ကီဝီသီးသည္အာဟာရဓာတ္
ေျမာက္မ်ားစြာပါဝင္သည္။
သူ႕ကိုလူနည္းစုမ်ားကသာႏွစ္သက္ၾ
ကသည္။
ကီဝီသီးသည္လိေမၼာ္သီးထက္ဗီတာမင္
စီပါဝင္မႈပိုမ်ားသည့္အျပင္
ပန္းသီးထက္အမွ်င္ပါဝင္မႈပိုမ်ား
သည္။
ကီဝီသီးသည္ ငွက္ေပ်ာသီးထက္
ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝေသာေၾကာင့္
ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ပြါးမႈကိုကာကြ
ယ္ေပးသည္။
ထို႕အျပင္ ကီဝီသီးသည္
အစာေခ်စြမ္းအားမေကာင္းေသာသူမ်ား
အတြက္ အဖိုးတန္ေသာအသီးတစ္လုံးျဖစ္သည္။
အမွ်င္ဓာတ္အမ်ားဆုံးပါဝင္ျပီး ထူးျခားေသာေကာ္ဓာတ္ပါဝင္သည့္အတြ
က္
ဝမ္းေပ်ာ့ေစသည္။
နယူးဇီလန္ရွိ ငွက္မ်ား၏ကီဝီနာမည္ကိုအစြဲျပဴ၍
ကီဝီသီးဟုေခၚျခင္းျဖစ္သည္။
ကီဝီသီးသည္အေမႊးအမွ်င္ထူျပီး အညိဳေရာင္အခြံႏွင့္
အသားမွာ အစိမ္းေရာင္၊
အထဲတြင္အျဖဴေရာင္တစ္လႊာႏွင့္စား
လို႕ရေသာအမဲေရာင္အေစ့ႏွင့္ကာရံ
ထားသည္။
ကီဝီသီးစိုက္ပ်ိဳးေသာႏိုင္ငံမ်ာ
းမွာ အေမရိကန္ ၊ ျပင္သစ္ ၊ စပိန္ ၊
အီတလီ ၊ အစၥေရး ၊ ခ်ီလီ ၊ ဩစေၾတးလ် ၊ ေတာင္အာဖရိကႏွင့္ ႐ုရွားႏိုင္ငံတို႕ျဖစ္သည္။
ကီဝီသီးကို ဧျပီမွဒီဇင္ဘာလ အတြင္းဝယ္ယူရရွိႏိုင္ေသာ္လည္း အမ်ားဆုံးမွာ
ဇြန္မွေအာက္တိုဘာလထိျဖစ္သည္။
ကီဝီသီးတြင္ အမ်ိဳးအစား ၁၀မ်ိဳးနီးပါးရွိသည္။
ေယဘူယ်အားျဖင့္ ေစ်း ၊
စူပါမားကက္မ်ားတြင္ဝယ္ယူရရွိႏို
င္ေသာအမ်ိဳးအစားမ်ားမွာ ၾကီးျပီးခ်ိဳေသာ
အစိမ္းေရာင္ကီဝီႏွင့္ ရွားပါးေသာအဝါေရာင္ကီဝီတို႕ျဖစ္
သည္။
အဝါေရာင္ကီဝီသည္ အနည္းငယ္ေသးျပီးအခ်ိဳအရသာျပင္း
ကာ
ေၾကးနီေရာင္အခြံႏွင့္အဝါေရာင္
အသားကိုပိုင္ဆိုင္ထားသည့္အသီးျ
ဖစ္သည္။
ကီဝီသီးသည္ ဗီတာမင္စီ၏အေကာင္းဆုံးအရင္းအျ
မစ္ျဖစ္ျပီး
အထူးသျဖင့္အသက္႐ႈလမ္းေၾကာင္းဆို
င္ရာျပသနာမ်ားျဖစ္ေသာ
ေခ်ာင္းဆိုးရင္က်ပ္ျခင္း ၊ အသက္႐ႈမဝျခင္းမ်ားကိုသက္သာေစသည္
။
ကီဝီသီးသည္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ား၏ျမစ္ျဖားခံရာျ
ဖစ္ျပီး
အူလမ္းေၾကာင္းႏွင့္ပတ္သက္ေသာ အထူးသျဖင့္
ကင္ဆာမ်ားျဖစ္ႏိုင္မႈကိုေလွ်ာ့
ခ်ေပးရာတြင္အသုံးဝင္သည္။
ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးသည့္အျပင္ႏွလုံးေသြး
ေၾကာေရာဂါမ်ားႏွင့္
ႏွလုံးေၾကာင့္ ရုတ္တရတ္ေမ့ေျမာမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးသည္။
Source...
http://moonlithouse.blogspot.no/search/label/%E1%80%80%E1%80%BA%E1%80%94%E1%80%B9%E1%80%B8%E1%80%99%E1%80%AC%E1%80%B1%E1%80%9B%E1%80%B8
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။