Royal Hero Media
အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ
ျမန္မာမႈ နယ္ပယ္တြင္ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္း အစာ ဟူေသာ ေဝါဟာရ အသံုး အႏႈန္း ရွိပါသည္။ အစာ စားသံုးျခင္းျဖင့္ အာဟာရ ျဖစ္ေစၿပီး က်န္းမာေရးကို အေထာက္ အကူ ျဖစ္ေၾကာင္း ရည္ၫႊန္းထားသည့္ အဓိပၸာယ္ ျဖစ္ပါသည္။ ထိုေဝါဟာရသည္ ယေန႔ အခ်ိန္တြင္ လံုးဝဥႆံု မွန္ကန္ျခင္း မရွိေတာ့ပါ။ ဓာတု ပိုးသတ္ေဆးမ်ား၏ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိး (ေဘးဥပဒ္)မ်ားေၾကာင့္ ေရာ ဂါ ရရွိၿပီး ေဆးမျဖစ္ဘဲ ေဘးအႏၲရာယ္ ျဖစ္လာ၍ ျဖစ္ပါသည္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေန႔စဥ္ စားသံုးေနသည့္ အစား အစာမ်ား၏ ေဘးကင္း မႈကို မည္သည့္ အရာမ်ားႏွင့္ တိုင္းတာမည္နည္း။ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရကို ကယ္လိုရီ ပမာဏျဖင့္ တိုင္းတာ တြက္ခ်က္၍ ရႏိုင္ေသာ္လည္း ထိုအာဟာရ၏ ေဘးကင္းမႈ အတြက္ အာမ ခံခ်က္လည္း လိုအပ္ပါသည္။ အသင့္ ထုပ္ပိုးၿပီး အစား အစာ မ်ားတြင္ အာမခံခ်က္မ်ား ေပးထားသည္ မွန္ေသာ္လည္း အတုအပ ပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္ ထင္သေလာက္ ခရီး မေရာက္ႏိုင္ပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ မိမိ စားသံုး မည့္ အစားအစာ၏ ေဘးကင္းမႈ အတြက္ မိမိမွာသာ တာဝန္ ရွိပါသည္။
ဤေနရာတြင္ အဓိက ရည္ၫႊန္း လိုသည္မွာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ ထုိသီး ႏွံမ်ားတြင္ ဓာတု ပိုးသတ္ေဆးမ်ား ပက္ဖ်န္းထားျခင္း၊ အေရာင္ဆိုးေဆး၊ အေရာင္ ခြၽတ္ေဆးမ်ား အသံုးျပဳ ထားျခင္းမ်ားေၾကာင့္ မည္သည့္ အတိုင္းအတာ အထိ ေဘးအႏၲရာယ္ ရွိသည္ကို မည္သူမွ် မသိႏိုင္ပါ။ အသီး အႏွံမ်ားကို စားသံုးျခင္း မျပဳမီ ေရျဖင့္ အႀကိမ္ႀကိမ္ ေဆးေ ၾကာ သန္႔စင္ၿပီးမွ စားသံုးရန္ သက္ဆိုင္ရာမွ သတိေပး ႏိႈးေဆာ္ျခင္းမ်ား ရွိေသာ္လည္း လံုးဝ ယံုၾကည္စိတ္ခ် ရၿပီဟူ၍ကား မေျပာႏိုင္ပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ ယံုၾကည္ စိတ္ခ်ရသည့္ သီးႏွံမ်ားကိုသာ ေရြး ခ်ယ္စားသံုး သင့္ပါသည္။ ယေန႔ ကမၻာတြင္ သမား႐ိုးက် စိုက္ပ်ဳိးျခင္းျဖင့္ ထြက္ရွိလာေသာ သီးႏွံမ်ား (ေအာ္ဂဲနစ္) သည္ ယံုၾကည္ စိတ္ခ်ရသည့္ အစားအစာမ်ား ျဖစ္၍ ေစ်းအလြန္ ႀကီးပါသည္။ က်န္းမာျခင္းကို လုိလားသူမ်ား ကေတာ့ ေစ်းႀကီးေပး၍ ဝယ္ယူစားသံုး ၾကပါသည္။ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ ျဖစ္သည့္ အသီးအႏွံ တစ္မ်ဳိးကို တင္ျပ လိုပါသည္။ အထူး သျဖင့္ အပူကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ေသာ ေက်ာက္ဖ႐ံုသီး အေၾကာင္း ျဖစ္ပါသည္။ ေက်ာက္ဖ႐ံု သီးပင္သည္ အပူပုိင္း ေဒသတြင္ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး စုိက္ပ်ဳိးႏုိင္သည့္ ႏြယ္ပင္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါသည္။ ေက်ာ က္ဖ႐ံုပင္သည္ မည္သည့္ ေျမမ်ဳိးပင္မဆို စိုက္ပ်ဳိးႏိုင္ၿပီး စင္ခံ ေပးႏုိင္ပါက ပို၍ ျဖစ္ထြန္းပါသည္။ အပူဒဏ္ ခံႏိုင္သျဖင့္ ေရသင့္႐ံု ေလာင္း႐ံုျဖင့္ ရွင္သန္ပါသည္။ အသီးမ်ား သီးခ်ိန္တြင္ေတာ့ ေရပိုမို လုိအပ္ပါသည္။ သဘာဝအရ ေက်ာက္ဖ႐ံုပင္တြင္ ဆူးတက္ ကေလးမ်ား ပါရွိသျဖင့္ ပိုးမႊားဒဏ္ ခံၿပီး ပိုးသတ္ေဆး ဖ်န္းရန္ မလိုေသာ သီးႏွံလည္း ျဖစ္ပါသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ပိုးမႊားတို႔သည္ ပင္စည္၊ အကိုင္းအခက္၊ အရြက္ႏွင့္ အသီးမ်ားကို ကိုက္ျဖတ္ စားေသာက္ တတ္ၾကပါသည္။ ေက်ာက္ဖ႐ံုပင္ရွိ အေမြး ဆူးေတာင္မ်ားေၾကာင့္ ပိုးမႊားမ်ား အနားမကပ္ ႏုိင္သျဖင့္ ေရာဂါ ကင္းပါ သည္။ ေက်ာက္ဖ႐ံုသီး သည္ ေၾကညက္လြယ္ၿပီး ဖြယ္ေသာ အရသာ ရွိပါသည္။ ဟင္းအမယ္ အျဖစ္ သာမက မိမိ ႏွစ္သက္ရာ အသား တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ စြပ္ျပဳတ္၊ ဟင္းခ်ဳိ၊ ဟင္းခါးခ်က္၍ စားႏိုင္ သကဲ့သို႔ ယိုထုိး၍ သေရစာ အျဖစ္လည္း စားသံုးႏိုင္သည္။ ေက်ာက္ဖ႐ံုသီးသည္ အာဟာရ ျဖစ္ေစ႐ံု သာမက ေဆးဖက္ဝင္ အစြမ္းသတၱိ မ်ားစြာ ပါဝင္သျဖင့္ က်န္းမာေရး အေထာက္ အကူ ျပဳ ပါသည္။ ေရာဂါ ေဝဒနာ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကုသ ေပးႏုိင္စြမ္း ရွိသ ျဖင့္ က်န္းမာေရး ႐ႈေထာင့္အရ စားသံုးရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုး သီးႏွံတစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္ပါသည္။ ေက်ာက္ဖ႐ံု သီးတြင္ ေရေငြ႔ ဓာတ္မ်ားစြာ ပါရွိၿပီး ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါသည္။ အစိုဓာတ္ ၉၆ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ပါဝင္ သျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ ေအးျမေစျခင္း၊ ဆီးရႊင္ေစျခင္း၊ ဝမ္းသြားမွန္ျခင္း၊ ေသြးတိတ္ေစျခင္း၊ ကာမအားကို တုိးပြားေစျခင္း မ်ား ျဖစ္ေစပါသည္။ ကယ္လိုရီ နည္းသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ထိန္းလိုသူမ်ား၊ ဆီးခ်ဳိ ေဝဒနာရွင္မ်ား အတြက္ သင့္ေလ်ာ္ပါသည္။ ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ အနာမ်ားကို က်က္လြယ္ေစျခင္း၊ ဝမ္းမီး ေကာင္းေစျခင္း၊ ဆီးေကာင္းေစျခင္း၊ ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ဖယ္ရွားေပးျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ကို အားရွိေစၿပီး အာ႐ံုေၾကာမ်ားကို လႈံ႔ေဆာ္ ေပးသျဖင့္ ဝက္႐ူးျပန္ ေရာဂါႏွင့္ စိတ္ေရာဂါ ေဝ ဒနာရွင္မ်ား အတြက္ပါ သင့္ေလ်ာ္ပါသည္။ အစာလမ္းေၾကာင္း၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း၊ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းႏွင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္းသူမ်ား အတြက္ သြားႏွင့္ခံတြင္း ေရာဂါမ်ားႏွင့္ ကင္ဆာ ေဝ ဒနာ ရွင္မ်ား အထိပါ အေထာက္အကူ ျပဳသျဖင့္ အလြန္ စားသံုးသင့္ေသာ အစားအစာ ျဖစ္ပါသည္။
အခ်ဳပ္အားျဖင့္ ဆိုရေသာ္ အဆီဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ပ႐ိုတင္း၊ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ကယ္လ္စီ ယမ္၊ ေဖာ့စဖရက္၊ သံဓာတ္၊ ရစ္ဘိုဖလာဗင္၊ ဗီတာမင္ဘီ(၁)ဘီ(၃)ႏွင့္ ဗီတာမင္စီ စ သည့္ ဓာတ္ေပါင္းမ်ားစြာ ပါဝင္၍ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ေက်ာက္ဖ႐ံုသီးကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ အပူ ကင္း၍ ေရာဂါ ေဝဒနာ ရွင္းေသာ ဘဝကို ပိုင္ဆုိင္ၾကပါ ေစေ ၾကာင္း ေရးသားတင္ျပ အပ္ပါသည္။ ။
ျမဝတီ
ျမန္မာမႈ နယ္ပယ္တြင္ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္း အစာ ဟူေသာ ေဝါဟာရ အသံုး အႏႈန္း ရွိပါသည္။ အစာ စားသံုးျခင္းျဖင့္ အာဟာရ ျဖစ္ေစၿပီး က်န္းမာေရးကို အေထာက္ အကူ ျဖစ္ေၾကာင္း ရည္ၫႊန္းထားသည့္ အဓိပၸာယ္ ျဖစ္ပါသည္။ ထိုေဝါဟာရသည္ ယေန႔ အခ်ိန္တြင္ လံုးဝဥႆံု မွန္ကန္ျခင္း မရွိေတာ့ပါ။ ဓာတု ပိုးသတ္ေဆးမ်ား၏ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိး (ေဘးဥပဒ္)မ်ားေၾကာင့္ ေရာ ဂါ ရရွိၿပီး ေဆးမျဖစ္ဘဲ ေဘးအႏၲရာယ္ ျဖစ္လာ၍ ျဖစ္ပါသည္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေန႔စဥ္ စားသံုးေနသည့္ အစား အစာမ်ား၏ ေဘးကင္း မႈကို မည္သည့္ အရာမ်ားႏွင့္ တိုင္းတာမည္နည္း။ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရကို ကယ္လိုရီ ပမာဏျဖင့္ တိုင္းတာ တြက္ခ်က္၍ ရႏိုင္ေသာ္လည္း ထိုအာဟာရ၏ ေဘးကင္းမႈ အတြက္ အာမ ခံခ်က္လည္း လိုအပ္ပါသည္။ အသင့္ ထုပ္ပိုးၿပီး အစား အစာ မ်ားတြင္ အာမခံခ်က္မ်ား ေပးထားသည္ မွန္ေသာ္လည္း အတုအပ ပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္ ထင္သေလာက္ ခရီး မေရာက္ႏိုင္ပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ မိမိ စားသံုး မည့္ အစားအစာ၏ ေဘးကင္းမႈ အတြက္ မိမိမွာသာ တာဝန္ ရွိပါသည္။
ဤေနရာတြင္ အဓိက ရည္ၫႊန္း လိုသည္မွာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ ထုိသီး ႏွံမ်ားတြင္ ဓာတု ပိုးသတ္ေဆးမ်ား ပက္ဖ်န္းထားျခင္း၊ အေရာင္ဆိုးေဆး၊ အေရာင္ ခြၽတ္ေဆးမ်ား အသံုးျပဳ ထားျခင္းမ်ားေၾကာင့္ မည္သည့္ အတိုင္းအတာ အထိ ေဘးအႏၲရာယ္ ရွိသည္ကို မည္သူမွ် မသိႏိုင္ပါ။ အသီး အႏွံမ်ားကို စားသံုးျခင္း မျပဳမီ ေရျဖင့္ အႀကိမ္ႀကိမ္ ေဆးေ ၾကာ သန္႔စင္ၿပီးမွ စားသံုးရန္ သက္ဆိုင္ရာမွ သတိေပး ႏိႈးေဆာ္ျခင္းမ်ား ရွိေသာ္လည္း လံုးဝ ယံုၾကည္စိတ္ခ် ရၿပီဟူ၍ကား မေျပာႏိုင္ပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ ယံုၾကည္ စိတ္ခ်ရသည့္ သီးႏွံမ်ားကိုသာ ေရြး ခ်ယ္စားသံုး သင့္ပါသည္။ ယေန႔ ကမၻာတြင္ သမား႐ိုးက် စိုက္ပ်ဳိးျခင္းျဖင့္ ထြက္ရွိလာေသာ သီးႏွံမ်ား (ေအာ္ဂဲနစ္) သည္ ယံုၾကည္ စိတ္ခ်ရသည့္ အစားအစာမ်ား ျဖစ္၍ ေစ်းအလြန္ ႀကီးပါသည္။ က်န္းမာျခင္းကို လုိလားသူမ်ား ကေတာ့ ေစ်းႀကီးေပး၍ ဝယ္ယူစားသံုး ၾကပါသည္။ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ ျဖစ္သည့္ အသီးအႏွံ တစ္မ်ဳိးကို တင္ျပ လိုပါသည္။ အထူး သျဖင့္ အပူကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ေသာ ေက်ာက္ဖ႐ံုသီး အေၾကာင္း ျဖစ္ပါသည္။ ေက်ာက္ဖ႐ံု သီးပင္သည္ အပူပုိင္း ေဒသတြင္ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး စုိက္ပ်ဳိးႏုိင္သည့္ ႏြယ္ပင္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါသည္။ ေက်ာ က္ဖ႐ံုပင္သည္ မည္သည့္ ေျမမ်ဳိးပင္မဆို စိုက္ပ်ဳိးႏိုင္ၿပီး စင္ခံ ေပးႏုိင္ပါက ပို၍ ျဖစ္ထြန္းပါသည္။ အပူဒဏ္ ခံႏိုင္သျဖင့္ ေရသင့္႐ံု ေလာင္း႐ံုျဖင့္ ရွင္သန္ပါသည္။ အသီးမ်ား သီးခ်ိန္တြင္ေတာ့ ေရပိုမို လုိအပ္ပါသည္။ သဘာဝအရ ေက်ာက္ဖ႐ံုပင္တြင္ ဆူးတက္ ကေလးမ်ား ပါရွိသျဖင့္ ပိုးမႊားဒဏ္ ခံၿပီး ပိုးသတ္ေဆး ဖ်န္းရန္ မလိုေသာ သီးႏွံလည္း ျဖစ္ပါသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ပိုးမႊားတို႔သည္ ပင္စည္၊ အကိုင္းအခက္၊ အရြက္ႏွင့္ အသီးမ်ားကို ကိုက္ျဖတ္ စားေသာက္ တတ္ၾကပါသည္။ ေက်ာက္ဖ႐ံုပင္ရွိ အေမြး ဆူးေတာင္မ်ားေၾကာင့္ ပိုးမႊားမ်ား အနားမကပ္ ႏုိင္သျဖင့္ ေရာဂါ ကင္းပါ သည္။ ေက်ာက္ဖ႐ံုသီး သည္ ေၾကညက္လြယ္ၿပီး ဖြယ္ေသာ အရသာ ရွိပါသည္။ ဟင္းအမယ္ အျဖစ္ သာမက မိမိ ႏွစ္သက္ရာ အသား တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ စြပ္ျပဳတ္၊ ဟင္းခ်ဳိ၊ ဟင္းခါးခ်က္၍ စားႏိုင္ သကဲ့သို႔ ယိုထုိး၍ သေရစာ အျဖစ္လည္း စားသံုးႏိုင္သည္။ ေက်ာက္ဖ႐ံုသီးသည္ အာဟာရ ျဖစ္ေစ႐ံု သာမက ေဆးဖက္ဝင္ အစြမ္းသတၱိ မ်ားစြာ ပါဝင္သျဖင့္ က်န္းမာေရး အေထာက္ အကူ ျပဳ ပါသည္။ ေရာဂါ ေဝဒနာ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကုသ ေပးႏုိင္စြမ္း ရွိသ ျဖင့္ က်န္းမာေရး ႐ႈေထာင့္အရ စားသံုးရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုး သီးႏွံတစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္ပါသည္။ ေက်ာက္ဖ႐ံု သီးတြင္ ေရေငြ႔ ဓာတ္မ်ားစြာ ပါရွိၿပီး ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါသည္။ အစိုဓာတ္ ၉၆ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ပါဝင္ သျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ ေအးျမေစျခင္း၊ ဆီးရႊင္ေစျခင္း၊ ဝမ္းသြားမွန္ျခင္း၊ ေသြးတိတ္ေစျခင္း၊ ကာမအားကို တုိးပြားေစျခင္း မ်ား ျဖစ္ေစပါသည္။ ကယ္လိုရီ နည္းသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ထိန္းလိုသူမ်ား၊ ဆီးခ်ဳိ ေဝဒနာရွင္မ်ား အတြက္ သင့္ေလ်ာ္ပါသည္။ ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ အနာမ်ားကို က်က္လြယ္ေစျခင္း၊ ဝမ္းမီး ေကာင္းေစျခင္း၊ ဆီးေကာင္းေစျခင္း၊ ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ဖယ္ရွားေပးျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ကို အားရွိေစၿပီး အာ႐ံုေၾကာမ်ားကို လႈံ႔ေဆာ္ ေပးသျဖင့္ ဝက္႐ူးျပန္ ေရာဂါႏွင့္ စိတ္ေရာဂါ ေဝ ဒနာရွင္မ်ား အတြက္ပါ သင့္ေလ်ာ္ပါသည္။ အစာလမ္းေၾကာင္း၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း၊ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းႏွင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္းသူမ်ား အတြက္ သြားႏွင့္ခံတြင္း ေရာဂါမ်ားႏွင့္ ကင္ဆာ ေဝ ဒနာ ရွင္မ်ား အထိပါ အေထာက္အကူ ျပဳသျဖင့္ အလြန္ စားသံုးသင့္ေသာ အစားအစာ ျဖစ္ပါသည္။
အခ်ဳပ္အားျဖင့္ ဆိုရေသာ္ အဆီဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ပ႐ိုတင္း၊ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ကယ္လ္စီ ယမ္၊ ေဖာ့စဖရက္၊ သံဓာတ္၊ ရစ္ဘိုဖလာဗင္၊ ဗီတာမင္ဘီ(၁)ဘီ(၃)ႏွင့္ ဗီတာမင္စီ စ သည့္ ဓာတ္ေပါင္းမ်ားစြာ ပါဝင္၍ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ေက်ာက္ဖ႐ံုသီးကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ အပူ ကင္း၍ ေရာဂါ ေဝဒနာ ရွင္းေသာ ဘဝကို ပိုင္ဆုိင္ၾကပါ ေစေ ၾကာင္း ေရးသားတင္ျပ အပ္ပါသည္။ ။
ျမဝတီ
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။