ေဆးပညာဆိုင္ရာေဆာင္းပါးမ်ား
ဆီးခ်ိဳေရာဂါနွင့္အစားအေသာက္
=================
*ဆီးခ်ိဳေရာဂါထိန္းခ်ဳပ္ေရးမွာအစားအေသာက္ကဘယ္လိုအခန္းက႑ကေနပါ၀င္ေနပါသလဲ။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြမွာ Medical Nutrition Therapy လို႕ေခၚတဲ့အစားအေသာက္ကုထံုးကအေရးၾကီးတယ္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါဘယ္အဆင့္ပဲေရာက္ေရာက္၊အစားအေသာက္ထိန္းခ်ဳပ္ေရးကအေရးၾကီးပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳသမားေတြ သီးသန္႕စားေသာက္ရမယ့္ အစားအေသာက္ဆိုတာမရွိပါဘူး။က်န္းမာေရးနဲ႕ညီညြတ္ေအာင္စားေသာက္တာကဆီးခ်ိဳထိန္းခ်ဳပ္ေရးနဲ႕ အတူတူပါပဲ။ သိပ္မကြာပါဘူး။ေယဘုယ်အၾကမ္းဖ်င္းအားၿဖင့္ေၿပာခ်င္တာက အစားအေသာက္ကလည္းေဆးတစ္မ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ကိုထိန္းလိုက္တဲ့အတြက္ေသြးတြင္း
သၾကားဓာတ္ၿမင့္တက္တာကိုက်သြားေစပါတယ္။ အဆီလည္းက်ေစပါတယ္။ေသြးတိုးလည္းက်ပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားေနရင္လည္းေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
*ဆီးခ်ိဳသမားေတြအေနနဲ႕အစားအေသာက္ကိုဘယ္လိုစားေသာက္သင့္ပါသလဲ။
ဆီးခ်ိဳသမားေတြအစားအေသာက္စားတဲ့အခါေယဘုယ်အားၿဖင့္အုပ္စု
သံုးခုခြဲၿခားထားပါတယ္။
(၁)ၾကိဳက္သေလာက္စားလို႕ရတဲ့အစားအေသာက္-
ဒီအထဲမွာဟင္းသီးဟင္းရြက္၊အသားနဲ႕ငါးေတြပါပါတယ္။
(၂)အသင့္အတင့္စားနိုင္တဲ့အစားအေသာက္-
ဒီထဲမွာဆန္၊ဂ်ံဳနဲ႕ေခါက္ဆြဲေတြပါ၀င္ပါတယ္။
ဆန္နဲ႕ပက္သက္လို႕ေၿပာရရင္စီးတဲ့ဆန္ကဆီးခ်ိဳပိုတက္တယ္။
ဥပမာ-ေကာက္ညွင္းလိုအစာကဆီးခ်ိဳပိုတက္ပါတယ္။
ဒီအထဲမွာဓာတုေဗဒဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါပါတယ္။
အေကာင္းဆံုးစားသင့္တဲ့ဆန္ကလံုးတီးဆန္ၿဖစ္ပါတယ္။ဒါေပမယ့္ဆီးခ်ိဳသမားေတြအေနနဲ႕တစ္သက္လံုး လံုးတီးဆန္ စားဖို႕ဆိုတာမၿဖစ္နိုင္ပါဘူး။ အၾကမ္းဖ်င္းအားၿဖင့္ေၿပာရရင္ဆန္အမ်ိဳးအစားထက္စားတဲ့ပမာဏ
ကိုပိုသတိထားဖို႕လိုပါတယ္။ဆန္ကိုေရခန္းပဲခ်က္ခ်က္၊ေရငွဲ႕ပဲခ်က္ခ်က္အဓိကသိထားသင့္တာကဆီးခ်ိဳတက္ ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ စားတဲ့ဆန္ပမာဏကိုေလ်ာ့စားရပါမယ္။ ထမင္းကို သံုး-ေလးပန္းကန္စားတဲ့သူေတြဆိုရင္ေလ်ာ့စားမွကိုၿဖစ္ပါမယ္။ထမင္းကိုနည္းနည္းပဲတစ္ပန္းကန္ေလာက္ပဲစားတယ္ဆိုရင္ေတာ့
သိပ္ၿပသနာမရွိပါဘူး။ ေနာက္တစ္ခုက အလုပ္အကိုင္နဲ႕လည္းဆိုင္ပါတယ္။ ဥပမာ-အလုပ္ၾကမ္းလုပ္တဲ့ကာယသမားဆိုရင္ထမင္း
ရွစ္ဇြန္းပဲစားပါလို႕ေၿပာလို႕မၿဖစ္နိုင္ပါဘူး။ ကိုယ္လုပ္တဲ့ အလုပ္အကိုင္ေပၚမူတည္ၿပီးလိုသေလာက္ပဲစားပါလို႕
ေၿပာခ်င္ပါတယ္။၀တဲ့သူဆိုရင္ထမင္းကိုေလ်ာ့စားခိုင္းပါတယ္။ပိန္တဲ့သူဆိုရင္ေတာ့ထမင္းကိုအသင့္အတင့္စားလို႕ရပါတယ္။ထမင္းစားလို႕ဆီးခ်ိဳတက္တယ္ဆိုၿပီးေခါက္ဆြဲကိုေၿပာင္းစားတာမ်ိဳး၊ခ်ပါတီ၊ပလာတာေၿပာင္းစားတာမ်ိဳးလည္းမထူးပါဘူး။ဒါေတြကဂ်ံဳေတြၿဖစ္လို႕ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္အမ်ိဳးအစားေတြပဲၿဖစ္ပါတယ္။ဆီးခ်ိဳသမားသီးသန္႕အစာဆိုၿပီးဘာစမာတီဆန္ကိုစားရမလား မလိုပါဘူး။အိမ္မွာစားေနက်ေပၚဆန္းအမ်ိဳးအစားကိုစား
လည္းရပါတယ္။အသင့္အတင့္စားဖို႕ပဲလိုတာပါ။
(၃)ေရွာင္ရမယ့္အစားအေသာက္-ခ်ိဳတဲ့မုန္႕၊ခ်ိဳတဲ့အရည္၊ခ်ိဳတဲ့အသီးစတာေတြၿဖစ္ၿပီးဒီအစားအေသာက္ေတြကို
ဆီးခ်ိဳတက္ခ်ိန္မွာမစားရပါဘူး။မတက္ရင္စားလို႕ရပါတယ္။ဆီးခ်ိဳသမားေတြသိထားသင့္တဲ့အခ်က္ကတစ္သက္ လံုးမစားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ဆိုတာမရွိပါဘူး။
*ဆီးခ်ိဳသမားေတြအေနနဲ႕ခ်ိဳလြန္းတဲ့သစ္သီးေတြကိုစားလို႕ရပါသလား။
အသီးအနွံနဲ႕ပက္သက္ရင္သိပ္ခ်ိဳတဲ့အသီးေတြကိုဆီးခ်ိဳတက္ေနရင္မစားရပါဘူး။သိပ္မခ်ိဳတဲ့အသီးကိုေတာ့ဆီးခ်ိဳပံုမွန္ရွိေနခ်ိန္မွာေတာ့စားလို႕ရပါတယ္။
သရက္သီး၊ပိႏၷဲသီးတို႕လိုသိပ္ခ်ိဳလြန္းတဲ့အသီးေတြကိုေတာ့ဆီးခ်ိဳ
စစ္ၾကည့္လို႕တက္ေနတဲ့ေန႕ဆိုရင္မစားတာေကာင္းပါတယ္။ဆီးခ်ိဳမတက္တဲ့ေန႕ဆိုရင္အသင့္အတင့္စားလို႕ရပါတယ္။ ခ်င့္ခ်ိန္ၿပီးစားသင့္ပါတယ္။ ပန္းသီးအစိမ္းနဲ႕အနီမွာဘာစားသင့္သလဲဆိုရင္ပန္းသီးအစိမ္းကသိပ္မခ်ိဳတဲ့အတြက္စားသင့္ပါတယ္။ ဒီအစာတစ္ခုစားလိုက္ရင္ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ဘယ္ေလာက္ တက္သြားသလဲဆိုၿပီး တိုင္းတာ တာကို
Glycemic Index လို႕ေခၚပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳသမားေတြအဖို႕ GI နည္းတဲ့အစာေတြဆိုရင္စားလို႕ရပါတယ္။
GI နည္းတဲ့ အစာေတြကအရြက္နဲ႕အခ်ိဳ႕အသီးေတြ(ဥပမာ-ပန္းသီး၊
လိေမၼာ္သီး၊သခြားေမႊးသီး၊ ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီး စတာေတြကိုစားလို႕ရပါတယ္။တခ်ိဳ႕အသီးေတြကိုေတာ့ဆီးခ်ိဳတက္ေနရင္မစားပါနဲ႕။ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြေသာက္ခ်င္ရင္ ဆီးခ်ိဳသမား သီးသန္႕သၾကားနဲ႕ေဖ်ာ္ေသာက္တာအေကာင္းဆံုးပါပဲ။
လိေမၼာ္ရည္ဆိုရင္လိေမၼာ္သီးကိုအရည္ညွစ္ၿပီးဆီးခ်ိဳသမားသီးသန္႕
သၾကားနဲ႕ေဖ်ာ္ဖို႕လိုပါတယ္။ေကာ္ဖီေသာက္
ခ်င္ရင္လည္းၾကိဳက္တဲ့ေကာ္ဖီမွဳန္႕ကိုသံုးၿပီးနို႕စိမ္းဒါမွမဟုတ္ႏြားနို႕
ထည့္ေဖ်ာ္ၿပီးဆီးခ်ိဳသၾကားထည့္ေသာက္ပါ။
ဆီးခ်ိဳသၾကားဆိုရင္အထုပ္ေလးေတြကပိုေကာင္းပါတယ္။အၾကမ္းဖ်င္းအားၿဖင့္တစ္ေန႔ကိုတစ္ထုပ္နဲ႕သံုးထုပ္ၾကားေသာက္လို႕ရပါတယ္။
*အဆီကိုေရာေရွာင္ဖို႕လိုပါသလား။
အဆီနဲ႕ပက္သက္ၿပီး ၀က္ဆီ၊ အမဲဆီ၊ စားအုန္းဆီ ေရွာင္ပါ။ေၿမပဲဆီ၊ နွမ္းဆီ၊ငါးအဆီကၿပသနာမရွိပါဘူး။စားလို႕ရပါတယ္။အဆီဆိုရင္မၿပည့္၀ဆီေတြၿဖစ္တဲ့ငါးေၾကးဆီကိုစားလို႕ရပါတယ္။အခန္းအပူခ်ိန္မွာခဲသြားတဲ့အမဲဆီလိုၿပည့္၀ဆီကိုမစားသင့္ပါဘူး။ ဆီမပါပဲေရလံုၿပဳတ္စားဖို႕မလိုပါဘူး။ ထပ္ၿပန္ေၾကာက္ဆီေတြကိုသတိ ထားရပါမယ္။ ပံုမွန္ေသြးတြက္းသၾကားဓာတ္က Fasting စစ္ရင္ ၉၀နဲ႕၁၃၀ ၾကားမွာရွိရပါမယ္။အစာစားၿပီးနွစ္နာရီဆိုရင္၁၈၀ နဲ႕၁၉၀ၾကားရွိရပါမယ္။
အခ်ိန္မေရြးေကာက္စစ္တာ (Random)ဆိုရင္ ၂၀၀၊ACI ကသံုးလတစ္ခါ
စစ္ခုနစ္၊ေသြးဖိအားက 130/80mmHg ရွိရပါမယ္။
ပရိုတင္းပါတဲ့အသားေတြကိုေယဘုယ်အားၿဖင့္ေရွာင္စရာမလိုပါဘူး။ဒါေပမယ့္ဆီးခ်ိဳသမားေက်ာက္ကပ္ထိရင္အသားကိုေလ်ာ့စားရပါတယ္။အၾကမ္းဖ်င္းအားၿဖင့္စားသင့္တဲ့ပမာဏကိုကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ၅၀ ရာခိုင္နွဳန္း၊ပရိုတင္း ၃၅ ရာခို္နွဳန္း နဲ႕အဆီက ၁၅ ရာခိုင္နွဳန္းလို႕ သတ္မွတ္ထားပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ဆီးခ်ိဳတက္ေနရင္ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကိုေလ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ အဆီအေနနဲ႕လည္းၿပည့္၀ဆီေရွာင္ပါ။ေၿမပဲဆီ၊နွမ္းဆီ ေရွာင္စရာမလိုပါဘူး။
ပရိုတင္းကပံုမွန္အားၿဖင့္စားလို႕ရပါတယ္။ေက်ာက္ကပ္ထိေနရင္ေတာ့ေလ်ာ့စားရပါမယ္။၀တဲ့လူကကယ္လိုရီ ၁၅၀၀-၂၀၀၀ ထက္ပိုမစားရဘူး။ ပိန္တဲ့သူဆိုရင္ ၁၅၀၀-၂၀၀၀ ကယ္လိုရီထက္ပိုစားလို႕ရပါတယ္။
တြဲဖက္ပါေမကၡဦးကိုကို
အေထြေထြေရာဂါအထူးကုဆရာ၀န္ၾကီး
=================
*ဆီးခ်ိဳေရာဂါထိန္းခ်ဳပ္ေရးမွာအစားအေသာက္ကဘယ္လိုအခန္းက႑ကေနပါ၀င္ေနပါသလဲ။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြမွာ Medical Nutrition Therapy လို႕ေခၚတဲ့အစားအေသာက္ကုထံုးကအေရးၾကီးတယ္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါဘယ္အဆင့္ပဲေရာက္ေရာက္၊အစားအေသာက္ထိန္းခ်ဳပ္ေရးကအေရးၾကီးပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳသမားေတြ သီးသန္႕စားေသာက္ရမယ့္ အစားအေသာက္ဆိုတာမရွိပါဘူး။က်န္းမာေရးနဲ႕ညီညြတ္ေအာင္စားေသာက္တာကဆီးခ်ိဳထိန္းခ်ဳပ္ေရးနဲ႕ အတူတူပါပဲ။ သိပ္မကြာပါဘူး။ေယဘုယ်အၾကမ္းဖ်င္းအားၿဖင့္ေၿပာခ်င္တာက အစားအေသာက္ကလည္းေဆးတစ္မ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ကိုထိန္းလိုက္တဲ့အတြက္ေသြးတြင္း
သၾကားဓာတ္ၿမင့္တက္တာကိုက်သြားေစပါတယ္။ အဆီလည္းက်ေစပါတယ္။ေသြးတိုးလည္းက်ပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားေနရင္လည္းေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
*ဆီးခ်ိဳသမားေတြအေနနဲ႕အစားအေသာက္ကိုဘယ္လိုစားေသာက္သင့္ပါသလဲ။
ဆီးခ်ိဳသမားေတြအစားအေသာက္စားတဲ့အခါေယဘုယ်အားၿဖင့္အုပ္စု
သံုးခုခြဲၿခားထားပါတယ္။
(၁)ၾကိဳက္သေလာက္စားလို႕ရတဲ့အစားအေသာက္-
ဒီအထဲမွာဟင္းသီးဟင္းရြက္၊အသားနဲ႕ငါးေတြပါပါတယ္။
(၂)အသင့္အတင့္စားနိုင္တဲ့အစားအေသာက္-
ဒီထဲမွာဆန္၊ဂ်ံဳနဲ႕ေခါက္ဆြဲေတြပါ၀င္ပါတယ္။
ဆန္နဲ႕ပက္သက္လို႕ေၿပာရရင္စီးတဲ့ဆန္ကဆီးခ်ိဳပိုတက္တယ္။
ဥပမာ-ေကာက္ညွင္းလိုအစာကဆီးခ်ိဳပိုတက္ပါတယ္။
ဒီအထဲမွာဓာတုေဗဒဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါပါတယ္။
အေကာင္းဆံုးစားသင့္တဲ့ဆန္ကလံုးတီးဆန္ၿဖစ္ပါတယ္။ဒါေပမယ့္ဆီးခ်ိဳသမားေတြအေနနဲ႕တစ္သက္လံုး လံုးတီးဆန္ စားဖို႕ဆိုတာမၿဖစ္နိုင္ပါဘူး။ အၾကမ္းဖ်င္းအားၿဖင့္ေၿပာရရင္ဆန္အမ်ိဳးအစားထက္စားတဲ့ပမာဏ
ကိုပိုသတိထားဖို႕လိုပါတယ္။ဆန္ကိုေရခန္းပဲခ်က္ခ်က္၊ေရငွဲ႕ပဲခ်က္ခ်က္အဓိကသိထားသင့္တာကဆီးခ်ိဳတက္ ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ စားတဲ့ဆန္ပမာဏကိုေလ်ာ့စားရပါမယ္။ ထမင္းကို သံုး-ေလးပန္းကန္စားတဲ့သူေတြဆိုရင္ေလ်ာ့စားမွကိုၿဖစ္ပါမယ္။ထမင္းကိုနည္းနည္းပဲတစ္ပန္းကန္ေလာက္ပဲစားတယ္ဆိုရင္ေတာ့
သိပ္ၿပသနာမရွိပါဘူး။ ေနာက္တစ္ခုက အလုပ္အကိုင္နဲ႕လည္းဆိုင္ပါတယ္။ ဥပမာ-အလုပ္ၾကမ္းလုပ္တဲ့ကာယသမားဆိုရင္ထမင္း
ရွစ္ဇြန္းပဲစားပါလို႕ေၿပာလို႕မၿဖစ္နိုင္ပါဘူး။ ကိုယ္လုပ္တဲ့ အလုပ္အကိုင္ေပၚမူတည္ၿပီးလိုသေလာက္ပဲစားပါလို႕
ေၿပာခ်င္ပါတယ္။၀တဲ့သူဆိုရင္ထမင္းကိုေလ်ာ့စားခိုင္းပါတယ္။ပိန္တဲ့သူဆိုရင္ေတာ့ထမင္းကိုအသင့္အတင့္စားလို႕ရပါတယ္။ထမင္းစားလို႕ဆီးခ်ိဳတက္တယ္ဆိုၿပီးေခါက္ဆြဲကိုေၿပာင္းစားတာမ်ိဳး၊ခ်ပါတီ၊ပလာတာေၿပာင္းစားတာမ်ိဳးလည္းမထူးပါဘူး။ဒါေတြကဂ်ံဳေတြၿဖစ္လို႕ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္အမ်ိဳးအစားေတြပဲၿဖစ္ပါတယ္။ဆီးခ်ိဳသမားသီးသန္႕အစာဆိုၿပီးဘာစမာတီဆန္ကိုစားရမလား မလိုပါဘူး။အိမ္မွာစားေနက်ေပၚဆန္းအမ်ိဳးအစားကိုစား
လည္းရပါတယ္။အသင့္အတင့္စားဖို႕ပဲလိုတာပါ။
(၃)ေရွာင္ရမယ့္အစားအေသာက္-ခ်ိဳတဲ့မုန္႕၊ခ်ိဳတဲ့အရည္၊ခ်ိဳတဲ့အသီးစတာေတြၿဖစ္ၿပီးဒီအစားအေသာက္ေတြကို
ဆီးခ်ိဳတက္ခ်ိန္မွာမစားရပါဘူး။မတက္ရင္စားလို႕ရပါတယ္။ဆီးခ်ိဳသမားေတြသိထားသင့္တဲ့အခ်က္ကတစ္သက္ လံုးမစားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ဆိုတာမရွိပါဘူး။
*ဆီးခ်ိဳသမားေတြအေနနဲ႕ခ်ိဳလြန္းတဲ့သစ္သီးေတြကိုစားလို႕ရပါသလား။
အသီးအနွံနဲ႕ပက္သက္ရင္သိပ္ခ်ိဳတဲ့အသီးေတြကိုဆီးခ်ိဳတက္ေနရင္မစားရပါဘူး။သိပ္မခ်ိဳတဲ့အသီးကိုေတာ့ဆီးခ်ိဳပံုမွန္ရွိေနခ်ိန္မွာေတာ့စားလို႕ရပါတယ္။
သရက္သီး၊ပိႏၷဲသီးတို႕လိုသိပ္ခ်ိဳလြန္းတဲ့အသီးေတြကိုေတာ့ဆီးခ်ိဳ
စစ္ၾကည့္လို႕တက္ေနတဲ့ေန႕ဆိုရင္မစားတာေကာင္းပါတယ္။ဆီးခ်ိဳမတက္တဲ့ေန႕ဆိုရင္အသင့္အတင့္စားလို႕ရပါတယ္။ ခ်င့္ခ်ိန္ၿပီးစားသင့္ပါတယ္။ ပန္းသီးအစိမ္းနဲ႕အနီမွာဘာစားသင့္သလဲဆိုရင္ပန္းသီးအစိမ္းကသိပ္မခ်ိဳတဲ့အတြက္စားသင့္ပါတယ္။ ဒီအစာတစ္ခုစားလိုက္ရင္ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ဘယ္ေလာက္ တက္သြားသလဲဆိုၿပီး တိုင္းတာ တာကို
Glycemic Index လို႕ေခၚပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳသမားေတြအဖို႕ GI နည္းတဲ့အစာေတြဆိုရင္စားလို႕ရပါတယ္။
GI နည္းတဲ့ အစာေတြကအရြက္နဲ႕အခ်ိဳ႕အသီးေတြ(ဥပမာ-ပန္းသီး၊
လိေမၼာ္သီး၊သခြားေမႊးသီး၊ ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီး စတာေတြကိုစားလို႕ရပါတယ္။တခ်ိဳ႕အသီးေတြကိုေတာ့ဆီးခ်ိဳတက္ေနရင္မစားပါနဲ႕။ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြေသာက္ခ်င္ရင္ ဆီးခ်ိဳသမား သီးသန္႕သၾကားနဲ႕ေဖ်ာ္ေသာက္တာအေကာင္းဆံုးပါပဲ။
လိေမၼာ္ရည္ဆိုရင္လိေမၼာ္သီးကိုအရည္ညွစ္ၿပီးဆီးခ်ိဳသမားသီးသန္႕
သၾကားနဲ႕ေဖ်ာ္ဖို႕လိုပါတယ္။ေကာ္ဖီေသာက္
ခ်င္ရင္လည္းၾကိဳက္တဲ့ေကာ္ဖီမွဳန္႕ကိုသံုးၿပီးနို႕စိမ္းဒါမွမဟုတ္ႏြားနို႕
ထည့္ေဖ်ာ္ၿပီးဆီးခ်ိဳသၾကားထည့္ေသာက္ပါ။
ဆီးခ်ိဳသၾကားဆိုရင္အထုပ္ေလးေတြကပိုေကာင္းပါတယ္။အၾကမ္းဖ်င္းအားၿဖင့္တစ္ေန႔ကိုတစ္ထုပ္နဲ႕သံုးထုပ္ၾကားေသာက္လို႕ရပါတယ္။
*အဆီကိုေရာေရွာင္ဖို႕လိုပါသလား။
အဆီနဲ႕ပက္သက္ၿပီး ၀က္ဆီ၊ အမဲဆီ၊ စားအုန္းဆီ ေရွာင္ပါ။ေၿမပဲဆီ၊ နွမ္းဆီ၊ငါးအဆီကၿပသနာမရွိပါဘူး။စားလို႕ရပါတယ္။အဆီဆိုရင္မၿပည့္၀ဆီေတြၿဖစ္တဲ့ငါးေၾကးဆီကိုစားလို႕ရပါတယ္။အခန္းအပူခ်ိန္မွာခဲသြားတဲ့အမဲဆီလိုၿပည့္၀ဆီကိုမစားသင့္ပါဘူး။ ဆီမပါပဲေရလံုၿပဳတ္စားဖို႕မလိုပါဘူး။ ထပ္ၿပန္ေၾကာက္ဆီေတြကိုသတိ ထားရပါမယ္။ ပံုမွန္ေသြးတြက္းသၾကားဓာတ္က Fasting စစ္ရင္ ၉၀နဲ႕၁၃၀ ၾကားမွာရွိရပါမယ္။အစာစားၿပီးနွစ္နာရီဆိုရင္၁၈၀ နဲ႕၁၉၀ၾကားရွိရပါမယ္။
အခ်ိန္မေရြးေကာက္စစ္တာ (Random)ဆိုရင္ ၂၀၀၊ACI ကသံုးလတစ္ခါ
စစ္ခုနစ္၊ေသြးဖိအားက 130/80mmHg ရွိရပါမယ္။
ပရိုတင္းပါတဲ့အသားေတြကိုေယဘုယ်အားၿဖင့္ေရွာင္စရာမလိုပါဘူး။ဒါေပမယ့္ဆီးခ်ိဳသမားေက်ာက္ကပ္ထိရင္အသားကိုေလ်ာ့စားရပါတယ္။အၾကမ္းဖ်င္းအားၿဖင့္စားသင့္တဲ့ပမာဏကိုကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ၅၀ ရာခိုင္နွဳန္း၊ပရိုတင္း ၃၅ ရာခို္နွဳန္း နဲ႕အဆီက ၁၅ ရာခိုင္နွဳန္းလို႕ သတ္မွတ္ထားပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ဆီးခ်ိဳတက္ေနရင္ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကိုေလ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ အဆီအေနနဲ႕လည္းၿပည့္၀ဆီေရွာင္ပါ။ေၿမပဲဆီ၊နွမ္းဆီ ေရွာင္စရာမလိုပါဘူး။
ပရိုတင္းကပံုမွန္အားၿဖင့္စားလို႕ရပါတယ္။ေက်ာက္ကပ္ထိေနရင္ေတာ့ေလ်ာ့စားရပါမယ္။၀တဲ့လူကကယ္လိုရီ ၁၅၀၀-၂၀၀၀ ထက္ပိုမစားရဘူး။ ပိန္တဲ့သူဆိုရင္ ၁၅၀၀-၂၀၀၀ ကယ္လိုရီထက္ပိုစားလို႕ရပါတယ္။
တြဲဖက္ပါေမကၡဦးကိုကို
အေထြေထြေရာဂါအထူးကုဆရာ၀န္ၾကီး
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။