အသီးအရြက္မ်ား မခ်က္ျပဳတ္မီ ဓာတု အဆိပ္သင့္မႈ ကင္းရန္ အတြက္ ဆားရည္ျဖင့္ အနည္းဆံုး နာရီဝက္ခန္႔ စိမ္ေပး သင့္ေၾကာင္း စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းမွ သိရသည္။
အခုသံုးေနတဲ့ ပိုးသတ္ေဆးေတြက ပင္လံုးပ်ံ႕ ပိုးသတ္ေဆးေတြ။ အပင္ မကဘူး အျမစ္ အထိ ပါပ်ံ႕ႏွံ႕ၿပီး ေနာက္ဆံုးမွာ ေျမဆီလႊာပါ ပ်က္စီးတယ္။ မစားရင္ အေကာင္း ဆံုးပဲဟု ၄င္းအသင္းမွ ဦးဗအုပ္ခုိင္က ေျပာသည္။ သီးႏွံမ်ားတြင္ မႈိသတ္ေဆး၊ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား သံုးျခင္းသည္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ တြင္က်ယ္ ေနသည္မွာ အခ်ိန္ကာလ အားျဖင့္ မခန္႔မွန္းႏုိင္ ေလာက္ေအာင္ ၾကာၿပီ ျဖစ္ေသာ္ လည္း ယခုအခါ၌ သီးႏွံဓာတု အဆိပ္သင့္ျခင္း မ်ားသည္ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ မုန္ညင္းထုပ္မ်ား တြင္ အမ်ားဆံုးျဖစ္တတ္ၿပီး ၄င္းတို႔ တြင္ ပင္လံုးပ်ံ႕ ပိုးသတ္ေဆး မ်ားအား အသံုးျပဳ ၾကေၾကာင္း သိရသည္။
အသီးအႏွံ၊ အရြက္မ်ားတြင္ အသံုးျပဳ ေနေသာ ပိုးသတ္ေဆး၊ မႈိသတ္ေဆးသည္ သံုးမ်ဳိးရိွၿပီး ၄င္းသံုးမ်ဳိးမွာ ထိေသပိုးသတ္ေဆး၊ တစ္ဖက္ေပါက္ ပိုးသတ္ ေဆးႏွင့္ ပင္လံုးပ်ံ႕ ပိုးသတ္ ေဆးတုိ႔ ျဖစ္သည္။
ထို႔ေၾကာင့္ စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္သည့္ သူမ်ား အသိပညာ ၾကြယ္ဝ ေစရန္ႏွင့္ ၄င္းပိုးသတ္ေဆး မ်ား၏ ဆုိးက်ဳိးမ်ားကုိ သိထားသင့္ေၾကာင္း ဦးဗအုပ္ခုိင္က ေျပာသည္။
ဒီလိုသာ ဆက္ၿပီးသြားေန မယ္ဆုိရင္ သီးႏွံဓာတု အဆိပ္သင့္ တာေတြက ေလ်ာ့သြားဖို႔ မရိွဘူး။ တုိးလာဖို႔ပဲ ရိွတယ္။ လူေတြကလည္း organic ကို ေရြးၿပီးစားမယ့္သူက အင္မတန္ နည္းေန ေသးတယ္ဟု ၄င္းက ထပ္မံ ေျပာသည္။
ၿပီးခဲ့သည့္ ေဖေဖာ္ဝါရီ ၁၁ ရက္တြင္လည္း ခႏၲီးခ႐ိုင္၊ ဟုမၼလင္း ၿမိဳ႕နယ္ ထမံသီ စံျပေက်းရြာ အုပ္စု ယက္ပရြာရိွ သစ္ပါးလႊာ စက္႐ုံတြင္ ေဂၚဖီထုပ္ေၾကာင့္ ၃၂ ဦးအစာ အဆိပ္သင့္ခဲ့ၿပီး ႏွစ္ဦးေသဆံုးခဲ့ ေၾကာင္း သိရသည္။
မုိးငယ္ - Popular Myanmar News Journal
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။