FOOD Magazine
Kitchen Variety
အခ်ိန္တိုတို၊ စရိတ္နည္းနည္း၊ အရသာရွိရွိခ်က္ၾကမယ္
........................................................................
“လြယ္ကူသက္သာ ၀ါတြင္းသက္သတ္လြတ္ဟင္းလ်ာ”
ဒီတစ္လေတာ့ ၀ါတြင္းမွာ သက္သတ္လြတ္စားၾကမယ့္သူေတြ
လြယ္လြယ္ကူကူ ခ်က္ျပဳတ္စားႏိုင္ေအာင္
စီစဥ္တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။
ဒီတစ္လအတြက္ ေရြးခ်ယ္ေပးလိုက္တဲ့
ပဲကတၱီပါႏွပ္ခ်က္နဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ေတြဟာ
ကြၽန္ေတာ္ေရးဖူးတဲ့ ပဲနီေလးဟင္းခ်ိဳ၊ ပဲစဥ္းငံုဟင္း
စတာေတြနဲ႔ လိုက္ဖက္တဲ့ ဟင္းအမယ္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
............................................
ပဲကတၱီပါႏွပ္ခ်က္ (၃ ေယာက္စာ)
............................................
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
....................
• ပဲကတၱီပါျပဳတ္ၿပီးသား - ၂၀ သား
• ၾကက္သြန္နီ - ၃ ခု လ (ပါးပါးလီွးထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ တက္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၆ ေတာင့္ (အရွည္လိုက္ျခမ္းထားပါ)
• င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ - ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
• မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
• ဆား - ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
• ေရ - ၂၅၀ ml
• နံနံပင္ - ၆ ပင္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• မန္က်ည္းမွည့္ - အနည္းငယ္ (ေရေႏြးစိမ္ထားပါ)
• ဆီ - ၃ ဇြန္း (စားပြဲဇြန္း)
အခ်ိန္တိုတို၊ စရိတ္နည္းနည္း၊ အရသာရွိရွိခ်က္ၾကမယ္
........................................................................
“လြယ္ကူသက္သာ ၀ါတြင္းသက္သတ္လြတ္ဟင္းလ်ာ”
ဒီတစ္လေတာ့ ၀ါတြင္းမွာ သက္သတ္လြတ္စားၾကမယ့္သူေတြ
လြယ္လြယ္ကူကူ ခ်က္ျပဳတ္စားႏိုင္ေအာင္
စီစဥ္တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။
ဒီတစ္လအတြက္ ေရြးခ်ယ္ေပးလိုက္တဲ့
ပဲကတၱီပါႏွပ္ခ်က္နဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ေတြဟာ
ကြၽန္ေတာ္ေရးဖူးတဲ့ ပဲနီေလးဟင္းခ်ိဳ၊ ပဲစဥ္းငံုဟင္း
စတာေတြနဲ႔ လိုက္ဖက္တဲ့ ဟင္းအမယ္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
............................................
ပဲကတၱီပါႏွပ္ခ်က္ (၃ ေယာက္စာ)
............................................
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
....................
• ပဲကတၱီပါျပဳတ္ၿပီးသား - ၂၀ သား
• ၾကက္သြန္နီ - ၃ ခု လ (ပါးပါးလီွးထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ တက္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၆ ေတာင့္ (အရွည္လိုက္ျခမ္းထားပါ)
• င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ - ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
• မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
• ဆား - ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
• ေရ - ၂၅၀ ml
• နံနံပင္ - ၆ ပင္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• မန္က်ည္းမွည့္ - အနည္းငယ္ (ေရေႏြးစိမ္ထားပါ)
• ဆီ - ၃ ဇြန္း (စားပြဲဇြန္း)
ခ်က္ျပဳတ္ပံု
..................
၁။ ဆီအိုးကို မီးအလယ္အလက္နဲ႔ အပူေပးၿပီး
ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို
နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္ႏွင့္ ဆီစြတ္ၿပီး
မျပတ္ေမႊေပးပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီအနည္းငယ္ ႏြမ္းလာလွ်င္
ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ယခင္အတုိင္း မျပတ္ေမႊ
ေပးပါ။ တျဖည္းျဖည္း ေျခာက္လာပါလိမ့္မည္။
၃။ ထက္ျခမ္းျခမ္းထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္းမ်ားထည့္ေမႊပါ။
ေနာက္မွ အေရာင္တင္မႈန္႔ထည့္ပါ။ မဆလာတစ္၀က္ ထည့္ေမႊေပးပါ။
၄။ ေနာက္မွ ျပဳတ္ၿပီးသား ပဲကတၱီပါမ်ား ထည့္ေမႊပါ။
ေရအနည္းငယ္ ပဲမ်ားျမဳပ္႐ံုထည့္ၿပီး၊ ဆား၊ သၾကား ထည့္ေမႊပါ။
၅။ က်န္ေရမ်ားအားလံုးထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ႏွပ္ထားပါ။
၆။ ေရတျဖည္းျဖည္း ခန္းလာလွ်င္ ေရေႏြးစိမ္ထားေသာ
မန္က်ည္းမွည့္ရည္မ်ားထည့္ပါ။
၇။ အေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး လိုအပ္သလို ျပင္ဆင္ႏိုင္ပါတယ္။
ေနာက္ဆံုးက်န္ေသာ မဆလာတစ္၀က္ႏွင့္ စဥ္းထားေသာ
နံနံပင္မ်ား ထည့္ေမႊေပးၿပီးလွ်င္ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း ၿပီးစီးပါၿပီ။
• ဒီခ်က္နည္းဟာ ေစ်းမွာ လြယ္လြယ္ကူကူ၀ယ္ယူရႏိုင္တဲ့
ပဲကတၱီပါျပဳတ္ကို ခ်က္တဲ့နည္းပါ။ ေစ်းက ပဲကတၱီပါျပဳတ္က
တစ္ခါတေလမွာ အငန္ေလးတတ္တဲ့အတြက္ မခ်က္ခင္
အရင္ျမည္းၾကည့္မွ ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ထည့္သင့္တဲ့ ဆားပမာဏကို
ခ်ိန္ဆႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။
• ဟင္းခ်က္ရာမွာ အိုးထဲမွာ က်န္ေနမယ့္ ေရရဲ႕အပ်စ္အက်ဲ၊
အနည္းအမ်ား အခ်ိန္အဆကိုလည္း လြတ္လြတ္လပ္လပ္
စိတ္ႀကိဳက္သံုးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္။
...........
သစ္ထူး
...........
..................
၁။ ဆီအိုးကို မီးအလယ္အလက္နဲ႔ အပူေပးၿပီး
ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို
နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္ႏွင့္ ဆီစြတ္ၿပီး
မျပတ္ေမႊေပးပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီအနည္းငယ္ ႏြမ္းလာလွ်င္
ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ယခင္အတုိင္း မျပတ္ေမႊ
ေပးပါ။ တျဖည္းျဖည္း ေျခာက္လာပါလိမ့္မည္။
၃။ ထက္ျခမ္းျခမ္းထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္းမ်ားထည့္ေမႊပါ။
ေနာက္မွ အေရာင္တင္မႈန္႔ထည့္ပါ။ မဆလာတစ္၀က္ ထည့္ေမႊေပးပါ။
၄။ ေနာက္မွ ျပဳတ္ၿပီးသား ပဲကတၱီပါမ်ား ထည့္ေမႊပါ။
ေရအနည္းငယ္ ပဲမ်ားျမဳပ္႐ံုထည့္ၿပီး၊ ဆား၊ သၾကား ထည့္ေမႊပါ။
၅။ က်န္ေရမ်ားအားလံုးထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ႏွပ္ထားပါ။
၆။ ေရတျဖည္းျဖည္း ခန္းလာလွ်င္ ေရေႏြးစိမ္ထားေသာ
မန္က်ည္းမွည့္ရည္မ်ားထည့္ပါ။
၇။ အေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး လိုအပ္သလို ျပင္ဆင္ႏိုင္ပါတယ္။
ေနာက္ဆံုးက်န္ေသာ မဆလာတစ္၀က္ႏွင့္ စဥ္းထားေသာ
နံနံပင္မ်ား ထည့္ေမႊေပးၿပီးလွ်င္ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း ၿပီးစီးပါၿပီ။
• ဒီခ်က္နည္းဟာ ေစ်းမွာ လြယ္လြယ္ကူကူ၀ယ္ယူရႏိုင္တဲ့
ပဲကတၱီပါျပဳတ္ကို ခ်က္တဲ့နည္းပါ။ ေစ်းက ပဲကတၱီပါျပဳတ္က
တစ္ခါတေလမွာ အငန္ေလးတတ္တဲ့အတြက္ မခ်က္ခင္
အရင္ျမည္းၾကည့္မွ ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ထည့္သင့္တဲ့ ဆားပမာဏကို
ခ်ိန္ဆႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။
• ဟင္းခ်က္ရာမွာ အိုးထဲမွာ က်န္ေနမယ့္ ေရရဲ႕အပ်စ္အက်ဲ၊
အနည္းအမ်ား အခ်ိန္အဆကိုလည္း လြတ္လြတ္လပ္လပ္
စိတ္ႀကိဳက္သံုးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္။
...........
သစ္ထူး
...........
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။