နႏြင္း
.
ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္တိုု႔ရဲ ႕ ဘုုရင္မ လိုု႔ အမႊန္းတင္ထားရတဲ့ နႏြင္း ပါ ။
တကမ ၻာလံုုးမွာ အသံုုးျပဳၾကပါတယ္ ။
အေမရိကန္ဂ်ာနယ္ ( Journal of the American Chemical Society )က
နႏြင္းမွာ …
ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ဓါတ္ ( antioxidant )
ဗိုုင္းရပ္ပိုုး ကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antiviral )
ဘက္တီးရီးပိုုးကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antibacterial )
မိႈပိုုးကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antifungal )
ကင္ဆာကိုု တိုုက္ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( anticarcinogenic )
ဆဲလ္မ်ား ဗီဇမေျပာင္းေစတဲ့သတၱိ ( antimutagenic )
ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု တိုုက္ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( anti-inflammatory )
တိုု႔ ရွိၿပီး ၊
ပရိုုတိန္းဓါတ္ ( protein )
ဖိုုင္ဘာဓါတ္ ( dietary fiber )
နိုုင္ယာစင္ ( niacin )
ဗီတာမင္ စီ ( Vitamin C )
ဗီတာမင္ အီး ( Vitamin E )
ဗီတာမင္ ေက ( Vitamin K )
ပိုုတက္ဆီယမ္ ( potassium )
ကယ္လဆီယမ္ ( calcium, copper )
သံဓါတ္ ( iron )
မန္းဂနိ ( magnesium )
ဇင့္ ( zinc )
စတဲ့ အဟာရဓါတ္မ်ား ပါ၀င္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားပါတယ္ ။
ဒီလိုု သတၱိေတြ ရွိတဲ့အတြက္ နႏြင္းဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးဖက္၀င္
ျဖစ္ေနပါတယ္ ။
.
1. ကင္ဆာ ကာကြယ္ျခင္း ( Prevents Cancer )
.
ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ ( prostate cancer ) ဆဲလ္မ်ားကိုု ေသေစနိုုင္တဲ့အတြက္
ကင္ဆာႀကီးထြားမႈကိုု တားနိုုင္ပါတယ္ ။
ဓါတ္ေရာင္ျခည္သင့္လိုု႔ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းကိုု ကာကြယ္နိုုင္တဲ့ သတၱိ နႏြင္းမွာ
ပါရွိေၾကာင္းလည္း ေတြ႕ ၾကရပါတယ္ ။
တီဆဲလ္ေသြးျဖဴဥကင္ဆာ ( T-cell leukemia )
အူမႀကီးကင္ဆာ ( colon carcinomas ) နဲ႔
ရင္သားကင္ဆာ ( breast carcinomas ) မွ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကိုု
ေသေစနိုုင္တဲ့ သတၱိလည္း ရွိပါတယ္ ။
.
2.အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ ( Arthritis )
.
ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု ေလ်ာ့ေစတဲ့သတၱိ ၊ ဓါတ္တိုုးကာကြယ္သည့္သတၱိ
နႏြင္းမွာ ပါရွိတဲ့အတြက္
အဆစ္အျမစ္ေရာင္ ေရာဂါမ်ား ( osteoarthritis , rheumatoid arthritis )
တိုု႔ကိုု ကုုသရာမွာ အသံုုး၀င္ပါတယ္ ။
.
3. ဆီးခ်ိဳ ( Diabetes )
.
အင္ဆူလင္ပမာဏကိုု ထိန္းညွိေပးတဲ့အတြက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကိုု ထိန္းရာမွာ
နႏြင္းဟာ အသံုုး၀င္ပါတယ္ ။
အင္ဆူလင္ကိုု ခုုခံမႈ ( insulin resistance ) ကိုု ေလ်ာ့ပါးေစတဲ့ သတၱိ
ေၾကာင့္လည္း သက္ႀကီးဆီးခ်ိဳ (Type-2 diabetes ) ျဖစ္လာမႈကိုု
ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ။
.
4. ကိုုလက္စထေရာ ( Cholesterol )
.
နႏြင္းကိုု ဟင္းခတ္စားသံုုးမႈက ကိုုလက္စထေရာက်ေစေၾကာင္း
ေတြ႕ ရွိရပါတယ္ ။
ကိုုလက္စထေရာက ႏွလံုုးေသြးေၾကာေရာဂါ ၊ ေသြးတိုုးေရာဂါတိုု႔ရဲ႕
တရားခံ ျဖစ္ပါတယ္ ။
နႏြင္းစားသံုုးမႈက ဒီေရာဂါဆိုုးေတြကိုု ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါတယ္ ။
.
5. ကိုုယ္ခံစြမ္းအား ျမွင္တင္ျခင္း ( Immunity Booster )
.
နႏြင္းမွာပါတဲ့ လိုုင္ပိုုေပၚလီစခရိုုက္ ( lipopolysaccharide ) ဓါတ္က
ကိုုယ္ခံအားစံနစ္ကိုု လႈံ႕ေဆာ္ေပးပါတယ္ ။
ဗိုုင္းရပ္ပိုုး ကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antiviral )
ဘက္တီးရီးပိုုးကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antibacterial )
မိႈပိုုးကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antifungal ) ေတြကလည္း ကိုုယ္ခံအားကိုု
အားျဖည့္ေပးပါတယ္ ။
ကိုုယ္ခံအား ေကာင္းေနပါက အေအးမိ ၊ ႏွာေစး ၊ ေခ်ာင္းဆိုုး ၊ တုုပ္ေကြး
ေတြကိုု အျဖစ္နည္းေစပါတယ္ ။
အေအးမိခဲ့ရင္ နႏြင္း လဘက္ရည္တဇြန္းစာကိုု ႏြားနိုု႔ပူပူ တဖန္ခြက္မွာ
ထည့္ေမႊၿပီး တေန႔တႀကိမ္ေသာက္ေပးပါက ျမန္ျမန္သက္သာေစပါတယ္ ။
.
6. အနာက်က္ေစျခင္း ( Heals Wound )
.
နႏြင္းမွာ ပိုုးေသေစတဲ့ သတၱိရွိလိုု႔ ထိခိုုက္ရွနာျဖစ္ရင္ နႏြင္းမႈန္႔ သိပ္ေပးပါက
အနာ အက်က္ျမန္ေစပါတယ္ ။
အေရျပားေရာဂါ ( psoriasis ) အပါအ၀င္ အေရျပား ျပႆနာမ်ားကိုု
ကုုသရာမွာ အသံုုး၀င္ပါတယ္ ။
.
7. ကိုုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ ထိန္းျခင္း ( Weight Management )
.
နနြင္းမွာ သည္းေျခရည္ ထြက္ရွိမႈ ေကာင္းေစတဲ့ သတၱိရွိတာေၾကာင့္
အစားအေသာက္မွ အဆီမ်ားကိုု ၿဖိဳခြဲရာမွာ ထိေရာက္မႈ ရွိပါတယ္ ။
အ၀လြန္သူမ်ား အဆီက်ေစဖိုု႔ လက္ဘက္ရည္တဇြန္းစာ နႏြင္းကိုု
ထမင္းနပ္တိုုင္းမွာ တြဲဖက္စားသံုုးေပးရပါမယ္ ။
.
8. ဦးေႏွာက္အာရံုုေၾကာ ေရာဂါ ( Alzheimer’s Disease )
.
ဦးေႏွာက္ေရာင္ရမ္းျခင္းက အယ္ဇိုုင္းမား ေရာဂါျဖစ္ေစသည့္ အေၾကာင္းတခုု
လိုု႔ ယူဆထားပါတယ္ ။
နႏြင္းက ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးကိုု မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္ ။
ဦးေႏွာက္တြင္း ခ်ိဳးမ်ား ( plaque ) မ်ား စုုပံုုလာျခင္းကိုု ဖယ္ရွားေပးပါတယ္ ။
ေအာက္ဆီဂ်င္ လံုုေလာက္စြာ ၀င္ေရာက္ေစျခင္းက အယ္ဇိုုင္းမား ေရာဂါ
တိုုးမလာေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ။
.
9. အစာေၾကေစျခင္း ( Improves Digestion )
.
နႏြင္းက သည္းေျခ ( gallbladder ) ကိုု သည္းေျခရည္ ( bile ) ပိုုမိုု
ထုုတ္လုုပ္ေစပါတယ္ ။ အစာေျချခင္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ ။
အစာမေၾကျခင္းအတြက္ နႏြင္း စားသံုုးျခင္းက ေကာင္းေပမယ့္
သည္းေျခအိတ္ေရာဂါ တမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိေနလ ွ်င္ေတာ့ နႏြင္း မစားသံုုးသင့္ပါဘူး ။
.
10. အသည္းေရာဂါ ( Prevents Liver Disease )
.
နႏြင္းကိုုယ္တိုုင္က အဆိပ္အေတာက္ ဖယ္ရွားသည့္ ဓါတ္သဘာ၀ ရွိလိုု႔
အသည္းရဲ႕ အဆိပ္အေတာက္ ဖယ္ရွားတဲ့ လုုပ္ငန္းကိုု အေထာက္အကူ
ျပဳတာမိုု႔ အသည္းမွာ အေရးႀကီးသည့္ အဆိပ္အေတာက္ ၿဖိဳခြဲသည့္
အင္ဇိုုင္မ်ား ထုုတ္လုုပ္မႈကိုု တိုုးတက္ေစပါတယ္ ။
ခႏၶာကိုုယ္မွာ အဆိပ္အေတာက္ ေလ်ာ့ပါးသြားသလိုု ၊
အသည္းရဲ႕ က်န္းမာေရးလည္း ပိုုေကာင္းလာေစပါတယ္ ။
.
အျခားနိုုင္ငံမ်ားမွာေတာ့ နႏြင္းေဆးေတာင့္ ( Turmeric pill ) မ်ား
အလြယ္တကူ ရရွိနိုုင္ပါတယ္ ။
က်ေနာ္တိုု႔ အေနနဲ႕ ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ရာမွာ နႏြင္းထည့္ နိုုင္ပါတယ္ ။
နႏြင္းနဲ႔ ႏြားႏိုု႔ ပူပူနဲ႔ ေသာက္နိုုင္ပါတယ္ ။
နႏြင္း လဘက္ရည္ တဇြန္းစာကိုု ထမင္းအနပ္တိုုင္းမွာ စားသံုုးနိုုင္ပါတယ္ ။
သတိျပဳရမွာက သည္းေျခေက်ာက္ ရွိေနလ ွ်င္ ၊ သည္းေျခလမ္းေၾကာင္း
ပိတ္ဆိုု႔ေရာဂါ ရွိလ ွ်င္ နႏြင္း မစားသံုုးရပါဘူး ။
.
က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
7/9/20!6
Resources:
http://pubs.acs.org/doi/ abs/10.1021/ja809217u
.
ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္တိုု႔ရဲ
တကမ ၻာလံုုးမွာ အသံုုးျပဳၾကပါတယ္ ။
အေမရိကန္ဂ်ာနယ္ ( Journal of the American Chemical Society )က
နႏြင္းမွာ …
ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ဓါတ္ ( antioxidant )
ဗိုုင္းရပ္ပိုုး ကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antiviral )
ဘက္တီးရီးပိုုးကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antibacterial )
မိႈပိုုးကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antifungal )
ကင္ဆာကိုု တိုုက္ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( anticarcinogenic )
ဆဲလ္မ်ား ဗီဇမေျပာင္းေစတဲ့သတၱိ ( antimutagenic )
ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု တိုုက္ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( anti-inflammatory )
တိုု႔ ရွိၿပီး ၊
ပရိုုတိန္းဓါတ္ ( protein )
ဖိုုင္ဘာဓါတ္ ( dietary fiber )
နိုုင္ယာစင္ ( niacin )
ဗီတာမင္ စီ ( Vitamin C )
ဗီတာမင္ အီး ( Vitamin E )
ဗီတာမင္ ေက ( Vitamin K )
ပိုုတက္ဆီယမ္ ( potassium )
ကယ္လဆီယမ္ ( calcium, copper )
သံဓါတ္ ( iron )
မန္းဂနိ ( magnesium )
ဇင့္ ( zinc )
စတဲ့ အဟာရဓါတ္မ်ား ပါ၀င္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားပါတယ္ ။
ဒီလိုု သတၱိေတြ ရွိတဲ့အတြက္ နႏြင္းဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးဖက္၀င္
ျဖစ္ေနပါတယ္ ။
.
1. ကင္ဆာ ကာကြယ္ျခင္း ( Prevents Cancer )
.
ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ ( prostate cancer ) ဆဲလ္မ်ားကိုု ေသေစနိုုင္တဲ့အတြက္
ကင္ဆာႀကီးထြားမႈကိုု တားနိုုင္ပါတယ္ ။
ဓါတ္ေရာင္ျခည္သင့္လိုု႔ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းကိုု ကာကြယ္နိုုင္တဲ့ သတၱိ နႏြင္းမွာ
ပါရွိေၾကာင္းလည္း ေတြ႕ ၾကရပါတယ္ ။
တီဆဲလ္ေသြးျဖဴဥကင္ဆာ ( T-cell leukemia )
အူမႀကီးကင္ဆာ ( colon carcinomas ) နဲ႔
ရင္သားကင္ဆာ ( breast carcinomas ) မွ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကိုု
ေသေစနိုုင္တဲ့ သတၱိလည္း ရွိပါတယ္ ။
.
2.အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ ( Arthritis )
.
ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု ေလ်ာ့ေစတဲ့သတၱိ ၊ ဓါတ္တိုုးကာကြယ္သည့္သတၱိ
နႏြင္းမွာ ပါရွိတဲ့အတြက္
အဆစ္အျမစ္ေရာင္ ေရာဂါမ်ား ( osteoarthritis , rheumatoid arthritis )
တိုု႔ကိုု ကုုသရာမွာ အသံုုး၀င္ပါတယ္ ။
.
3. ဆီးခ်ိဳ ( Diabetes )
.
အင္ဆူလင္ပမာဏကိုု ထိန္းညွိေပးတဲ့အတြက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကိုု ထိန္းရာမွာ
နႏြင္းဟာ အသံုုး၀င္ပါတယ္ ။
အင္ဆူလင္ကိုု ခုုခံမႈ ( insulin resistance ) ကိုု ေလ်ာ့ပါးေစတဲ့ သတၱိ
ေၾကာင့္လည္း သက္ႀကီးဆီးခ်ိဳ (Type-2 diabetes ) ျဖစ္လာမႈကိုု
ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ။
.
4. ကိုုလက္စထေရာ ( Cholesterol )
.
နႏြင္းကိုု ဟင္းခတ္စားသံုုးမႈက ကိုုလက္စထေရာက်ေစေၾကာင္း
ေတြ႕ ရွိရပါတယ္ ။
ကိုုလက္စထေရာက ႏွလံုုးေသြးေၾကာေရာဂါ ၊ ေသြးတိုုးေရာဂါတိုု႔ရဲ႕
တရားခံ ျဖစ္ပါတယ္ ။
နႏြင္းစားသံုုးမႈက ဒီေရာဂါဆိုုးေတြကိုု ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါတယ္ ။
.
5. ကိုုယ္ခံစြမ္းအား ျမွင္တင္ျခင္း ( Immunity Booster )
.
နႏြင္းမွာပါတဲ့ လိုုင္ပိုုေပၚလီစခရိုုက္ ( lipopolysaccharide ) ဓါတ္က
ကိုုယ္ခံအားစံနစ္ကိုု လႈံ႕ေဆာ္ေပးပါတယ္ ။
ဗိုုင္းရပ္ပိုုး ကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antiviral )
ဘက္တီးရီးပိုုးကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antibacterial )
မိႈပိုုးကိုု ေခ်ဖ်က္တဲ့သတၱိ ( antifungal ) ေတြကလည္း ကိုုယ္ခံအားကိုု
အားျဖည့္ေပးပါတယ္ ။
ကိုုယ္ခံအား ေကာင္းေနပါက အေအးမိ ၊ ႏွာေစး ၊ ေခ်ာင္းဆိုုး ၊ တုုပ္ေကြး
ေတြကိုု အျဖစ္နည္းေစပါတယ္ ။
အေအးမိခဲ့ရင္ နႏြင္း လဘက္ရည္တဇြန္းစာကိုု ႏြားနိုု႔ပူပူ တဖန္ခြက္မွာ
ထည့္ေမႊၿပီး တေန႔တႀကိမ္ေသာက္ေပးပါက ျမန္ျမန္သက္သာေစပါတယ္ ။
.
6. အနာက်က္ေစျခင္း ( Heals Wound )
.
နႏြင္းမွာ ပိုုးေသေစတဲ့ သတၱိရွိလိုု႔ ထိခိုုက္ရွနာျဖစ္ရင္ နႏြင္းမႈန္႔ သိပ္ေပးပါက
အနာ အက်က္ျမန္ေစပါတယ္ ။
အေရျပားေရာဂါ ( psoriasis ) အပါအ၀င္ အေရျပား ျပႆနာမ်ားကိုု
ကုုသရာမွာ အသံုုး၀င္ပါတယ္ ။
.
7. ကိုုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ ထိန္းျခင္း ( Weight Management )
.
နနြင္းမွာ သည္းေျခရည္ ထြက္ရွိမႈ ေကာင္းေစတဲ့ သတၱိရွိတာေၾကာင့္
အစားအေသာက္မွ အဆီမ်ားကိုု ၿဖိဳခြဲရာမွာ ထိေရာက္မႈ ရွိပါတယ္ ။
အ၀လြန္သူမ်ား အဆီက်ေစဖိုု႔ လက္ဘက္ရည္တဇြန္းစာ နႏြင္းကိုု
ထမင္းနပ္တိုုင္းမွာ တြဲဖက္စားသံုုးေပးရပါမယ္ ။
.
8. ဦးေႏွာက္အာရံုုေၾကာ ေရာဂါ ( Alzheimer’s Disease )
.
ဦးေႏွာက္ေရာင္ရမ္းျခင္းက အယ္ဇိုုင္းမား ေရာဂါျဖစ္ေစသည့္ အေၾကာင္းတခုု
လိုု႔ ယူဆထားပါတယ္ ။
နႏြင္းက ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးကိုု မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္ ။
ဦးေႏွာက္တြင္း ခ်ိဳးမ်ား ( plaque ) မ်ား စုုပံုုလာျခင္းကိုု ဖယ္ရွားေပးပါတယ္ ။
ေအာက္ဆီဂ်င္ လံုုေလာက္စြာ ၀င္ေရာက္ေစျခင္းက အယ္ဇိုုင္းမား ေရာဂါ
တိုုးမလာေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ။
.
9. အစာေၾကေစျခင္း ( Improves Digestion )
.
နႏြင္းက သည္းေျခ ( gallbladder ) ကိုု သည္းေျခရည္ ( bile ) ပိုုမိုု
ထုုတ္လုုပ္ေစပါတယ္ ။ အစာေျချခင္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ ။
အစာမေၾကျခင္းအတြက္ နႏြင္း စားသံုုးျခင္းက ေကာင္းေပမယ့္
သည္းေျခအိတ္ေရာဂါ တမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိေနလ ွ်င္ေတာ့ နႏြင္း မစားသံုုးသင့္ပါဘူး ။
.
10. အသည္းေရာဂါ ( Prevents Liver Disease )
.
နႏြင္းကိုုယ္တိုုင္က အဆိပ္အေတာက္ ဖယ္ရွားသည့္ ဓါတ္သဘာ၀ ရွိလိုု႔
အသည္းရဲ႕ အဆိပ္အေတာက္ ဖယ္ရွားတဲ့ လုုပ္ငန္းကိုု အေထာက္အကူ
ျပဳတာမိုု႔ အသည္းမွာ အေရးႀကီးသည့္ အဆိပ္အေတာက္ ၿဖိဳခြဲသည့္
အင္ဇိုုင္မ်ား ထုုတ္လုုပ္မႈကိုု တိုုးတက္ေစပါတယ္ ။
ခႏၶာကိုုယ္မွာ အဆိပ္အေတာက္ ေလ်ာ့ပါးသြားသလိုု ၊
အသည္းရဲ႕ က်န္းမာေရးလည္း ပိုုေကာင္းလာေစပါတယ္ ။
.
အျခားနိုုင္ငံမ်ားမွာေတာ့ နႏြင္းေဆးေတာင့္ ( Turmeric pill ) မ်ား
အလြယ္တကူ ရရွိနိုုင္ပါတယ္ ။
က်ေနာ္တိုု႔ အေနနဲ႕ ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ရာမွာ နႏြင္းထည့္ နိုုင္ပါတယ္ ။
နႏြင္းနဲ႔ ႏြားႏိုု႔ ပူပူနဲ႔ ေသာက္နိုုင္ပါတယ္ ။
နႏြင္း လဘက္ရည္ တဇြန္းစာကိုု ထမင္းအနပ္တိုုင္းမွာ စားသံုုးနိုုင္ပါတယ္ ။
သတိျပဳရမွာက သည္းေျခေက်ာက္ ရွိေနလ ွ်င္ ၊ သည္းေျခလမ္းေၾကာင္း
ပိတ္ဆိုု႔ေရာဂါ ရွိလ ွ်င္ နႏြင္း မစားသံုုးရပါဘူး ။
.
က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
7/9/20!6
Resources:
http://pubs.acs.org/doi/
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။