လက္ျဖင့္ အစာစားျခင္း၏ အက်ဳိးေက်းဇူး
-------------------------- -------------------- #ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
အစာစားတာက အာ႐ံုငါးပါးနဲ႔ စိတ္ကုိ အသံုးျပဳရတဲ့ လုပ္ငန္းစဥ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဗုိက္ျဖည့္ေနစဥ္အတြင္း အနံ႔၊ အျမင္၊ အရသာ၊ အထိ၊ အၾကားစတဲ့ အာ႐ံု ငါးပါးစလံုးကုိ အသံုးခ်သြားတာက အစာရဲ႕ အရသာကုိ ပုိမုိရရွိေစၿပီး အစာေျခမႈကုိလည္း ပုိမိုေကာင္းမြန္ႏုိင္ပါတယ္ ။ အရင္တုန္းကေတာ့ ကၽြန္မတုိ႔လူမ်ဳိးအမ်ားစုက
ထမင္းစားရင္ လက္နဲ႔ပဲ စားေလ့ရွိၾကေပမယ့္ ေနာက္ပုိင္းမွာ လက္နဲ႔စားတာက က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္ဘူးလုိ႔ ထင္တာက တစ္ေၾကာင္း၊ ရြံစရာေကာင္းတယ္လုိ႔ ထင္တာက တစ္ေၾကာင္းေၾကာင့္ ဇြန္း၊ ခက္ရင္းကုိ အသံုးျပဳၿပီး ထမင္းစားလာၾကပါတယ္။ အမွန္မွာေတာ့ လက္နဲ႔ ထမင္းစားတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး
အတြက္ ေအာက္ပါအက်ဳိးေက်းဇူးေတြ မ်ားစြာ ရွိပါတယ္။
-------------------------- ----------------
အထိအေတြ႔အာ႐ံုအေတြ႔အႀကံဳ ရရွိႏုိင္
အာယုေဗဒနည္းလမ္းအရ လက္တစ္ေခ်ာင္းစီက ဓာတ္ႀကီးငါးပါးတစ္ခုစီနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ လက္မက စၾက၀ဠာ၊ လက္ညိႇဳးက ေလ၊ လက္ခလယ္က မီး၊ လက္သူႂကြယ္က ေရ၊ လက္သန္းက ေျမကုိ ကုိယ္စားျပဳတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ လက္နဲ႔ ထမင္းစားလုိက္တဲ့အခါမွာ ျဖစ္စဥ္တစ္ခု
လံုးက ဓာတ္ႀကီးငါးပါးကုိ လႈံ႔ေဆာ္မႈေပးလုိက္တဲ့အတြက္ သင္စားမယ့္အစား အစာေပၚမွာ စြမ္းအင္ရဖုိ႔ ကူညီႏုိင္တာေၾကာင့္ ဓာတ္ႀကီးငါးပါး ညီၫြတ္မွ်တသြားၿပီး က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ေစႏုိင ္ပါတယ္။ အာ႐ံုငါးပါးေပၚမွာ လႈံ႔ေဆာ္မႈေပးတာေၾကာင့္ အစာရဲ႕ အရသာ၊ အနံ႔နဲ႔ ႏူးညံ့မႈမွာ ပုိၿပီး အာ႐ံုစုိက္မိႏုိင္ပါတယ္။
-------------------------- ----------------
သဘာ၀ဆင္ဆာလုိ ျပဳမူႏုိင္
အစာကုိ ဇြန္းနဲ႔ ခက္ရင္းနဲ႔ စားတဲ့အခါမွာ အစာက ပါးစပ္ထဲကုိ တုိက္႐ုိက္ ေရာက္သြားတဲ့အတြက္ အစာရဲ႕ အပူခ်ိန္ ဘယ္ေလာက္ရွိလဲဆုိတာ မွန္းဆလုိ႔ မရႏုိင္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ပူလြန္းတဲ့ အစားအစာကုိ စားမိရင္ လွ်ာက်က္တာလုိမ်ဳိး ျပႆနာေတြ ျဖစ္လာႏုိင္ပါတယ္။ သင့္လက္နဲ႔ အစာစားတာေၾကာင့္ လက္
ေခ်ာင္းမွာ ရွိတဲ့အာ႐ံုေၾကာေတြက အစာရဲ႕ အပူခ်ိန္ကုိ အာ႐ုံခံႏုိင္တဲ့အတြက္ သင့္လွ်ာအပူေလာင္တာမျဖစ္ေအာ င္
ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ လက္ေခ်ာင္းမွ အာ႐ံုေၾကာေတြက
သင္ဘာစားမလဲဆုိတာကို ဦးေႏွာက္က အခ်က္ျပေပးႏုိင္တဲ့အတြက္ ဦးေႏွာက္က
သင္စားမယ့္အစားအစာနဲ႔ သင့္ေတာ္တဲ့ အစာ
ေျခရည္ေတြ၊ အင္ဇုိင္းေတြကုိ ထုတ္လုပ္ေပးေအာင္ လႈံ႔ေဆာ္ႏုိင္တဲ့အတြက္ အစာရဲ႕ အရသာပုိမုိခံစားႏုိင္ပါတယ္။
-------------------------- ----------------
အစာေျခမႈေကာင္းမြန္ႏုိင္
သင့္လက္ဖ၀ါးနဲ႔ လက္ေခ်ာင္းေတြၾကားမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းေစတဲ့ လူ႔အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားနဲ ႔
ဆုိးက်ဳိးေပးတဲ့ ဘက္တီးရီးယား ႏွစ္မ်ဳိးစလံုး ရွိေနတတ္ပါတယ္။ လူ႔အက်ဳိးျပဳ
ဘက္တီးရီးယားေတြက ပတ္၀န္းက်င္က ပါလာတဲ့ ဆုိးရြားတဲ့ ပုိးမႊားရန္ကေန
ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဇြန္းခက္ရင္းနဲ႔ စား
လုိက္တဲ့အခါမွာေတာ့ လူ႔အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားေတ ြရဲ႕ အက်ဳိးေက်းဇူးကုိ မရရွိႏုိင္ပါဘူး။ လက္နဲ႔ အစာစားတဲ့အခါမွာ လက္မွ လူ႔အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားေတ ြက ပါးစပ္မွတစ္ဆင့္ ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ တျခားေနရာေတြကုိ ေရာက္ရွိသြားတဲ့အတြက္ အစာေျခမႈေကာင္းမြန္ႏုိင္ၿပီ း အူထဲမွာ ဒုကၡေပးတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြ
ပြားမ်ားမႈမရွိေအာင္ ကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္သြားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အစာကို လက္နဲ႔ထိလုိက္တဲ့အခါမွာ ဦးေႏွာက္က အစာေျခစနစ္နဲ႔ အင္ဇုိင္းေတြက စားမယ့္ အစားအစာနဲ႔လုိက္ၿပီး ထြက္ရွိလာတဲ့အတြက္ အစာေျခမႈကုိ ပုိမုိေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ပါတ ယ္။
-------------------------- ----------------
ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္
ဇြန္းနဲ႔ခက္ရင္းနဲ႔ ထမင္းစားတာက အလြန္လြယ္ကူတဲ့အတြက္ အစာကို ျမန္ျမန္စားမိသြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ထိန္းညႇိႏုိင္မႈမရွိေတာ့ဘဲ အမ်ဳိးအစား ၂ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခေတ ြ ပုိျမင့္မားႏုိင္ပါတယ္။ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္က ေလ့လာမႈအရ အစာကုိ ျမန္ျမန္စားသံုးတတ္သူေတြက
အစာကုိ အခ်ိန္ေပးၿပီး စားသံုးသူေတြထက္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၂ ဒသမ ၅ ဆ ပုိမ်ားတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ လက္နဲ႔ ထမင္းစားတာက ထမင္းတစ္လုတ္စာအတြက္ အစာပမာဏအနည္းငယ္သာ၀င္တဲ့အတြ က္ အစာစားႏႈန္း ေႏွးေကြးသြားတတ္ပါတယ္။ အစာစားႏႈန္းေႏွးတာက အစာေျခတာ ပုိမုိေကာင္းမြန္ၿပီး
အစာအိမ္က ဗုိက္ျပည့္အင့္ေနေၾကာင္း ဦးေႏွာက္ကုိ ေပးပုိ႔ခ်ိန္ရရွိသြားတဲ့အတြ က္ အစာပမာဏ အနည္းငယ္သာ စားမိသြားတတ္ပါတယ္။
-------------------------- ----------------
က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိမုိညီၫြတ္ႏုိင္
အစာကုိ လက္နဲ႔ ကုိင္တြယ္တာက က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္ဘူးလုိ႔ သင္ထင္ေနေပမယ့္ အမွန္မွာေတာ့ ေျပာင္းျပန္ပါ။ လက္နဲ႔ ထမင္းစားတတ္သူက ထမင္း မစားခင္မွာ လက္ကုိ ေသခ်ာေဆးေၾကာေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေန႔စဥ္ လက္ကုိ အႀကိမ္ႀကိမ္အခါခါ ေဆးေၾကာတဲ့အက်င့္ကလည္း ရရွိထားၿပီးသား
ျဖစ္ပါတယ္။ ဇြန္းနဲ႔ ခက္ရင္းကုိ အသံုးျပဳေပမယ့္ သူတုိ႔ကုိ အျမန္ေဆးေၾကာလုိက္တဲ့အခါမွာ ေသေသခ်ာခ်ာ စင္ၾကယ္မႈမရွိႏုိင္တာေၾကာင္ ့ပါ။
-------------------------- ----------------
အစာထဲ စိတ္ႏွစ္ၿပီး စားႏုိင္
ဇြန္းနဲ႔ခက္ရင္းနဲ႔ စားတာက အစာေပၚမွာ အာ႐ံုစူးစုိက္မႈသိပ္မရွိတဲ့ အတြက္ သင္ဘယ္ေလာက္စားမိလဲဆုိတာကုိ
သတိမထားမိတတ္ၾကပါဘူး။ ဒါ့အျပင္ အစာစားေနစဥ္မွာလည္း တီဗီၾကည့္တာ၊
ဖုန္းၾကည့္တာ၊ သတင္းစာဖတ္ေနတာလုိမ်ဳိး အလုပ္ေတြကုိ ျပဳလုပ္ႏုိင္ေနတဲ့အတြက္
အစာေပၚမွာ အာ႐ံုမထားမိေတာ့ဘဲ
သင္စားတဲ့ပမာဏကုိ မခ်ိန္ဆႏုိင္ေတာ့ပါဘူး။ လက္နဲ႔အစာစားတာက အစာေပၚမွာပဲ အာ႐ံုထားတတ္ၿပီး သင္ ဘယ္ေလာက္ပမာဏစားမိလဲဆုိတာ သိရွိႏုိင္ပါတယ္။ သင့္လက္ေတြ အလုပ္႐ႈပ္ေနတဲ့အတြက္ တီဗီၾကည့္တာ၊ ဖုန္းၾကည့္တာလုိမ်ဳိး အလုပ္ေတြကုိ မလုပ္ႏုိင္ေတာ့တာေၾကာင့္ အစာအနည္းငယ္ပဲ စားမိတဲ့
အတြက္ အ၀လြန္တာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။
-------------------------- ----------------
Tips !!!
► အစာမစားခင္နဲ႔ အစာစားအၿပီး သင့္လက္ကုိ ေသခ်ာေဆးေၾကာပါ။
► ဟင္းတံုးအႀကီးေတြကုိ သင့္လက္နဲ႔ အလြယ္တကူ ကုိင္တြယ္စားေသာက္ႏုိင္တဲ့ အရြယ္ပမာဏျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္ထားပါ။
► လက္နဲ႔ ထမင္းစားတဲ့အခါမွာ ထမင္းပန္းကန္ေပၚကုိ ခါးကုိ မကုန္းထားမိပါေစနဲ႔။ မတ္မတ္ထုိင္ပါ။ စားပြဲေပၚ လက္တံေတာင္ ေထာက္မစားပါနဲ႔။
► လက္နဲ႔ထမင္းစားတဲ့အခါမွာ ထမင္းလုတ္ေသးေသးသာ စားပါ။
#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
Good Health Journal 643
#Good_Health_Journal_Faceb ook_Page တြင္ ယခုကဲ့သုိ႔ က်န္းမာေရးႏွင့္အလွအပေဆာင္း ပါးမ်ားကုိ ဖတ္႐ႈႏုိင္ပါသည္။
https://www.facebook.com/ Good-Health-Journal-3907742 11023677/
--------------------------
အစာစားတာက အာ႐ံုငါးပါးနဲ႔ စိတ္ကုိ အသံုးျပဳရတဲ့ လုပ္ငန္းစဥ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဗုိက္ျဖည့္ေနစဥ္အတြင္း အနံ႔၊ အျမင္၊ အရသာ၊ အထိ၊ အၾကားစတဲ့ အာ႐ံု ငါးပါးစလံုးကုိ အသံုးခ်သြားတာက အစာရဲ႕ အရသာကုိ ပုိမုိရရွိေစၿပီး အစာေျခမႈကုိလည္း ပုိမိုေကာင္းမြန္ႏုိင္ပါတယ္
ထမင္းစားရင္ လက္နဲ႔ပဲ စားေလ့ရွိၾကေပမယ့္ ေနာက္ပုိင္းမွာ လက္နဲ႔စားတာက က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္ဘူးလုိ႔ ထင္တာက တစ္ေၾကာင္း၊ ရြံစရာေကာင္းတယ္လုိ႔ ထင္တာက တစ္ေၾကာင္းေၾကာင့္ ဇြန္း၊ ခက္ရင္းကုိ အသံုးျပဳၿပီး ထမင္းစားလာၾကပါတယ္။ အမွန္မွာေတာ့ လက္နဲ႔ ထမင္းစားတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး
အတြက္ ေအာက္ပါအက်ဳိးေက်းဇူးေတြ မ်ားစြာ ရွိပါတယ္။
--------------------------
အထိအေတြ႔အာ႐ံုအေတြ႔အႀကံဳ ရရွိႏုိင္
အာယုေဗဒနည္းလမ္းအရ လက္တစ္ေခ်ာင္းစီက ဓာတ္ႀကီးငါးပါးတစ္ခုစီနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ လက္မက စၾက၀ဠာ၊ လက္ညိႇဳးက ေလ၊ လက္ခလယ္က မီး၊ လက္သူႂကြယ္က ေရ၊ လက္သန္းက ေျမကုိ ကုိယ္စားျပဳတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ လက္နဲ႔ ထမင္းစားလုိက္တဲ့အခါမွာ ျဖစ္စဥ္တစ္ခု
လံုးက ဓာတ္ႀကီးငါးပါးကုိ လႈံ႔ေဆာ္မႈေပးလုိက္တဲ့အတြက္
--------------------------
သဘာ၀ဆင္ဆာလုိ ျပဳမူႏုိင္
အစာကုိ ဇြန္းနဲ႔ ခက္ရင္းနဲ႔ စားတဲ့အခါမွာ အစာက ပါးစပ္ထဲကုိ တုိက္႐ုိက္ ေရာက္သြားတဲ့အတြက္ အစာရဲ႕ အပူခ်ိန္ ဘယ္ေလာက္ရွိလဲဆုိတာ မွန္းဆလုိ႔ မရႏုိင္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ပူလြန္းတဲ့ အစားအစာကုိ စားမိရင္ လွ်ာက်က္တာလုိမ်ဳိး ျပႆနာေတြ ျဖစ္လာႏုိင္ပါတယ္။ သင့္လက္နဲ႔ အစာစားတာေၾကာင့္ လက္
ေခ်ာင္းမွာ ရွိတဲ့အာ႐ံုေၾကာေတြက အစာရဲ႕ အပူခ်ိန္ကုိ အာ႐ုံခံႏုိင္တဲ့အတြက္ သင့္လွ်ာအပူေလာင္တာမျဖစ္ေအာ
ေျခရည္ေတြ၊ အင္ဇုိင္းေတြကုိ ထုတ္လုပ္ေပးေအာင္ လႈံ႔ေဆာ္ႏုိင္တဲ့အတြက္ အစာရဲ႕ အရသာပုိမုိခံစားႏုိင္ပါတယ္။
--------------------------
အစာေျခမႈေကာင္းမြန္ႏုိင္
သင့္လက္ဖ၀ါးနဲ႔ လက္ေခ်ာင္းေတြၾကားမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းေစတဲ့ လူ႔အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားနဲ
လုိက္တဲ့အခါမွာေတာ့ လူ႔အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားေတ
ပြားမ်ားမႈမရွိေအာင္ ကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္သြားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အစာကို လက္နဲ႔ထိလုိက္တဲ့အခါမွာ ဦးေႏွာက္က အစာေျခစနစ္နဲ႔ အင္ဇုိင္းေတြက စားမယ့္ အစားအစာနဲ႔လုိက္ၿပီး ထြက္ရွိလာတဲ့အတြက္ အစာေျခမႈကုိ ပုိမုိေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ပါတ
--------------------------
ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္
ဇြန္းနဲ႔ခက္ရင္းနဲ႔ ထမင္းစားတာက အလြန္လြယ္ကူတဲ့အတြက္ အစာကို ျမန္ျမန္စားမိသြားတတ္ပါတယ္။
အစာကုိ အခ်ိန္ေပးၿပီး စားသံုးသူေတြထက္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၂ ဒသမ ၅ ဆ ပုိမ်ားတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ လက္နဲ႔ ထမင္းစားတာက ထမင္းတစ္လုတ္စာအတြက္ အစာပမာဏအနည္းငယ္သာ၀င္တဲ့အတြ
အစာအိမ္က ဗုိက္ျပည့္အင့္ေနေၾကာင္း ဦးေႏွာက္ကုိ ေပးပုိ႔ခ်ိန္ရရွိသြားတဲ့အတြ
--------------------------
က်န္းမာေရးႏွင့္ ပုိမုိညီၫြတ္ႏုိင္
အစာကုိ လက္နဲ႔ ကုိင္တြယ္တာက က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္ဘူးလုိ႔ သင္ထင္ေနေပမယ့္ အမွန္မွာေတာ့ ေျပာင္းျပန္ပါ။ လက္နဲ႔ ထမင္းစားတတ္သူက ထမင္း မစားခင္မွာ လက္ကုိ ေသခ်ာေဆးေၾကာေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေန႔စဥ္ လက္ကုိ အႀကိမ္ႀကိမ္အခါခါ ေဆးေၾကာတဲ့အက်င့္ကလည္း ရရွိထားၿပီးသား
ျဖစ္ပါတယ္။ ဇြန္းနဲ႔ ခက္ရင္းကုိ အသံုးျပဳေပမယ့္ သူတုိ႔ကုိ အျမန္ေဆးေၾကာလုိက္တဲ့အခါမွာ
--------------------------
အစာထဲ စိတ္ႏွစ္ၿပီး စားႏုိင္
ဇြန္းနဲ႔ခက္ရင္းနဲ႔ စားတာက အစာေပၚမွာ အာ႐ံုစူးစုိက္မႈသိပ္မရွိတဲ့
သင္စားတဲ့ပမာဏကုိ မခ်ိန္ဆႏုိင္ေတာ့ပါဘူး။ လက္နဲ႔အစာစားတာက အစာေပၚမွာပဲ အာ႐ံုထားတတ္ၿပီး သင္ ဘယ္ေလာက္ပမာဏစားမိလဲဆုိတာ သိရွိႏုိင္ပါတယ္။ သင့္လက္ေတြ အလုပ္႐ႈပ္ေနတဲ့အတြက္ တီဗီၾကည့္တာ၊ ဖုန္းၾကည့္တာလုိမ်ဳိး အလုပ္ေတြကုိ မလုပ္ႏုိင္ေတာ့တာေၾကာင့္ အစာအနည္းငယ္ပဲ စားမိတဲ့
အတြက္ အ၀လြန္တာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။
--------------------------
Tips !!!
► အစာမစားခင္နဲ႔ အစာစားအၿပီး သင့္လက္ကုိ ေသခ်ာေဆးေၾကာပါ။
► ဟင္းတံုးအႀကီးေတြကုိ သင့္လက္နဲ႔ အလြယ္တကူ ကုိင္တြယ္စားေသာက္ႏုိင္တဲ့ အရြယ္ပမာဏျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္ထားပါ။
► လက္နဲ႔ ထမင္းစားတဲ့အခါမွာ ထမင္းပန္းကန္ေပၚကုိ ခါးကုိ မကုန္းထားမိပါေစနဲ႔။ မတ္မတ္ထုိင္ပါ။ စားပြဲေပၚ လက္တံေတာင္ ေထာက္မစားပါနဲ႔။
► လက္နဲ႔ထမင္းစားတဲ့အခါမွာ ထမင္းလုတ္ေသးေသးသာ စားပါ။
#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
Good Health Journal 643
#Good_Health_Journal_Faceb
https://www.facebook.com/
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။