Golden Land Myanmar
ကိုလက္စထေရာ ကို ေလ်ာ့က် ေစၿပီး အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၲိ ရွိေသာ ရာသီစာ သံုးမ်ိဳး
ေအာက္တိုဘာ လ မွာ အရသာ ရွိၿပီး က်န္းမာေရး နဲ႔ ညီၫြတ္ တဲ့ သစ္သီး ဝလံ အမ်ားစု ကို ေဝေဝ ဆာဆာ ေတြ႕ရ ပါတယ္။ ဒီ ရာသီမွာ ေတြ႕ ရတဲ့ သစ္သီး ဝလံေတြ အနက္ ကိုလက္ စထေရာ ကို ေလ်ာ့က် ေစ ၿပီး အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈ မ်ား တဲ့ ေအာက္ပါ သစ္သီး သံုးမ်ိဳး အေၾကာင္း ကို ေဖာ္ျပ လိုက္ ပါတယ္။
ပန္းသီး
ပန္းသီး
ကိုလက္ စထေရာ က်ေစျခင္း
ပန္းသီး တစ္လံုး မွာ ပ်မ္းမွ် အားျဖင့္ ၉၅ ကယ္လိုရီ ခန္႔ နဲ႔ အမွ်င္ ဓာတ္ ေလးဂ ရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ပန္းသီး မွာ ပါဝင္တဲ့ ပက္တင္ က ေပ်ာ္ဝင္ တဲ့ အမွ်င္ ဓာတ္ ျဖစ္ ၿပီး ေသြး တြင္း ကိုလက္စထေရာ ကို ေလ်ာ့ က် ေစကာ ေသြးတြင္း သၾကား ဓာတ္ ကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ အေကာင္း ဆံုး က်န္းမာေရး အက်ိဳး ေက်းဇူး ရရွိဖို႔ ပန္း သီးစား ရင္ အခြံ ကိုပါ စားသင့္ပါ တယ္။ ပန္းသီး မွာ ပါတဲ့ အမွ်င္ ဓာတ္က အစာစား ရာ မွာ စိတ္ ေက်နပ္မႈ ျပည့္ဝ ေစပါတယ္။
ေရႊဖ႐ံုသီး
ကင္ဆာ တြန္းလွန္ ႏိုင္ျခင္း
တျခား စားသင့္ တဲ့ သစ္သီးက ေတာက္ပ တဲ့ လိေမၼာ္ေရာင္ ေရႊဖ႐ံုသီး ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီး မွာ ေရာဂါ ကို တြန္းလွန္ ေပး ႏိုင္တဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ၊ ဗီတာမင္ စီနဲ႔႔ ဗီတာမင္ အီး တုိ႔ ပါ၀င္ ပါတယ္။ ေရႊဖရံု သီး ကို လိေမၼာ္ ရင့္ေရာင္ ျဖစ္ေစ တဲ့ ကာ႐ို တီးႏြိဳက္ဟာ ကင္ဆာ လို ေရာဂါ ေဝဒ နာ ေတြ ကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိေစ ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီး မွာ ဖိုင္တို ႏ်ဴးထရီး ရန္႔ ႏွစ္မ်ိဳး ပါဝင္ တာ ေၾကာင့္ ေရႊဖ႐ံုယို ဒါမွ မဟုတ္ စြပ္ျပဳတ္ လုပ္ၿပီး စားႏိုင္ ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံု ေစ့ မွာ ႏွလံုး အ က်ိဳးျပဳ အ ဆီဓာတ္၊ ဇင့္ ( သြပ္ )၊ အမွ်င္ ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ အီး၊ မဂၢ နီဆီ ယမ္နဲ႔ သံဓာတ္ တို႔ ပါဝင္ ပါတယ္။ ဟင္းရြက္ သုပ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ စြပ္ျပဳတ္ ေတြ ထဲ မွာ ေရႊဖ႐ံု ေစ့ ကို ျဖဴးၿပီး စားႏိုင္ ပါတယ္။ ေရႊ ဖ႐ံု ေစ့ ကို ေရခဲ ေသတၲာ ထဲ ထည့္ၿပီး သိမ္းထား ရင္ အာနိသင္ ကို ထိန္းထား ႏိုင္ ပါတယ္။
သစ္ေတာ္သီး
အင္တီ ေအာက္ဆီး ဒင့္ ဂုဏ္သတၲိ ရွိျခင္း
ေအာက္တိုဘာ လမွာ အရည္ ရႊမ္း ၿပီး ခ်ိဳၿမိန္ တဲ့ သစ္ေတာ္သီး ေတြ ကို အမ်ား အျပား ေတြ႕ရ ပါ တယ္။ သစ္ေတာ္ သီး မွာ ေၾကးနီ၊ ဗီတာမင္ စီ တို႔ ပါဝင္တဲ့ အတြက္ ခႏၶာ ကိုယ္ ကို ဖရီးရယ္ ဒီ ကယ္ ေၾကာင့္ ထိ ခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ ပါ တယ္။ အင္တီ ေအာက္ဆီး ဒင့္ အာနိ သင္ အျပည့္ အဝ ရရွိ ေစဖို႔ သစ္ေတာ္ သီး မွည့္ ခ်ိန္ မွာ စားပါ။ သစ္ေတာ္ သီး မွာ အမွ်င္ ဓာတ္ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ အူမႀကီး နဲ႔ ႏွလံုး ေသြးေၾကာ က်န္းမာေရး ကို ေကာင္းမြန္ ေစ ပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Good Health
ပန္းသီး တစ္လံုး မွာ ပ်မ္းမွ် အားျဖင့္ ၉၅ ကယ္လိုရီ ခန္႔ နဲ႔ အမွ်င္ ဓာတ္ ေလးဂ ရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ပန္းသီး မွာ ပါဝင္တဲ့ ပက္တင္ က ေပ်ာ္ဝင္ တဲ့ အမွ်င္ ဓာတ္ ျဖစ္ ၿပီး ေသြး တြင္း ကိုလက္စထေရာ ကို ေလ်ာ့ က် ေစကာ ေသြးတြင္း သၾကား ဓာတ္ ကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ အေကာင္း ဆံုး က်န္းမာေရး အက်ိဳး ေက်းဇူး ရရွိဖို႔ ပန္း သီးစား ရင္ အခြံ ကိုပါ စားသင့္ပါ တယ္။ ပန္းသီး မွာ ပါတဲ့ အမွ်င္ ဓာတ္က အစာစား ရာ မွာ စိတ္ ေက်နပ္မႈ ျပည့္ဝ ေစပါတယ္။
ေရႊဖ႐ံုသီး
ကင္ဆာ တြန္းလွန္ ႏိုင္ျခင္း
တျခား စားသင့္ တဲ့ သစ္သီးက ေတာက္ပ တဲ့ လိေမၼာ္ေရာင္ ေရႊဖ႐ံုသီး ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီး မွာ ေရာဂါ ကို တြန္းလွန္ ေပး ႏိုင္တဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ၊ ဗီတာမင္ စီနဲ႔႔ ဗီတာမင္ အီး တုိ႔ ပါ၀င္ ပါတယ္။ ေရႊဖရံု သီး ကို လိေမၼာ္ ရင့္ေရာင္ ျဖစ္ေစ တဲ့ ကာ႐ို တီးႏြိဳက္ဟာ ကင္ဆာ လို ေရာဂါ ေဝဒ နာ ေတြ ကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိေစ ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီး မွာ ဖိုင္တို ႏ်ဴးထရီး ရန္႔ ႏွစ္မ်ိဳး ပါဝင္ တာ ေၾကာင့္ ေရႊဖ႐ံုယို ဒါမွ မဟုတ္ စြပ္ျပဳတ္ လုပ္ၿပီး စားႏိုင္ ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံု ေစ့ မွာ ႏွလံုး အ က်ိဳးျပဳ အ ဆီဓာတ္၊ ဇင့္ ( သြပ္ )၊ အမွ်င္ ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ အီး၊ မဂၢ နီဆီ ယမ္နဲ႔ သံဓာတ္ တို႔ ပါဝင္ ပါတယ္။ ဟင္းရြက္ သုပ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ စြပ္ျပဳတ္ ေတြ ထဲ မွာ ေရႊဖ႐ံု ေစ့ ကို ျဖဴးၿပီး စားႏိုင္ ပါတယ္။ ေရႊ ဖ႐ံု ေစ့ ကို ေရခဲ ေသတၲာ ထဲ ထည့္ၿပီး သိမ္းထား ရင္ အာနိသင္ ကို ထိန္းထား ႏိုင္ ပါတယ္။
သစ္ေတာ္သီး
အင္တီ ေအာက္ဆီး ဒင့္ ဂုဏ္သတၲိ ရွိျခင္း
ေအာက္တိုဘာ လမွာ အရည္ ရႊမ္း ၿပီး ခ်ိဳၿမိန္ တဲ့ သစ္ေတာ္သီး ေတြ ကို အမ်ား အျပား ေတြ႕ရ ပါ တယ္။ သစ္ေတာ္ သီး မွာ ေၾကးနီ၊ ဗီတာမင္ စီ တို႔ ပါဝင္တဲ့ အတြက္ ခႏၶာ ကိုယ္ ကို ဖရီးရယ္ ဒီ ကယ္ ေၾကာင့္ ထိ ခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ ပါ တယ္။ အင္တီ ေအာက္ဆီး ဒင့္ အာနိ သင္ အျပည့္ အဝ ရရွိ ေစဖို႔ သစ္ေတာ္ သီး မွည့္ ခ်ိန္ မွာ စားပါ။ သစ္ေတာ္ သီး မွာ အမွ်င္ ဓာတ္ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ အူမႀကီး နဲ႔ ႏွလံုး ေသြးေၾကာ က်န္းမာေရး ကို ေကာင္းမြန္ ေစ ပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Good Health
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။