အစားအေသာက္ ထဲက အႏၱရာယ္
ကမာၻတလႊားမွာ ကင္ဆာ ေရာဂါ ေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ အေရအတြက္ ကေတာ္ေတာ္ေလးကိုမ်ားလာေနပါတ ယ္။ ေန႔စဥ္စားေသာက္တဲ့ အစားအစာ ေတြက ကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚခံစားရတဲ့ အဓိကအေၾကာင္းရင္းခံပဲျဖစ္ပါ တယ္။ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့အစားအေသာက္
ေတြထဲမွာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဓာတုပစၥည္း ေတြပါဝင္ေနမႈက ကင္ဆာ
ျဖစ္ေပၚခံစားရသူဦးေရ တိုးလာရတဲ့ကိစၥနဲ႔ ကင္ဆာ ေရာဂ ေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ
ဦးေရ မ်ားျပားလာရျခင္းရဲ႕ အဓိကအေၾကာင္းရင္းခံျဖစ္ပါတယ ္။
လူေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ ေပၚမွာ သက္ေရာက္မႈရွိႏိုင္တဲ့ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ ့အေျခခံက်တဲ့ကာစီႏိုဂ်င္ အမ်ိဳးအစား ၄ မ်ိဳးရွိပါတယ္။ ပထမဆံုးတစ္ခုက အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာ သဘာဝအတိုငး္ပါေနတဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ ျဖစ္ျပီး အဆိုပါ ကာစီႏိုဂ်င္ဓာတ္က ေရွာင္လႊဲလို႔မရပါဘူး။ ဥပမာေပးရရင္ ငါးေျခာက္ ေတြမွာ ပါေနတဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ ဓာတ္ကိုေရွာင္လြဲ စားသံုးလို႔မရပါဘူး။ ဒုတိယတစ္ခုကေတာ့ ဆန္တုိ႔၊ ဂ်ံဳတို႔မွကပ္ညွိေနတဲ့ မိႈသတ္ေဆးေတြကေနျဖစ္တဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ ပါ ဆန္ေစံနဲ႔ဂ်ံဳေစ့ သိုေလွာင္မႈပံုစံကိုေကာင္းေ ကာင္းလုပ္ေဆာင္မယ္ဆိုရင္ေတာ ့ အဆိုပါ ကာစီႏိုဂ်င္ ကိုေရွာင္ရွားႏိုင္မွာျဖစ္ပ ါတယ္။ တတိယေျမာက္တစ္ခုကေတာ့ အရန္သင့္အစားအေသာက္ေတြကို တာ၇ွည္ခံေအာင္လုပ္ေဆင္ရာမွာ အသံုးျပဳတဲ့ပစၥည္းေတြေၾကာင္ ့ျဖစ္ေပၚလာတဲ့
ကာစိႏိုဂ်င္ဓာတ္ပါ။ ေနာက္ဆံုးတစ္မ်ိဳးကေတာ့ အစားအေသာက္ ေတြကို
အေရာင္လွေစဖို႔အတြက္ အသံုးျပဳတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြေၾကာင့္ျဖစ္ေပ ၚလာတဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ဓာတ္ပဲျဖစ္ပါတယ္ ။
အစားအေသာက္ ေတြထဲက acrylamide
Acrylamide ဆိုတာက polyacrylamide နဲ႔ acrylamide copolymers တို႔နဲ႔ဖြဲ႔စည္းထားတဲ့ ဓာတုေဗဒပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပ ါတယ္။ acrylamide copolymers နဲ႔ polyacrylamide တို႔ကို စကၠဴထုတ္လုပ္တာ၊ ဆိုးေဆး၊ ပလပ္စတစ္ေတါထုတ္လုပ္တာလိုမ် ိဳး စက္မႈလုပ္ငန္းေတြမွာ အသံုးျပဳသလို ေသာက္ေရ နဲ႔ ေရဆိုးသန္႔စင္မႈေတြလုပ္ေဆာင ္ရာမွာလည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ အစားအေသာက္ ေတြကို ထုတ္ပိုးရာမွာလည္း အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ အစားအေသာက္ထုတ္ပိုးမႈအတြင္း အသံုးျပဳထားတဲ့ polyacrylamide နဲ႔ acrylamide copolymers တို႔က အဆိုပါအစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ကပ္ညွိေနႏိုင္ပါတယ္။
အခ်ိဳ႕အစားအေသာက္ ေတြကို အပူခ်ိန္ ၁၂၀ ဒီဂရီ စဲဆီးရပ္စ္အထက္ အပူေပးလိုက္တဲ့အခါ acrylamide ဓာတ္ထြက္ေပၚလာပါတယ္၊လို႔ ဥေရာပ နဲ႔ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စုက သုေတသီ ေတြကေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အပူခ်ိန္ ၁၂၀ ဒီဂရီ စဲဆီးရပ္စ္ ေအာက္အပူေပးတဲ့အခါမွာေတာ့ acrylamide ထြက္ေပၚတာမ်ိဳးမရွိဘူးလို႔လ ည္းဆိုပါတယ္။
ေလ့လာစမ္းသပ္မႈအတြင္း acrylamide နဲ႔ထိေတြ႔မႈက ကင္ဆာေရာဂါေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ကိုျဖစ္ေပၚေစႏိုင္တယ္၊လို႔ေ တြ႔ရွိခဲ့ရပါတယ္။ လူသားေတြမွာ စမ္းသပ္မႈကေတာ့ အခုထိအလံုးစံုမျပီးေသးပါဘူး ။ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာ acrylamide ပါဝင္ေနမႈက ခံတြင္းကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ၊ အစာေရျမိဳ ကင္ဆာ၊အသံအိုးကင္ဆာ၊အူမၾကီး ကင္ဆာ၊ ေက်ာက္ကပ္၊ရင္သားနဲ႔ သားအိမ္ ကင္ဆာေတြျဖစ္ေပၚခံစားရႏိုင္ ပါတယ္။
အစားအေသာက္ ေတြမွာပါတဲ့ အေရာင္အေသြးေတြ
အစားအေသာက္ ေတြအေရာင္လွေအာင္အသံုးျပဳတဲ ့ အေရာင္ေတြျဖစ္ၾကတဲ့ အျပာ၊ အစိမ္း၊အနီ နဲ႔ အဝါေရာင္ေတြက သိြဳင္းရြိဳက္ကင္ဆာ၊ အက္ဒရီနယ္လ္ ဂလင္းကင္ဆာ၊ဆီးအိမ္၊ေက်ာက္က ပ္
နဲ႔ ဦးေႏွာက္ ကင္ဆာ ေတြခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။ ကေလးေတြအတြက္ အစားအေသာက္
ေတြဝယ္ယူတဲ့အခါမ်ိဳးမွာ တတ္နိုင္သမွ် အေရာင္ဆိုးေဆးေတြကင္းစင္တဲ့ အစားအေသာက္ကိုေရြးခ်ယ္ဝယ္ယူ ေပးသင့္ပါတယ္။
အစားအေသာက္ ေတြထဲက အဆီ
အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာပါတဲ့ ေျပာင္းဖူးဆီ၊ပဲပိစပ္ဆီေတြ (သို႔) စားအုန္းဆီေတြလိုမ်ိဳးဆီေတြ က ဟိုက္ဒရိုဂ်င္နဲ႔ထိေတြ႕တဲ့အ ခါ ခဲသြား ျပီး အသြင္ေျပာင္းအဆီျဖစ္သြားပါတ ယ္။ တာရွည္ခံေအာင္လုပ္ထားတဲ့ အသင့္စားအစားအေသာက္ေတြထဲမွာ အမ်ားဆံုးေတြ႔ရွိရပါတယ္။ အဆာေျပစားလို႔ရတဲ့အလြယ္စားအ စားအစာေတြက
ခႏၶာကိုယ္ တြင္းမွာ အက်ိဳးမျပဳ ကိုလက္စထေရာ LDL ကိုလက္စထေရာကို တိုးေစျပီး
အက်ိဳးျပဳ ကိုလက္စထေရာ HDl ကိုလက္စထေရာ ပမာစကိုက်ဆင္းေစပါတယ္။
အဆိုပါအဆီေတြက ေသြးေၾကာ ေတြထဲမွာ ေသြးခဲပိတ္ဆို႔တာ၊
ရုတ္တရက္ႏွလံုးရပ္တာေတြကိုျ ဖစ္ေပးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒီ အဆီဓာတ္ေတြကို ဘီစကစ္ ေတြ၊ ပါစတာနဲ႔ အသင့္စား အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာ အမ်ားဆံုးေတြ႔ရွိရႏိုင္ပါတယ ္။
READ ကင္ဆာကိုအံတုႏိုုင္ခဲ့လို႔အ မ်ားကခ်ီးက်ဴးတဲ့သမီးကုိ မနာလုိကာ႐ုိက္သတ္ခဲ့တဲ့ဖခင္
သစ္သီးေတြမွည့္ေစဖို႔နဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြၾကီးထြားေအာင္သံုးတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြ
သစ္သီးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြကအာဟာရဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာပါဝင ္တဲ့ ေန႔စဥ္အဓိကထားစားသံုးေနတဲ့ အစားအစာတစ္ရပ္လည္းျဖစ္ပါတယ္ ။ ေန႔စဥ္အဓိကထားစားသံုးေနတဲ့ ဒီ အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာ က်န္းမာေရး ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြပါဝင္ေနတာမ်ိဳ းေတြရွိေနႏိုင္ပါတယ္။
သစ္သီးဝလံေတြစိုက္ပ်ိဳးတဲ့ စိုက္ခင္းေတြမွာ သစ္သီးေတြရင့္မွည့္ျပီး ၾကီးထြားလာေစဖို႔အတြက္ calcium carbide ၊ Ethephon နဲ႔ oxytocin တို႔လိုမ်ိဳး ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြကို အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ Calcium carbide ကိုေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ကာစီႏိုဂ်င္လို႔ပဲသိထားၾကတာ ျဖစ္ျပီး အစားအေသာက္ေတြမွာ အသံုးမျပဳဖို႔တားျမစ္ထားပါတ ယ္။ Ethephon ကလည္းပိုးသတ္ေဆးတစ္မ်ိဳးျဖစ ္တာေၾကာင့္ အသီးေတြမွည့္ေအာင္ အသံုးမျပဳဖို႔တားျမစ္ထားပါတ ယ္။ Oxytocin ကေတာ့ mammalian ေဟာ္မုန္းတစ္မ်ိုးျဖစ္ျပီး သစ္သီးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြမွာ အသံုးမျပဳဖို႔ အၾကံျပဳထားပါတယ္။
calcium carbide မွာ အာဆင္းနစ္ဓာတ္ပါဝင္ေနတာေၾကာ င့္
ေအာ့အန္တာ၊မူးေဝတာ၊ ဝမ္းေလွ်ာတာ၊ ေသြးအားနည္းတာနဲ႔
ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ဆင္းေစတဲ့ က်န္းမာေရးအႏၱရာယ္ေတြကို
ျဖစ္ေပၚခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။
Urea ေျမၾသဇာ ရဲ႕သက္ေရာက္မႈ
ေဈးကြက္ထဲမွာေရာင္းခ်ေနတဲ့င ါးပိေတြမွာ ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ေလ့ရွိတဲ့ ေျမၾသဇာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ urea ကလည္း အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ အာဟာရဓာတ္ကို ျပင္းျပင္းထန္ထန္ပ်က္စီးေစႏ ိုင္ပါတယ္။ ပမာဏမ်ားစြာထိေတြ႔မိတာက ကေလးငယ္ေတြကိုိ ေသေစတဲ့အထိျဖစ္နိုင္သလို လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာလည္း က်န္းမာေရးထိခိုက္မႈေတြျဖစ္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆီးလမ္းေၾကာင္း၊ေက်ာက္ကပ္၊အ သည္းနဲ႔ ဓာတ္မတည့္မႈေတြခံစားေနရတဲ့သ ူေတြအေနနဲ႔ urea ေျမၾသဇာ နဲ႔ ထိေတြ႔တာေတြကိုေရွာင္ရွားသင ့္ပါတယ္။ urea ထည့္သြင္းလုပ္ေဆာင္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြစားသံုးတာမ်ိဳ းကိုလည္းေရွာင္ရွားရမွာျဖစ္ ပါတယ္။
ျပန္ေၾကာ္ဆီ အႏၱရာယ္
တစ္ေန႔တာ စားေသာက္မငထဲမ်ာ ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြကို တစ္ၾကိမ္ေလာက္ေတာ့စားသံုးမိ နိုင္ပါတယ္။ ဥပမာေပးရရင္ ပလာတာ၊အီၾကာေကြး၊စမူဆာကေနစလ ို႔ ေန႔လယ္ေန႔ခင္း အပ်င္းေျပစားတဲ့ အေၾကာ္ေတြကေတာင္ ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြနဲ႔ေၾကာ္ထားတ ာပါ။ စားေသာက္ဆိုင္ေတြ၊ ဟိုတယ္ေတြနဲ႔ ဆိုင္မွာစားတဲ့အစားအေသာက္ေတ ြထဲမွာ လည္းျပန္ေၾကာ္ဆီေတြပါဝင္ေနႏ ိုင္ပါတယ္။
စားေသာက္ဆိုင္ ေတြမွာ အသံုးျပဳေနတဲ့ ၃ ၾကိမ္ ၄ၾကိမ္ထက္မနည္းျပန္ေၾကာ္ထား တဲ့ဆီေတြ၊ ဆိုင္ေတြမွာသံုးေနတဲ့ အၾကိမ္ၾကိမ္ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီေတြ၊ ခဏခဏအပူေပးျပီးေၾကာ္ထားတဲ့ဆ ီေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကိုလက္စထေရာပမာဏကိုတိုးေစျပ ီး peroxides acid ေတြျဖစ္ေပၚေစကာ ကင္ဆာေရာဂါခံစားရေစႏိုင္သလိ ု ကိုယ္တြင္းအဂၤါဆဲလ္ေတြ တိုက္ခိုက္ဖ်က္ဆီးခံရေစျပီး ေသြးျဖဴဥေတြထဲမွာလည္း ေရာဂါပိုးကူးစက္မႈေတြျဖစ္ေပ ၚခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။
ေဖာ္မလင္ အႏၱရာယ္
မပုတ္မသိုးေအာင္အသံုးျပဳတဲ့ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးပါ။ လူေသအေလာင္းေတြကို မပုတ္မသိုးေစေအာင္လည္းအသံုး ျပဳၾကပါတယ္။ ေဖာ္မလင္က ေသြးကင္ဆာေရာဂါျဖစ္နိုင္ေျခ ကိုတိုးေစႏိုင္သလို ဦးေႏွာက္ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခ ကိုလည္းမ်ားေစပါတယ္။
ပဲျပားေတြ၊မုန္႔ဖတ္ေတြကို တာရွည္အထားခံေအာင္ ေဖာ္မလင္ထည့္ျပီးျပဳလုပ္တာမ ်ိဳးေတြရွိေနပါတယ္။ ေဖာ္မလင္ကို ထိေတြ႔မႈက ေသြးကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ပင္လယ္စာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွ ာလည္း လူသားေတြရဲ႕ အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာလုပ္ေဆာင္မႈေ တြနဲ႔ သန္႔ရွင္းမႈပိုင္းအားနည္းတာ ေတြေၾကာင့္ ေရာဂါပိုးေတြေပါက္ပြားေနႏို င္ပါတယ္။ သန္႔ရွင္းမႈမရွိတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားသံုးမိတဲ့အခါ အစားအေသာက္ကေနတဆင့္ ကူးစက္တဲ့ နာမက်န္းျဖစ္မႈေတြကိုခံစားရ ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပင္လယ္ေရေနသတၱဝါေတြဟာ တိုးတက္လာတဲ့ စက္မႈလုပ္ငန္းေတြကစြန္႔ထုတ္ တဲ့ ဓာတုစြန္႔ပစ္ပစၥည္းေတြနဲ႔ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ညစ္ညမ္းမႈတိ ု႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ မာက်ဴရီ ပမာဏျမင့္မားလြန္းေနတာမ်ိဳး ေတြျဖစ္ေပၚေနတတ္ပါတယ္။
READ ေခ်ာင္းဆိုးရာကေန ဆရာဝန္(၆)ေယာက္နဲ႔ျပၿပီးမွ ကင္ဆာရွိမွန္းသိခဲ့ရတဲ့ Jessica
ငါးေတြကို တင္ပို႔ေရာင္းခ်သူေတြက ငါးေတြ၊ပုဇြန္ေတြကို တာရွည္ခံေစဖို႔နဲ႔ ဝယ္ယူသူေတြရဲ႕အျမင္မွာလတ္ဆတ ္တယ္လို႔ယူဆေစဖို႔ ကာဗြန္မိုေနာက္ဆိုဒ္ေတြကို အသံုးျပဳျပီးလုပ္ေဆာင္တာမ်ိ ဳးေတြရွိပါတယ္။ ေဖာ္မလင္ေဖ်ာ္ထားတဲ့အရည္ကို ငါးေတြ၊ပုဇြန္ေတြအေပၚကို ဖ်န္း လိုက္မယ္ဆိုရင္ ငါးေတြ၊ပုဖြန္ေတြက တာရွည္ခံတဲ့အျပင္ အနံ႔လည္း မထြက္ပဲ လတ္ဆတ္ေနသလိုျဖစ္ေနမွာျဖစ္ပ ါတယ္။ အစားအစာေတြနဲ႔အသားငါးေတြတာရ ွည္ခံေအာင္ ေဈးကြက္ေတြထဲမွာအသံုးျပဳေနၾ ကတဲ့ ေဖာ္မလင္ကို အစားအေသာက္ေတြမွာ အသံုးျပဳတာက အဆိပ္ျဖစ္ေစႏိုင္သလို ကင္ဆာေရာဂါေတြကိုလည္းခံစားရ ေစႏိုင္ပါတယ္။
အထည္ ဆိုးေဆး ေတြ
အထည္ ဆိုးေဆး ဆိုတာက အဝတ္ အထည္ ေတြကိုအေရာင္ဆိုးဖို႔အတြက္သ ီးသန္႔ထုတ္ထားတဲ့ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ ္။ အထည္ဆိုးေဆးေတကို အမ်ားအပားစားသံုးမိမယ္ဆိုရင ္ အဆိပ္သင့္တာမ်ိုးခံစားရႏိုင ္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္စားသံုးဖို႔ေရာင္းခ်ေ နတဲ့ ကုန္စည္ေတြထဲမွာလည္း အေရာင္လွေအာင္ အထည္ ဆိုးေဆး ေတြကို အသံုးျပဳထားတာမ်ိဳးေတြရွိပါ တယ္။ ျမင္သာေအာင္ေျပာျပရရင္ မွ်စ္ေတြမွာ အထည္ဆိုးေဆး အနီေရာင္ကို အသံုးျပဳထားတာျဖစ္ပါတယ္။
အထည္ဆိုးေဆးေတြထဲမွာ Alkylphenol Ethoxylates (APEOS)၊ Aniline၊ Dioxin တို႔လိုမ်ိဳးဓာတုပစၥည္းေတြက ို အသံုးျပဳထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ပ ါတယ္။
Alkylphenol Ethoxylates (APEOS) – ဒီဓာတုပစၥည္းက အမ်ိဳးသားေတြမွာ သုတ္ေကာင္ေရေလာ့က်ေစႏိုင္သလ ို အမ်ိဳးသမီး ေတြမွာ ကိုယ္ဝန္ ပ်က္က်တာမ်ိဳးျဖစ္ေစႏိုင္သလ ို ကေလးငယ္ေတြမွာလည္း ေမြးရာပါခ်ိဳ႕ယြင္းမႈေတြျဖစ ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
Aniline -ဒီ ဆိုးေဆး ကို Azo dyes လို႔သိၾကျပီး အဆိပ္ျပင္းပါတယ္။ ကမာၻတလႊားမွာ အသံုးျပဳေနတဲ့ ဆိုးေဆး ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကေန ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္အထိမွာပါဝ င္ေနျပီး အနီေရာင္ဆိုးေဆးေတြမွာ အမ်ားဆံုးပါဝင္တတ္ပါတယ္။
Dioxin – အသည္းကင္ဆာနဲ႔ အဆုတ္ကင္ဆာကိုျဖစ္ေစႏိုင္ပါ တယ္။
ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစျပီး ကူးစက္ေရာဂါေတြ
ကိုခံစားရေစပါတယ္။ သေႏၶသားကိုလည္း ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့
ၾကီးထြားမႈေတြျဖစ္ေပၚေစႏိုင ္ပါတယ္။
ဆိုးေဆး ေတြမွာပါတတ္တဲ့ chrome၊ copper နဲ႔ ဇင့္တို႔ကလည္း ကာစီႏိုဂ်င္ေတြျဖစ္ၾကျပီး က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္ေစႏိုင ္ပါတယ္။
ေအးခဲ အသားေတြထဲက Sodium tripolyphosphate (STPP)
Sodium tripolyphosphate (STPP) ဆိုတာက သန္႔ရွင္းေရးသံုး ပစၥည္းေတြကေနစလို႔ အစားအစာေတြတာ၇ွည္ခံေအာင္လုပ ္ေဆာင္တာအထိအသံုးျပဳတဲ့
ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးပါ။ သူ႔ကို pentasodium salt (သို႔) triphosphoric acid
လို႔လည္းသိၾကပါတယ္။ သူ႔ကို အိမ္သုတ္ေဆးေတြနဲ႔ အျခားေသာအစားအစာေတြမွာထည့္သ ြင္းအသံုးျပဳၾကပါတယ္။
STPP ကို ဆပ္ျပာခဲေတြ၊ ဆပ္ျပာမႈန္႔ေတြထဲမွာ ထည့္ျပီးအသံုးျပဳတာမ်ားပါတယ ္။ ပန္းကန္ေဆးတာ၊ေလွ်ာ္ဖြတ္တာေ တြအတြက္
အသံုးျပဳတဲ့ ဂ်ယ္လ္ေတြ၊ အရည္ေတြ၊ အခဲေတြ၊အမႈန္႔ေတြမွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
STPP ကအဓိအားျဖင့္ ညစ္ေပတာေတြကို သန္႔စင္ေအာင္လုပ္ေဆာင္ေပးတာ ျဖစ္ပါတယ္။
Sodium tripolyphosphate (STPP) အနီေရာင္အသားေတြ၊ ၾကက္သား၊ဘဲသားေတြ၊ ငါးေတြနဲ႔ ပင္လယ္စာေတြ ကိုသယ္ပို႔သိုေလွာင္ေနစဥ္အတ ြင္းအစိုဓာတ္ထိန္းေပးဖို႔နဲ ႔ ပ်က္စီးပုတ္သိုးတာမ်ိုးမရွိ ေစဖို႔အတြက္အသံုးျပဳၾကပါတယ္ ။ STPP က ႏို႔နဲ႔ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္လိုမ်ိဳး ေသာက္စရာေတြရဲ႕ အရည္အေသြးကို ထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္လည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
Sodium tripolyphosphate (STPP) က ပုဇြန္နဲ႔ခံုးလိုမ်ိဳး ပင္လယ္စာေတြကို အရြယ္အစားၾကီးေစဖိုပ ေဈးကြက္ေတြထဲမွာ အသံုးျပဳေနမႈေတြလည္းရွိေနပါ ေသးတယ္။ STPP နဲ႔ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာထိေတြ႔မိမ ယ္ဆိုရင္ အေရျပားမွာ အနီေရာင္အဖုအပိမ့္ေတြထြက္ျပ ီး စပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္းျဖစ္တာမ်ိဳးခံ စားရႏိုင္ပါတယ္။ အဆုတ္ကို အဆိပ္သင့္ေစႏိုင္သလို ကိုယ္အဂၤါေတြကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစႏိုင္တဲ့အျ ပင္ ကိုယ္တြင္း အဂၤါေတြေရာင္ရမ္းတာေတြကိုျဖ စ္ေပးေစနိုင္ပါတယ္။ နာက်င္မႈေတြကိုလည္း ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
Credit : heloo sayawon
ဖတ္မိရင္ မဖတ္ရေသးတဲ႔ မင္းသူငယ္ခ်င္းအတြက္ ျပန္ရွယ္ေပးလိုက္ပါ.... https:// salai7cho.blogspot.com/
ကမာၻတလႊားမွာ ကင္ဆာ ေရာဂါ ေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ အေရအတြက္ ကေတာ္ေတာ္ေလးကိုမ်ားလာေနပါတ
လူေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ ေပၚမွာ သက္ေရာက္မႈရွိႏိုင္တဲ့ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ ့အေျခခံက်တဲ့ကာစီႏိုဂ်င္ အမ်ိဳးအစား ၄ မ်ိဳးရွိပါတယ္။ ပထမဆံုးတစ္ခုက အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာ သဘာဝအတိုငး္ပါေနတဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ ျဖစ္ျပီး အဆိုပါ ကာစီႏိုဂ်င္ဓာတ္က ေရွာင္လႊဲလို႔မရပါဘူး။ ဥပမာေပးရရင္ ငါးေျခာက္ ေတြမွာ ပါေနတဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ ဓာတ္ကိုေရွာင္လြဲ စားသံုးလို႔မရပါဘူး။ ဒုတိယတစ္ခုကေတာ့ ဆန္တုိ႔၊ ဂ်ံဳတို႔မွကပ္ညွိေနတဲ့ မိႈသတ္ေဆးေတြကေနျဖစ္တဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ ပါ ဆန္ေစံနဲ႔ဂ်ံဳေစ့ သိုေလွာင္မႈပံုစံကိုေကာင္းေ
အစားအေသာက္ ေတြထဲက acrylamide
Acrylamide ဆိုတာက polyacrylamide နဲ႔ acrylamide copolymers တို႔နဲ႔ဖြဲ႔စည္းထားတဲ့ ဓာတုေဗဒပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပ
အခ်ိဳ႕အစားအေသာက္ ေတြကို အပူခ်ိန္ ၁၂၀ ဒီဂရီ စဲဆီးရပ္စ္အထက္ အပူေပးလိုက္တဲ့အခါ acrylamide ဓာတ္ထြက္ေပၚလာပါတယ္၊လို႔ ဥေရာပ နဲ႔ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စုက သုေတသီ ေတြကေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အပူခ်ိန္ ၁၂၀ ဒီဂရီ စဲဆီးရပ္စ္ ေအာက္အပူေပးတဲ့အခါမွာေတာ့ acrylamide ထြက္ေပၚတာမ်ိဳးမရွိဘူးလို႔လ
ေလ့လာစမ္းသပ္မႈအတြင္း acrylamide နဲ႔ထိေတြ႔မႈက ကင္ဆာေရာဂါေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား
အစားအေသာက္ ေတြမွာပါတဲ့ အေရာင္အေသြးေတြ
အစားအေသာက္ ေတြအေရာင္လွေအာင္အသံုးျပဳတဲ
အစားအေသာက္ ေတြထဲက အဆီ
အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာပါတဲ့ ေျပာင္းဖူးဆီ၊ပဲပိစပ္ဆီေတြ (သို႔) စားအုန္းဆီေတြလိုမ်ိဳးဆီေတြ
READ ကင္ဆာကိုအံတုႏိုုင္ခဲ့လို႔အ
သစ္သီးေတြမွည့္ေစဖို႔နဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြၾကီးထြားေအာင္သံုးတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြ
သစ္သီးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြကအာဟာရဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာပါဝင
သစ္သီးဝလံေတြစိုက္ပ်ိဳးတဲ့ စိုက္ခင္းေတြမွာ သစ္သီးေတြရင့္မွည့္ျပီး ၾကီးထြားလာေစဖို႔အတြက္ calcium carbide ၊ Ethephon နဲ႔ oxytocin တို႔လိုမ်ိဳး ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြကို အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ Calcium carbide ကိုေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ကာစီႏိုဂ်င္လို႔ပဲသိထားၾကတာ
calcium carbide မွာ အာဆင္းနစ္ဓာတ္ပါဝင္ေနတာေၾကာ
Urea ေျမၾသဇာ ရဲ႕သက္ေရာက္မႈ
ေဈးကြက္ထဲမွာေရာင္းခ်ေနတဲ့င
ျပန္ေၾကာ္ဆီ အႏၱရာယ္
တစ္ေန႔တာ စားေသာက္မငထဲမ်ာ ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြကို တစ္ၾကိမ္ေလာက္ေတာ့စားသံုးမိ
စားေသာက္ဆိုင္ ေတြမွာ အသံုးျပဳေနတဲ့ ၃ ၾကိမ္ ၄ၾကိမ္ထက္မနည္းျပန္ေၾကာ္ထား
ေဖာ္မလင္ အႏၱရာယ္
မပုတ္မသိုးေအာင္အသံုးျပဳတဲ့
ပဲျပားေတြ၊မုန္႔ဖတ္ေတြကို တာရွည္အထားခံေအာင္ ေဖာ္မလင္ထည့္ျပီးျပဳလုပ္တာမ
READ ေခ်ာင္းဆိုးရာကေန ဆရာဝန္(၆)ေယာက္နဲ႔ျပၿပီးမွ ကင္ဆာရွိမွန္းသိခဲ့ရတဲ့ Jessica
ငါးေတြကို တင္ပို႔ေရာင္းခ်သူေတြက ငါးေတြ၊ပုဇြန္ေတြကို တာရွည္ခံေစဖို႔နဲ႔ ဝယ္ယူသူေတြရဲ႕အျမင္မွာလတ္ဆတ
အထည္ ဆိုးေဆး ေတြ
အထည္ ဆိုးေဆး ဆိုတာက အဝတ္ အထည္ ေတြကိုအေရာင္ဆိုးဖို႔အတြက္သ
အထည္ဆိုးေဆးေတြထဲမွာ Alkylphenol Ethoxylates (APEOS)၊ Aniline၊ Dioxin တို႔လိုမ်ိဳးဓာတုပစၥည္းေတြက
Alkylphenol Ethoxylates (APEOS) – ဒီဓာတုပစၥည္းက အမ်ိဳးသားေတြမွာ သုတ္ေကာင္ေရေလာ့က်ေစႏိုင္သလ
Aniline -ဒီ ဆိုးေဆး ကို Azo dyes လို႔သိၾကျပီး အဆိပ္ျပင္းပါတယ္။ ကမာၻတလႊားမွာ အသံုးျပဳေနတဲ့ ဆိုးေဆး ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကေန ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္အထိမွာပါဝ
Dioxin – အသည္းကင္ဆာနဲ႔ အဆုတ္ကင္ဆာကိုျဖစ္ေစႏိုင္ပါ
ဆိုးေဆး ေတြမွာပါတတ္တဲ့ chrome၊ copper နဲ႔ ဇင့္တို႔ကလည္း ကာစီႏိုဂ်င္ေတြျဖစ္ၾကျပီး က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္ေစႏိုင
ေအးခဲ အသားေတြထဲက Sodium tripolyphosphate (STPP)
Sodium tripolyphosphate (STPP) ဆိုတာက သန္႔ရွင္းေရးသံုး ပစၥည္းေတြကေနစလို႔ အစားအစာေတြတာ၇ွည္ခံေအာင္လုပ
STPP ကို ဆပ္ျပာခဲေတြ၊ ဆပ္ျပာမႈန္႔ေတြထဲမွာ ထည့္ျပီးအသံုးျပဳတာမ်ားပါတယ
Sodium tripolyphosphate (STPP) အနီေရာင္အသားေတြ၊ ၾကက္သား၊ဘဲသားေတြ၊ ငါးေတြနဲ႔ ပင္လယ္စာေတြ ကိုသယ္ပို႔သိုေလွာင္ေနစဥ္အတ
Sodium tripolyphosphate (STPP) က ပုဇြန္နဲ႔ခံုးလိုမ်ိဳး ပင္လယ္စာေတြကို အရြယ္အစားၾကီးေစဖိုပ ေဈးကြက္ေတြထဲမွာ အသံုးျပဳေနမႈေတြလည္းရွိေနပါ
Credit : heloo sayawon
ဖတ္မိရင္ မဖတ္ရေသးတဲ႔ မင္းသူငယ္ခ်င္းအတြက္ ျပန္ရွယ္ေပးလိုက္ပါ.... https://
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။