Shwe Eaim Si
၀က္နားရြက္သုတ္( ဗမာသုတ္)
=================
၀က္နားရြက္ ျပဳတ္နည္း
=================
၀က္နားရြက္ ျပဳတ္နည္း
အေမႊးအျမွင္ ျခစ္ျပီး ေရစင္စင္ေဆးရပါမယ္။ အေမႊးသိပ္ထူေနရင္ေတာ့ မီးျမိွက္ဖို႕ လိုပါတယ္။ ျပီးရင္ ဓါးနဲ႕ ျခစ္ခ်ျပီး အတတ္နိုင္ဆံုး ေရကို စင္စင္ေဆးေၾကာပါ။ နားအတြင္းဘက္ေတြကိုေတာ့ လွီးထုတ္ျပစ္ဖို႕ လိုပါမယ္။ မလိုအပ္တဲ့ အညစ္အေၾကးေတြကို သန္႕စင္ဖို႕ အခ်ိန္ယူမဲ့အစား ကြက္ျပီး လွီးထုတ္ျပစ္လိုက္ပါ။ အားလံုးသန္႕စင္ျပီးျပီ ဆိုရင္ေတာ့ အိုးထဲမွာ ၀က္နားရြက္ကို စျပဳတ္ဖို႕ ျပင္ရပါမယ္။ ေရပြက္လာရင္ ၀က္နားရြက္ကို ဆယ္ ျပီးေတာ့ အသင့္ျပင္ထားတဲ့ ေရေအးေအး ဇလံုထဲကို ထည့္လိုက္ပါ။ ဒီနည္းအတိုင္း ၀က္နားရြက္ကို ေရလဲျပီး ၃ ခါေလာက္ ျပဳတ္ေပးရပါမယ္။ ဒါမွ မေကာင္းတဲ့ အနံအသက္ေတြ ထြက္သြားေစျပီး နားရြက္ကိုလဲ ခပ္ျကြပ္ျကြပ္ေလး ျဖစ္ေစမွာပါ။ ၃ ခါေလာက္ျပဳတ္ ျပီးျပီဆိုရင္ေတာ ့ ေနာက္ဆံု တခါျပဳတ္တဲ့အခါမွာ နာနတ္ပြင့္ နဲ႕ ပါေကာ အလံုး ( တရုပ္ ဟင္းခတ္အေမႊး) ကို ထည့္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါ။ အနံအသက္ ခပ္ျပင္းျပင္းေတြကို သတ္လိုက္တဲ့ သေဘာပါဘဲ။
အၾကာႀကီး ႏူးသြားေအာင္ ျပဳတ္ဖို႕မလိုပါဘူး။ နားရြက္က အေပၚအေရခြံ ႏူးလြယ္ပါတယ္။ အျပဳတ္လြန္သြားရင္ ေပ်ာ့ျပဲတြဲေနတဲ့ နားရြက္ ျဖစ္သြားပါလိမ့္မယ္။ အေရာင္ညိဳညိဳ လိုခ်င္ရင္ေတာ့ တရုပ္ပဲ ငံျပာရည္ ( ျကာညိဳ႕) အႀကဲထည့္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
အားလံုးျပီးတဲ့ ေနာက္မွာေတာ့ သုတ္စားဖို႕ အဆင္သင့္ ျဖစ္ေနပါျပီ။
၀က္နားရြက္ သုတ္နည္း
သုတ္ဖို႕အတြက္ အသင့္ျပင္ထားရမွာက-
၁။ နားရြက္ ၂ ရြက္ ကို အေနေတာ္ ပါးပါးလွီး
၂။ ေဂၚဖီ ပါးပါးလွီး
၃။ ပဲမႈန္႕ အက်တ္
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္
၅။ ငံျပာရည္
၆။ ဆား
ရ။ အခ်ိဳမႈန္႕
၈။ ပဲပင္ေပါက္ ( တိုရ) ေရေႏြးေဖ်ာ ( လက္၁ ဆုပ္စာ)
၉။ ငရုပ္သီးစိမ္း ( သို႕) အက်တ္မႈန္႕
၁၀။ ဘဲငန္းပ်ံ ငရုပ္ဆီ ( တရုပ္တန္းမွာ ၀ယ္လို႕ရႏိုင္ပါတယ္)
၁၁။ သခြားသီး ပါးပါးလွီး ( လက္ေလးလံုးေလာက္)
အားလံုးကို အေနေတာ္ ေရာစပ္ျပီးတဲ့အခါမွာေတာ့ သုတ္လိုက္လို႕ရပါျပီ။ အေပါ့အငန္ ျမည္းၾကည့္ပါ။ အခ်ဥ္ကဲတာႀကိဳက္တယ္ ဆိုရင္ေတာ့ သံပုရာသီးေလး တစိတ္ေလာက္ ထည့္ညွစ္လိုက္ပါ။ ငရုပ္ဆီက စပ္ျပီးသားမို႕ အစပ္သိပ္မစားႏိုင္သူမ်ား ငရုပ္သီးမႈန္႕ေလ်ွာ့ထည့္ပါ။ နံနံပင္ႀကိဳက္တတ္ရင္ ထည့္လို႕ရပါတယ္။
၀က္နားရြက္သုတ္က လက္၀င္တဲ့ အသုတ္တမ်ိဳးပါ။ တခ်ိဳ႕ စိတ္မရွည္တတ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အရသာရွိတဲ့ အစား စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ အခ်ိန္နည္းနည္း ေပးျပီး စိတ္ရွည္ရွည္ ခ်က္ဖို႕ နဲ႕ အားရံုစိုက္ဖို႕ လိုပါတယ္။
Posted by ခ်က္ျကီးတို႕ အုပ္စု
အၾကာႀကီး ႏူးသြားေအာင္ ျပဳတ္ဖို႕မလိုပါဘူး။ နားရြက္က အေပၚအေရခြံ ႏူးလြယ္ပါတယ္။ အျပဳတ္လြန္သြားရင္ ေပ်ာ့ျပဲတြဲေနတဲ့ နားရြက္ ျဖစ္သြားပါလိမ့္မယ္။ အေရာင္ညိဳညိဳ လိုခ်င္ရင္ေတာ့ တရုပ္ပဲ ငံျပာရည္ ( ျကာညိဳ႕) အႀကဲထည့္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
အားလံုးျပီးတဲ့ ေနာက္မွာေတာ့ သုတ္စားဖို႕ အဆင္သင့္ ျဖစ္ေနပါျပီ။
၀က္နားရြက္ သုတ္နည္း
သုတ္ဖို႕အတြက္ အသင့္ျပင္ထားရမွာက-
၁။ နားရြက္ ၂ ရြက္ ကို အေနေတာ္ ပါးပါးလွီး
၂။ ေဂၚဖီ ပါးပါးလွီး
၃။ ပဲမႈန္႕ အက်တ္
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္
၅။ ငံျပာရည္
၆။ ဆား
ရ။ အခ်ိဳမႈန္႕
၈။ ပဲပင္ေပါက္ ( တိုရ) ေရေႏြးေဖ်ာ ( လက္၁ ဆုပ္စာ)
၉။ ငရုပ္သီးစိမ္း ( သို႕) အက်တ္မႈန္႕
၁၀။ ဘဲငန္းပ်ံ ငရုပ္ဆီ ( တရုပ္တန္းမွာ ၀ယ္လို႕ရႏိုင္ပါတယ္)
၁၁။ သခြားသီး ပါးပါးလွီး ( လက္ေလးလံုးေလာက္)
အားလံုးကို အေနေတာ္ ေရာစပ္ျပီးတဲ့အခါမွာေတာ့ သုတ္လိုက္လို႕ရပါျပီ။ အေပါ့အငန္ ျမည္းၾကည့္ပါ။ အခ်ဥ္ကဲတာႀကိဳက္တယ္ ဆိုရင္ေတာ့ သံပုရာသီးေလး တစိတ္ေလာက္ ထည့္ညွစ္လိုက္ပါ။ ငရုပ္ဆီက စပ္ျပီးသားမို႕ အစပ္သိပ္မစားႏိုင္သူမ်ား ငရုပ္သီးမႈန္႕ေလ်ွာ့ထည့္ပါ။ နံနံပင္ႀကိဳက္တတ္ရင္ ထည့္လို႕ရပါတယ္။
၀က္နားရြက္သုတ္က လက္၀င္တဲ့ အသုတ္တမ်ိဳးပါ။ တခ်ိဳ႕ စိတ္မရွည္တတ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အရသာရွိတဲ့ အစား စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ အခ်ိန္နည္းနည္း ေပးျပီး စိတ္ရွည္ရွည္ ခ်က္ဖို႕ နဲ႕ အားရံုစိုက္ဖို႕ လိုပါတယ္။
Posted by ခ်က္ျကီးတို႕ အုပ္စု
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။