FOOD Magazine
Kitchen Variety
..............................
ႏိုင္းႏိုင္းစေန မီးဖိုေခ်ာင္
..............................
ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္း
..................................
အခုတေလာ စားစရာေတြပဲ တင္ျဖစ္ေနတယ္။
... မရည္ရြယ္ပါဘူး။ စားရဖို႔ တိုက္ဆိုင္သြားတာလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေန႔ အစ္မတို႔မိသားစု အလွဴတစ္ခုလုပ္ျဖစ္လို႔ တစ္ခုခုကူဖို႔
ကြၽန္မလည္း မနက္အေစာႀကီး ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းကို
ေရာက္သြားခဲ့တယ္။ ရွမ္းဘုန္းႀကီးေက်ာင္းဆိုေတာ့
လာကူတဲ့လူေတြက ရွမ္းေတြခ်ည္းပဲ။
ခ်က္တဲ့ဟင္းေတြကလည္း ရွမ္းဟင္းေတြခ်ည္းပါပဲ။
ရွမ္းေတြၾကားမွာရွမ္းအက်ႌ၀တ္ၿပီး ရွမ္းစကားမတတ္တဲ့ကြၽန္မ
ဟိုကူ၊ ဒီေဆးနဲ႔ ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္းကို ရွမ္းေတြဆီက
သင္ယူခဲ့ပါတယ္။ ဒီလိုခ်မ္းေအးတဲ့ ေဆာင္းရာသီက
ပင္စိမ္းသီးရာသီျဖစ္တယ္။ ပင္စိမ္းသီးကို မႏၲေလးဘက္က
မတ္ေခါက္သီးလို႔ေခၚတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ပင္စိမ္းသီးက
ခ်ဥ္ဖန္ဖန္အရသာရွိၿပီး အစိမ္းစားလို႔ရသလို၊ အခ်ဥ္တည္စား၊
ယိုထိုးစားလို႔လည္းရပါတယ္။ ခုေတာ့ပင္စိမ္းသီးကိုနမ့္ဖစ္
အေနနဲ႔လည္းေထာင္းစားႏိုင္ပါသတဲ့။
ပင္စိမ္းသီး နမ့္ဖစ္ေထာင္းကလုပ္ရတာသိပ္မခက္ခဲပါဘူး။
..............................
ႏိုင္းႏိုင္းစေန မီးဖိုေခ်ာင္
..............................
ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္း
..................................
အခုတေလာ စားစရာေတြပဲ တင္ျဖစ္ေနတယ္။
... မရည္ရြယ္ပါဘူး။ စားရဖို႔ တိုက္ဆိုင္သြားတာလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေန႔ အစ္မတို႔မိသားစု အလွဴတစ္ခုလုပ္ျဖစ္လို႔ တစ္ခုခုကူဖို႔
ကြၽန္မလည္း မနက္အေစာႀကီး ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းကို
ေရာက္သြားခဲ့တယ္။ ရွမ္းဘုန္းႀကီးေက်ာင္းဆိုေတာ့
လာကူတဲ့လူေတြက ရွမ္းေတြခ်ည္းပဲ။
ခ်က္တဲ့ဟင္းေတြကလည္း ရွမ္းဟင္းေတြခ်ည္းပါပဲ။
ရွမ္းေတြၾကားမွာရွမ္းအက်ႌ၀တ္ၿပီး ရွမ္းစကားမတတ္တဲ့ကြၽန္မ
ဟိုကူ၊ ဒီေဆးနဲ႔ ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္းကို ရွမ္းေတြဆီက
သင္ယူခဲ့ပါတယ္။ ဒီလိုခ်မ္းေအးတဲ့ ေဆာင္းရာသီက
ပင္စိမ္းသီးရာသီျဖစ္တယ္။ ပင္စိမ္းသီးကို မႏၲေလးဘက္က
မတ္ေခါက္သီးလို႔ေခၚတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ပင္စိမ္းသီးက
ခ်ဥ္ဖန္ဖန္အရသာရွိၿပီး အစိမ္းစားလို႔ရသလို၊ အခ်ဥ္တည္စား၊
ယိုထိုးစားလို႔လည္းရပါတယ္။ ခုေတာ့ပင္စိမ္းသီးကိုနမ့္ဖစ္
အေနနဲ႔လည္းေထာင္းစားႏိုင္ပါသတဲ့။
ပင္စိမ္းသီး နမ့္ဖစ္ေထာင္းကလုပ္ရတာသိပ္မခက္ခဲပါဘူး။
လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြက
...............................
ပင္စိမ္းသီး၊ ရွမ္းပဲပုပ္၊ င႐ုတ္သီး အစိမ္း/အနီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴၿမိတ္
(ၾကက္သြန္(နီ)ၿမိတ္ မဟုတ္ပါ) ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ပထမဦးဆံုး ပင္စိမ္းသီးေတြကို အခြံခြာၿပီးျပဳတ္ရပါတယ္။
အဖန္ရည္ေတြ ထြက္သြားေအာင္ ခပ္ႏူးႏူးေလး
ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။ ျပဳတ္လို႔ရလာတဲ့ ပင္စိမ္းသီးကို
ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ရွမ္းပဲပုပ္နဲ႔
ေရာေထာင္းလိုက္ပါတယ္။ (င႐ုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ၾကက္သြန္နီကို
အရင္မီးဖုတ္ရမွာျဖစ္ၿပီး ရွမ္းပဲပုပ္ကို မီးကင္ရမွာျဖစ္ပါတယ္)
မီးဖုတ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးပြ အစိမ္းေရာင္က
ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္းကိုပိုေမႊးေစသလို
င႐ုတ္သီးအနီေရာင္က အေရာင္လွေစပါတယ္။
ေထာင္းလို႔ရလာတဲ့အစာေတြကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲထည့္ၿပီး
ေသးေသးစဥ္းထားတဲ့ နံနံပင္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴၿမိတ္ေတြထည့္
ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔နဲ႔ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး
ေရာနယ္လိုက္ရင္ ပင္စိမ္းသီး နမ့္ဖစ္ေထာင္းကို ရပါၿပီ။
ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္းကိုမုန္ညင္းျပဳတ္၊ ဇလပ္ရြက္၊
သခြားသီးေတြနဲ႔လည္း တို႔စားႏိုင္ပါတယ္။
ပင္စိမ္းသီးအစား ေဂြးသီး(ေရနဲ႔အရင္ျပဳတ္ပါ)၊
ခရမ္းသီး (မီးဖုတ္ပါ) ေတြကိုလည္း ဒီနည္းအတိုင္း
လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။ အရသာ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္
ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္းက ထမင္းပိုၿမိန္ေစသလို
ခံတြင္းလည္း ရွင္းေစပါတယ္။ အဆီအအိမ့္စားရမွာ
ၿငီးေငြ႕ေနသူေတြ လြယ္ကူတဲ့ ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္းကို
လက္တည့္စမ္း လုပ္စားႏိုင္ပါၿပီ။ အစားသည္ လူတိုင္းႏွင့္တည့္၏။
ပင္စိမ္းသီးပိုးထိုး . . .
ေတာင္ႀကီးသူမ ရေအာင္ပိုးေဟ့ . . .
ရေအာင္ပိုး . . .
ပင္စိမ္းသီးအညႇာေျခြခ် . . .
ေတာင္ႀကီးသူမ ငါနဲ႔ရေဟ့ . . . ငါနဲ႔ရ. . .
ပင္စိမ္းသီးေနစာေလာင္ . . .
မိန္းမလက္ေဆာင္ ေပးရေအာင္ေဟ့ . . .
ေပးရေအာင္ . . အယ္ . . . အယ္ . . .
ပင္စိမ္းသီး နမ့္ဖစ္ေထာင္း . . .
...............................
ပင္စိမ္းသီး၊ ရွမ္းပဲပုပ္၊ င႐ုတ္သီး အစိမ္း/အနီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴၿမိတ္
(ၾကက္သြန္(နီ)ၿမိတ္ မဟုတ္ပါ) ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ပထမဦးဆံုး ပင္စိမ္းသီးေတြကို အခြံခြာၿပီးျပဳတ္ရပါတယ္။
အဖန္ရည္ေတြ ထြက္သြားေအာင္ ခပ္ႏူးႏူးေလး
ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။ ျပဳတ္လို႔ရလာတဲ့ ပင္စိမ္းသီးကို
ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ရွမ္းပဲပုပ္နဲ႔
ေရာေထာင္းလိုက္ပါတယ္။ (င႐ုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ၾကက္သြန္နီကို
အရင္မီးဖုတ္ရမွာျဖစ္ၿပီး ရွမ္းပဲပုပ္ကို မီးကင္ရမွာျဖစ္ပါတယ္)
မီးဖုတ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးပြ အစိမ္းေရာင္က
ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္းကိုပိုေမႊးေစသလို
င႐ုတ္သီးအနီေရာင္က အေရာင္လွေစပါတယ္။
ေထာင္းလို႔ရလာတဲ့အစာေတြကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲထည့္ၿပီး
ေသးေသးစဥ္းထားတဲ့ နံနံပင္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴၿမိတ္ေတြထည့္
ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔နဲ႔ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး
ေရာနယ္လိုက္ရင္ ပင္စိမ္းသီး နမ့္ဖစ္ေထာင္းကို ရပါၿပီ။
ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္းကိုမုန္ညင္းျပဳတ္၊ ဇလပ္ရြက္၊
သခြားသီးေတြနဲ႔လည္း တို႔စားႏိုင္ပါတယ္။
ပင္စိမ္းသီးအစား ေဂြးသီး(ေရနဲ႔အရင္ျပဳတ္ပါ)၊
ခရမ္းသီး (မီးဖုတ္ပါ) ေတြကိုလည္း ဒီနည္းအတိုင္း
လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။ အရသာ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္
ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္းက ထမင္းပိုၿမိန္ေစသလို
ခံတြင္းလည္း ရွင္းေစပါတယ္။ အဆီအအိမ့္စားရမွာ
ၿငီးေငြ႕ေနသူေတြ လြယ္ကူတဲ့ ပင္စိမ္းသီးနမ့္ဖစ္ေထာင္းကို
လက္တည့္စမ္း လုပ္စားႏိုင္ပါၿပီ။ အစားသည္ လူတိုင္းႏွင့္တည့္၏။
ပင္စိမ္းသီးပိုးထိုး . . .
ေတာင္ႀကီးသူမ ရေအာင္ပိုးေဟ့ . . .
ရေအာင္ပိုး . . .
ပင္စိမ္းသီးအညႇာေျခြခ် . . .
ေတာင္ႀကီးသူမ ငါနဲ႔ရေဟ့ . . . ငါနဲ႔ရ. . .
ပင္စိမ္းသီးေနစာေလာင္ . . .
မိန္းမလက္ေဆာင္ ေပးရေအာင္ေဟ့ . . .
ေပးရေအာင္ . . အယ္ . . . အယ္ . . .
ပင္စိမ္းသီး နမ့္ဖစ္ေထာင္း . . .
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။