Posted by မြန္ေက်ာ္
တကယ္လို ့မ်ား သင္ဟာ ပင္လယ္ကမ္းေၿခကိုေရာက္ဖူးသူဆိုလွ်င္ အုန္းသီးစိမ္းထဲက အုန္းရည္ကို ေသာက္ခဲ့ဖူးမယ္ထင္ပါတယ္ေနာ္။ ပင္လယ္ကမ္းေၿခမေရာက္ၿဖစ္ေတာင္ မိမိတို ့ေနထိုင္တဲ့ၿမိဳ ့ရွိ ဆိုင္ေတြမွာအုန္းရည္ကို ေသာက္သံုးလို ့ရပါေသးတယ္။အုန္းရည္ဟာ ခ်ဳိၿမၿမ ရွရွတ အရသာရွိတယ္ဆိုတာ လူတိုင္းသိႀကေပမဲ့ အုန္းရည္ရဲ့ အသံုး၀င္ပံု လွ်ဳိ ့၀ွက္ခ်က္ကိုေလးကိုေတာ့ လူသိနည္းမယ္ထင္
...ပါတယ္။ အုန္းသီးတလံုးထဲမွာသဘာ၀အတိုင္းၿဖစ္ေပၚေနတဲ့ အုန္းရည္ အေႀကာင္းနဲ ့အတူ အုန္းသီးရဲ့ အသံုး၀င္ပံုေလးကို ဖတ္မိထားသေလာက္ ၿပန္လည္ေ၀မွ်ပါဦးမယ္ဗ်ာ။ အုန္းသီးေလးရဲ့ လွ်ဳိ ့၀ွက္ခ်က္
အုန္းသီးဟာ လူေတြအတြက္ ေကာင္းမြန္ထူးၿခားတဲ့ အစာတစ္မ်ဳိးၿဖစ္ပါတယ္။အထူးၿခားဆံုးက လူ ့အသက္ကိုေတာင္ကယ္တင္ႏိုင္စြမ္း ရွိတဲ့အသီးၿဖစ္ပါတယ္။အုန္းသီးဟာ ေသြးတြင္းသႀကားဓာတ္ကိုထိန္းညွိေပးႏိုင္ၿခင္း၊ကိုလက္စထေရာ
ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿခင္း၊ေရဓာတ္ကိုထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ၿခင္းနဲ ့အေရးေပၚေသြးေရႀကည္သြင္းဖိုလိုအပ္ေနသူမ်ားကိုေတာင္
မွ အုန္းရည္ၿဖင့္ အစားသြင္းကုသေပးႏိုင္ၿခင္း စတဲ့ အုန္းသီးရဲ့ အေရးပါ အသံုး၀င္ပံုကို သိရွိသူမွာ လူနည္းစုေလာက္သာရွိပါတယ္။ေခတ္ေပၚ ေဆးသုေတသနၿပဳသူမ်ားကလည္း အုန္းသီးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အက်ဳိးၿပဳႏိုင္ေသာအသီးၿဖစ္ေႀကာင္း ေလ့လာသိရွိရပါတယ္။
အုန္းရည္
အုန္းသီးထဲမွ အုန္းရည္ဟာ လူ ့အသက္ကို ကယ္တင္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပံုနဲ ့ပက္သက္ၿပီး အေကာင္းဆံုးသက္ေသတစ္ခုကိုေၿပာရမယ္ဆိုရင္ ဒုတိယကမာၻစစ္အတြင္းက ပစိဖိတ္ေဒသစစ္ပြဲေတြမွာစစ္သားေတြအမ်ားအၿပားဒဏ္ရာရႀကတဲ့အခါအေရးေပၚေသြးသြင္းဖို ့လိုအပ္ေနေပ မဲ့ စစ္ေၿမၿပင္ၿဖစ္ေနတာေႀကာင့္ ေသြးရည္ႀကည္ပုလင္းေတြကို အခ်ိန္မွီရရွိဖို ့အခက္အခဲၿဖစ္ေနခ်ိန္မွာ ဆရာ၀န္ေတြက အုန္းသီးႏုႏုထဲက သန္ ့စင္တဲ့ အုန္းရည္ကို ေသြးရည္ႀကည္အစား
ထိုးသြင္းကုသၿပီး အသက္ကယ္ခဲ့ရတဲ့ ၿဖစ္ရပ္ေတြ ရွိခဲ့ပါတယ္။အုန္းရည္ဟာလူခႏၶာကိုယ္ ရွိ ေသြးရည္ႀကည္နဲ ့ထပ္တူနီးပါးတူညီၿပီးေသြးအမ်ဳိးအစားအားလံုးနဲ ့ သင့္ေတာ္တယ္လို ့သိရပါတယ္။
၁။ကိုလက္စထေရာကို က်ဆင္းေစၿခင္း
၂။အစာေၿခႏိုင္စြမ္း ၿမင့္မားေစၿခင္း
၃။အေရၿပားတြန္ ့ၿခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿခင္း
၄။ေသြးတြင္းသႀကားဓာတ္ကို ထိန္းညွိေပးၿခင္း
၅။ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ားကို ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ေပးၿခင္း
၆။ဆဲလ္အသစ္မ်ားကို တိုးပြားေစၿခင္း
၇။ေဟာ္မုန္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးၿခင္း
၈။ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿခင္း
၉။အာဟာရဓာတ္ႏွင့္ ေအာက္ဆီဂ်င္ကို ဆဲလ္မ်ားအတြင္း ပို ့ေဆာင္ေပးႏိုင္ၿခင္း
၁၀။ဇီ၀ရုပ္ၿဖစ္ပ်က္ၿခင္းကို တိုးတက္ေစၿခင္း
၁၁။ေရာဂါမ်ားကို ခုခံကာကြယ္ေပးၿခင္း
၁၂။မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ ့ယြင္းမႈကို ကာကြယ္ေပးၿခင္း
၁၃။ဘက္တီးရီးယားမ်ားကို ေသေစႏိုင္ၿခင္း စတဲ့ အက်ဳိးဆက္မ်ားစြာကို ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ေႀကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္အဖိုးတန္တဲ့ အုန္းသီးၿဖစ္ပါတယ္။အုန္းသီးအႏုတြင္ သန္ ့စင္ေကာင္းမြန္ေသာ မၿပည့္၀ဆီမ်ား ပါ၀င္တဲ့အတြက္ အုန္းသီးအရင့္ထက္စာရင္ အဆီပါ၀င္မႈ ႏႈန္း နည္းပါတယ္။ဒါေႀကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ စဥ္းစားၿပီးအုန္းသီးတစ္လံုးကို ၀ယ္ယူေတာ့မယ္ဆိုရင္ အုန္းသီးအႏုကို ရွာေဖြ၀ယ္ယူသင့္တယ္လို ့ သိရပါတယ္။အုန္းသီးအႏုအရင့္ေရြးခ်ယ္ပံုမွာ အုန္းသီးအႏုသည္ခပ္စိမ္းစိမ္းအေရာင္ရွိၿပီး အုန္းသီးအရင့္မွာ အစိမ္းေရာင္ နည္းပါးၿပီး
အညိဳခပ္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့အေရာင္ ရွိတတ္ပါတယ္။
အုန္းဆီ
အုန္းသီးကေနရရွိတဲ့အုန္းဆီကလည္းအလြန္အက်ဳိးမ်ားတဲ့ ေဆးကုသမႈဆိုင္ရာပစၥည္းအၿဖစ္သံုးစြဲႏိုင္ပါေသး
တယ္။ အုန္းဆီဟာ အားလံုး သိႀကတဲ့အတိုင္း ဆံပင္သန္စြမ္းနက္ေမွာင္ဖို ့အလြန္ေကာင္းမြန္တဲ့ သဘာသအားၿဖည့္ေဆးၿဖစ္ပါတယ္။အုန္းဆီၿဖင့္ ဦးေခါင္းကို မွန္မွန္ ႏွိပ္နယ္ေပးပါက ဦးေရၿပားတြင္ ၿဖစ္တတ္ေသာေဘာက္ႏွင့္ ဦးေရၿပားေၿခာက္ေသြ ့ၿခင္းတို ့ကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ေနာက္ထပ္ အသံုး၀င္ေသာ အခ်က္မွာအုန္းဆီသည္ သြားပိုးစားၿခင္း၊သြားေရာဂါၿဖစ္ၿခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို ့သိရပါတယ္။အုန္းဆီအနည္းငယ္ကို သြားဖံုးႏွင့္ သြားတို ့တြင္ အၿမဲတမ္းပြတ္တိုက္ေပးပါက သြားမ်ားကို ပိုမိုခိုင္မာေစတယ္လို ့
ဆိုပါတယ္။အုန္းဆီရဲ့ အၿခားအသံုး၀င္ပံုမွာ ေၿခာက္ေသြ ့ေသာအေရၿပားမ်ားအတြက္ အေကာင္းဆံုး moisturizerၿဖစ္ပါတယ္။အုန္းဆီကို အေရၿပား ေပၚတြင္လိမ္းၿပီး ႏွိပ္နယ္ေပးပါက အသားပတ္ၿခင္း၊ေၿခာက္ေသြ ့ၿခင္း၊အက္ကြဲၿခင္းမ်ား မၿဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အေရၿပားတြန္ ့ၿခင္းကိုလည္း ေႏွာင့္ေႏွးေစတယ္လို ့ သိရပါတယ္။
အုန္းဆီပါ၀င္တဲ့ အေရၿပားေစာင့္ေရွာက္ပစၥည္းမ်ားၿဖစ္တဲ့ ဆပ္ၿပာ၊အသားလွေဆး၊လိမ္းေဆးကရင္မ္ စသၿဖင့္အမ်ားအၿပားကို ထုတ္လုပ္ႀကပါတယ္။ထိခိုက္ရွနာမ်ားအတြက္လည္း အုန္းဆီဟာ ေဆး၀ါးတစ္လက္အၿဖစ္ အေထာက္အကူၿပဳႏိုင္ပါေသးတယ္။ဒဏ္ရာ
ေပၚမွာအုန္းဆီကို လိမ္းေပးၿခင္းၿဖင့္ ၿပင္ပမွ ဖုန္မ်ား၊ဘက္တီးရီးယားမ်ားနဲ ့ဗိုင္းရပ္စ္မ်ား မ၀င္ေရာက္ႏိုင္ေအာင္အလႊာပါးေလးအၿဖစ္ ဖံုးအုပ္ထားေစပါတယ္။အုန္းဆီဟာ ဒဏ္ရာေပၚမွ ပ်က္စီးသြားေသာ တစ္ရႈးမ်ားကို အၿမန္ဆံုးၿပန္္လည္ေကာင္းမြန္ေစေႀကာင္း သိရပါတယ္။
အုန္းသီးထြက္ပစၥည္းမ်ား
အုန္းသီးကေန ထုတ္လုပ္တဲ့ အုန္းႏို ့၊အုန္းမႈန္ ့၊ အုန္းသီးဖတ္ စသည္တို ့ကိုလည္း အစားအေသာက္မ်ား၊မုန္ ့မ်ား၊ဟင္းလ်ာမ်ားခ်က္ၿပဳတ္ရာတြင္အသံုးၿပဳႀကပါတယ္။အခ်ဳိ ့ေသာ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ အုန္းႏို ့မွာ ဟင္းလ်ာမ်ားခ်က္ၿပဳတ္ရာတြင္မပါမၿပီးအသံုးၿပဳႀကတဲ့ အရသာထူးကဲ ေကာင္းမြန္ေစေသာ ဟင္းခ်က္ဖြယ္တစ္မ်ဳိးၿဖစ္ပါတယ္။ၿမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ ဟင္းခ်က္ရာတြင္ အသံုးၿပဳမႈနည္းပါး ေသာ္လည္း ၿမန္မာမုန္ ့ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အုန္းႏို ့ပါ၀င္တတ္ပါ
တယ္။အုန္းရည္မွာ က်န္းမာေရးအတြက္အေထာက္အကူမ်ားစြာၿဖစ္ေစႏိုင္ေသာ္လည္း အုန္းႏို ့ႏွင့္ၿပဳလုပ္ေသာအစားအေသာက္မ်ားကိုအလြန္အကၽြံစားသံုးပါက ေသြးတိုးေရာဂါသမားမ်ားအတြက္ အလြန္အႏၱာရယ္ႀကီးပါတယ္။ဒါေႀကာင့္က်န္းမာေရးအတြက္အုန္းရည္မ်ားမ်ားေသာက္ၿပီးအုန္းဆီမ်ားမ်ားလိမ္းလို ့ အုန္းႏို ့ကိုေတာ့ သင့္တင့္ရံုသာ စားႀကပါစို႔ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါတယ္။
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။