“ဆိုက္ပရပ္စ္ခ်ဥ္ေပါင္”
..............................
“ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္” “ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္”လို႔ဆိုလိုက္တာ နဲ႕ ႏိုင္ငံရပ္ျခားမွာေရာက္ရွိေနၾကတ ဲ႔
ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားအားလံုးဟာ “ဂလု ဂလု” ျဖစ္ေနၾကလိမ္႔မယ္လို႕ က်မယံုၾကည္ပါတယ္။
...
ျမန္မာျပည္နဲ႕ေဝးကြာေနၾကတဲ႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားဟာ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေျခာက္မ်ားကို ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ရွိေသာ မိမိတို႔ရဲ႕ မိသားစုမ်ားမွတဆင္႔ မွာယူစားေသာက္ေနရတဲ႔အခ်ိန္မွာ ဆိုက္ပရပ္စ္ႏိုင္ငံမွ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားကေတာ႔ ေနရာအႏွံ႕မွာ သဘာဝေပါက္ေရာက္လွ်က္ရွိေသာ ဆိုက္ပရပ္စ္ခ်ဥ္ေပါင္မ်ားကို အလိုရွိသလို ခူးယူစားသံုးႏိုင္ၾကပါတယ္။
ဆိုက္ပရပ္စ္ႏိုင္ငံတြင္သာမက တခ်ိဳ႕ေသာႏိုင္ငံမ်ားတြင္ပါ ေပါက္ေရာက္လွ်က္ရွိေသာ ထိုအပင္ကို ဆိုက္ပရပ္စ္ဘာသာစကားၿဖင္႔ “စီနိသ္ကာ”(Ksinithkia) ဟုေခၚသည္။
“စီေနာ႔ဂ္” (Ksino) ၏ အဓိပၸါယ္မွာ “ခ်ဥ္ေသာ“ ဟု အဓိပၸါယ္ရသည္။
အသဲပံုသ႑ာန္အရြက္(၃)ရြက္ ေခါင္းခ်င္းဆိုင္အေနအထားမ်ိဳးၿဖ စ္ၿပီး အနီ ႏွင္႔ အစိမ္း ၊ အေရာင္(၂)မ်ိဳးကိုေတြ႕ရွိႏိုင္သ ည္။
အပင္ပုမ်ိဳး(တနည္းအားၿဖင္႔) ေျမႀကီးမွ အၿမင္႔ တထြာခန္႔သာရွိသည္။
အရြက္မ်ားမွာ ပါးလႊာၿပီး ႏူးညံ႕သည္ ။ အဝါေရာင္ပန္းပြင္႔ေသာ ဆိုက္ပရပ္စ္ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၏ အရသာမွာ ျမန္မာျပည္မွ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၏ အရသာႏွင္႔ ၉၀%ဆင္တူသည္။
ဆိုက္ပရပ္စ္ႏိုင္ငံ၏ ေဆာင္းတြင္းျဖစ္ေသာ ႏိုဝင္ဘာ၊ ဒီဇင္ဘာ၊ ဇန္နဝါရီ၊ ေဖေဖာ္ဝါရီ လမ်ားတြင္ ေနရာအႏွံ႔တြင္ မ်က္ခင္းစိမ္းႀကီးသဖြယ္ အေလ႔က် ေပါက္ေရာက္ေလ႔ရွိေသာ ဆိုက္ပရပ္စ္ခ်ဥ္ေပါင္မ်ား၏ အေႀကာင္းကို တင္ျပရင္း တျခား တျခားေသာ ႏိုင္ငံမ်ားမွ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း၊ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္မ်ားကို လြမ္းဆြတ္ေတာင္းတေနၾကေသာ ျမန္မာသူငယ္ခ်င္းမ်ားအတြက္ လက္တို႕ၿပီးေတာ႔ ေျပာလိုက္ရပါတယ္..။
..............................
“ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္” “ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္”လို႔ဆိုလိုက္တာ
ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားအားလံုးဟာ “ဂလု ဂလု” ျဖစ္ေနၾကလိမ္႔မယ္လို႕ က်မယံုၾကည္ပါတယ္။
...
ျမန္မာျပည္နဲ႕ေဝးကြာေနၾကတဲ႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားဟာ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေျခာက္မ်ားကို ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ရွိေသာ မိမိတို႔ရဲ႕ မိသားစုမ်ားမွတဆင္႔ မွာယူစားေသာက္ေနရတဲ႔အခ်ိန္မွာ ဆိုက္ပရပ္စ္ႏိုင္ငံမွ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားကေတာ႔ ေနရာအႏွံ႕မွာ သဘာဝေပါက္ေရာက္လွ်က္ရွိေသာ ဆိုက္ပရပ္စ္ခ်ဥ္ေပါင္မ်ားကို အလိုရွိသလို ခူးယူစားသံုးႏိုင္ၾကပါတယ္။
ဆိုက္ပရပ္စ္ႏိုင္ငံတြင္သာမက တခ်ိဳ႕ေသာႏိုင္ငံမ်ားတြင္ပါ ေပါက္ေရာက္လွ်က္ရွိေသာ ထိုအပင္ကို ဆိုက္ပရပ္စ္ဘာသာစကားၿဖင္႔ “စီနိသ္ကာ”(Ksinithkia) ဟုေခၚသည္။
“စီေနာ႔ဂ္” (Ksino) ၏ အဓိပၸါယ္မွာ “ခ်ဥ္ေသာ“ ဟု အဓိပၸါယ္ရသည္။
အသဲပံုသ႑ာန္အရြက္(၃)ရြက္ ေခါင္းခ်င္းဆိုင္အေနအထားမ်ိဳးၿဖ
အပင္ပုမ်ိဳး(တနည္းအားၿဖင္႔) ေျမႀကီးမွ အၿမင္႔ တထြာခန္႔သာရွိသည္။
အရြက္မ်ားမွာ ပါးလႊာၿပီး ႏူးညံ႕သည္ ။ အဝါေရာင္ပန္းပြင္႔ေသာ ဆိုက္ပရပ္စ္ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၏ အရသာမွာ ျမန္မာျပည္မွ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၏ အရသာႏွင္႔ ၉၀%ဆင္တူသည္။
ဆိုက္ပရပ္စ္ႏိုင္ငံ၏ ေဆာင္းတြင္းျဖစ္ေသာ ႏိုဝင္ဘာ၊ ဒီဇင္ဘာ၊ ဇန္နဝါရီ၊ ေဖေဖာ္ဝါရီ လမ်ားတြင္ ေနရာအႏွံ႔တြင္ မ်က္ခင္းစိမ္းႀကီးသဖြယ္ အေလ႔က် ေပါက္ေရာက္ေလ႔ရွိေသာ ဆိုက္ပရပ္စ္ခ်ဥ္ေပါင္မ်ား၏ အေႀကာင္းကို တင္ျပရင္း တျခား တျခားေသာ ႏိုင္ငံမ်ားမွ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း၊ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္မ်ားကို လြမ္းဆြတ္ေတာင္းတေနၾကေသာ ျမန္မာသူငယ္ခ်င္းမ်ားအတြက္ လက္တို႕ၿပီးေတာ႔ ေျပာလိုက္ရပါတယ္..။
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။