FOOD Magazine
..................................................
ဆိတ္သားလက္ဖက္ႏွပ္ (ကရင္ခ်က္)
..................................................
ကြၽန္မဘယ္ေနရာေရာက္ေရာက္ ဘယ္သူနဲ႔ေတြ႕ေတြ႕
ဟင္းခ်က္နည္းအသစ္ေလးေတြကို အျမဲစပ္စုေလ့ရွိပါတယ္။...
ဒီတစ္ခါခ်က္ျပမယ့္ ဟင္းခ်က္နည္းေလးက လက္ဖက္အသားနဲ႔
ဆိတ္သားဟင္းခ်က္တာပါေနာ္။ ကရင္လူမ်ဳိးမ်ား ခ်က္စားေလ့ရွိတဲ့ပုံစံအတိုင္း ခ်က္တာပါ။
ကြၽန္မ သားနဲ႔သမီးကို စာသင္ေပးတဲ့ ဆရာမေလး
မမေဆးေဆးက ကြၽန္မငယ္ငယ္က လသာ ၂ က ဆရာမႀကီးေဒၚစီစီပန္းတုတ္ရဲ႕သမီး
ကရင္လူမ်ဳိးစစ္စစ္ပါ။ အဲဒီအစ္မက ကရင္ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြေျပာျပေတာ့
ဘယ္လိုေပ်ာ္မွန္းမသိဘူး။ ခ်က္နည္းေတြရၿပီး ခ်က္ဖို႔အခ်ိန္မေပးႏိုင္နဲ႔ စိတ္က
ေတာ္ေတာ္ခိုးလို႔ခုလုျဖစ္ရပါတယ္။ ဒီေန႔ေတာ့ ကြၽန္မ ရေအာင္ကိုခ်က္လိုက္ပါတယ္။
စားေကာင္းလိုက္တာ။ ခပ္စပ္စပ္ေလးနဲ႔ အလြန္စားေကာင္းပါတယ္။
ဆိတ္သားလက္ဖက္ႏွပ္ (ကရင္ခ်က္)
..................................................
ကြၽန္မဘယ္ေနရာေရာက္ေရာက္ ဘယ္သူနဲ႔ေတြ႕ေတြ႕
ဟင္းခ်က္နည္းအသစ္ေလးေတြကို အျမဲစပ္စုေလ့ရွိပါတယ္။...
ဒီတစ္ခါခ်က္ျပမယ့္ ဟင္းခ်က္နည္းေလးက လက္ဖက္အသားနဲ႔
ဆိတ္သားဟင္းခ်က္တာပါေနာ္။ ကရင္လူမ်ဳိးမ်ား ခ်က္စားေလ့ရွိတဲ့ပုံစံအတိုင္း ခ်က္တာပါ။
ကြၽန္မ သားနဲ႔သမီးကို စာသင္ေပးတဲ့ ဆရာမေလး
မမေဆးေဆးက ကြၽန္မငယ္ငယ္က လသာ ၂ က ဆရာမႀကီးေဒၚစီစီပန္းတုတ္ရဲ႕သမီး
ကရင္လူမ်ဳိးစစ္စစ္ပါ။ အဲဒီအစ္မက ကရင္ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြေျပာျပေတာ့
ဘယ္လိုေပ်ာ္မွန္းမသိဘူး။ ခ်က္နည္းေတြရၿပီး ခ်က္ဖို႔အခ်ိန္မေပးႏိုင္နဲ႔ စိတ္က
ေတာ္ေတာ္ခိုးလို႔ခုလုျဖစ္ရပါတယ္။ ဒီေန႔ေတာ့ ကြၽန္မ ရေအာင္ကိုခ်က္လိုက္ပါတယ္။
စားေကာင္းလိုက္တာ။ ခပ္စပ္စပ္ေလးနဲ႔ အလြန္စားေကာင္းပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
.......................
• ဆိတ္သား - ၁ ကီလို (ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအသားသုံးႏိုင္ပါတယ္)
• လက္ဖက္ - စားပြဲ ဇြန္း ၄ ဇြန္း (ကြၽန္မက ခ်ဥ္စပ္ကိုသုံးထားပါတယ္)
• ခ်င္း (ေထာင္းၿပီးသား) - ၃ ဇြန္း
• စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
• ေလးညႇင္း - ၂ ပြင့္
• ဖာလာေစ့ - ၃ ေစ့
• ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ - ၅ ရြက္ခန္႔
• သစ္ၾကံပိုးေခါက္ - ၁ ေခါက္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ - ၁၅၀ ဂရမ္ (ေထာင္းၿပီးသား)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၄ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီး)
• အေရာင္တင္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• Curry Powder - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း မရွိရင္မဆလာသုံးပါ။
• င႐ုတ္သီးအၾကမ္း - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - ၂ ဇြန္း(အခ်ဳိဇြန္း)
• ၾကက္သားမႈန္႔ - ၃ ဇြန္း(အခ်ဳိဇြန္း)
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
....................
၁။ အားလုံးစုံၿပီဆိုရင္ ဆိတ္သားေလးမ်ားကို
အရြယ္ေတာ္တုံး သန္႔စင္ကာ ဆား ၁ ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႔ ၁ ဇြန္း၊
ခ်င္း၊ နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ အသားထဲစိမ့္၀င္ေအာင္ ဆုပ္နယ္ထားပါ။
၂။ ဆီပူတြင္ ၾကက္သြန္ေထာင္းမ်ားကိုထည့္ကာ ဆီသတ္ပါ။
ဆီသတ္ေနစဥ္ စပါးလင္၊ ေလးညႇင္း၊ ဖာလာေစ့့၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္၊
သစ္ၾကံပိုးေခါက္ႏွင့္ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ Curry Powder၊ င႐ုတ္သီးအၾကမ္း
စသည္တို႔ကို ထည့္ေမႊေပးပါ။
၃။ အနံ႔လည္းေမႊးလာၿပီး ၾကက္သြန္မ်ားကြၽတ္ခါစျပဳရင္
ဆိတ္သား နယ္ထားတာမ်ားႏွင့္ လက္ဖက္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီးမ်ားထည့္၊
ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားပါထည့္လုံးပါ။
၄။ စိတ္ရွည္ရွည္လုံးေနရင္းနဲ႔ ဆီျပန္လာပါမယ္။ အဲဒီအခါမွ
အသားျမဳပ္ေအာင္ေရထည့္ မီးေအးေအးနဲ႔ ႏွပ္ထားေပးပါ။
အသားႏူးလာၿပီဆိုရင္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
၅။ လက္ဖက္က အညီႇနံ႔ကိုေပ်ာက္ေစၿပီး အရသာကိုပိုေကာင္းေစပါတယ္။
ထမင္းပူပူနဲ႔ ႐ွဴး႐ွဴးရွဲရွဲ စားလို႔အလြန္ေကာင္းတဲ့ ကရင္ဟင္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္ရွင္။
......................................
Htet Family's Creation
......................................
www.htetfamily.com
.......................
• ဆိတ္သား - ၁ ကီလို (ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအသားသုံးႏိုင္ပါတယ္)
• လက္ဖက္ - စားပြဲ ဇြန္း ၄ ဇြန္း (ကြၽန္မက ခ်ဥ္စပ္ကိုသုံးထားပါတယ္)
• ခ်င္း (ေထာင္းၿပီးသား) - ၃ ဇြန္း
• စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
• ေလးညႇင္း - ၂ ပြင့္
• ဖာလာေစ့ - ၃ ေစ့
• ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ - ၅ ရြက္ခန္႔
• သစ္ၾကံပိုးေခါက္ - ၁ ေခါက္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ - ၁၅၀ ဂရမ္ (ေထာင္းၿပီးသား)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၄ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီး)
• အေရာင္တင္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• Curry Powder - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း မရွိရင္မဆလာသုံးပါ။
• င႐ုတ္သီးအၾကမ္း - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - ၂ ဇြန္း(အခ်ဳိဇြန္း)
• ၾကက္သားမႈန္႔ - ၃ ဇြန္း(အခ်ဳိဇြန္း)
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
....................
၁။ အားလုံးစုံၿပီဆိုရင္ ဆိတ္သားေလးမ်ားကို
အရြယ္ေတာ္တုံး သန္႔စင္ကာ ဆား ၁ ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႔ ၁ ဇြန္း၊
ခ်င္း၊ နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ အသားထဲစိမ့္၀င္ေအာင္ ဆုပ္နယ္ထားပါ။
၂။ ဆီပူတြင္ ၾကက္သြန္ေထာင္းမ်ားကိုထည့္ကာ ဆီသတ္ပါ။
ဆီသတ္ေနစဥ္ စပါးလင္၊ ေလးညႇင္း၊ ဖာလာေစ့့၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္၊
သစ္ၾကံပိုးေခါက္ႏွင့္ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ Curry Powder၊ င႐ုတ္သီးအၾကမ္း
စသည္တို႔ကို ထည့္ေမႊေပးပါ။
၃။ အနံ႔လည္းေမႊးလာၿပီး ၾကက္သြန္မ်ားကြၽတ္ခါစျပဳရင္
ဆိတ္သား နယ္ထားတာမ်ားႏွင့္ လက္ဖက္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီးမ်ားထည့္၊
ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားပါထည့္လုံးပါ။
၄။ စိတ္ရွည္ရွည္လုံးေနရင္းနဲ႔ ဆီျပန္လာပါမယ္။ အဲဒီအခါမွ
အသားျမဳပ္ေအာင္ေရထည့္ မီးေအးေအးနဲ႔ ႏွပ္ထားေပးပါ။
အသားႏူးလာၿပီဆိုရင္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
၅။ လက္ဖက္က အညီႇနံ႔ကိုေပ်ာက္ေစၿပီး အရသာကိုပိုေကာင္းေစပါတယ္။
ထမင္းပူပူနဲ႔ ႐ွဴး႐ွဴးရွဲရွဲ စားလို႔အလြန္ေကာင္းတဲ့ ကရင္ဟင္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္ရွင္။
......................................
Htet Family's Creation
......................................
www.htetfamily.com
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။