Followers အားေပးသူမ်ား အထူး အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

✩✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩သီခ်င္းခ်စ္သူ ✪ မွ ✪ သီခ်င္းခ်စ္သူသို႔✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩✩

8Chit&အိမ္႔ခ်စ္ AhMoon&အမြန္း AhNaing&အႏိုင္ AhNge&အငဲ Akuk Alex&အဲလက္စ္ AnnHellar&အန္ဟဲလာ Ar-T AungHtet&ေအာင္ထက္ AungLa&ေအာင္လ AungNaing&ေအာင္ႏိုင္ AungThu&ေအာင္သူ AungYin&ေအာင္ရင္ AuraLi&အာ္ရာလီ AyeChanMay&ေအးခ်မ္းေမ AyeTinChoShwe&ေအသင္ခ်ိဳေဆြ AyeWuttYiThaung&ေအးဝတ္ရည္ေသာင္း BaDin&ဗဒင္ Blueberry BobbySoxer BoBo&ဘိုဘို BoBoHan&ဘိုဘိုဟန္ BoPhyu&ဘိုျဖဴ Breaky&ဘရိတ္ကီ BunnyPhyoe&ဘန္နီၿဖိဳး ChanChan&ခ်မ္းခ်မ္း ChanChann&ခ်မ္ခ်မ္း ChawSuKhin&ေခ်ာစုခင္ ChinSong&ခ်င္းသီခ်င္း ChitKaung&ခ်စ္ေကာင္း ChitThuWai&ခ်စ္သုေဝ ChoLayLung&ခ်ိဳေလးလုန္ ChoPyone&ခ်ိဳၿပံဳး ChristmasSong&ခရစၥမတ္သီခ်င္း CityFm Dawn&ဒြန္း DiraMore&ဓီရာမိုရ္ DoeLone&ဒိုးလံုး Dway&ေဒြး EainEain&အိန္အိန္း G.Latt&ဂ်ီလတ္ GaeGae&ေဂေဂး GirlLay&ဂဲ(လ္)ေလး Graham&ဂေရဟမ္ Group&အဖြဲ႔လိုက္ GuRawng&ကူးေရာင္ GyoGyar&ႀကိဳးၾကာ HanTun&ဟန္ထြန္း HaymarNayWin&ေဟမာေနဝင္း He`Lay&ဟဲေလး HlonMoe&လႊမ္းမိုး HlwanPaing&လႊမ္းပိုင္ HtamHkay&ထ်န္ေခး HTDTunYin&ဟသာၤတထြန္းရင္ HtetAung&ထက္ေအာင္ HtetHtetMyintAung&ထက္ထက္ျမင္႔ေအာင္ HtetSaung&ထက္ေလွ်ာင္း HtooEainThin&ထူးအိမ္သင္ HtooHtooSet&ထူးထူးဆက္ HtooL.Lin&ထူးအယ္လင္း HtunHtun&ထြဏ္းထြဏ္း HtunYati&ထြန္းရတီ IreneZinMarMyint&အိုင္ရင္းဇင္မာျမင္႔ J.LingMawng&ေဂလိန္းေမာင္း J.MgMg&ေဂ်ေမာင္ေမာင္ JarSan&ဂ်ာဆန္ JetSanHtun&ဂ်က္ဆန္ထြန္း JMe&ေဂ်းမီ KabarPhone&ကမၻာဖုန္း KaiZar&ကိုင္ဇာ KapyaBoiHmu&ကဗ်ာဘြဲ႔မွဴး KaungKaung&ေကာင္းေကာင္း KhaingHtoo&ခိုင္ထူး KhinBone&ခင္ဘုဏ္း khinMgHtoo&ခင္ေမာင္ထူး KhinMgToe&ခင္ေမာင္တိုး KhinSuSuNaing&ခင္စုစုႏိုင္ KhupPi&ခုပ္ပီး KKT&ေကေကတီ KoKoGyi&ကိုကိုႀကီး KoNi&ေကာ္နီ KyingLianMoong L.KhunYe&L.ခြန္းရီ L.LwinWar&L.လြန္းဝါ L.SengZi&L.ဆိုင္းဇီ LaShioTheinAung&လားရႈိးသိန္းေအာင္ LaWi&လဝီ LayLayWar&ေလးေလး၀ါ LayPhyu&ေလးျဖဴ LDKyaw&L.ဒီေက်ာ္ LiLiMyint&လီလီျမင္႔ LinNit&လင္းနစ္ LynnLynn&လင္းလင္း Madi&မဒီ MaNaw&မေနာ Marritza&မာရဇၨ MayKhaLar&ေမခလာ MaySweet&ေမဆြိ MayThu&ေမသူ MgThitMin&ေမာင္သစ္မင္း MiMiKhe&မီးမီးခဲ MiMiWinPhay&မီမီဝင္းေဖ MinAung&မင္းေအာင္ Misandi&မိဆႏၵီ MMGospelSong&ခရစ္ယာန္ဓမၼေတး MMLoveSong&ျမန္မာသီခ်င္း MoMo&မို႔မို႔ MoonAung&မြန္းေအာင္ Music&ဂီတ Myanmar-Kid-Songs MyayPeYo&ေျမပဲယို MyoGyi&မ်ိဳးႀကီး MyoMyo&မ်ိဳးမ်ိဳး NangKhinZayYar&နန္းခင္ေဇယ်ာ Naung&ေနာင္ NawLiZar&ေနာ္လီဇာ NawNaw&ေနာေနာ္ NgeNgeLay&ငဲ႔ငယ္ေလး NiNiKhinZaw&နီနီခင္ေဇာ္ NiNiWinShwe&နီနီဝင္းေရႊ NO&ႏိုး NweYinWin&ႏြဲ႔ယဥ္ဝင္ NyanLinAung&ဥာဏ္လင္းေအာင္ NyiMinKhine&ညီမင္းခိုင္ NyiZaw&ညီေဇာ္ PannEiPhyu&ပန္းအိျဖဴ PanYaungChel&ပန္းေရာင္ျခယ္ Pb.ThanNaing&သန္းႏိုင္ PhawKa&ေဖာ္ကာ PhoeKar&ဖိုးကာ PhuPhuThit&ဖူးဖူးသစ္ PhyoGyi&ၿဖိဳးႀကီး PhyoKyawHtake&ၿဖိဳးေက်ာ္ထိုက္ PhyuPhyuKyawThein&ျဖဴျဖဴေက်ာ္သိန္း PhyuThi&ျဖဴသီ PoEiSan&ပိုးအိစံ PoPo&ပိုပို PuSue&ပူစူး R.ZarNi&R.ဇာနည္ RainMoe&ရိန္မိုး RebeccaWin&ေရဗကၠာ၀င္း Ringo&ရင္ဂို SaiHteeSaing&စိုင္းထီးဆိုင္ SaiLay&စိုင္းေလး SaiSaiKhanHlaing&စိုင္းစိုင္းခမ္းလႈိင္ SaiSaiMaw&စိုင္းဆိုင္ေမာ၀္ SaiSan&ဆိုင္စံ SalaiJonhTinZam SalaiJonhTinZam&ဆလိုင္းဂၽြန္သင္ဇမ္း SalaiSunCeu&ဆလိုင္းဆြန္က်ဲအို SalaiThuahAung&ဆလိုင္းသႊေအာင္ SalaiZamLain&ဆလိုင္းသွ်မ္းလ်န္ SandyMyintLwin&စႏၵီျမင့္လြင္ SangPi&စံပီး SaungOoHlaing&ေဆာင္းဦးလႈိင္ SawBweHmu&စာဘြဲ႔မွဴး SawKhuSe&ေစာခူဆဲ She&သွ်ီ ShinPhone&ရွင္ဖုန္း ShweHtoo&ေရႊထူး SinPauk&ဆင္ေပါက္ SiThuLwin&စည္သူလြင္ SithuWin&စည္သူဝင္း SiYan&စီယံ Snare SoeLwinLwin&စိုးလြင္လြင္ SoeNandarKyaw&စိုးနႏၵာေက်ာ္ SoePyaeThazin&စိုးျပည္႔သဇင္ SoeSandarTun&စိုးစႏၵာထြန္း SoTay&ဆိုေတး SungTinPar&ဆုန္သင္းပါရ္ SuNit&ဆူးနစ္ TekatawAyeMg&တကၠသိုလ္ေအးေမာင္ ThangPaa&ထန္းပါး TharDeeLu&သာဒီးလူ ThawZin&ေသာ္ဇင္ ThiriJ.MgMg&သီရိေဂ်ေမာင္ေမာင္ Thoon&သြန္း TinGyanSong&သႀကၤန္သီခ်င္း TintTintTun&တင္႔တင္႔ထြန္း TinZarMaw&တင္ဇာေမာ္ TunEaindraBo&ထြန္းအိျႏၵာဗို TunKham&ထြဏ္းခမ္ TunTun&ထြန္းထြန္း TuTu&တူးတူး V.NoTun&V.ႏိုထြန္း WaiLa&ေဝလ WaNa&ဝန WarsoMoeOo&ဝါဆိုမိုးဦး WineSuKhineThein&ဝိုင္းစုခိုင္သိန္း WyneLay&ဝိုင္းေလး Xbox XGALZ Y-Zet YadanaMai&ရတနာမိုင္ YadanaOo&ရတနာဦး YairYintAung&ရဲရင္႔ေအာင္ YanAung&ရန္ေအာင္ YarZarWinTint&ရာဇာဝင္းတင္႔ YeTwin&ရဲသြင္ YummyRookie YuZaNa&ယုဇန YY&၀ိုင္၀ိုင္း Z.DiLa&Z.ဒီးလာ ZamNu&ဇမ္ႏူး ZawOne&ေဇာ္ဝမ္း ZawPaing&ေဇာ္ပိုင္ ZawWinHtut&ေဇာ္ဝင္းထြဋ္ ZawWinShing&ေဇာ္ဝင္းရွိန္ ZayYe&ေဇရဲ ZwePyae&ဇြဲျပည္႔
သီခ်င္းနားေထာင္ရန္ အေပၚက အဆိုေတာ္ နာမည္ Click ပါေနာ္

Facebook မွာ ဖတ္ခ်င္ရင္ Like တစ္ခ်က္ေလာက္ နဲ႔ အားေပးႏိုင္ပါသည္

Thursday, September 21, 2017

အစားအေသာက္ ထဲက အႏၱရာယ္

အစားအေသာက္ ထဲက အႏၱရာယ္

ကမာၻတလႊားမွာ ကင္ဆာ ေရာဂါ ေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ အေရအတြက္ ကေတာ္ေတာ္ေလးကိုမ်ားလာေနပါတယ္။ ေန႔စဥ္စားေသာက္တဲ့ အစားအစာ ေတြက ကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚခံစားရတဲ့ အဓိကအေၾကာင္းရင္းခံပဲျဖစ္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဓာတုပစၥည္း ေတြပါဝင္ေနမႈက ကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚခံစားရသူဦးေရ တိုးလာရတဲ့ကိစၥနဲ႔ ကင္ဆာ ေရာဂ ေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ ဦးေရ မ်ားျပားလာရျခင္းရဲ႕ အဓိကအေၾကာင္းရင္းခံျဖစ္ပါတယ္။

လူေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ ေပၚမွာ သက္ေရာက္မႈရွိႏိုင္တဲ့ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ ့အေျခခံက်တဲ့ကာစီႏိုဂ်င္ အမ်ိဳးအစား ၄ မ်ိဳးရွိပါတယ္။ ပထမဆံုးတစ္ခုက အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာ သဘာဝအတိုငး္ပါေနတဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ ျဖစ္ျပီး အဆိုပါ ကာစီႏိုဂ်င္ဓာတ္က ေရွာင္လႊဲလို႔မရပါဘူး။ ဥပမာေပးရရင္ ငါးေျခာက္ ေတြမွာ ပါေနတဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ ဓာတ္ကိုေရွာင္လြဲ စားသံုးလို႔မရပါဘူး။ ဒုတိယတစ္ခုကေတာ့ ဆန္တုိ႔၊ ဂ်ံဳတို႔မွကပ္ညွိေနတဲ့ မိႈသတ္ေဆးေတြကေနျဖစ္တဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ ပါ ဆန္ေစံနဲ႔ဂ်ံဳေစ့ သိုေလွာင္မႈပံုစံကိုေကာင္းေကာင္းလုပ္ေဆာင္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ အဆိုပါ ကာစီႏိုဂ်င္ ကိုေရွာင္ရွားႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ တတိယေျမာက္တစ္ခုကေတာ့ အရန္သင့္အစားအေသာက္ေတြကို တာ၇ွည္ခံေအာင္လုပ္ေဆင္ရာမွာ အသံုးျပဳတဲ့ပစၥည္းေတြေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ ကာစိႏိုဂ်င္ဓာတ္ပါ။ ေနာက္ဆံုးတစ္မ်ိဳးကေတာ့ အစားအေသာက္ ေတြကို အေရာင္လွေစဖို႔အတြက္ အသံုးျပဳတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ဓာတ္ပဲျဖစ္ပါတယ္

အစားအေသာက္ ေတြထဲက acrylamide

Acrylamide ဆိုတာက polyacrylamide နဲ႔ acrylamide copolymers တို႔နဲ႔ဖြဲ႔စည္းထားတဲ့ ဓာတုေဗဒပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ acrylamide copolymers နဲ႔ polyacrylamide တို႔ကို စကၠဴထုတ္လုပ္တာ၊ ဆိုးေဆး၊ ပလပ္စတစ္ေတါထုတ္လုပ္တာလိုမ်ိဳး စက္မႈလုပ္ငန္းေတြမွာ အသံုးျပဳသလို ေသာက္ေရ နဲ႔ ေရဆိုးသန္႔စင္မႈေတြလုပ္ေဆာင္ရာမွာလည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ အစားအေသာက္ ေတြကို ထုတ္ပိုးရာမွာလည္း အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ အစားအေသာက္ထုတ္ပိုးမႈအတြင္း အသံုးျပဳထားတဲ့ polyacrylamide နဲ႔ acrylamide copolymers တို႔က အဆိုပါအစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ကပ္ညွိေနႏိုင္ပါတယ္။

အခ်ိဳ႕အစားအေသာက္ ေတြကို အပူခ်ိန္ ၁၂၀ ဒီဂရီ စဲဆီးရပ္စ္အထက္ အပူေပးလိုက္တဲ့အခါ acrylamide ဓာတ္ထြက္ေပၚလာပါတယ္၊လို႔ ဥေရာပ နဲ႔ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စုက သုေတသီ ေတြကေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အပူခ်ိန္ ၁၂၀ ဒီဂရီ စဲဆီးရပ္စ္ ေအာက္အပူေပးတဲ့အခါမွာေတာ့ acrylamide ထြက္ေပၚတာမ်ိဳးမရွိဘူးလို႔လည္းဆိုပါတယ္။

ေလ့လာစမ္းသပ္မႈအတြင္း acrylamide နဲ႔ထိေတြ႔မႈက ကင္ဆာေရာဂါေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကိုျဖစ္ေပၚေစႏိုင္တယ္၊လို႔ေတြ႔ရွိခဲ့ရပါတယ္။ လူသားေတြမွာ စမ္းသပ္မႈကေတာ့ အခုထိအလံုးစံုမျပီးေသးပါဘူး။ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာ acrylamide ပါဝင္ေနမႈက ခံတြင္းကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ၊ အစာေရျမိဳ ကင္ဆာ၊အသံအိုးကင္ဆာ၊အူမၾကီးကင္ဆာ၊ ေက်ာက္ကပ္၊ရင္သားနဲ႔ သားအိမ္ ကင္ဆာေတြျဖစ္ေပၚခံစားရႏိုင္ပါတယ္။

အစားအေသာက္ ေတြမွာပါတဲ့ အေရာင္အေသြးေတြ

အစားအေသာက္ ေတြအေရာင္လွေအာင္အသံုးျပဳတဲ့ အေရာင္ေတြျဖစ္ၾကတဲ့ အျပာ၊ အစိမ္း၊အနီ နဲ႔ အဝါေရာင္ေတြက သိြဳင္းရြိဳက္ကင္ဆာ၊ အက္ဒရီနယ္လ္ ဂလင္းကင္ဆာ၊ဆီးအိမ္၊ေက်ာက္ကပ္ နဲ႔ ဦးေႏွာက္ ကင္ဆာ ေတြခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။ ကေလးေတြအတြက္ အစားအေသာက္ ေတြဝယ္ယူတဲ့အခါမ်ိဳးမွာ တတ္နိုင္သမွ် အေရာင္ဆိုးေဆးေတြကင္းစင္တဲ့အစားအေသာက္ကိုေရြးခ်ယ္ဝယ္ယူေပးသင့္ပါတယ္။

အစားအေသာက္ ေတြထဲက အဆီ

အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာပါတဲ့ ေျပာင္းဖူးဆီ၊ပဲပိစပ္ဆီေတြ (သို႔) စားအုန္းဆီေတြလိုမ်ိဳးဆီေတြက ဟိုက္ဒရိုဂ်င္နဲ႔ထိေတြ႕တဲ့အခါ ခဲသြား ျပီး အသြင္ေျပာင္းအဆီျဖစ္သြားပါတယ္။ တာရွည္ခံေအာင္လုပ္ထားတဲ့ အသင့္စားအစားအေသာက္ေတြထဲမွာ အမ်ားဆံုးေတြ႔ရွိရပါတယ္။ အဆာေျပစားလို႔ရတဲ့အလြယ္စားအစားအစာေတြက ခႏၶာကိုယ္ တြင္းမွာ အက်ိဳးမျပဳ ကိုလက္စထေရာ LDL ကိုလက္စထေရာကို တိုးေစျပီး အက်ိဳးျပဳ ကိုလက္စထေရာ HDl ကိုလက္စထေရာ ပမာစကိုက်ဆင္းေစပါတယ္။ အဆိုပါအဆီေတြက ေသြးေၾကာ ေတြထဲမွာ ေသြးခဲပိတ္ဆို႔တာ၊ ရုတ္တရက္ႏွလံုးရပ္တာေတြကိုျဖစ္ေပးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒီ အဆီဓာတ္ေတြကို ဘီစကစ္ ေတြ၊ ပါစတာနဲ႔ အသင့္စား အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာ အမ်ားဆံုးေတြ႔ရွိရႏိုင္ပါတယ္။
READ ကင္ဆာကိုအံတုႏိုုင္ခဲ့လို႔အမ်ားကခ်ီးက်ဴးတဲ့သမီးကုိ မနာလုိကာ႐ုိက္သတ္ခဲ့တဲ့ဖခင္

သစ္သီးေတြမွည့္ေစဖို႔နဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြၾကီးထြားေအာင္သံုးတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြ

သစ္သီးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြကအာဟာရဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ ေန႔စဥ္အဓိကထားစားသံုးေနတဲ့ အစားအစာတစ္ရပ္လည္းျဖစ္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္အဓိကထားစားသံုးေနတဲ့ ဒီ အစားအေသာက္ ေတြထဲမွာ က်န္းမာေရး ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြပါဝင္ေနတာမ်ိဳးေတြရွိေနႏိုင္ပါတယ္။

သစ္သီးဝလံေတြစိုက္ပ်ိဳးတဲ့ စိုက္ခင္းေတြမွာ သစ္သီးေတြရင့္မွည့္ျပီး ၾကီးထြားလာေစဖို႔အတြက္ calcium carbide ၊ Ethephon နဲ႔ oxytocin တို႔လိုမ်ိဳး ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြကို အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ Calcium carbide ကိုေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ကာစီႏိုဂ်င္လို႔ပဲသိထားၾကတာျဖစ္ျပီး အစားအေသာက္ေတြမွာ အသံုးမျပဳဖို႔တားျမစ္ထားပါတယ္။ Ethephon ကလည္းပိုးသတ္ေဆးတစ္မ်ိဳးျဖစ္တာေၾကာင့္ အသီးေတြမွည့္ေအာင္ အသံုးမျပဳဖို႔တားျမစ္ထားပါတယ္။ Oxytocin ကေတာ့ mammalian ေဟာ္မုန္းတစ္မ်ိုးျဖစ္ျပီး သစ္သီးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြမွာ အသံုးမျပဳဖို႔ အၾကံျပဳထားပါတယ္။

calcium carbide မွာ အာဆင္းနစ္ဓာတ္ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ေအာ့အန္တာ၊မူးေဝတာ၊ ဝမ္းေလွ်ာတာ၊ ေသြးအားနည္းတာနဲ႔ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ဆင္းေစတဲ့ က်န္းမာေရးအႏၱရာယ္ေတြကို ျဖစ္ေပၚခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။

Urea ေျမၾသဇာ ရဲ႕သက္ေရာက္မႈ

ေဈးကြက္ထဲမွာေရာင္းခ်ေနတဲ့ငါးပိေတြမွာ ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ေလ့ရွိတဲ့ ေျမၾသဇာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ urea ကလည္း အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ အာဟာရဓာတ္ကို ျပင္းျပင္းထန္ထန္ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ပမာဏမ်ားစြာထိေတြ႔မိတာက ကေလးငယ္ေတြကိုိ ေသေစတဲ့အထိျဖစ္နိုင္သလို လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာလည္း က်န္းမာေရးထိခိုက္မႈေတြျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆီးလမ္းေၾကာင္း၊ေက်ာက္ကပ္၊အသည္းနဲ႔ ဓာတ္မတည့္မႈေတြခံစားေနရတဲ့သူေတြအေနနဲ႔ urea ေျမၾသဇာ နဲ႔ ထိေတြ႔တာေတြကိုေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။ urea ထည့္သြင္းလုပ္ေဆာင္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြစားသံုးတာမ်ိဳးကိုလည္းေရွာင္ရွားရမွာျဖစ္ပါတယ္။

ျပန္ေၾကာ္ဆီ အႏၱရာယ္

တစ္ေန႔တာ စားေသာက္မငထဲမ်ာ ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြကို တစ္ၾကိမ္ေလာက္ေတာ့စားသံုးမိနိုင္ပါတယ္။ ဥပမာေပးရရင္ ပလာတာ၊အီၾကာေကြး၊စမူဆာကေနစလို႔ ေန႔လယ္ေန႔ခင္း အပ်င္းေျပစားတဲ့ အေၾကာ္ေတြကေတာင္ ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြနဲ႔ေၾကာ္ထားတာပါ။ စားေသာက္ဆိုင္ေတြ၊ ဟိုတယ္ေတြနဲ႔ ဆိုင္မွာစားတဲ့အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ လည္းျပန္ေၾကာ္ဆီေတြပါဝင္ေနႏိုင္ပါတယ္။

စားေသာက္ဆိုင္ ေတြမွာ အသံုးျပဳေနတဲ့ ၃ ၾကိမ္ ၄ၾကိမ္ထက္မနည္းျပန္ေၾကာ္ထားတဲ့ဆီေတြ၊ ဆိုင္ေတြမွာသံုးေနတဲ့ အၾကိမ္ၾကိမ္ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီေတြ၊ ခဏခဏအပူေပးျပီးေၾကာ္ထားတဲ့ဆီေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကိုလက္စထေရာပမာဏကိုတိုးေစျပီး peroxides acid ေတြျဖစ္ေပၚေစကာ ကင္ဆာေရာဂါခံစားရေစႏိုင္သလို ကိုယ္တြင္းအဂၤါဆဲလ္ေတြ တိုက္ခိုက္ဖ်က္ဆီးခံရေစျပီး ေသြးျဖဴဥေတြထဲမွာလည္း ေရာဂါပိုးကူးစက္မႈေတြျဖစ္ေပၚခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။

ေဖာ္မလင္ အႏၱရာယ္

မပုတ္မသိုးေအာင္အသံုးျပဳတဲ့ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးပါ။ လူေသအေလာင္းေတြကို မပုတ္မသိုးေစေအာင္လည္းအသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ေဖာ္မလင္က ေသြးကင္ဆာေရာဂါျဖစ္နိုင္ေျခကိုတိုးေစႏိုင္သလို ဦးေႏွာက္ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခကိုလည္းမ်ားေစပါတယ္။

ပဲျပားေတြ၊မုန္႔ဖတ္ေတြကို တာရွည္အထားခံေအာင္ ေဖာ္မလင္ထည့္ျပီးျပဳလုပ္တာမ်ိဳးေတြရွိေနပါတယ္။ ေဖာ္မလင္ကို ထိေတြ႔မႈက ေသြးကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ပင္လယ္စာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာလည္း လူသားေတြရဲ႕ အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာလုပ္ေဆာင္မႈေတြနဲ႔ သန္႔ရွင္းမႈပိုင္းအားနည္းတာေတြေၾကာင့္ ေရာဂါပိုးေတြေပါက္ပြားေနႏိုင္ပါတယ္။ သန္႔ရွင္းမႈမရွိတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားသံုးမိတဲ့အခါ အစားအေသာက္ကေနတဆင့္ ကူးစက္တဲ့ နာမက်န္းျဖစ္မႈေတြကိုခံစားရႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပင္လယ္ေရေနသတၱဝါေတြဟာ တိုးတက္လာတဲ့ စက္မႈလုပ္ငန္းေတြကစြန္႔ထုတ္တဲ့ ဓာတုစြန္႔ပစ္ပစၥည္းေတြနဲ႔ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ညစ္ညမ္းမႈတို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ မာက်ဴရီ ပမာဏျမင့္မားလြန္းေနတာမ်ိဳးေတြျဖစ္ေပၚေနတတ္ပါတယ္။
READ ေခ်ာင္းဆိုးရာကေန ဆရာဝန္(၆)ေယာက္နဲ႔ျပၿပီးမွ ကင္ဆာရွိမွန္းသိခဲ့ရတဲ့ Jessica

ငါးေတြကို တင္ပို႔ေရာင္းခ်သူေတြက ငါးေတြ၊ပုဇြန္ေတြကို တာရွည္ခံေစဖို႔နဲ႔ ဝယ္ယူသူေတြရဲ႕အျမင္မွာလတ္ဆတ္တယ္လို႔ယူဆေစဖို႔ ကာဗြန္မိုေနာက္ဆိုဒ္ေတြကို အသံုးျပဳျပီးလုပ္ေဆာင္တာမ်ိဳးေတြရွိပါတယ္။ ေဖာ္မလင္ေဖ်ာ္ထားတဲ့အရည္ကို ငါးေတြ၊ပုဇြန္ေတြအေပၚကို ဖ်န္း လိုက္မယ္ဆိုရင္ ငါးေတြ၊ပုဖြန္ေတြက တာရွည္ခံတဲ့အျပင္ အနံ႔လည္း မထြက္ပဲ လတ္ဆတ္ေနသလိုျဖစ္ေနမွာျဖစ္ပါတယ္။ အစားအစာေတြနဲ႔အသားငါးေတြတာရွည္ခံေအာင္ ေဈးကြက္ေတြထဲမွာအသံုးျပဳေနၾကတဲ့ ေဖာ္မလင္ကို အစားအေသာက္ေတြမွာ အသံုးျပဳတာက အဆိပ္ျဖစ္ေစႏိုင္သလို ကင္ဆာေရာဂါေတြကိုလည္းခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။

အထည္ ဆိုးေဆး ေတြ

အထည္ ဆိုးေဆး ဆိုတာက အဝတ္ အထည္ ေတြကိုအေရာင္ဆိုးဖို႔အတြက္သီးသန္႔ထုတ္ထားတဲ့ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ အထည္ဆိုးေဆးေတကို အမ်ားအပားစားသံုးမိမယ္ဆိုရင္ အဆိပ္သင့္တာမ်ိုးခံစားရႏိုင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္စားသံုးဖို႔ေရာင္းခ်ေနတဲ့ ကုန္စည္ေတြထဲမွာလည္း အေရာင္လွေအာင္ အထည္ ဆိုးေဆး ေတြကို အသံုးျပဳထားတာမ်ိဳးေတြရွိပါတယ္။ ျမင္သာေအာင္ေျပာျပရရင္ မွ်စ္ေတြမွာ အထည္ဆိုးေဆး အနီေရာင္ကို အသံုးျပဳထားတာျဖစ္ပါတယ္။

အထည္ဆိုးေဆးေတြထဲမွာ Alkylphenol Ethoxylates (APEOS)၊ Aniline၊ Dioxin တို႔လိုမ်ိဳးဓာတုပစၥည္းေတြကို အသံုးျပဳထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။

Alkylphenol Ethoxylates (APEOS) – ဒီဓာတုပစၥည္းက အမ်ိဳးသားေတြမွာ သုတ္ေကာင္ေရေလာ့က်ေစႏိုင္သလို အမ်ိဳးသမီး ေတြမွာ ကိုယ္ဝန္ ပ်က္က်တာမ်ိဳးျဖစ္ေစႏိုင္သလို ကေလးငယ္ေတြမွာလည္း ေမြးရာပါခ်ိဳ႕ယြင္းမႈေတြျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

Aniline -ဒီ ဆိုးေဆး ကို Azo dyes လို႔သိၾကျပီး အဆိပ္ျပင္းပါတယ္။ ကမာၻတလႊားမွာ အသံုးျပဳေနတဲ့ ဆိုးေဆး ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကေန ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္အထိမွာပါဝင္ေနျပီး အနီေရာင္ဆိုးေဆးေတြမွာ အမ်ားဆံုးပါဝင္တတ္ပါတယ္။

Dioxin – အသည္းကင္ဆာနဲ႔ အဆုတ္ကင္ဆာကိုျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစျပီး ကူးစက္ေရာဂါေတြ ကိုခံစားရေစပါတယ္။ သေႏၶသားကိုလည္း ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ ၾကီးထြားမႈေတြျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။

ဆိုးေဆး ေတြမွာပါတတ္တဲ့ chrome၊ copper နဲ႔ ဇင့္တို႔ကလည္း ကာစီႏိုဂ်င္ေတြျဖစ္ၾကျပီး က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။

ေအးခဲ အသားေတြထဲက Sodium tripolyphosphate (STPP)

Sodium tripolyphosphate (STPP) ဆိုတာက သန္႔ရွင္းေရးသံုး ပစၥည္းေတြကေနစလို႔ အစားအစာေတြတာ၇ွည္ခံေအာင္လုပ္ေဆာင္တာအထိအသံုးျပဳတဲ့ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးပါ။ သူ႔ကို pentasodium salt (သို႔) triphosphoric acid လို႔လည္းသိၾကပါတယ္။ သူ႔ကို အိမ္သုတ္ေဆးေတြနဲ႔ အျခားေသာအစားအစာေတြမွာထည့္သြင္းအသံုးျပဳၾကပါတယ္။

STPP ကို ဆပ္ျပာခဲေတြ၊ ဆပ္ျပာမႈန္႔ေတြထဲမွာ ထည့္ျပီးအသံုးျပဳတာမ်ားပါတယ္။ ပန္းကန္ေဆးတာ၊ေလွ်ာ္ဖြတ္တာေတြအတြက္ အသံုးျပဳတဲ့ ဂ်ယ္လ္ေတြ၊ အရည္ေတြ၊ အခဲေတြ၊အမႈန္႔ေတြမွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ STPP ကအဓိအားျဖင့္ ညစ္ေပတာေတြကို သန္႔စင္ေအာင္လုပ္ေဆာင္ေပးတာျဖစ္ပါတယ္။

Sodium tripolyphosphate (STPP) အနီေရာင္အသားေတြ၊ ၾကက္သား၊ဘဲသားေတြ၊ ငါးေတြနဲ႔ ပင္လယ္စာေတြ ကိုသယ္ပို႔သိုေလွာင္ေနစဥ္အတြင္းအစိုဓာတ္ထိန္းေပးဖို႔နဲ႔ ပ်က္စီးပုတ္သိုးတာမ်ိုးမရွိေစဖို႔အတြက္အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ STPP က ႏို႔နဲ႔ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္လိုမ်ိဳး ေသာက္စရာေတြရဲ႕ အရည္အေသြးကို ထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္လည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။

Sodium tripolyphosphate (STPP) က ပုဇြန္နဲ႔ခံုးလိုမ်ိဳး ပင္လယ္စာေတြကို အရြယ္အစားၾကီးေစဖိုပ ေဈးကြက္ေတြထဲမွာ အသံုးျပဳေနမႈေတြလည္းရွိေနပါေသးတယ္။ STPP နဲ႔ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာထိေတြ႔မိမယ္ဆိုရင္ အေရျပားမွာ အနီေရာင္အဖုအပိမ့္ေတြထြက္ျပီး စပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္းျဖစ္တာမ်ိဳးခံစားရႏိုင္ပါတယ္။ အဆုတ္ကို အဆိပ္သင့္ေစႏိုင္သလို ကိုယ္အဂၤါေတြကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ကိုယ္တြင္း အဂၤါေတြေရာင္ရမ္းတာေတြကိုျဖစ္ေပးေစနိုင္ပါတယ္။ နာက်င္မႈေတြကိုလည္း ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။

Credit : heloo sayawon

ဖတ္မိရင္ မဖတ္ရေသးတဲ႔ မင္းသူငယ္ခ်င္းအတြက္ ျပန္ရွယ္ေပးလိုက္ပါ.... https://salai7cho.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။