုင္းဆြန္က်ဲအို SalaiThuahAung&ဆလိုင္းသႊေအာင္ SalaiZamLain&ဆလိုင္းသွ်မ္းလ်န္ SandyMyintLwin&စႏၵီျမင့္လြင္ SangPi&စံပီး SaungOoHlaing&ေဆာင္းဦးလႈိင္ SawBweHmu&စာဘြဲ႔မွဴး SawKhuSe&ေစာခူဆဲ She&သွ်ီ ShinPhone&ရွင္ဖုန္း ShweHtoo&ေရႊထူး SinPauk&ဆင္ေပါက္ SiThuLwin&စည္သူလြင္ SithuWin&စည္သူဝင္း SiYan&စီယံ Snare SoeLwinLwin&စိုးလြင္လြင္ SoeNandarKyaw&စိုးနႏၵာေက်ာ္ SoePyaeThazin&စိုးျပည္႔သဇင္ SoeSandarTun&စိုးစႏၵာထြန္း SoTay&ဆိုေတး SungTinPar&ဆုန္သင္းပါရ္ SuNit&ဆူးနစ္ TekatawAyeMg&တကၠသိုလ္ေအးေမာင္ ThangPaa&ထန္းပါး TharDeeLu&သာဒီးလူ ThawZin&ေသာ္ဇင္ ThiriJ.MgMg&သီရိေဂ်ေမာင္ေမာင္ Thoon&သြန္း TinGyanSong&သႀကၤန္သီခ်င္း TintTintTun&တင္႔တင္႔ထြန္း TinZarMaw&တင္ဇာေမာ္ TunEaindraBo&ထြန္းအိျႏၵာဗို TunKham&ထြဏ္းခမ္ TunTun&ထြန္းထြန္း TuTu&တူးတူး V.NoTun&V.ႏိုထြန္း WaiLa&ေဝလ WaNa&ဝန WarsoMoeOo&ဝါဆိုမိုးဦး WineSuKhineThein&ဝိုင္းစုခိုင္သိန္း WyneLay&ဝိုင္းေလး Xbox XGALZ Y-Zet YadanaMai&ရတနာမိုင္ YadanaOo&ရတနာဦး YairYintAung&ရဲရင္႔ေအာင္ YanAung&ရန္ေအာင္ YarZarWinTint&ရာဇာဝင္းတင္႔ YeTwin&ရဲသြင္ YummyRookie YuZaNa&ယုဇန YY&၀ိုင္၀ိုင္း Z.DiLa&Z.ဒီးလာ ZamNu&ဇမ္ႏူး ZawOne&ေဇာ္ဝမ္း ZawPaing&ေဇာ္ပိုင္ ZawWinHtut&ေဇာ္ဝင္းထြဋ္ ZawWinShing&ေဇာ္ဝင္းရွိန္ ZayYe&ေဇရဲ ZwePyae&ဇြဲျပည္႔
သီခ်င္းနားေထာင္ရန္ အေပၚက အဆိုေတာ္ နာမည္ Click ပါေနာ္

Facebook မွာ ဖတ္ခ်င္ရင္ Like တစ္ခ်က္ေလာက္ နဲ႔ အားေပးႏိုင္ပါသည္

Wednesday, January 2, 2013

အသက္ရွည္ က်န္းမာေအာင္ ဘယ္လိုေနထိုင္ စားေသာက္ရမလဲ

By SarPayLawKa (စာေပေလာက) on Tuesday, January 1, 2013 at 6:02am ·


အသက္ရွည္ျခင္းႏွင့္ က်န္းမာျခင္းတို႔ကို ဖန္တီးေပးတတ္သည့္ အဓိကအေၾကာင္း တရားႀကီး ေလးပါး ရွိသည္ဟု အစဥ္အလာ ပညာရွိ စကားတစ္ရပ္ရွိေလသည္။ ၎င္းတို႔မွာ ကံ၊ စိတ္၊ ဥတု၊ အာဟာရတို႔ ျဖစ္ၾကသည္။ ကံဆိုသည္မွာ ေရွးဘ၀အဆက္ဆက္က ျပဳခဲ့ဖူးေသာ (ေကာင္းမႈ၊ မေကာင္းမႈ) အတိတ္ကံႏွင့္ ယခု ဘ၀တြင္ ျပဳလုပ္ေသာ (ေကာင္းမႈ၊ မေကာင္းမႈ) ပစၥဳပၸန္ကံ ႏွစ္ရပ္ေပါင္းကို ဆိုလုိသည္။ ေရွးဘ၀ အဆက္ဆက္က ျပဳခဲ့ေသာ ကုသုိလ္ေကာင္းမႈကံ မ်ားျပားလွ်င္ ယခုဘ၀တြင္ ေကာင္းစားၿပီး က်န္းမာမည္၊ အသက္ရွည္မည္ျဖစ္ၿပီး၊ ပါဏာတိပါတာ (သူ႔အသက္ကို သတ္ျဖတ္ျခင္း) ကံကို အမ်ားအျပား က်ဴးလြန္ခဲ့ သူမ်ားသည္ကား ယခုဘ၀တြင္ က်န္းမာေရး ခ်ိဳ႕တဲ့ၾက၊ အသက္တိုၾကမည္ ျဖစ္ေလသည္။
ေရွးဘ၀ကံကို ယခုဘ၀တြင္ လုပ္ေဆာင္သည့္ ေကာင္းမႈကံက ျပဳျပင္ေပးႏိုင္သည္။ အတိတ္ကံ ညံ့ခဲ့သည္ထား၊ ပစၥဳပၸန္ကံက အေကာင္းမ်ားလွ်င္ အေျခအေန တိုးတက္ ေကာင္းမြန္လာႏိုင္ပါသည္။ သီလေစာင့္ထိန္းျခင္းသည္ အသက္ရွည္ေစတတ္၏။ တူေသာ အက်ိဳးေပးတတ္သည္ ျဖစ္ရာ အသတ္ခံရမည့္ တိရစၦာန္မ်ား၊ ငါးမ်ားအား အသက္လႊတ္ျခင္းသည္ ေကာင္းမႈျပဳသူအား အသက္ရွည္ေစမည္ျဖစ္၏။ ငါးလႊတ္ရာ၌ ငါးစိမ္းသည္၏ ေတာင္းထဲ၌ ေရာက္ေနေသာ ေသခ်ာေပါက္ အသတ္ခံရေတာ့မည့္ ငါးမ်ားကို ၀ယ္လႊတ္မွသာ စစ္စစ္မွန္မွန္ အသက္လႊတ္ရာ ေရာက္ပါလိမ့္မည္။ ယခုအခါ လုပ္ေနၾကေသာ ငါးလႊတ္မည့္သူမ်ားကို ေရာင္းရန္ တမင္ ေမြးထားသည့္ (ႀကီးေအာင္ ေမြးၿပီး သတ္စားရန္ အစီအစဥ္ မရွိသည့္) ငါးေပါက္စကေလးမ်ားကို လႊတ္ျခင္းကေတာ့ အသက္လႊတ္ရာ မေရာက္၍ အနည္းအက်ဥ္းသာ ကုသိုလ္ရမည္ျဖစ္ပါသည္။
ကံဆိုသည္မွာ အလုပ္ကိုဆိုလိုရာ သီလေစာင့္ထိန္းျခင္း၊ အသက္လႊတ္ျခင္း ကဲ့သို႔ေသာ ကုသုိလ္ကံမ်ားသာမက ယခုဘ၀တြင္ လုပ္ေဆာင္မႈအမ်ိဳးမ်ိဳးသည္လည္း ပစၥဳပၸန္ကံမ်ား ျဖစ္ၾကေပသည္။ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း၊ မူးယစ္ေဆး၀ါးမွီ၀ဲျခင္းတို႔သည္ မေကာင္းေသာ ပစၥဳပၸန္ကံမ်ားျဖစ္ၾကၿပီး က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစမည္၊ အသက္ တိုေစမည္ ျဖစ္၏။ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း၊ ရြရြေျပးျခင္း (jogging)၊ ေရကူးျခင္း စသည့္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွား အားကစားျခင္းမ်ားမွာ ေကာင္းေသာ ပစၥဳပၸန္ကံမ်ား ျဖစ္ၾက၏။ အတိတ္ကံကိုေတာ့ ျပန္ျပဳျပင္ခ်င္၍ မရႏိုင္ေတာ့ၿပီ။ ယခုဘ၀ကံကိုကား မိမိတို႔ စိုးမိုးျခယ္လွယ္ႏိုင္ေသးသည္။ မည္သည့္အလုပ္မ်ိဳးက က်န္းမာေရး ေကာင္းေစမည္ ဆုိသည္ကို အလြယ္တကူ စဥ္းစားၾကည့္႐ႈႏိုင္ပါသည္။ အသက္အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္၊ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစႏိုင္သည့္ ကံမ်ားကို ေရွာင္ရွားၿပီး က်န္းမာ အသက္ရွည္ေစမည့္ ကံမ်ားကို မ်ားမ်ား လုပ္ေဆာင္ေပးရန္သာ လိုပါသည္။
စိတ္သည္လည္း က်န္းမာေရး၊ အသက္ရွည္ေရးအတြက္ အေရးႀကီးပါသည္။ စိတ္ထားတတ္ၾကဖို႔ လိုပါသည္။ သူတစ္ပါးတို႔ကို မုန္းတီးစိတ္၊ မနာလိုစိတ္၊ ျငဴစူစိတ္၊ ရန္လိုစိတ္တုိ႔မွာ မိမိစိတ္ကို ပူေလာင္ ဆင္းရဲေစပါသည္။ အဆိုးျမင္တတ္ျခင္းသည္ လည္း စိတ္ကို ဒုကၡေပးတတ္ပါသည္။ ေလာကတြင္ မည္သူမဆို၊ မည္သည့္ အရာမဆို ေျခာက္ျပစ္ကင္းသဲလဲစင္၊ အေကာင္းခ်ည္းသက္သက္ မရွိႏိုင္ပါ။ အဆိုးႏွင့္ အေကာင္း ေရာေႏွာေနစၿမဲ ျဖစ္ပါသည္။ အဆိုးကို ရွာၾကည့္လွ်င္ အဆုိးေတြ႕ပါလိမ့္မည္။ အေကာင္းကို ရွာၾကည့္လွ်င္ အေကာင္းကို ေတြ႕ရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ အဆိုးကိုသာ ရွာၾကည့္တတ္၊ ျမင္တတ္သူသည္ မည္သူ႔ကိုမွ ဘာကိုမွ မေက်နပ္ႏိုင္ဘဲ စိတ္ဆင္းရဲေနမည္ ျဖစ္ပါသည္။ စိတ္ဆင္းရဲေနလွ်င္ က်န္းမာေရး ဘယ္လို ေကာင္းႏိုင္ပါေတာ့မလဲ။ Every cloud.as asilverlining (တိမ္တိုက္တိုင္းမွာ ေငြေရာင္ အနားကြပ္ ရွိသည္)ဟူေသာ စကားပံုရွိသည္။ တိမ္တိုက္က မည္းနက္ေနပါေစ၊ အေျခအေန ဆုိး၀ါးေနပါေစ။ လေရာင္၊ ၾကယ္ေရာင္မ်ားေၾကာင့္ ေငြေရာင္အနားကြပ္ ကေလး ရွိစၿမဲျဖစ္သည္။ အဆိုးထဲမွ အေကာင္းရွိစၿမဲ ျဖစ္သည္ဟု ဆိုလိုသည္။ ယင္းသို႔ နက္ေမွာင္ေသာ တိမ္တုိက္၏ ေငြေရာင္ အနားကြပ္ကို ျမင္ေအာင္ ရွာတတ္သည့္ အဆိုးထဲမွ အေကာင္းကို ရွာတတ္သူ၊ ျဖဴစင္ ၾကည္လင္ေသာ စိတ္ထားရွိသူသည္ စိတ္ခ်မ္းသာမည္ျဖစ္ၿပီး စိတ္ခ်မ္းသာလွ်င္ လူက်န္းမာ အသက္ရွည္ရန္ နီးစပ္ေပသည္။
အသက္ရွည္ က်န္းမာျခင္းကို ရာသီဥတုကလည္း ပိုင္းျဖတ္တတ္၏။ ပူလြန္းေသာ ရာသီဥတုသည္ လူကို ျမန္ျမန္ ရင့္ေရာ္အိုမင္းေစသည္။ အသက္တိုေစသည္။ မပူလြန္း၊ မေအးလြန္းေသာ ရာသီဥတုသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္၏။ ရာသီဥတုႏွင့္ ကိုက္ညီေအာင္ ၀တ္စားဆင္ယင္ရန္ အေရးႀကီး၏။ ေႏြအခါတြင္ ေပါ့ေပါ့ပါးပါး အေရာင္ေဖ်ာ့ေတာ့ေသာ အ၀တ္အစားမ်ားကို ၀တ္ဆင္သင့္၏။ အမည္းေရာင္၊ အညိဳေရာင္မ်ားသည္ အပူကို စုပ္ယူၿပီး ေခၽြးထြက္လြန္ေစတတ္၍ ေႏြအခါတြင္ မ၀တ္သင့္။ ေအးေသာ ရာသီဥတုတြင္ ေႏြးေႏြးေထြးေထြး ၀တ္ဆင္သင့္၏။ ေနပူထဲတြင္ ထီး၊ ဦးထုပ္မပါဘဲ ေလွ်ာက္သြားျခင္းသည္ လူကို ဒုကၡေပးႏိုင္၏။ အလြန္ေအးေသာ အခ်ိန္တြင္ ေႏြးေႏြးေထြးေထြး မ၀တ္ဆင္ပါက အေအးမိၿပီး က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္၏။ ပူေသာအခ်ိန္တြင္ အလြန္အမင္း ကိုယ္လက္လႈပ္ရွား လုပ္ကိုင္ရန္ မသင့္။ ေအးေသာအခ်ိန္တြင္ အားကစား လိုက္စားသင့္၏။ အထူး သတိထားသင့္သည္မွာ အျပင္းအထန္ အပူအေအး ေျပာင္းလဲျခင္းကို ေရွာင္ရွားရန္ ျဖစ္၏။ ေမာင္ၾကာညိဳ ငယ္စဥ္က ေမာင္ၾကာညိဳ၏ အေဖသည္ တစ္ေန႔တြင္ ေနပူထဲမွ အျပန္ ေရေအးႏွစ္ခြက္ ဆင့္ေသာက္လိုက္ရာ အႀကီးအက်ယ္ ေနမေကာင္းျဖစ္သြားၿပီး မနည္းႀကီး ေဆးကုယူခဲ့ရ၏။ လြန္ခဲ့သည့္ ႏွစ္အနည္းငယ္က ေမာင္ၾကာညိဳ၏ အစ္ကို ၀မ္းကဲြတစ္ေယာက္ ေနပူပူ၊ ယာေတာမွ အျပန္တြင္ ေရခ်ိဳးလိုက္ရာ အပူငုပ္သြားၿပီး ေဆးကု၍ မရေတာ့ဘဲ တစ္ရက္ ႏွစ္ရက္အတြင္းမွာပင္ ေသဆံုးသြားခဲ့၏။ မၾကာေသးမီက ပါေမာကၡတစ္ေယာက္သည္ ပူအိုက္လြန္းသည့္ဒဏ္ကို တြန္းလွန္ရန္ ပန္ကာကို ညလံုးေပါက္ ဖြင့္အိပ္ရာ ေလျဖတ္သလိုျဖစ္ၿပီး ေသဆံုးသြား၏။ ျမင္းၿခံ၊ မေကြး စေသာ ပူအိုက္လြန္းသည့္ ၿမိဳ႕မ်ားတြင္ ေႏြအခါ၌ အပူသက္သာရန္ အ၀တ္ေရစို ခင္း၍၊ ကာ၍ အိပ္သူမ်ား ေနမေကာင္းျဖစ္ၾကေၾကာင္း၊ အခ်ိဳ႕မွာ အသက္ပင္ ဆံုး႐ႈံးၾက ရေၾကာင္းကို ၾကားဖူးပါ၏။ ေမာင္ၾကာညိဳ ၀ါရွင္တန္ ဒီစီတြင္ ေနထိုင္ လုပ္ကိုင္စဥ္က တစ္ေန႔တြင္ ေနပူထဲ၌ လမ္းေလွ်ာက္ရင္း အဲကြန္း အျပည့္ဖြင့္ထားေသာ ဆိုင္တစ္ဆိုင္ အတြင္းသို႔ ၀င္သြားရာ အပူအေအး ႐ုတ္တရက္ ေျပာင္းလဲမႈေၾကာင့္ ခ်က္ခ်င္း ႏွာရည္ယိုလာၿပီး အဆက္မျပတ္ ဟတ္ခ်ိဳး ေခ်လာသည္ကို ေတြ႕ႀကံဳဖူးပါသည္။ သို႔ျဖစ္၍ ေနပူထဲက လာလာခ်င္း အဲကြန္းအခန္းထဲ ၀င္ျခင္း၊ ေရေအးေသာက္ျခင္း၊ ေရခ်ိဳးျခင္းတို႔ကို မျပဳလုပ္သင့္ပါ။ အခ်ဳပ္ဆိုရေသာ္ ရာသီဥတုႏွင့္ လိုက္ေလ်ာညီေထြ ျဖစ္ေအာင္ ၀တ္စားဆင္ယင္၊ လုပ္ကိုင္ လႈပ္ရွားသင့္၏။
“၀မ္းတစ္လံုးေကာင္း၊ ေခါင္းမခဲႏိုင္”ဟု စာဆုိရွိ၏။ က်န္းမာ အသက္ရွည္ေရး အတြက္ သင့္တင့္ေလ်ာက္ပတ္ေသာ အာဟာရသည္ အေရးႀကီးေၾကာင္းကို ျပ၏။ ဘာေတြကို ဘယ္လို စားေသာက္ၾကရမလဲ။ ပထမဆံုး ဆင္ျခင္ရမည့္ (အနည္းငယ္သာ စားသံုးရမည့္) အစားအေသာက္မ်ားကို တင္ျပလိုပါ၏။ နံပါတ္တစ္ကေတာ့ ၀က္ဆီ၊ အမဲဆီ၊ ၾကက္ဆီ၊ ဘဲဆီ စေသာ တိရစၦာန္တို႔၏ အဆီမ်ား ျဖစ္ၾကပါသည္။ ယင္းတို႔သည္ ကိုလက္စ္ထေရာေခၚ ေသြေၾကာတြင္း အဆီဓာတ္ကို ျဖစ္ေပၚေစ၍ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေသာ ေရာဂါကို ရေစသည္။ အလြန္ႀကီးမားေသာ အႏၲရာယ္ တစ္ရပ္ ျဖစ္သည္။ စားအုန္းဆီသည္လည္း ကိုလက္စ္ထေရာကို မ်ားေစသည္ဟု အမ်ားက လက္ခံထားၾကသည္။ စားအုန္းဆီ ထုတ္လုပ္ သူမ်ားကေတာ့ သူတို႔ ပစ္ၥည္းသည္ ကိုလက္စ္ထေရာ မျဖစ္ေစပါဟု သံေကာင္းဟစ္ၾကသည္။ ခဲေစတတ္သည့္ အဆီဓာတ္ ကုန္စင္ေအာင္ စီမံႀကိတ္ခဲြထားသည့္ စားအုန္းဆီ ဆိုလွ်င္ေတာ့ သူတို႔ ေျပာသလို ကိုလက္စ္ထေရာ နည္းခ်င္ နည္းပါလိမ့္မည္။ ေစ်းထဲတြင္ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူရရွိသည့္ စားအုန္းဆီကေတာ့ အလြန္ခဲလြယ္သည္။ စားအုန္းဆီႏွင့္ ခ်က္ေသာ ၾကက္သား၊ ၀က္သားဟင္းသည္ ေနာက္တစ္ေန႔ နံနက္တြင္ ေအးခဲေနသည္ကို ေတြ႕ရေလ့ ရွိသည္။ အမ်ားစားသံုး ေနၾကေသာ ေျမပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေနၾကာေစ့ဆီ၊ ေျပာင္းဖူးဆီ စသည္တို႔တြင္ ၀ိသမေလာဘရွင္ မသမာသူတို႔က ေစ်းသက္သာသည့္ စားအုန္းဆီေရာ၍ ေရာင္းေနၾကေလရာ စားအုန္းဆီ ကင္းလြတ္ေသာ အေစ့အႏွံ ဆီစစ္စစ္ရရန္ ေတာ္ေတာ္ႀကီးကို ခက္ခဲေနေလသည္။ အေစ့အႏွံဆီထဲတြင္ စားအုန္းဆီ ေရာ၊ မေရာ အလြယ္တကူ စစ္ေဆးႏိုင္ပါသည္။ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ ထည့္ထားပါက စားအုန္းဆီ ပါ၀င္ေသာဆီသည္ ခဲသြားေလ့ရွိေလသည္။ စားအုန္းဆီသည္ က်န္းမာေရး အတြက္ အလြန္ေကာင္းပါသည္ ဟူေသာ ဘာသာျပန္ ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္ကို မၾကာေသးမီက ဂ်ာနယ္တစ္ေစာင္တြင္ ဖတ္လိုက္ရရာ အလြန္ အံ့ၾသသြားမိပါသည္။ စားအုန္းဆီ အႀကီးအက်ယ္ ထုတ္လုပ္သည့္ ႏိုင္ငံက ေရးသား ထုတ္ေ၀လိုက္ေသာ ၀ါဒျဖန္႔ ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္ ျဖစ္လိမ့္မည္ဟု မွန္ဆရပါသည္။ ယေန႔ အာဟာရ ပညာရွင္မ်ား၊ ဆရာ၀န္မ်ား၊ အမ်ား လက္ခံထားၾကသည္ကေတာ့ စားအုန္းဆီကို မစားသံုးသင့္ ဟူ၍ ျဖစ္သည္။ အျခားဆီမ်ားႏွင့္စာလွ်င္ ေစ်းသက္သာေသာ စားအုန္းဆီကို စားသံုးသူမ်ား က်န္းမာေရး ထိခိုက္မည္ကို ဂ႐ုမထား၊ အျမတ္အစြန္း ရရွိေရးကိုသာ အဓိကထားသည့္ စားကုန္ ေသာက္ကုန္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားက အစား အေသာက္ အမ်ိဳးမ်ိဳးတြင္ သံုးစဲြေနၾကရာ ႏို႔ဆီ၊ ႏို႔စိမ္း၊ ေရခဲမုန္႔၊ ဘီစကစ္၊ ေဟာလစ္၊ အိုဗာတင္း၊ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ စသည္တို႔မွာ စားအုန္းဆီ မကင္းၾကေတာ့သျဖင့္ ယင္းတို႔ကို ဆင္ျခင္ စားသံုးရန္ လိုအပ္ေနေပၿပီ။
တိရစၦာန္အဆီက အႏၲရာယ္မ်ားေသာ္လည္း ငါးဆီ အမ်ိဳးမ်ိဳးက က်န္းမာေရးကို အားေပးတတ္သည္။ ေကာင္းေသာ ကိုလက္စ္ထေရာကို ျဖစ္ေပၚေစသည္။ ေနာက္ထပ္ စားသံုးသင့္ေသာ ဆီမွာ သံလြင္ဆီ (olive oil) ျဖစ္သည္။ ကိုလက္စ္ထေရာကို ေခ်ဖ်က္တတ္သည္ဟု ေက်ာ္ၾကားသည္။ (extra virgin) ဟု ေဖာ္ျပထားေသာ သံလြင္ဆီက ပိုမုိ၍ အာနိသင္ ထက္ျမက္သည္ဟု သိရသည္။
ေနာက္ထပ္ မစားသင့္ေသာ အစာမွာ (junk food) ျဖစ္သည္။ ေပါက္တတ္ ကရ စားစရာဟု ေခၚရမည္ ထင္သည္။ အားလူးေၾကာ္မွ အစျပဳ၍ ဆီေၾကာ္မုန္႔ အမ်ားဆံုးမွာ (စားအုန္းဆီႏွင့္ ေၾကာ္၍) (junk food) ျဖစ္ၾကသည္။ ဆိုးေဆးႏွင့္ အျခား ဓာတုပစၥည္းမ်ား၊ စားအုန္းဆီမႈန္႔မ်ား ပါ၀င္ေသာ အသင့္ စားသံုးႏိုင္သည့္ စားစရာ အမ်ားအျပားသည္လည္း (junk food) မ်ား ျဖစ္ၾကေလသည္။
က်န္းမာ အသက္ရွည္ေရးအတြက္ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ အာလူး စသည့္ ကစီဓာတ္၊ အသား ငါး၊ ဥ၊ ပဲ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏို႔ အစရွိသည့္ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္၊ အဆီဓာတ္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္ ပါရွိသည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ကို သင့္တင့္မွ်တေအာင္ စားသံုးသင့္သည္။ မလိုင္၊ ေထာပတ္၊ ဒိန္ခဲ စသည္တို႔မွာ ကိုလက္စ္ထေရာဓာတ္ မ်ားျပားေစ၍ အသင့္အတင့္သာ စားသံုးသင့္သည္။ ကိုလက္စ္ထေရာ အႏၲရာယ္ကို ကာကြယ္လုိသူ အခ်ိဳ႕သည္ မလိုင္ႏုတ္ထားေသာ ႏို႔ကို မွီ၀ဲၾကသည္။
က်န္းမာေရးအတြက္ စားသံုးသင့္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ပဲပုပ္ေစ့ (soya bean) သည္ ေရွ႕တန္းမွ ပါ၀င္သည္။ ပဲပုပ္ေစ့မွ ထုတ္ယူေသာ soya bean lecithin ဓာတ္သည္ ကိုလက္စ္ထေရာကို က်ေစသည္။ ပဲပုပ္ေစ့မွ ထုတ္ယူေသာ ပဲႏို႔သည္ ႏြားႏို႔ထက္ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ ပိုမို ႂကြယ္၀သည္ဟု သိရသည္။ ၾကက္သြန္ ျဖဴ နီ၊ ခ်င္း စသည့္ ဟင္းခတ္အေမြးအႀကိဳင္တို႔သည္လည္း ကိုလက္စ္ထေရာကို က်ေစသည္။ ရန္ကုန္ေပါက္ အိႏ္ၵိယႏြယ္ဖြားတစ္ဦးသည္ အဂၤလန္ေရာက္သြားၿပီး ျမင္းမ်ား၏ ေျခေထာက္တြင္ ေသြးခဲေသာ ေရာဂါကို သုေတသနလုပ္ရင္း ၾကက္သြန္နီသည္ ကိုလက္စ္ထေရာကို တိုက္ဖ်က္တတ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္ဟု လြန္ခဲ့သည့္ ႏွစ္ေပါင္း အတန္ၾကာက တိုင္းမဂ္ၢဇင္း ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္တြင္ ဖတ္ခဲ့ဖူးသည္။
အသက္ရွည္ေဆးမ်ားတြင္ ပ်ားရည္သည္လည္း ပါ၀င္၍ မွန္မွန္မွီ၀ဲသင့္သည္။ ေရွးေခတ္ အီဂ်စ္တို႔ ႐ုပ္အေလာင္းမ်ားကို ႏွစ္ေပါင္း ေထာင္ႏွင့္ခ်ီ၍ မပုပ္မသိုးေအာင္ ေဆးစိမ္ရာတြင္ ပ်ားရည္သည္ အဓိက ပါ၀င္သည္ကို သတိျပဳပါ။ ပဲပင္ေပါက္သည္ လည္း က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္း၍ အစိမ္းစားသင့္သည္ဟု အဆိုရွိသည္။ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ အမ်ားအျပားကိုလည္း အစိမ္းစားသင့္ပါ၏။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာမ်ားႏွင့္ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား ပါ၀င္တတ္၍ ယင္းတို႔ကို အထပ္ထပ္ ေဆးေၾကာၿပီးမွ စားသံုးသင့္ပါသည္။ ျမင္းခြာရြက္သည္လည္း နာမည္ေက်ာ္ အစာျဖစ္၍ ဂ႐ုျပဳ စားသံုးသင့္ပါသည္။
ကိုယ္ခႏၶာမွ ထြက္ေပၚေသာ အသထငခ toxic radicals ေခၚ အဆိပ္ အေတာက္ဓာတ္မ်ားကို anti-oxidant ဓာတ္မ်ားက ေခ်ဖ်က္တတ္၍ anti-oxident မ်ားကို မီွ၀ဲ သင့္ၾကသည္ဟု သိရပါသည္။ ယင္းတို႔ကို သိရေအာင္ FAME ကုမၸဏီမွ ထုတ္လုပ္သည့္ Completec ေခၚ ဆယ္ပင္အားေဆး ပုလင္းပါ anti-oxident စာရင္း ကို ကူးယူ ေဖာ္ျပလိုက္ပါသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြင္း၊ စပ်စ္ေစ့၊ ထင္း႐ွဴးေခါက္၊ ဆီးျဖဴသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေထာပတ္သီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ ပန္းမုန္လာစိမ္း၊ တေဆး။
အသက္ရွည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အျခား လိုအပ္ခ်က္မ်ားမွာ တတ္ကၽြမ္းေသာ သမားေတာ္မ်ားကို ဆည္းကပ္၍ လိုအပ္သည့္ ကုသေပးမႈႏွင့္ ၫႊန္ၾကားခ်က္မ်ားကို ခံယူျခင္း၊ မၾကာ မၾကာ က်န္းမာေရး စစ္ေဆးမႈမ်ားကို ခံယူျခင္း၊ ေရာဂါ ကာကြယ္ေဆးမ်ားကို သူ႔အခ်ိန္ႏွင့္သူ ထိုးႏွံျခင္းႏွင့္ အားေဆးမ်ားကို မွီ၀ဲျခင္းတို႔ ျဖစ္ၾကပါသည္။ ေဆး၀ါးမ်ား မွီ၀ဲရာတြင္ တိုင္းရင္းေဆးစြမ္းေကာင္းမ်ားကိုလည္း ေလ့လာ ရွာေဖြ အားထားသင့္ပါေၾကာင္း။

No comments:

Post a Comment

မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။