အစားအေသာက္မ်ားကို အႏၲရာယ္ကင္းေအာင္ စားနည္းမ်ား
(၁) လက္ဖက္ကို အျမဲနိုင္တာ လွ်က္ဆားျဖစ္ပါတယ္။ လက္ဖက္သုပ္စားျပီး ၁၅ မိနစ္ခန့္ၾကာရင္ လွ်က္ဆား၊ ကိုးပါးေဆး၊ မဟာေျဖေဆး စတဲ့ ေလနဲ့ဆိုင္တဲ့ ျမန္မာေဆးတစ္ခုခုကို အနည္းငယ္ လွ်က္ေပးလိုက္ရင္ အစာမေၾက၊ ေလပြ၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ မျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။
(၂) လက္ဖက္သုပ္၊ ဂ်င္းသုပ္စတဲ့ အသုပ္စံုတို့ကို စားတဲ့အခါ ၾကက္သြန္ျဖဴစားျပီး ပါးစပ္နံမွာစိုးရင္ ေျမပဲေစ့ ၄၊ ၅ ေစ့ကိုသာ အရင္ဖယ္ထား။ စားျပီးတာနဲ့ ေျမပဲကို ၀ါးျပီး ပါးစပ္ထဲ ၁ မိနစ္ခန့္ ငံုထား။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ စတဲ့အနံ့ေတြကို ေျမပဲ စုပ္ယူႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိရွိပါတယ္။ ခ်က္ခ်င္း အနံ့ေပ်ာက္တယ္။
(၃) ငွက္ေပ်ာသီးဘယ္ေလာက္စားစား ဗိုက္မနာေအာင္ ဆားေလးနည္းနည္း တို့စားလိုက္လိုက္ပါ။ ငွက္ေပ်ာ္သီးရဲ့အခ်ိဳဓါတ္ကိ ု ဆားကထိန္းေပးလိုက္လို့ လံုး၀ဗိုက္မနာေတာ့ဘူး။
(၄) ရခိုင္တို့ ငရုတ္သီးမ်ားမ်ားစာႏိုင္ျခင ္းရဲ့
လွ်ိဳ့၀ွက္ခ်က္ကေတာ့ ငရုတ္သီးကို အပူေပးျပီးမွ စားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
ငရုတ္သီးကို အစိမ္းလိုက္ ဘယ္ေတာ့မွ မစားနဲ့။ ေလွာ္၊ ေၾကာ္၊ ျပဳတ္၊ ဖုတ္၊
အဲလိုအပူေပးျပီးမွ ၾကိဳက္သေလာက္စား။ သံပုရာသီးေလးညွစ္ထည့္ျပီးမွ စား။ ဗိုက္မနာေတာ့ဘူး။
(၅) အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ၊ မုန့္တီ၊ အသုပ္မ်ိဳးစံု၊ မုန္းဟင္းခါးစတဲ့ အဆီအဆိမ့္မ်ားသည့္ အစားအစာတို့ကို မစားမီ ေရွးဦးစြာ သံပုရာသီးတစ္စိတ္ အရင္ကိုက္စားလိုက္ပါ။ သို့မဟုတ္ ဇြန္းထဲတြင္ အရည္ညႇစ္၍ ေသာက္ခ်ျပီးမွ မုန္႔မ်ားကို စားပါ။ အႏၲရာယ္ကင္းေသာ မုန္႔စားနည္း ျဖစ္ပါသည္။
(၆) လက္ဖက္ကို ေဘးဥပဒ္ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ ပထမဦးစြာ ဆား၊ သံပုရာရည္တို႔ျဖင့္ နာနာပြတ္နယ္၍ ေရေဆးျပီး အလြန္ျပင္းထန္ေသာ အခါးဓါတ္ေလွ်ာ့ခ်ျပီးမွ သုပ္စားလ်ွင္ အႏၱရာယ္ကင္းပါသည္။ အစာမေၾကျခင္း၊ ေလေအာင့္ျဖစ္ေစျခင္းတို့မွလ ည္း ေလွ်ာ့နည္းေစပါသည္။
(၇) အဆီအဆိမ့္မ်ားလြန္းေသာ ဒံေပါက္ထမင္း၊ ေထာက္ပတ္ထမင္း၊ ၾကက္ဆီထမင္းတို့ကိုမစားမီ အနားမွာ ခ်ေပးထားတဲ့ ပူဒီနာ (ပုစီနံ) ရြက္မ်ားကို အရင္ဝါးစားျပီးမွ ထမင္းစားပါ။ အဆိပ္အေတာက္ ကင္းပါသည္။
(၈) အဆိပ္အေတာက္မ်ားလြန္း၍ အသည္းပ်က္တတ္ေသာ မွ်စ္ခ်ဥ္ကို လံုးဝမစားဘဲေနက အေကာင္းဆံုးပါ။ စိတ္မခိုင္၍ စားလိုပါက မွ်စ္ခ်ဥ္ထဲသို႔ သံပုရာရည္ညႇစ္ထည့္ျပီး နာနာနယ္၍ ေရေဆးျပီး စစ္ထားပါ။ ျပီးမွ မိမိစတ္ႀကိဳက္ ခ်က္စားပါ။ သို႔မဟုတ္ - မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္အိုးထဲသို႔ သံပုရာရည္ ညႇစ္ခ်ျပီ ေမႊေႏွာက္ကာ ဟင္းအိုးကို မီးဖိုမွခ်၍ သံုးေဆာင္ပါ။ အဆိပ္အေတာက္ နည္းသြားပါသည္။
(၉) ရင္က်ပ္ေရာဂါ မျဖစ္ႏိုင္ေအာင္ မန္က်ည္းသီးစိမ္းကို အေပၚမွ အေပြးခြံ ညိဳညစ္ညစ္မ်ားကို ျခစ္ထုတ္ျပီး အစိမ္းေရာင္ မန္က်ည္းသီးသားမ်ားကိုသာ ေထာင္း၍ ခ်က္စားသင့္ပါသည္။
အသက္ကို ဉာဏ္ေစာင့္၍ က်န္းမာရႊင္လန္းစြာ ေနထိုင္ႏိုင္ၾကပါေစ။
ဦးေစာႏြဲ့ေနဆိုင္ (တိုင္းခမ္းတီ)
ကိုးကား - တိုတိုထြာထြာ ေဆးျမီးတိုမ်ား
Saw Noi Nay Saing - Putao
(၁) လက္ဖက္ကို အျမဲနိုင္တာ လွ်က္ဆားျဖစ္ပါတယ္။ လက္ဖက္သုပ္စားျပီး ၁၅ မိနစ္ခန့္ၾကာရင္ လွ်က္ဆား၊ ကိုးပါးေဆး၊ မဟာေျဖေဆး စတဲ့ ေလနဲ့ဆိုင္တဲ့ ျမန္မာေဆးတစ္ခုခုကို အနည္းငယ္ လွ်က္ေပးလိုက္ရင္ အစာမေၾက၊ ေလပြ၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ မျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။
(၂) လက္ဖက္သုပ္၊ ဂ်င္းသုပ္စတဲ့ အသုပ္စံုတို့ကို စားတဲ့အခါ ၾကက္သြန္ျဖဴစားျပီး ပါးစပ္နံမွာစိုးရင္ ေျမပဲေစ့ ၄၊ ၅ ေစ့ကိုသာ အရင္ဖယ္ထား။ စားျပီးတာနဲ့ ေျမပဲကို ၀ါးျပီး ပါးစပ္ထဲ ၁ မိနစ္ခန့္ ငံုထား။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ စတဲ့အနံ့ေတြကို ေျမပဲ စုပ္ယူႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိရွိပါတယ္။ ခ်က္ခ်င္း အနံ့ေပ်ာက္တယ္။
(၃) ငွက္ေပ်ာသီးဘယ္ေလာက္စားစား ဗိုက္မနာေအာင္ ဆားေလးနည္းနည္း တို့စားလိုက္လိုက္ပါ။ ငွက္ေပ်ာ္သီးရဲ့အခ်ိဳဓါတ္ကိ
(၄) ရခိုင္တို့ ငရုတ္သီးမ်ားမ်ားစာႏိုင္ျခင
(၅) အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ၊ မုန့္တီ၊ အသုပ္မ်ိဳးစံု၊ မုန္းဟင္းခါးစတဲ့ အဆီအဆိမ့္မ်ားသည့္ အစားအစာတို့ကို မစားမီ ေရွးဦးစြာ သံပုရာသီးတစ္စိတ္ အရင္ကိုက္စားလိုက္ပါ။ သို့မဟုတ္ ဇြန္းထဲတြင္ အရည္ညႇစ္၍ ေသာက္ခ်ျပီးမွ မုန္႔မ်ားကို စားပါ။ အႏၲရာယ္ကင္းေသာ မုန္႔စားနည္း ျဖစ္ပါသည္။
(၆) လက္ဖက္ကို ေဘးဥပဒ္ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ ပထမဦးစြာ ဆား၊ သံပုရာရည္တို႔ျဖင့္ နာနာပြတ္နယ္၍ ေရေဆးျပီး အလြန္ျပင္းထန္ေသာ အခါးဓါတ္ေလွ်ာ့ခ်ျပီးမွ သုပ္စားလ်ွင္ အႏၱရာယ္ကင္းပါသည္။ အစာမေၾကျခင္း၊ ေလေအာင့္ျဖစ္ေစျခင္းတို့မွလ
(၇) အဆီအဆိမ့္မ်ားလြန္းေသာ ဒံေပါက္ထမင္း၊ ေထာက္ပတ္ထမင္း၊ ၾကက္ဆီထမင္းတို့ကိုမစားမီ အနားမွာ ခ်ေပးထားတဲ့ ပူဒီနာ (ပုစီနံ) ရြက္မ်ားကို အရင္ဝါးစားျပီးမွ ထမင္းစားပါ။ အဆိပ္အေတာက္ ကင္းပါသည္။
(၈) အဆိပ္အေတာက္မ်ားလြန္း၍ အသည္းပ်က္တတ္ေသာ မွ်စ္ခ်ဥ္ကို လံုးဝမစားဘဲေနက အေကာင္းဆံုးပါ။ စိတ္မခိုင္၍ စားလိုပါက မွ်စ္ခ်ဥ္ထဲသို႔ သံပုရာရည္ညႇစ္ထည့္ျပီး နာနာနယ္၍ ေရေဆးျပီး စစ္ထားပါ။ ျပီးမွ မိမိစတ္ႀကိဳက္ ခ်က္စားပါ။ သို႔မဟုတ္ - မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္အိုးထဲသို႔ သံပုရာရည္ ညႇစ္ခ်ျပီ ေမႊေႏွာက္ကာ ဟင္းအိုးကို မီးဖိုမွခ်၍ သံုးေဆာင္ပါ။ အဆိပ္အေတာက္ နည္းသြားပါသည္။
(၉) ရင္က်ပ္ေရာဂါ မျဖစ္ႏိုင္ေအာင္ မန္က်ည္းသီးစိမ္းကို အေပၚမွ အေပြးခြံ ညိဳညစ္ညစ္မ်ားကို ျခစ္ထုတ္ျပီး အစိမ္းေရာင္ မန္က်ည္းသီးသားမ်ားကိုသာ ေထာင္း၍ ခ်က္စားသင့္ပါသည္။
အသက္ကို ဉာဏ္ေစာင့္၍ က်န္းမာရႊင္လန္းစြာ ေနထိုင္ႏိုင္ၾကပါေစ။
ဦးေစာႏြဲ့ေနဆိုင္ (တိုင္းခမ္းတီ)
ကိုးကား - တိုတိုထြာထြာ ေဆးျမီးတိုမ်ား
Saw Noi Nay Saing - Putao
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။