ကင္ဆာအျဖစ္ဆံုး ၁ဝ ႏုိင္ငံစာရင္း၌ နံပါတ္ႏွစ္ ေနရာတြင္ ျမန္မာပါဝင္ေန
.............................. .............................. .............................. ..
၂ဝ၁၁ ခုႏွစ္ ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီး၏ အစီရင္ခံထုတ္ျပန္ခ်က္အရ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ ကင္ဆာအျဖစ္ဆံုး ၁ဝ ႏိုင္ငံ၌ နံပါတ္ ၂ ေနရာတြင္ ပါဝင္ေနၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ေစ သည့္ အဓိက အေၾကာင္းအရင္းမ်ားသည္ ေန႔စဥ္ စားေသာက္၊ သံုးစြဲေနသည့္ အစားအေသာက္၊ အသံုးေဆာင္မ်ားကို အလြယ္တကူ သံုးစြဲျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္ မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္က ဒီဇင္ဘာ ၂၂ ရက္တြင္ ရန္ကုန္ ဘူတာႀကီး၊ နယ္ေျမဓမၼာ႐ံု၌ က်င္းပသည့္ ေဟာေျပာပြဲတြင္ ေျပာခဲ့သည္။
အလြယ္ႀကိဳက္သည့္ ျမန္မာမ်ားသည္ မုန္႔ဟင္းခါး၊ လက္ဖက္ရည္၊ ေကာ္ဖီတုိ႔ကိုဝယ္ယူလွ်င္ ပလတ္စတစ္၊ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ မ်ားကိုသာ အသံုး ျပဳေနၾကသည္။ ယင္းပလတ္စတစ္မ်ားထဲ၌ ပလတ္စတစ္ ဆိုက္ဇာဆိုသည့္ ဓာတ္ႏွင့္စတိုင္ရင္း (Styrene) ဆုိသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ အပူဓာတ္၊ ဆီပါသည့္ အစာမ်ားႏွင့္ေတြ႕ကာ အစားအစာမ်ားတြင္ ဓာတ္ျပဳေပ်ာ္ဝင္သည္။
...
ထိုအစားအစာကို စားသံုးပါက ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္သည္။ ဒံေပါက္ဆုိင္၊ စားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္ အသံုးျပဳ သည့္ ေဖာ့ဘူးမ်ားသည္လည္း ပလတ္စတစ္တြင္ ပါရွိသည့္ ဓာတ္မ်ားပါ၍ အသံုးမျပဳသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။ သို႔ျဖစ္၍ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစႏုိင္ျခင္းေၾကာင့္ ယခင္ကကဲ့သို႔ စကၠဴ၊ အင္ဖက္၊ ဗာဒံရြက္၊ စတီးခ်ဳိင့္၊ ဖန္ဘူးမ်ားႏွင့္ အစားအေသာက္မ်ားကို ျပန္လည္ထုတ္ပိုးသင့္ေၾကာင္း ဦးဗ အုပ္ခုိင္က ေျပာသည္။
လူမ်ားေန႔စဥ္စားသံုး၍ အသံုးျပဳေနသည့္ အခ်ဥ္ရည္၊ ျခင္ေဆးေခြ၊ မယ္လမင္း(ဖိုက္ဘာ)ပစၥည္းမ်ား၊ အေရာင္ ခၽြတ္ထားေသာ အစား အေသာက္မ်ား၊ ေရာင္စံုဆုိးေဆး ပါဝင္သည့္ အစားအေသာက္မ်ား၊ ေကာ္ဖီမစ္၊ တ႐ုတ္ႏို႔မႈန္႔ မ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေသာ အစား အေသာက္၊ အသံုးအေဆာင္မ်ားျဖစ္သည္။ ထုိ႔အျပင္ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္က “ဓာတုေဟာ္မုန္းေဆးေတြ သံုးၿပီး အဆမတန္ႀကီးထြားေနတဲ့ သစ္သီး ဝလံေတြ၊ လူေသေကာင္ မပုပ္ေအာင္ ျပဳလုပ္တဲ့ ေဖာ္မလင္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ပဲျပား၊ မဲနယ္ဆိုးထားတဲ့ပုစြန္၊ ယူရီးယားဓာတ္ေျမ ၾသဇာပါတဲ့ ငါးပိေရက်ဳိတုိ႔ကိုလည္း ကင္ဆင္ျဖစ္ မွာ ေၾကာက္ လွ်င္ ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္” ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ေစ်းကြက္ အတြင္း၌ စားအုန္းဆီမ်ားကို ပဲဆီအနံ႔ထည့္ကာ အတု လုပ္ေရာင္းခ်ျခင္း ၈ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိေၾကာင္း ဆီလုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းကို အေၾကာင္းၾကားခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းကို ၂ဝ၁၂ ခုႏွစ္ ၾသဂုတ္ ၂၆ ရက္က စတင္ဖြဲ႕စည္း ခဲ့သည္။ ႏွစ္စဥ္ ႏွစ္တုိင္း မတ္ ၁၅ ရက္တြင္ က်ေရာက္ေသာ ကမၻာ့စားသံုးသူမ်ား အခြင့္အေရးေန႔ကို ကမၻာေပၚတြင္ က်င္းပခဲ့ ၾကသည္မွာ ၁၉၆ဝ ခုႏွစ္ ကတည္းက ျဖစ္ၿပီး ယခုႏွစ္ ၂ဝ၁၃ တြင္ က်င္းပမည့္ စားသံုးသူ အခြင့္အေရးေန႔ (World consumer Rights Day-WCRD) ၏ ေဆာင္ပုဒ္မွာ “Consumer Justice Now” ျဖစ္ၿပီး အဆုိပါ ေန႔၌ ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း အေနျဖင့္ ပထမဦးဆံုး အႀကိမ္ စားသံုးသူ အခြင့္အေရးေန႔ က်င္းပရန္ စီစဥ္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။yanmar Independent News journal
ကင္ဆာအျဖစ္ဆံုး ၁ဝ ႏုိင္ငံစာရင္း၌ နံပါတ္ႏွစ္ ေနရာတြင္ ျမန္မာပါဝင္ေန
.............................. .............................. .............................. ..
၂ဝ၁၁ ခုႏွစ္ ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီး၏ အစီရင္ခံထုတ္ျပန္ခ်က္အရ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ ကင္ဆာအျဖစ္ဆံုး ၁ဝ ႏိုင္ငံ၌ နံပါတ္ ၂ ေနရာတြင္ ပါဝင္ေနၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ေစ သည့္ အဓိက အေၾကာင္းအရင္းမ်ားသည္ ေန႔စဥ္ စားေသာက္၊ သံုးစြဲေနသည့္ အစားအေသာက္၊ အသံုးေဆာင္မ်ားကို အလြယ္တကူ သံုးစြဲျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္ မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္က ဒီဇင္ဘာ ၂၂ ရက္တြင္ ရန္ကုန္ ဘူတာႀကီး၊ နယ္ေျမဓမၼာ႐ံု၌ က်င္းပသည့္ ေဟာေျပာပြဲတြင္ ေျပာခဲ့သည္။
အလြယ္ႀကိဳက္သည့္ ျမန္မာမ်ားသည္ မုန္႔ဟင္းခါး၊ လက္ဖက္ရည္၊ ေကာ္ဖီတုိ႔ကိုဝယ္ယူလွ်င္ ပလတ္စတစ္၊ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ မ်ားကိုသာ အသံုး ျပဳေနၾကသည္။ ယင္းပလတ္စတစ္မ်ားထဲ၌ ပလတ္စတစ္ ဆိုက္ဇာဆိုသည့္ ဓာတ္ႏွင့္စတိုင္ရင္း (Styrene) ဆုိသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ အပူဓာတ္၊ ဆီပါသည့္ အစာမ်ားႏွင့္ေတြ႕ကာ အစားအစာမ်ားတြင္ ဓာတ္ျပဳေပ်ာ္ဝင္သည္။
...
ထိုအစားအစာကို စားသံုးပါက ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္သည္။ ဒံေပါက္ဆုိင္၊ စားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္ အသံုးျပဳ သည့္ ေဖာ့ဘူးမ်ားသည္လည္း ပလတ္စတစ္တြင္ ပါရွိသည့္ ဓာတ္မ်ားပါ၍ အသံုးမျပဳသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။ သို႔ျဖစ္၍ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစႏုိင္ျခင္းေၾကာင့္ ယခင္ကကဲ့သို႔ စကၠဴ၊ အင္ဖက္၊ ဗာဒံရြက္၊ စတီးခ်ဳိင့္၊ ဖန္ဘူးမ်ားႏွင့္ အစားအေသာက္မ်ားကို ျပန္လည္ထုတ္ပိုးသင့္ေၾကာင္း ဦးဗ အုပ္ခုိင္က ေျပာသည္။
လူမ်ားေန႔စဥ္စားသံုး၍ အသံုးျပဳေနသည့္ အခ်ဥ္ရည္၊ ျခင္ေဆးေခြ၊ မယ္လမင္း(ဖိုက္ဘာ)ပစၥည္းမ်ား၊ အေရာင္ ခၽြတ္ထားေသာ အစား အေသာက္မ်ား၊ ေရာင္စံုဆုိးေဆး ပါဝင္သည့္ အစားအေသာက္မ်ား၊ ေကာ္ဖီမစ္၊ တ႐ုတ္ႏို႔မႈန္႔ မ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေသာ အစား အေသာက္၊ အသံုးအေဆာင္မ်ားျဖစ္သည္။ ထုိ႔အျပင္ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္က “ဓာတုေဟာ္မုန္းေဆးေတြ သံုးၿပီး အဆမတန္ႀကီးထြားေနတဲ့ သစ္သီး ဝလံေတြ၊ လူေသေကာင္ မပုပ္ေအာင္ ျပဳလုပ္တဲ့ ေဖာ္မလင္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ပဲျပား၊ မဲနယ္ဆိုးထားတဲ့ပုစြန္၊ ယူရီးယားဓာတ္ေျမ ၾသဇာပါတဲ့ ငါးပိေရက်ဳိတုိ႔ကိုလည္း ကင္ဆင္ျဖစ္ မွာ ေၾကာက္ လွ်င္ ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္” ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ေစ်းကြက္ အတြင္း၌ စားအုန္းဆီမ်ားကို ပဲဆီအနံ႔ထည့္ကာ အတု လုပ္ေရာင္းခ်ျခင္း ၈ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိေၾကာင္း ဆီလုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းကို အေၾကာင္းၾကားခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းကို ၂ဝ၁၂ ခုႏွစ္ ၾသဂုတ္ ၂၆ ရက္က စတင္ဖြဲ႕စည္း ခဲ့သည္။ ႏွစ္စဥ္ ႏွစ္တုိင္း မတ္ ၁၅ ရက္တြင္ က်ေရာက္ေသာ ကမၻာ့စားသံုးသူမ်ား အခြင့္အေရးေန႔ကို ကမၻာေပၚတြင္ က်င္းပခဲ့ ၾကသည္မွာ ၁၉၆ဝ ခုႏွစ္ ကတည္းက ျဖစ္ၿပီး ယခုႏွစ္ ၂ဝ၁၃ တြင္ က်င္းပမည့္ စားသံုးသူ အခြင့္အေရးေန႔ (World consumer Rights Day-WCRD) ၏ ေဆာင္ပုဒ္မွာ “Consumer Justice Now” ျဖစ္ၿပီး အဆုိပါ ေန႔၌ ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း အေနျဖင့္ ပထမဦးဆံုး အႀကိမ္ စားသံုးသူ အခြင့္အေရးေန႔ က်င္းပရန္ စီစဥ္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။yanmar Independent News journal
..............................
၂ဝ၁၁ ခုႏွစ္ ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီး၏ အစီရင္ခံထုတ္ျပန္ခ်က္အရ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ ကင္ဆာအျဖစ္ဆံုး ၁ဝ ႏိုင္ငံ၌ နံပါတ္ ၂ ေနရာတြင္ ပါဝင္ေနၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ေစ သည့္ အဓိက အေၾကာင္းအရင္းမ်ားသည္ ေန႔စဥ္ စားေသာက္၊ သံုးစြဲေနသည့္ အစားအေသာက္၊ အသံုးေဆာင္မ်ားကို အလြယ္တကူ သံုးစြဲျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္ မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္က ဒီဇင္ဘာ ၂၂ ရက္တြင္ ရန္ကုန္ ဘူတာႀကီး၊ နယ္ေျမဓမၼာ႐ံု၌ က်င္းပသည့္ ေဟာေျပာပြဲတြင္ ေျပာခဲ့သည္။
အလြယ္ႀကိဳက္သည့္ ျမန္မာမ်ားသည္ မုန္႔ဟင္းခါး၊ လက္ဖက္ရည္၊ ေကာ္ဖီတုိ႔ကိုဝယ္ယူလွ်င္ ပလတ္စတစ္၊ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ မ်ားကိုသာ အသံုး ျပဳေနၾကသည္။ ယင္းပလတ္စတစ္မ်ားထဲ၌ ပလတ္စတစ္ ဆိုက္ဇာဆိုသည့္ ဓာတ္ႏွင့္စတိုင္ရင္း (Styrene) ဆုိသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ အပူဓာတ္၊ ဆီပါသည့္ အစာမ်ားႏွင့္ေတြ႕ကာ အစားအစာမ်ားတြင္ ဓာတ္ျပဳေပ်ာ္ဝင္သည္။
...
ထိုအစားအစာကို စားသံုးပါက ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္သည္။ ဒံေပါက္ဆုိင္၊ စားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္ အသံုးျပဳ သည့္ ေဖာ့ဘူးမ်ားသည္လည္း ပလတ္စတစ္တြင္ ပါရွိသည့္ ဓာတ္မ်ားပါ၍ အသံုးမျပဳသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။ သို႔ျဖစ္၍ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစႏုိင္ျခင္းေၾကာင့္ ယခင္ကကဲ့သို႔ စကၠဴ၊ အင္ဖက္၊ ဗာဒံရြက္၊ စတီးခ်ဳိင့္၊ ဖန္ဘူးမ်ားႏွင့္ အစားအေသာက္မ်ားကို ျပန္လည္ထုတ္ပိုးသင့္ေၾကာင္း ဦးဗ အုပ္ခုိင္က ေျပာသည္။
လူမ်ားေန႔စဥ္စားသံုး၍ အသံုးျပဳေနသည့္ အခ်ဥ္ရည္၊ ျခင္ေဆးေခြ၊ မယ္လမင္း(ဖိုက္ဘာ)ပစၥည္းမ်ား၊ အေရာင္ ခၽြတ္ထားေသာ အစား အေသာက္မ်ား၊ ေရာင္စံုဆုိးေဆး ပါဝင္သည့္ အစားအေသာက္မ်ား၊ ေကာ္ဖီမစ္၊ တ႐ုတ္ႏို႔မႈန္႔ မ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေသာ အစား အေသာက္၊ အသံုးအေဆာင္မ်ားျဖစ္သည္။ ထုိ႔အျပင္ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္က “ဓာတုေဟာ္မုန္းေဆးေတြ သံုးၿပီး အဆမတန္ႀကီးထြားေနတဲ့ သစ္သီး ဝလံေတြ၊ လူေသေကာင္ မပုပ္ေအာင္ ျပဳလုပ္တဲ့ ေဖာ္မလင္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ပဲျပား၊ မဲနယ္ဆိုးထားတဲ့ပုစြန္၊ ယူရီးယားဓာတ္ေျမ ၾသဇာပါတဲ့ ငါးပိေရက်ဳိတုိ႔ကိုလည္း ကင္ဆင္ျဖစ္ မွာ ေၾကာက္ လွ်င္ ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္” ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ေစ်းကြက္ အတြင္း၌ စားအုန္းဆီမ်ားကို ပဲဆီအနံ႔ထည့္ကာ အတု လုပ္ေရာင္းခ်ျခင္း ၈ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိေၾကာင္း ဆီလုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းကို အေၾကာင္းၾကားခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းကို ၂ဝ၁၂ ခုႏွစ္ ၾသဂုတ္ ၂၆ ရက္က စတင္ဖြဲ႕စည္း ခဲ့သည္။ ႏွစ္စဥ္ ႏွစ္တုိင္း မတ္ ၁၅ ရက္တြင္ က်ေရာက္ေသာ ကမၻာ့စားသံုးသူမ်ား အခြင့္အေရးေန႔ကို ကမၻာေပၚတြင္ က်င္းပခဲ့ ၾကသည္မွာ ၁၉၆ဝ ခုႏွစ္ ကတည္းက ျဖစ္ၿပီး ယခုႏွစ္ ၂ဝ၁၃ တြင္ က်င္းပမည့္ စားသံုးသူ အခြင့္အေရးေန႔ (World consumer Rights Day-WCRD) ၏ ေဆာင္ပုဒ္မွာ “Consumer Justice Now” ျဖစ္ၿပီး အဆုိပါ ေန႔၌ ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း အေနျဖင့္ ပထမဦးဆံုး အႀကိမ္ စားသံုးသူ အခြင့္အေရးေန႔ က်င္းပရန္ စီစဥ္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။yanmar Independent News journal
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။