15 December 2012 |By Good Health
ဂ်င္းေဘာင္းဘီ၊ လံုခ်ည္စတာေတြ ဝတ္ဆင္တဲ့ အခါ ဗိုက္က အဆီေၾကာင့္ မဟုတ္ဘဲ ေလပြျပီးပူေနတဲ့အခါ ခ်ပ္ခ်ပ္ရပ္ရပ္ မရွိေတာ့ပါဘူး။ အဲဒီလို မျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ အလြယ္နည္းေတြ ရွိပါတယ္။
(၁) အမွ်င္ဓာတ္ ၂၅-၃၅ ဂရမ္စားပါ
ဝမ္းခ်ဳပ္တာေၾကာင့္လည္း ေလပြၿပီး ဗိုက္ေဖာင္း ေနတတ္ပါတယ္။ ေလပြတာေလ်ာ့ၿပီး အူမႀကီး က်န္းမာ ေရးေကာင္းမြန္ေအာင္ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္နဲ႔ မေပ်ာ္ ဝင္တဲ့ အမွ်င္ကို ေရာစားပါ။ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့အမွ်င္ဆို တာ မုန္လာဥနီ၊ လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ဘာလီေစ့စတာေတြ ျဖစ္ၿပီး မေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ကေတာ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ကိုက္လန္၊ ဟင္းႏုနယ္၊ အေစ့အဆန္နဲ႔ အခြံမာသီး တို႔ျဖစ္ပါတယ္။
(၂) ပီေကဝါးလွ်င္ သတိထားပါ
ပီေကဝါးတာေၾကာင့္ ေလေတြကို မ်ိဳခ်မိကာ ေလပြတဲ့ ခံစားခ်က္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပီေကဝါးတာကို ေလွ်ာ့ၿပီး အစာေၾကအင္ဇိုင္းပါတဲ့ ေဆးျပားကို ႀကိတ္ဝါးေပးပါ။ စားတဲ့ အစာကို ေခ် ဖ်က္ေပးၿပီး အစာေၾကညက္ေစပါတယ္။
(၃) ဆိုဒီယမ္မွီဝဲမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ဆားစားသံုးမႈမ်ားတာေၾကာင့္ ဗိုက္ပူတတ္ပါ တယ္။ ဆားက ဆဲလ္ေတြထဲကို ေရဆြဲေစတာေၾကာင္ ေလပြတာနဲ႔ ဗိုက္ပူတာတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္ သင္စားတဲ့ အစာထဲ ဆားေလွ်ာ့ၿပီး ၾကက္ သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္ေကာင္းစတာေတြကို အစားထိုး ထည့္စားေပးပါ။
(၄) တစ္ေန႔ ေရႏွစ္လီတာေသာက္ပါ
တစ္ေန႔လံုး ေရကို မ်ားမ်ားေသာက္တာေၾကာင့္ ေရဓာတ္ျပည့္ဝေစပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ ေရႏွစ္လီတာ ေသာက္တာကကိုယ္တြင္းစနစ္ရွိ အဆိပ္ေတြ ကင္းစင္ ကာ ေလပြတာ သက္သာေစပါတယ္။
(၅) ဓာတ္မတည့္မႈျဖစ္တတ္ေသာ အစာတို့ကို ဆန္းစစ္ပါ
သင္စားေနတဲ့ အစာေတြက ဓာတ္မတည့္မွုျဖစ္ တာေၾကာင့္ ေလပြေနသလားဆိုတာ ဆန္းစစ္ၾကည့္ ပါ။ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္း၊ ဂ်ံဳ၊ ပဲ စတဲ့ အစာေတြကို မတည့္တဲ့သူေတြမွာ ေလပြေစႏိုင္ပါတယ္။
(၆) အစာကို နည္းနည္းခ်င္းစားပါ
အစာႀကီး သံုးနပ္စားမယ့္အစား တစ္ေန႔လံုး အစာနည္းနည္းနဲ႔ မၾကာခဏစားေပးပါ။ ဒီလိုစားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အစာေျခႏိုင္စြမ္းကို ေကာင္းမြန္ေစကာ အာဟာရကို ေကာင္းေကာင္း ရ ရွိေစပါတယ္။ ေလပြတာကို သက္သာေစတဲ့ အစာ ေတြက သံပရာရည္၊ နာနတ္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ ရွား ေစာင္းလက္ပပ္ေဖ်ာ္ရည္၊ နံနံပင္၊ အခြံခြ်တ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာ၊ ဆားမပါတဲ့ အခြံမာေစ့နဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
ဂ်င္းေဘာင္းဘီ၊ လံုခ်ည္စတာေတြ ဝတ္ဆင္တဲ့ အခါ ဗိုက္က အဆီေၾကာင့္ မဟုတ္ဘဲ ေလပြျပီးပူေနတဲ့အခါ ခ်ပ္ခ်ပ္ရပ္ရပ္ မရွိေတာ့ပါဘူး။ အဲဒီလို မျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ အလြယ္နည္းေတြ ရွိပါတယ္။
(၁) အမွ်င္ဓာတ္ ၂၅-၃၅ ဂရမ္စားပါ
ဝမ္းခ်ဳပ္တာေၾကာင့္လည္း ေလပြၿပီး ဗိုက္ေဖာင္း ေနတတ္ပါတယ္။ ေလပြတာေလ်ာ့ၿပီး အူမႀကီး က်န္းမာ ေရးေကာင္းမြန္ေအာင္ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္နဲ႔ မေပ်ာ္ ဝင္တဲ့ အမွ်င္ကို ေရာစားပါ။ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့အမွ်င္ဆို တာ မုန္လာဥနီ၊ လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ဘာလီေစ့စတာေတြ ျဖစ္ၿပီး မေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ကေတာ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ကိုက္လန္၊ ဟင္းႏုနယ္၊ အေစ့အဆန္နဲ႔ အခြံမာသီး တို႔ျဖစ္ပါတယ္။
(၂) ပီေကဝါးလွ်င္ သတိထားပါ
ပီေကဝါးတာေၾကာင့္ ေလေတြကို မ်ိဳခ်မိကာ ေလပြတဲ့ ခံစားခ်က္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပီေကဝါးတာကို ေလွ်ာ့ၿပီး အစာေၾကအင္ဇိုင္းပါတဲ့ ေဆးျပားကို ႀကိတ္ဝါးေပးပါ။ စားတဲ့ အစာကို ေခ် ဖ်က္ေပးၿပီး အစာေၾကညက္ေစပါတယ္။
(၃) ဆိုဒီယမ္မွီဝဲမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ဆားစားသံုးမႈမ်ားတာေၾကာင့္ ဗိုက္ပူတတ္ပါ တယ္။ ဆားက ဆဲလ္ေတြထဲကို ေရဆြဲေစတာေၾကာင္ ေလပြတာနဲ႔ ဗိုက္ပူတာတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္ သင္စားတဲ့ အစာထဲ ဆားေလွ်ာ့ၿပီး ၾကက္ သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္ေကာင္းစတာေတြကို အစားထိုး ထည့္စားေပးပါ။
(၄) တစ္ေန႔ ေရႏွစ္လီတာေသာက္ပါ
တစ္ေန႔လံုး ေရကို မ်ားမ်ားေသာက္တာေၾကာင့္ ေရဓာတ္ျပည့္ဝေစပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ ေရႏွစ္လီတာ ေသာက္တာကကိုယ္တြင္းစနစ္ရွိ အဆိပ္ေတြ ကင္းစင္ ကာ ေလပြတာ သက္သာေစပါတယ္။
(၅) ဓာတ္မတည့္မႈျဖစ္တတ္ေသာ အစာတို့ကို ဆန္းစစ္ပါ
သင္စားေနတဲ့ အစာေတြက ဓာတ္မတည့္မွုျဖစ္ တာေၾကာင့္ ေလပြေနသလားဆိုတာ ဆန္းစစ္ၾကည့္ ပါ။ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္း၊ ဂ်ံဳ၊ ပဲ စတဲ့ အစာေတြကို မတည့္တဲ့သူေတြမွာ ေလပြေစႏိုင္ပါတယ္။
(၆) အစာကို နည္းနည္းခ်င္းစားပါ
အစာႀကီး သံုးနပ္စားမယ့္အစား တစ္ေန႔လံုး အစာနည္းနည္းနဲ႔ မၾကာခဏစားေပးပါ။ ဒီလိုစားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အစာေျခႏိုင္စြမ္းကို ေကာင္းမြန္ေစကာ အာဟာရကို ေကာင္းေကာင္း ရ ရွိေစပါတယ္။ ေလပြတာကို သက္သာေစတဲ့ အစာ ေတြက သံပရာရည္၊ နာနတ္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ ရွား ေစာင္းလက္ပပ္ေဖ်ာ္ရည္၊ နံနံပင္၊ အခြံခြ်တ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာ၊ ဆားမပါတဲ့ အခြံမာေစ့နဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။