Mi Mi Tun added 6 new photos — with Mi Mi Tun.
ဝ ဥ
***
ဝဥပင္မ်ားသည္ ရွမ္းျပည္နယ္၊ ကခ်င္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္၊ ခ်င္းျပည္နယ္၊ မႏၲေလးတိုင္း ေဒသႀကီး၊ ပဲခူးတိုင္း ေဒသႀကီး၊ စစ္ကိုင္းတိုင္း ေဒသႀကီးႏွင့္ ဧရာဝတီတိုင္း ေဒသႀကီးတို႔၌ သဘာဝအေလ်ာက္ အေျမာက္အျမား ေပါက္ေရာက္လ်က္ ရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ယခုအခါ ဝဥေျခာက္ လုပ္ငန္းမ်ား ပိုမို တြင္က်ယ္ လာသျဖင့္ စိုက္ခင္းမ်ားျဖင့္ စနစ္တက် စိုက္ပ်ဳိး လာၾကၿပီး ဝဥ တူးေဖာ္ ေရာင္းခ်သူမ်ားလည္း မ်ားျပားလ်က္ ရွိကာ ႏိုင္ငံျခားဝင္ေငြ ရွာေဖြေပးလ်က္ ရွိေၾကာင္း စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္းေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ႀကီးဌာနႏွင့္ ျပည္ပပို႔ကုန္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား ထံမွ သိရသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ထြက္ရွိသည့္ ဝဥမ်ားကို ၁၉၇၂ ခုႏွစ္မွ စ၍ ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ားက စိတ္ဝင္စားသျဖင့္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွ ဝဥ စိုက္ပ်ဳိးေရး ပညာရွင္မ်ားသည္ ျမန္မာ ဝဥမ်ားကို စစ္ေဆး ၾကည့္႐ႈခဲ့ရာ အင္ဒိုနီးရွား ႏိုင္ငံမွ Dry Chip ျပဳလုပ္ၿပီး ၎တုိ႔ ဝယ္ယူခဲ့ေသာ ဝဥမ်ားထက္ အရည္အေသြး ပိုမို ေကာင္းမြန္ေသာေၾကာင့္ ယေန႔အခ်ိန္ အထိ ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ထြက္ရွိေသာ ဝဥမ်ားကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက ရသေလာက္ ဝယ္ယူခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
တ႐ုတ္ႏိုင္ငံႏွင့္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတို႔သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ဝယ္ယူသည့္ အထူအပါး အရြယ္အစားညီ ဝဥ ကုန္ၾကမ္း မ်ားကို ကုန္ေခ်ာ ျပဳလုပ္ရာတြင္ ေရွးဦးစြာ အမႈန္႔ႀကိတ္ၿပီး အမႈန္႔ျဖစ္ေသာ အခါ ဂ်ဳံမႈန္႔ကဲ့သို႔ ေပါ့ပါးသည့္ အမႈန္႔ႏွင့္ သၾကားကဲ့သို႔ ေလးသည့္ မင္နန္ (Man-Non) ပြင့္မ်ား ရရွိသည္။ က်န္ရွိေသာ ေပါ့ပါးသည့္ ဝဥမႈန္႔မ်ားကို တိရစၧာန္အစာ အျဖစ္ အသံုးျပဳသည္။ Man-Non ပြင့္မ်ားသည္ သဘာဝ အမွ်င္ဓာတ္ ေပါၾကြယ္သည့္ အတြက္ လူ၏ ခႏၶာကိုယ္မွ အဆိပ္အေတာက္ႏွင့္ အဆီမ်ားကို စုပ္ယူႏိုင္ၿပီး ၎တြင္ အဆီဓာတ္ မပါဝင္သည့္ အတြက္ အဝလြန္ျခင္း၊ ေသြးတုိး၊ ဆီးခ်ဳိႏွင့္ အူမႀကီး ေရာဂါျဖစ္ျခင္း တို႔ကုိ တိုက္ဖ်က္ျခင္း၊ ကာကြယ္ေပးျခင္း တို႔ေၾကာင့္ တ႐ုတ္၊ ဂ်ပန္ႏွင့္ အေနာက္ ဥေရာပႏိုင္ငံမ်ား၌ အစားအစာ အျဖစ္ လည္းေကာင္း၊ ေဆးဝါးအျဖစ္ လည္းေကာင္း၊ သေရစာအျဖစ္ လည္းေကာင္း ထုတ္လုပ္ျဖန္႔ျဖဴး ေရာင္းခ် ၾကေၾကာင္း သိရသည္။
ထို႔အျပင္ ေဆးဆုိးပန္း႐ုိက္ လုပ္ငန္းႏွင့္ ကမ္းလြန္ ေရနံတူးေဖာ္ေရး လုပ္ငန္းတုိ႔တြင္ အသုံးျပဳႏိုင္ျခင္း၊ စာေရးကိရိယာမ်ား အတြက္ အသုံးျပဳသည့္ ေကာ္ျပဳလုပ္ျခင္း၊ စက္မႈကုန္ၾကမ္း အျဖစ္ အသုံးျပဳႏုိင္ျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ ေစ်းကြက္ ဝယ္လုိအား ေကာင္းလာခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
လက္ရွိတြင္ ဝဥ ပင္မ်ားကို ေပါင္ေဖာ္၍ စိုက္ပ်ဳိးလာၾကၿပီး ေျမဆီေျမႏွစ္ ေကာင္းပါက ဝဥ တစ္လံုးလွ်င္ တစ္ပိႆာမွ ၁၃ ပိႆာအထိ ထြက္ရွိၿပီး အေလ့က် ေပါက္ေသာ ဝဥ ပင္မွာ ဥတစ္လံုးလွ်င္ ငါးဆယ္သားမွ ရွစ္ဆယ္သား အထိ ထြက္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ယခင္က ေတာထဲေတာင္ထဲတြင္ အေလ့က် ေပါက္ေသာ ဝဥ ပင္မ်ားကို ယခုအခါ လယ္ယာ ၿခံေျမ စိုက္ပ်ဳိးသူမ်ားသည္ ႏွစ္ရွည္ပင္မ်ား ၾကားတြင္ ေပါင္ေဖာ္၍ စိုက္ပ်ဳိး ေနၾကၿပီ ျဖစ္ရာ ဝဥ စိုက္ပ်ဳိးျခင္းသည္ ေရရွည္တြင္ အက်ဳိးစီးပြားမ်ားစြာ ျဖစ္ေစမည္ျဖစ္ၿပီး ႏုိင္ငံျခားဝင္ေငြကုိ တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွ ရွာေဖြေပးလ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ဝဥသည္ ပူျပင္း ေျခာက္ေသြ႕ေသာ အရပ္ေဒသမ ွလြဲ၍ ျမန္မာႏုိင္ငံ အႏွံ႔ အေလ့က် ေပါက္ေသာ အပင္ ျဖစ္ၿပီး စုိက္ပ်ဳိးရန္ လြယ္ကူသည္။ ဝဥကုိ ေမလႏွင့္ ဇြန္လတို႔တြင္ စိုက္ပ်ဳိးၾကၿပီး ဒီဇင္ဘာလႏွင့္ ဇန္နဝါရီလ တို႔တြင္ တူးေဖာ္ လွီးျဖတ္ၾကေၾကာင္း သိရသည္။ ဝဥသည္ အျဖဴ၊ အနီႏွင့္ အဝါဟူ၍ သံုးမ်ဳိးရွိၿပီး ကာလ တုိတုိျဖင့္ ေငြရ လြယ္ကူသလို စားသံုးရာတြင္လည္း က်န္းမာေရး အတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ၿပီး အဓိက အားျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ား အတြက္ စားသံုးရန္ သင့္ေလ်ာ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ဝဥမ်ားကို တ႐ုတ္ႏိုင္ငံသို႔ နယ္စပ္ကုန္သြယ္ေရးမွ တစ္ဆင့္ တင္ပို႔ၾကၿပီး ဂ်ပန္ႏိုင္ငံကလည္း ႀကိဳက္ႏွစ္ သက္ေၾကာင္း၊ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံသို႔ ပို႔သည့္ ဝဥမ်ားကို မႏၲေလး ေစ်းကြက္သို႔ ပို႔ရၿပီး ဂ်ပန္ႏိုင္ငံသို႔ ပို႔မည့္ ဝဥ မ်ားကို ရန္ကုန္ေစ်းကြက္သို႔ ပို႔ရေၾကာင္း သိရသည္။
တ႐ုတ္ႏိုင္ငံႏွင့္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတို႔၌ အစားအစာမ်ား၊ မုန္႔မ်ား ထုတ္လုပ္ရာတြင္ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳျခင္း၊ ေခါက္ဆြဲ ျပဳလုပ္ျခင္း၊ အသားတု ျပဳလုပ္ျခင္းမ်ား အျပင္ ဝဥေျခာက္တြင္ အဆီက်ေစေသာ အာနိသင္ ရွိသျဖင့္ ကိုလက္စထေရာ က်ေစေသာေၾကာင့္ ေဆးေဖာ္စပ္ရာတြင္လည္း အသံုးျပဳေၾကာင္း သိရသည္။
#Sai Aung Myo Thant#
ုဲျမန္မာ့စိုက္ပ်ိဳးေရး ဂ်ာနယ္မွ ကူးယူေဖာ္ျပပါသည္။
ဘဝခါးခါး
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။