အစိမ္းေရာင္ လြင္ျပင္
ပုဇြန္ စေတာ္ဘယ္ရီ ကီဝီေၾကာ္
ဒီဟင္းခ်က္နည္းကေတာ႕ စေတာ္ဘယ္ရီနဲ႕ကီဝီသီးမ်ားကို ေရေဆးျပီး ကီဝီသီးကို အခြံႏြာပါတယ္။ ဟင္းခ်က္ဖို႕ဆိုရင္ ကီဝီသီးဟာ မွည္႕ျပီး ေပ်ာ႕အိေနတဲ႕ အသီးမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ မေပ်ာ႕မအိတဲ႕ ခပ္မာမာ အသီးကို အသံုးျပဳဖို႕ လိုပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ရီနဲ႕ ကီဝီသီးမ်ားကို အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးပါတယ္။ ပုဇြန္တစ္ခ်ိဳ႕ကို ေရေဆး အေၾကာဖယ္ၿပီး ဆား၊ အရသာမႈန္႕၊ ဟင္းခ်က္ဝိုင္ အနည္းငယ္ ထည့္ ၿပီးနယ္ထားပါတယ္။ ထို႕ေနာက္ ေကာ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ေရအနည္းငယ္၊ ဆား၊ အသားမႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္၊ ရွာလကာရည္၊ ႏွမ္းဆီေမႊး၊ သၾကားအနည္းငယ္ တို႕ေရာေမႊျပီး ေဖ်ာ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို သိပ္မေၾကေအာင္ ေတာက္ေတာက္စင္း ထားပါတယ္။ ငရုပ္သီး အနည္းငယ္ ထည္႕ပါမယ္။ ၾကက္သြန္...ျဖဴ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ပါတယ္။ အေရာင္မ်ား မထည္႕ပါ။ ထို႕ေနာက္ ပုဇြန္မ်ားကို ထည္႕လိုက္ပါတယ္။ ပုဇြန္က်က္ေလာက္တဲ႕ထိ ေၾကာ္ပါတယ္ ။ ေဖ်ာ္ထားတဲ႕ ေကာ္ရည္ကို ပုဇြန္အိုးထဲ ေလာင္းခ်ျပီး ေမႊလိုက္ပါတယ္။ ေကာ္ရည္ေတြ ခပ္ပစ္ပစ္ ျဖစ္လာေအာင္ ခဏ ေမႊေပးပါတယ္။ ထို႕ေနာက္ ကီဝီသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီးနဲ႕ ငရုပ္သီးတို႕ကို ထည္႕လိုက္ျပီး ေမႊလိုက္ပါတယ္။ အသီးမ်ားကို ထည့္ေမႊျပီးတာနဲ႕ အရသာ အေပါ႔အငံျမည္းျပီး မိမိႏွစ္သက္တဲ႕ အရသာျဖစ္ေအာင္ လိုအပ္တာေတြ ထပ္ထည္႕ၿပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလး အေနေတာ္လွီးထားတာကို ခတ္ၿပီး ခ်ဖို႕ျပင္ပါတယ္။ မီးေပၚ အခ်ိန္ၾကာၾကာ မထားရပါဘူး။ ကီဝီသီးနဲ႕ စေတာ္ဘယ္ရီေတြဟာ အပူခ်ိန္ ျပင္းရင္ ေပ်ာ႕အိသြား တတ္တာေၾကာင္႔ အျမင္လည္း မလွ အရသာလည္း ပ်က္သြားတတ္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဲဒီအသီးေတြကို အိုးထဲထည္႕ျပီးတာနဲ႕ ခ်က္ျခင္းဘဲ ခူးခတ္ဖို႕ ျပင္ဆင္ရပါတယ္။ ခ်က္ျခင္း ခူးလိုက္ေတာ႔ အသီးရဲ႕ မူလ အရသာလည္း မပ်က္၊ ပုဇြန္ရဲ႕ အရသာနဲ႕ပါ ေရာစပ္ျပီး အရသာ တစ္မ်ိဳးထူးတဲ႕ ပုဇြန္ရယ္ စေတာ္ဘယ္ရီရယ္ ကီဝီသီးရယ္ကို ခ်ိဳခ်ဥ္ေလး ေၾကာ္ထားတာပါ။ (ဘေလာ႕မွာလည္း တင္ဖူးျပီးသားဟင္းတစ္ခြက္ပါ)
ဒီဟင္းခ်က္နည္းကေတာ႕ စေတာ္ဘယ္ရီနဲ႕ကီဝီသီးမ်ားကို ေရေဆးျပီး ကီဝီသီးကို အခြံႏြာပါတယ္။ ဟင္းခ်က္ဖို႕ဆိုရင္ ကီဝီသီးဟာ မွည္႕ျပီး ေပ်ာ႕အိေနတဲ႕ အသီးမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ မေပ်ာ႕မအိတဲ႕ ခပ္မာမာ အသီးကို အသံုးျပဳဖို႕ လိုပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ရီနဲ႕ ကီဝီသီးမ်ားကို အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးပါတယ္။ ပုဇြန္တစ္ခ်ိဳ႕ကို ေရေဆး အေၾကာဖယ္ၿပီး ဆား၊ အရသာမႈန္႕၊ ဟင္းခ်က္ဝိုင္ အနည္းငယ္ ထည့္ ၿပီးနယ္ထားပါတယ္။ ထို႕ေနာက္ ေကာ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ေရအနည္းငယ္၊ ဆား၊ အသားမႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္၊ ရွာလကာရည္၊ ႏွမ္းဆီေမႊး၊ သၾကားအနည္းငယ္ တို႕ေရာေမႊျပီး ေဖ်ာ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို သိပ္မေၾကေအာင္ ေတာက္ေတာက္စင္း ထားပါတယ္။ ငရုပ္သီး အနည္းငယ္ ထည္႕ပါမယ္။ ၾကက္သြန္...ျဖဴ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ပါတယ္။ အေရာင္မ်ား မထည္႕ပါ။ ထို႕ေနာက္ ပုဇြန္မ်ားကို ထည္႕လိုက္ပါတယ္။ ပုဇြန္က်က္ေလာက္တဲ႕ထိ ေၾကာ္ပါတယ္ ။ ေဖ်ာ္ထားတဲ႕ ေကာ္ရည္ကို ပုဇြန္အိုးထဲ ေလာင္းခ်ျပီး ေမႊလိုက္ပါတယ္။ ေကာ္ရည္ေတြ ခပ္ပစ္ပစ္ ျဖစ္လာေအာင္ ခဏ ေမႊေပးပါတယ္။ ထို႕ေနာက္ ကီဝီသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီးနဲ႕ ငရုပ္သီးတို႕ကို ထည္႕လိုက္ျပီး ေမႊလိုက္ပါတယ္။ အသီးမ်ားကို ထည့္ေမႊျပီးတာနဲ႕ အရသာ အေပါ႔အငံျမည္းျပီး မိမိႏွစ္သက္တဲ႕ အရသာျဖစ္ေအာင္ လိုအပ္တာေတြ ထပ္ထည္႕ၿပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလး အေနေတာ္လွီးထားတာကို ခတ္ၿပီး ခ်ဖို႕ျပင္ပါတယ္။ မီးေပၚ အခ်ိန္ၾကာၾကာ မထားရပါဘူး။ ကီဝီသီးနဲ႕ စေတာ္ဘယ္ရီေတြဟာ အပူခ်ိန္ ျပင္းရင္ ေပ်ာ႕အိသြား တတ္တာေၾကာင္႔ အျမင္လည္း မလွ အရသာလည္း ပ်က္သြားတတ္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဲဒီအသီးေတြကို အိုးထဲထည္႕ျပီးတာနဲ႕ ခ်က္ျခင္းဘဲ ခူးခတ္ဖို႕ ျပင္ဆင္ရပါတယ္။ ခ်က္ျခင္း ခူးလိုက္ေတာ႔ အသီးရဲ႕ မူလ အရသာလည္း မပ်က္၊ ပုဇြန္ရဲ႕ အရသာနဲ႕ပါ ေရာစပ္ျပီး အရသာ တစ္မ်ိဳးထူးတဲ႕ ပုဇြန္ရယ္ စေတာ္ဘယ္ရီရယ္ ကီဝီသီးရယ္ကို ခ်ိဳခ်ဥ္ေလး ေၾကာ္ထားတာပါ။ (ဘေလာ႕မွာလည္း တင္ဖူးျပီးသားဟင္းတစ္ခြက္ပါ)
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။