ေခါက္ဆြဲေျခာက္၏သမိုင္းအစ
Instant noodle ေခၚ အလြယ္တကူျပဳတ္၍ စားသံုးႏိုင္ေသာ ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားကို ယခုအခါ တကမာၻလံုးတြင္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႕ျပန္႕ စားသံုးလ်က္ရွိပါသည္။ ေစ်းႏႈန္းသင့္ေလ်ာ္ျခင္း၊ ပင္ပင္ပင္ပန္းပန္း ခ်က္ျပဳတ္ရန္မလိုျခင္း၊
အခ်ိန္ကုန္သက္သာျခင္းႏွင့္ လူမ်ိဳးတိုင္းလိုလို လက္ခံစားသံုးႏုိင္ျခင္းတို႕ေၾကာင့္ ၎ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္မ်ားမွာ
ေစ်းကြက္အတြင္း အေတာ္အသင့္ ေနရာယူလ်က္ရွိေနသည္။ နာမည္အေခၚအေ၀ၚ၊ အရည္အေသြး၊ အရသာ ကြဲလြဲမႈ ရွိေသာ္လည္း ႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္မ်ားကုိ လိုလိုလားလား လက္ခံစားသံုးလ်က္ရွိျပီး
အာရွ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္သာမက အေနာက္ဥေရာပ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္လည္း ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္မ်ား စားသံုးသည့္လူဦးေရမွာ ျမင့္မားလ်က္ရွိပါသည္။ တရုတ္ႏုိင္ငံသည္ တကမၻာလံုးေခါက္ဆြဲေျခာက္စားသံုးမႈ၏ ၄၈ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိျပီး တစ္ႏွစ္စားသံုးမႈမွာ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ပါကင္ထုပ္ ၄၅ ဘီလီ်ယံခန္႕ရွိပါသည္။ ေတာင္ကိုရီးယားလူမ်ိဳးမ်ားသည္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္အမ်ားဆံုး စားသံုးသူမ်ားျဖစ္ျပီး တစ္ႏွစ္လွ်င္ လူတစ္ဦးခ်င္စီ စားသံုးမႈမွာ ပ်မ္းမွ် ေခါက္ဆြဲထုပ္ ပါကင္ထုတ္ၾကီး ၆၉ ထုတ္ခန္႕ရွိပါသည္။
အခ်ိန္ကုန္သက္သာျခင္းႏွင့္ လူမ်ိဳးတိုင္းလိုလို လက္ခံစားသံုးႏုိင္ျခင္းတို႕ေၾကာင့္ ၎ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္မ်ားမွာ
ေစ်းကြက္အတြင္း အေတာ္အသင့္ ေနရာယူလ်က္ရွိေနသည္။ နာမည္အေခၚအေ၀ၚ၊ အရည္အေသြး၊ အရသာ ကြဲလြဲမႈ ရွိေသာ္လည္း ႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္မ်ားကုိ လိုလိုလားလား လက္ခံစားသံုးလ်က္ရွိျပီး
အာရွ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္သာမက အေနာက္ဥေရာပ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္လည္း ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္မ်ား စားသံုးသည့္လူဦးေရမွာ ျမင့္မားလ်က္ရွိပါသည္။ တရုတ္ႏုိင္ငံသည္ တကမၻာလံုးေခါက္ဆြဲေျခာက္စားသံုးမႈ၏ ၄၈ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိျပီး တစ္ႏွစ္စားသံုးမႈမွာ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ပါကင္ထုပ္ ၄၅ ဘီလီ်ယံခန္႕ရွိပါသည္။ ေတာင္ကိုရီးယားလူမ်ိဳးမ်ားသည္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္အမ်ားဆံုး စားသံုးသူမ်ားျဖစ္ျပီး တစ္ႏွစ္လွ်င္ လူတစ္ဦးခ်င္စီ စားသံုးမႈမွာ ပ်မ္းမွ် ေခါက္ဆြဲထုပ္ ပါကင္ထုတ္ၾကီး ၆၉ ထုတ္ခန္႕ရွိပါသည္။
*ေခါက္ဆြဲေျခာက္၏ သမိုင္းအစ*
ကမာၻႏွင့္အ၀ွမ္း စားသံုးလ်က္ရွိေသာ instant noodle ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္မ်ားကို စတင္ထုတ္လုပ္ခဲ့သူမွာ ထုိင္၀မ္ႏိုင္ငံသား Momofuku Ando ပင္ျဖစ္သည္။
Momofuku Ando
Ando အား ၁၉၁၀ ခုႏွစ္၊ မတ္လ (၅)ရက္ေန႕တြင္ ထိုင္၀မ္ကၽြန္းစု အေနာက္ေတာင္ပိုင္း Chiayi ျမိဳ႕တြင္ ေမြးဖြားခဲ့သည္။ သူသည္ ခ်မ္းသာေသာ မ်ိဳးႏြယ္စုမွ ေပါက္ဖြားဆင္းသက္လာသူလည္းျဖစ္ပါသည္။ Ando အား ေမြးဖြားစဥ္က ထိုင္၀မ္ကၽြန္းစုသည္
ဂ်ပန္အင္ပါယာ၏ အစိတ္အပိုင္းတစ္ခုျဖစ္ခဲ့ေသာ ကာလပင္ျဖစ္သည္။ Ando ၏ မိဘမ်ားသည္ သူ ငယ္စဥ္ကတည္းကပင္ ကြယ္လြန္သြားခဲ့သျဖင့္ Ando သည္ အဘိုးအဘြားမ်ား၏ ေစာင့္ေရွာက္မႈေအာက္တြင္ ၾကီးျပင္းလာခဲ့ရသူျဖစ္သည္။
Ando ၏ အဘုိးအဘြားမ်ားသည္ ခ်ည္မွ်င္ႏွင့္အထည္စက္ရံုပုိင္ဆုိင္ျပီး Ando အသက္ ၂၂ ေရာက္ေသာအခါ ယင္းလုုပ္ငန္းမ်ားအား Ando ကုိပင္ ၾကီးၾကပ္လုပ္ကိုင္ေစခဲ့သည္။ ၁၉၃၃ ခုႏွစ္တြင္ Ando သည္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံသို႕ ေျပာင္းေရႊ႕ေနထိုင္ခဲ့ျပီး Ritsumeikan တကၠသုိလ္တြင္ ပညာတက္ေရာက္ဆည္းပူးခဲ့သည္။ဒုတိယ ကမာၻ စစ္ျပီးေသာအခါ Ando သည္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံသား အျဖစ္ခံယူခဲ့ျပီး ထိုအခ်ိန္က ဂ်ပန္ႏိုင္ငံသည္ စားနပ္ရိကၡာ ျပတ္လပ္မႈဒဏ္ကို ခံစားေနရခ်ိန္ျဖစ္သည္။ စားနပ္ရိကၡာအခက္အခဲေၾကာင့္ ဂ်ပန္ က်န္းမာေရးအဖြဲ႕အစည္းက ဂ်ပန္ႏုိင္ငံသူ ႏိုင္ငံသားမ်ားအား ဂ်ံဳျဖဴမွ ျပဳလုပ္ေသာ ေပါင္မုန္႕မ်ားကုိပိုမိုျဖည့္စြက္စားသံုးရန္ အၾကံျပဳခဲ့သည္။ ထိုအခါ Ando သည္ ဂ်ံဳမွျပဳလုပ္တာခ်င္းအတူတူ ေပါင္မုန္႕ထက္ ေခါက္ဆြဲက ဂ်ပန္လူမ်ိဳးမ်ားအတြက္ စားသံုးဖို႕ ပိုမိုသင့္ေလ်ာ္မည္ဟု စူးစမ္းမိသည္။သို႕ေသာ္လည္း ထိုအခ်ိန္က
ေခါက္ဆြဲထုတ္လုပ္ႏုိင္သည့္ ကုမၸဏီ အေရအတြက္မွာ အင္မတန္နည္းပါးေနသျဖင့္ တိုင္းျပည္၏လိုအပ္ခ်က္ကို မျဖည့္ဆည္းႏုိင္ခဲ့ေပ။ ထို႕ေၾကာင့္Andoသည္ မိမိကုိယ္ပိုင္ စက္ရံုတည္ေထာင္၍ ေခါက္ဆြဲထုတ္လုပ္ရန္
ဆံုးျဖတ္ခဲ့သည္။
ဂ်ပန္အင္ပါယာ၏ အစိတ္အပိုင္းတစ္ခုျဖစ္ခဲ့ေသာ ကာလပင္ျဖစ္သည္။ Ando ၏ မိဘမ်ားသည္ သူ ငယ္စဥ္ကတည္းကပင္ ကြယ္လြန္သြားခဲ့သျဖင့္ Ando သည္ အဘိုးအဘြားမ်ား၏ ေစာင့္ေရွာက္မႈေအာက္တြင္ ၾကီးျပင္းလာခဲ့ရသူျဖစ္သည္။
Ando ၏ အဘုိးအဘြားမ်ားသည္ ခ်ည္မွ်င္ႏွင့္အထည္စက္ရံုပုိင္ဆုိင္ျပီး Ando အသက္ ၂၂ ေရာက္ေသာအခါ ယင္းလုုပ္ငန္းမ်ားအား Ando ကုိပင္ ၾကီးၾကပ္လုပ္ကိုင္ေစခဲ့သည္။ ၁၉၃၃ ခုႏွစ္တြင္ Ando သည္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံသို႕ ေျပာင္းေရႊ႕ေနထိုင္ခဲ့ျပီး Ritsumeikan တကၠသုိလ္တြင္ ပညာတက္ေရာက္ဆည္းပူးခဲ့သည္။ဒုတိယ ကမာၻ စစ္ျပီးေသာအခါ Ando သည္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံသား အျဖစ္ခံယူခဲ့ျပီး ထိုအခ်ိန္က ဂ်ပန္ႏိုင္ငံသည္ စားနပ္ရိကၡာ ျပတ္လပ္မႈဒဏ္ကို ခံစားေနရခ်ိန္ျဖစ္သည္။ စားနပ္ရိကၡာအခက္အခဲေၾကာင့္ ဂ်ပန္ က်န္းမာေရးအဖြဲ႕အစည္းက ဂ်ပန္ႏုိင္ငံသူ ႏိုင္ငံသားမ်ားအား ဂ်ံဳျဖဴမွ ျပဳလုပ္ေသာ ေပါင္မုန္႕မ်ားကုိပိုမိုျဖည့္စြက္စားသံုးရန္ အၾကံျပဳခဲ့သည္။ ထိုအခါ Ando သည္ ဂ်ံဳမွျပဳလုပ္တာခ်င္းအတူတူ ေပါင္မုန္႕ထက္ ေခါက္ဆြဲက ဂ်ပန္လူမ်ိဳးမ်ားအတြက္ စားသံုးဖို႕ ပိုမိုသင့္ေလ်ာ္မည္ဟု စူးစမ္းမိသည္။သို႕ေသာ္လည္း ထိုအခ်ိန္က
ေခါက္ဆြဲထုတ္လုပ္ႏုိင္သည့္ ကုမၸဏီ အေရအတြက္မွာ အင္မတန္နည္းပါးေနသျဖင့္ တိုင္းျပည္၏လိုအပ္ခ်က္ကို မျဖည့္ဆည္းႏုိင္ခဲ့ေပ။ ထို႕ေၾကာင့္Andoသည္ မိမိကုိယ္ပိုင္ စက္ရံုတည္ေထာင္၍ ေခါက္ဆြဲထုတ္လုပ္ရန္
ဆံုးျဖတ္ခဲ့သည္။
“လူေတြမွာ စားစရာသာ အလံုအေလာက္ရွိမယ္ဆိုရင္ ဒီကမာၻၾကီးဟာ ျငိမ္းခ်မ္းမႈေတြနဲ႕ ျပည့္စံုေနပါလိမ့္မယ္” ဟု Ando သည္ သိျမင္လာခဲ့သည္။ သူ႕အသက္ ၄၈ ႏွစ္သို႕ေရာက္ေသာအခါ chikin ramen ေခၚ ကမၻာ႕ပထမဆံုးေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို
ေစ်းကြက္အတြင္းျဖန္႕ခ်ိႏိုင္ခဲ့သည္။ Ramen ေခါက္ဆြဲအား ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတြင္ ယေန႕တိုင္စားသံုးလ်က္ရွိျပီး ၎ေခါက္ဆြဲထုတ္လုပ္သည့္ Nissin Food Products ကုမၸဏီမွာလည္း နာမည္ေက်ာ္ၾကားလ်က္ရွိပါသည္။ ထိုအခ်ိန္က Ramen
ေခါက္ဆြဲေျခာက္တထုပ္၏ တန္ဖိုးမွာ ဂ်ပန္ယမ္ ၃၅ ခန္႕ရွိျပီး ထိုအခ်ိန္က ေပၚေပါက္ခဲ့ေသာ ဂ်ပန္ရိုးရာ ေခါက္ဆြဲမ်ားထက္ ၆ဆခန္႕ေစ်းၾကီးမားခဲ့ပါသည္။ သို႕ေသာ္ Andoသည္ အသင့္စား ေခါက္ဆြဲဘူး(Cup noodle ) မ်ားကို ၁၉၇၁ ခုႏွစ္တြင္
ထုတ္လုပ္ႏုိင္ခဲ့ျပီးေနာက္ ထိုေခါက္ဆြဲဘူးမ်ားမွာ ေစ်းကြက္တြင္ လွ်မ္းလွ်မ္းေတာက္ ေအာင္ျမင္ခဲ့ျပီး ေခါက္ဆြဲထုပ္
ေစ်းႏႈန္းမ်ားလည္း သက္သာလာခဲ့သည္။
ေစ်းကြက္အတြင္းျဖန္႕ခ်ိႏိုင္ခဲ့သည္။ Ramen ေခါက္ဆြဲအား ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတြင္ ယေန႕တိုင္စားသံုးလ်က္ရွိျပီး ၎ေခါက္ဆြဲထုတ္လုပ္သည့္ Nissin Food Products ကုမၸဏီမွာလည္း နာမည္ေက်ာ္ၾကားလ်က္ရွိပါသည္။ ထိုအခ်ိန္က Ramen
ေခါက္ဆြဲေျခာက္တထုပ္၏ တန္ဖိုးမွာ ဂ်ပန္ယမ္ ၃၅ ခန္႕ရွိျပီး ထိုအခ်ိန္က ေပၚေပါက္ခဲ့ေသာ ဂ်ပန္ရိုးရာ ေခါက္ဆြဲမ်ားထက္ ၆ဆခန္႕ေစ်းၾကီးမားခဲ့ပါသည္။ သို႕ေသာ္ Andoသည္ အသင့္စား ေခါက္ဆြဲဘူး(Cup noodle ) မ်ားကို ၁၉၇၁ ခုႏွစ္တြင္
ထုတ္လုပ္ႏုိင္ခဲ့ျပီးေနာက္ ထိုေခါက္ဆြဲဘူးမ်ားမွာ ေစ်းကြက္တြင္ လွ်မ္းလွ်မ္းေတာက္ ေအာင္ျမင္ခဲ့ျပီး ေခါက္ဆြဲထုပ္
ေစ်းႏႈန္းမ်ားလည္း သက္သာလာခဲ့သည္။
၂၀၀၈ ခုႏွစ္တြင္ ေစ်းကြက္ေရာင္းလိုအားမွာ ေခါက္ဆြဲထုပ္ေပါင္း အထုပ္ေရ ၉၈ ဘီလ်ီယံထိ ျမင့္တက္လာခဲ့သည္။ Chikin Ramen ေခါက္ဆြဲတထုပ္၏ တန္ဖိုးမွာ ယမ္ ၆၀ ၀န္းက်င္ခန္႕ရွိျပီး ဂ်ပန္စားေသာက္ဆိုင္မ်ားရွိ ေခါက္ဆြဲတစ္ပန္းကန္၏ တန္ဖိုးထက္ ၃ဆခန္႕ သက္သာလာခဲ့ပါသည္။
Ando သည္ သူ၏ အထိမ္းအမွတ္ ျပတိုက္( Momofuku Ando Instant Ramen Museum)၏ ဥကၠဌလည္း ျဖစ္ျပီး ထုိျပတုိက္အား ဂ်ပန္ႏုိင္ငံ အိုဆာကာျပည္နယ္ အိုင္ကီဒါတြင္ ဖြင့္လွစ္ျပသလ်က္ရွိပါသည္။
ျပတိုက္အတြင္းတြင္ Ramen ေခါက္ဆြဲထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္ငန္းခြင္အေသးစားေလးအား ျပသလ်က္ရွိျပီး အလည္အပတ္လာေရာက္သမ်ားအေနျဖင့္ မိမိတို႕ကုိယ္တိုင္ ျပဳလုပ္စမ္းသပ္ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။
Momofuku Ando Instant Ramen Museum ျပတိုက္အတြင္း တစ္ေနရာ
ဤကဲ့သုိ႕ေသာ Ando၏ ေအာင္ျမင္မႈမ်ားအတြက္ ဂ်ပန္အစိုးရမွ Andoအား ဆုတံဆိပ္မ်ား ခ်ီးျမွင့္ခဲ့သည္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္တို႕၏ တီထြင္မႈ ဖခင္ၾကီးAndoသည္ အသက္ ၉၆ ႏွစ္အရြယ္ ၂၀၀၇ ခုႏွစ္ ဇန္န၀ါရီ ၅ရက္ေန႕တြင္ ႏွလံုးေရာဂါျဖင့္ ကြယ္လြန္ခဲ့သည္။ ဇနီးတစ္ေယာက္၊ သားႏွစ္ေယာက္ႏွင့္ သမီးတစ္ေယာက္ က်န္ရစ္ခဲ့ျပီး ၎၏ သားျဖစ္သူ Koki Ando မွာ ယခုအခါ ဂ်ပန္ Nissin Food Products Co. Ltd ၏ ဥကၠဌအျဖစ္ ဖခင္၏ လုပ္ငန္းကို ဆက္လက္ဦးေဆာင္ လုပ္ကိုင္လ်က္ရွိပါသည္။
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။