Thet Tun shared FOOD Magazine's photo.
This & That
• ခ်ယ္ရီသီးမ်ား (Cherries)
ခ်ယ္ရီသီးမွာ ေရာဂါ အမ်ားအျပား
ကို ေပ်ာက္ေစႏုိင္တဲ့ စူပါအာနိသင္ရွိပါ
တယ္။ ေရာင္ရမ္းနာနဲ႔ ကင္ဆာကိုႏွိမ္နင္း
ႏုိင္တဲ့အစြမ္းရွိတယ္။ ခ်ယ္ရီသီးမွာပါတဲ့
ကြာဆဲတင္(Quercetin) ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္
အက္စစ္ (Ellagic Acid) အဖုအက်ိတ္
ကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္တဲ့အျပင္ ကင္ဆာဆဲလ္
ေတြ သူ႔ဘာသူ သတ္ေသေအာင္ ဖန္တီး
ေပးတယ္။ အဲဒီလို ဖန္တီးရာမွာလည္း
က်န္းမာေနတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို မဖ်က္ဆီး
ဘူး။ အဲဒီအသီးမွာ ဗိုင္းရပ္နဲ႔ ဘက္တီးရီး
ယားႏွိမ္နင္းႏုိင္တဲ့အစြမ္း ရွိတယ္။
ခ်ယ္ရီသီးမွာပါတဲ့ အန္သိုစီယာနင္
ဓာတ္ေရာ (Anthocianin) ဟာ ေသြးထဲရွိ
ယူရစ္အက္စစ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့အတြက္
ေဂါက္ေရာဂါ(Gout) ကို ကာကြယ္ကုသ
ႏုိင္တယ္။ အဲဒီ ဓာတ္ေရာေၾကာင့္ အူမ
ႀကီးကင္ဆာကိုလည္း ကာကြယ္ႏုိင္တယ္
လို႔ သုေတသီေတြက ယံုၾကည္တယ္။
ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈကို သက္သာေစတဲ့
အျပင္ ပံုမွန္မွီ၀ဲရင္ ႏွလံုးတုိက္ခိုက္မႈ (Heart
Attack) နဲ႔ ေလသင္တုန္း(Stroke) ျဖစ္မႈ
ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္။
တ႐ုတ္ေဆးပညာမွာေတာ့ ေဂါက္
ေရာဂါ၊ အဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ၊ အ႐ိုးေရာဂါ
မ်ားနဲ႔ ေသြးအားနည္းေရာဂါမ်ားအတြက္
ကုထံုးအျဖစ္ အသံုးျပဳတယ္။ ခ်ယ္ရီသီး
ဟာ ေရာဂါႀကီးေတြ ကာကြယ္ကုသႏုိင္
တဲ့အျပင္ အရသာရွိတဲ့ ဓာတ္စာလည္း
ျဖစ္တယ္။
မွီ၀ဲရမယ့္ ပမာဏ-ေဒသရာသီအ
လိုက္ ခ်ယ္ရီသီးေပၚခ်ိန္မွာ ေန႔စဥ္မွီ၀ဲပါ။
က်န္တဲ့ရာသီခ်ိန္ေတြမွာ စားသံုးဖို႔ ခ်ယ္ရီ
သီးအိတ္တစ္လံုးကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ
ထည့္ထားပါ။ ရာႏႈန္းျပည့္ အာဟာရတန္
ဖိုး မပ်က္တဲ့အျပင္ ေဖ်ာ္ရည္၊ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔
အုတ္ဂ်ဳံဘီစကြတ္နဲ႔ဆိုရင္ အလြန္လုိက္
ဖက္ပါတယ္။
• မွတ္သားစရာအခ်က္ကေလးမ်ား
ပိုးသတ္ေဆးလြတ္ ခ်ယ္ရီသီး၀ယ္
ႏုိင္ရင္ ပိုေကာင္းတယ္။ မ်ားေသာအား
ျဖင့္ ခ်ယ္ရီသီးေတြဟာ ပိုးသတ္ေဆးအ
မ်ားႀကီးသံုးထားတဲ့အတြက္ စင္ေအာင္
ေဆးဖို႔ မေမ့ပါနဲ႔။
•မင္းသုတ
ref: 12 Foods With Super Healing Powers Whole Foods That Help Fight Disease
• ခ်ယ္ရီသီးမ်ား (Cherries)
ခ်ယ္ရီသီးမွာ ေရာဂါ အမ်ားအျပား
ကို ေပ်ာက္ေစႏုိင္တဲ့ စူပါအာနိသင္ရွိပါ
တယ္။ ေရာင္ရမ္းနာနဲ႔ ကင္ဆာကိုႏွိမ္နင္း
ႏုိင္တဲ့အစြမ္းရွိတယ္။ ခ်ယ္ရီသီးမွာပါတဲ့
ကြာဆဲတင္(Quercetin) ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္
အက္စစ္ (Ellagic Acid) အဖုအက်ိတ္
ကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္တဲ့အျပင္ ကင္ဆာဆဲလ္
ေတြ သူ႔ဘာသူ သတ္ေသေအာင္ ဖန္တီး
ေပးတယ္။ အဲဒီလို ဖန္တီးရာမွာလည္း
က်န္းမာေနတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို မဖ်က္ဆီး
ဘူး။ အဲဒီအသီးမွာ ဗိုင္းရပ္နဲ႔ ဘက္တီးရီး
ယားႏွိမ္နင္းႏုိင္တဲ့အစြမ္း ရွိတယ္။
ခ်ယ္ရီသီးမွာပါတဲ့ အန္သိုစီယာနင္
ဓာတ္ေရာ (Anthocianin) ဟာ ေသြးထဲရွိ
ယူရစ္အက္စစ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့အတြက္
ေဂါက္ေရာဂါ(Gout) ကို ကာကြယ္ကုသ
ႏုိင္တယ္။ အဲဒီ ဓာတ္ေရာေၾကာင့္ အူမ
ႀကီးကင္ဆာကိုလည္း ကာကြယ္ႏုိင္တယ္
လို႔ သုေတသီေတြက ယံုၾကည္တယ္။
ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈကို သက္သာေစတဲ့
အျပင္ ပံုမွန္မွီ၀ဲရင္ ႏွလံုးတုိက္ခိုက္မႈ (Heart
Attack) နဲ႔ ေလသင္တုန္း(Stroke) ျဖစ္မႈ
ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္။
တ႐ုတ္ေဆးပညာမွာေတာ့ ေဂါက္
ေရာဂါ၊ အဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ၊ အ႐ိုးေရာဂါ
မ်ားနဲ႔ ေသြးအားနည္းေရာဂါမ်ားအတြက္
ကုထံုးအျဖစ္ အသံုးျပဳတယ္။ ခ်ယ္ရီသီး
ဟာ ေရာဂါႀကီးေတြ ကာကြယ္ကုသႏုိင္
တဲ့အျပင္ အရသာရွိတဲ့ ဓာတ္စာလည္း
ျဖစ္တယ္။
မွီ၀ဲရမယ့္ ပမာဏ-ေဒသရာသီအ
လိုက္ ခ်ယ္ရီသီးေပၚခ်ိန္မွာ ေန႔စဥ္မွီ၀ဲပါ။
က်န္တဲ့ရာသီခ်ိန္ေတြမွာ စားသံုးဖို႔ ခ်ယ္ရီ
သီးအိတ္တစ္လံုးကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ
ထည့္ထားပါ။ ရာႏႈန္းျပည့္ အာဟာရတန္
ဖိုး မပ်က္တဲ့အျပင္ ေဖ်ာ္ရည္၊ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔
အုတ္ဂ်ဳံဘီစကြတ္နဲ႔ဆိုရင္ အလြန္လုိက္
ဖက္ပါတယ္။
• မွတ္သားစရာအခ်က္ကေလးမ်ား
ပိုးသတ္ေဆးလြတ္ ခ်ယ္ရီသီး၀ယ္
ႏုိင္ရင္ ပိုေကာင္းတယ္။ မ်ားေသာအား
ျဖင့္ ခ်ယ္ရီသီးေတြဟာ ပိုးသတ္ေဆးအ
မ်ားႀကီးသံုးထားတဲ့အတြက္ စင္ေအာင္
ေဆးဖို႔ မေမ့ပါနဲ႔။
•မင္းသုတ
ref: 12 Foods With Super Healing Powers Whole Foods That Help Fight Disease
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။