ႏိုင္ငံျခားေငြ ရွာေပးေနသည့္ ျမန္မာ့ ၀ဥ
ဝဥထြက္ေသာ ဝပင္မ်ားသည္ စာေရးသူတုိ႕ဇာတိ တမူးၿမိဳ႕နယ္ရွိ ေတာထဲေတာင္ထဲတြင္ အေလ့က် ေပါက္ပင္မ်ားအျဖစ္ သတ္မွတ္ကာ မည္သူမွ် ဂ႐ုမစိုက္ခဲ့ၾကေပ။ ေတာေတာင္ထူထပ္ေသာ ေဒသျဖစ္၍ ေတာထဲဝင္သည္ႏွင့္ ဝဥပင္မ်ားကို ေတြ႕ရပါသည္။ စာေရးသူ၏ မိခင္ႀကီး ေျပာျပခ်က္အရ ဒုတိယ ကမၻာစစ္ အတြင္းကမူ စစ္ႀကီးေၾကာင့္ အစားအေသာက္ ရွားပါးသျဖင့္ ဝဥမ်ားကို တူးေဖာ္အေျခာက္လွန္းကာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ ခဲ့ၾကရသည္ဟု ေျပာဖူးပါသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ဝဥပင္မ်ားကို ရွမ္းျပည္နယ္၊ ကခ်င္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္၊ ခ်င္းျပည္နယ္ႏွင့္ မႏၲေလး၊ ပဲခူး၊ စစ္ကိုင္း၊ ဧရာဝတီ စေသာ တိုင္းေဒသႀကီးတို႕တြင္ သဘာဝ အေလ်ာက္ အေျမာက္အျမား ေပါက္ေရာက္ၾကသည္ဟု သိရွိရပါသည္။ ယခုအခါ ဝဥေျခာက္ လုပ္ငန္းမ်ား တြင္က်ယ္လာသျဖင့္ စိုက္ခင္းမ်ားျဖင့္ စိုက္ပ်ဳိးလာသလို ဝဥတူးေဖာ္ေရာင္း ခ်သူမ်ား မ်ားျပားလာေၾကာင္း သိရပါသည္။ ဝဥပင္မ်ားကို ေျမာင္းေဘာင္တင္၍ စိုက္ပ်ဳိးလာၾကျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ စိုက္ပ်ဳိးေသာ ဝဥမ်ားတြင္ ေျမဆီေျမႏွစ္ေကာင္းလွ်င္ ေကာင္းသလို တစ္ပိႆာမွ တစ္ဆယ့္သံုး ပိႆာအထိ ထြက္ရွိသည္ ဟုသိရပါသည္။ အေလ့က်ပင္ေပါက္မွာမူ ဥတစ္လံုးလွ်င္ ငါးက်ပ္သားမွ ရွစ္ဆယ္သားအထိ ထြက္ရွိပါသည္။
လြန္ခဲ့ေသာ ငါးႏွစ္ေလာက္မွစ၍ ဝဥသည္ ႏိုင္ငံျခားသို႕ ပို႕ကုန္ျဖစ္လာခဲ့သည္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံသို႕ နယ္စပ္ ကုန္သည္ေရးမွတစ္ဆင့္ တင္ပို႕ရသည္။ ဂ်ပန္ကလည္း ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါသည္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံႏွင့္ ဂ်ပန္ ႏိုင္ငံတြင္ အစားအစာမ်ား၊ မုန္႕မ်ား ထုတ္လုပ္ရာတြင္ ထည့္သြင္းအသံုး ျပဳျခင္း၊ ေခါက္ဆြဲျပဳလုပ္ျခင္း၊ အသား တုျပဳလုပ္ျခင္းမ်ားအျပင္ ဝဥေျခာက္၌ အဆီက်ေစေသာ အာနိသင္ရွိသျဖင့္ ကိုလက္စထေရာ က်ေစေသာေၾကာင့္ ေဆးေဖာ္စပ္ရာတြင္လည္းအသံုးျ ပဳ ေၾကာင္း သိရပါသည္။
ခ်င္းျပည္နယ္၏ အဓိက ႏိုင္ငံျခားပို႕ကုန္အျဖစ္ ဝဥကို ေဒသခံမ်ား အားသြန္ခြန္စိုက္ ပ်ဳိးေထာင္စိုက္ပ်ဳိး လ်က္ရွိၾကသည္။ ဝဥကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံႏွင့္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံတို႕က အဓိက ဝယ္ယူပါသည္။ တ႐ုတ္သို႕ပို႕သည့္ ဝဥမ်ားကို မႏၲေလးေစ်းကြက္သို႕ ပို႕ရၿပီး ဂ်ပန္သို႕ပို႕မည့္ ဝဥမ်ားကိုမူ ရန္ကုန္ေစ်းကြက္သို႕ ပို႕ရသည္ဟု သိရပါသည္။
ခ်င္းျပည္နယ္၌ ဝဥကို ေမလႏွင့္ ဇြန္လမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ဳိးၾကသည္။ ဒီဇင္ဘာလႏွင့္ ဇန္နဝါရီလတို႕တြင္ တူးေဖာ္လွီးျဖတ္ၾကသည္။ ေတာထဲတြင္ အေလ့က် ေပါက္ေရာက္သည္ကို စနစ္တက် ပ်ဳိးေထာင္စိုက္ပ်ဳိးသူမ်ား
မ်ားျပားလာခဲ့သည္။ ဝဥတြင္ အျဖဴ၊ အနီ၊ အဝါ သံုးမ်ဳိးရွိပါသည္။
ခ်င္းျပည္နယ္ထြက္ ဝဥမွာ အရည္အေသြး ေကာင္းမြန္သျဖင့္ ေစ်းကြက္တြင္
အႀကိဳက္မ်ားသည္။
ဝဥမွာ ကာလတုိတုိျဖင့္ ေငြရလြယ္ကူသျဖင့္ ခ်င္းျပည္နယ္၏ စံျပရြာ သံုးရြာျဖစ္သည့္ မင္းတပ္ၿမိဳ႕နယ္ရွိ ဟီးေလာင္ရွား၊ ကန္ပက္လက္ၿမိဳ႕နယ္ရွိ အုတ္ဖိုႏွင့္ ရယ္ေလာင္ပန္းရြာမ်ားတြင္ အႀကီးအက်ယ္ေအာင္ျမင္လ်က္ ရွိသည္။ ဝဥစားသံုးျခင္းသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ၿပီး အဓိကအားျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ စားသံုးရန္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ အစားအစာျဖစ္သည္။
လယ္ယာၿခံေျမ စိုက္ပ်ဳိးသူမ်ားသည္ ႏွစ္ရွည္ပင္ၾကားတြင္ ေျမာင္းတင္၍ စိုက္ပ်ဳိးၾကသည္ဟု သိရသည္။ ယခင္က ေတာထဲေတာင္ထဲတြင္ အေလ့က် ေပါက္ေရာက္ၿပီး မည္သူမွ် ဂ႐ုစိုက္ျခင္း မခံရေသာ ဝဥပင္မ်ားကို ယခုအခါ အျမတ္တႏုိး တန္ဖိုးထား စိုက္ပ်ဳိးေနၾကၿပီျဖစ္ပါသည္ ။ ဝဥစိုက္ပ်ဳိးျခင္းသည္ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားအတြက္ ေရရွည္တြင္ အက်ဳိးစီးပြားမ်ားစြာ ျဖစ္ေစပါသည္။
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံကစိတ္ဝင္စားခဲ့ ပံု
ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ထြက္ရွိသည့္ ဝဥမ်ားကို ၁၉၇၂ ခုႏွစ္မွစတင္ၿပီးျပည္ပ ႏိုင္ငံမ်ားက စိတ္ဝင္စားခဲ့ၾကရာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွ ဝဥစိုက္ပ်ဳိးေရး ပညာရွင္မ်ား ျမန္မာႏိုင္ငံသို႕ ေရာက္ရွိလာၿပီး ျမန္မာ ဝဥမ်ားကို စစ္ေဆးၾကည့္႐ႈခဲ့ရာ ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ဝဥသည္ အင္ဒိုနီးရွား ႏိုင္ငံမွ Dry Chip ျပဳလုပ္၍ ၄င္းတုိ႕-ဝယ္ယူေသာ ဝဥမ်ားထက္ အရည္ အေသြးေကာင္းမြန္ေၾကာင္း သိရွိသြား ၿပီး ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက ယေန႕တိုင္ ျမန္မာ ႏိုင္ငံမွထြက္ရွိေသာ ဝဥမ်ားကိုရသ ေလာက္ဝယ္ယူခဲ့ေၾကာင္း သိရပါ သည္။
ယခုအခါ ဝဥကို ျပည္တြင္း ကုမၸဏီေလးငါးခုခန္႕က ဝဥစိုက္ပ်ဳိး ေရးနည္းပညာႏွင့္ ထုတ္လုပ္ပံုနည္း ပညာေပးၿပီး ထြက္ရွိသမွ်ကိုတစ္ဆင့္ ဝယ္ယူကာ ဂ်ပန္ႏွင့္တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမ်ား
သို႕ ကုန္ၾကမ္းအျဖစ္ တင္ပို႕လ်က္ရွိ ေၾကာင္း သိရပါသည္။ ဝဥကို ပဲခူး
တိုင္းေဒသႀကီးႏွင့္ ခ်င္းျပည္နယ္ ဘက္တြင္ ဧက ၅ဝဝဝ ခန္႕စိုက္ပ်ဳိး
လ်က္ရွိၿပီး ဝဥေျခာက္ကို အရည္ အေသြးေပၚမူတည္၍ တစ္ပိႆာလွ်င္ ေငြက်ပ္ ၃၂ဝဝ မွ
၃၅ဝဝ က်ပ္ျဖင့္ ျပန္လည္ေရာင္းခ်လ်က္ရွိသည္က ို သိ ရပါသည္။
အာဟာရတန္ဖိုးႀကီးေသာ ဝဥ
တ႐ုတ္ႏိုင္ငံႏွင့္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတို႕သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ဝယ္ယူသြားသည့္ အထူအပါး အရြယ္အစားညီ ဝဥကုန္ ၾကမ္းမ်ားကို ကုန္ေခ်ာျပဳလုပ္ရာတြင္ ပထမဦးစြာ အမႈန္႕ႀကိတ္သည္။ အမႈန္႕ျဖစ္ေသာအခါ ဂ်ဳံမႈန္႕ကဲ့သို႕ ေပါ့ပါးသည့္ အမႈန္႕ႏွင့္ သၾကားကဲ့သို႕ေသာ ေလးသည့္ မင္နန္ Man-Non ပြင့္မ်ား ရရွိသည္။ က်န္ရွိေသာ ေပါ့ပါးသည့္ ဝဥမႈန္႕မ်ားကို တိရစၧာန္အစာအျဖစ္ အသံုးျပဳသည္။ Man-Non ပြင့္က ေလးမ်ားသည္ သဘာဝအမွ်င္ဓာတ္ ျဖစ္သည့္အတြက္ လူ၏ခႏၶာကိုယ္မွ အဆိပ္အေတာက္ႏွင့္ အဆီမ်ားကို စုပ္ယူႏိုင္သည္။ ၄င္းတြင္ အဆီဓာတ္ မပါဝင္သည့္အတြက္ အဝလြန္ျခင္း၊ ေသြးတုိး ဆီးခ်ဳိႏွင့္ အူမႀကီး ေရာဂါျဖစ္ျခင္းတို႕ကုိ တိုက္ဖ်က္ျခင္းကာကြယ္ ေပးျခင္းတို႕ေၾကာင့္ တ႐ုတ္၊ ဂ်ပန္ႏွင့္ အေနာက္ဥေရာပ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ အစားအစာအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ ေဆးဝါးအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ သေရစာအျဖစ္လည္းေကာင္း ထုတ္လုပ္ျဖန္႕ ျဖဴးေရာင္းခ်ၾကပါသည္။
ထို႕အျပင္ ေဆးဆုိးပန္း႐ုိက္ လုပ္ငန္း၊ ကမ္းလြန္ေရနံတူးေဖာ္ေရး လုပ္ငန္းတုိ႔တြင္ အသုံးျပဳျခင္း၊ စာေရး ကိရိယာမ်ားအတြက္ အသုံးျပဳသည့္ ေကာ္ျပဳလုပ္ျခင္း၊ စက္မႈကုန္ၾကမ္းအျဖစ္ အသုံးျပဳႏုိင္ျခင္းတုိ႔ေၾကာ င့္ ေစ်းကြက္ဝယ္လုိအား ေကာင္းလာပါသည္။
စီးပြားျဖစ္ စုိက္ပ်ဳိးေနၾကၿပီ
ေစ်းကြက္အလားအလာ ေကာင္းသျဖင့္ ယခုအခါ ပဲခူးတုိင္း ေဒသႀကီးႏွင့္ ခ်င္းျပည္နယ္တုိ႔တြင္ သာမက ကခ်င္ျပည္နယ္၌လည္း ဝဥ ၆၈၉ ဧကအထိ စုိက္ပ်ဳိးခဲ့ၿပီး ဧက ၅ဝဝဝ အထိတုိးခ်ဲ႕စုိက္ပ်ဳိးရ္ စီမံေဆာင္ရြက္ လ်က္ရွိေနၾကသည္။ ရွမ္းျပည္နယ္၊ က်ဳိင္းတုံၿမဳိ႕နယ္၊ မုိးျဖတ္ၿမဳိ႕နယ္ႏွင့္ တာခ်ီလိတ္ၿမဳိ႕နယ္မ်ားတြင္လ ည္း စီးပြားျဖစ္ စုိက္ပ်ဳိးရန္ စီမံေဆာင္ရြက္ လ်က္ရွိေနၿပီျဖစ္ပါသည္။
ဝဥသည္ ပူျပင္းေျခာက္ေသြ႕ေသာ အရပ္ေဒသမွလြဲ၍ ျမန္မာႏုိင္ငံအႏွံ႔ အေလ့က် ေပါက္ေသာအပင္ ျဖစ္ပါသည္။ စုိက္ပ်ဳိးရန္ လြယ္ကူသည္။ ၂ဝဝ၇ ခုႏွစ္ေလာက္ကစၿပီး ရခုိင္၊ မြန္၊ တနသၤာရီ၊ ရွမ္း၊ ကခ်င္ အစရွိသည့္ ေဒသမ်ားတြင္ ဝဥကို စနစ္တက် စမ္းသပ္စုိက္ပ်ဳိးလာခဲ့ၾက ပါသည္။
ဝဥစုိက္ပ်ဳိးနည္း
ဝဥပန္းေရာင္မ်ဳိးကုိ ေတာထဲက ရွာၿပီး ဝဥပင္ အသီးက မ်ဳိးပြားနည္း၊ အဖူးက ထြက္ရွိေသာ အသီးမွ မ်ဳိးပြားနည္းမ်ားႏွင့္ ဥမွ မ်ဳိးပြားနည္းဟူ၍ နည္းသုံးနည္းျဖင့္ စုိက္ပ်ဳိးၾကသည္။ ဝဥရွင္သန္ခ်ိန္တြင္ မတူးေဖာ္ရပါ။ အပင္က်သြားခ်ိန္က်မွ တူးေဖာ္ရပါသည္။ အေၾကာင္းမွာ ဝဥထဲတြင္ ပါသည့္ အဓိက အသုံးဝင္ေသာ မင္နန္ Man-Non သည္ အပင္က်ခ်ိန္တြင္မွ ဥထဲမွာ အျပည့္အဝ ရွိေနသည့္ အတြက္ျဖစ္သည္။ အပင္ရွင္သန္ေနခ်ိန္တြင္ ဥထဲ၌ မင္နန္နည္းပါး ေနေသးသည္ဟု ဆိုပါသည္။
ဇြန္လတြင္ ဝဥပင္ကုိ စတင္ စုိက္ပ်ဳိးပါသည္။ ႏုိဝင္ဘာ၊ ဒီဇင္ဘာ အပင္က်ခ်ိန္တြင္ ဝဥကုိေဖာ္ၿပီး အထူအပါး ညီေစရန္ ေရြေဘာ္ခုံကဲ့သုိ႔ ျပဳလုပ္ထားသည့္ ျခစ္ခုံေပၚတြင္ အျပား ညီေအာင္ျခစ္ယူရသည္။ ယင္းေနာက္ ႏွစ္ရက္ခန႔္ အေျခာက္လွန္းၿပီးေရာင္း ခ်ရသည္။
ဝဥစုိက္ပ်ဳိးသည့္အခါ တစ္တန္းတည္း ေလးပင္ျခား၊ တစ္ပင္ႏွင့္တစ္ပင္ ႏွစ္ေပျခား စုိက္ပ်ဳိးၿပီး စုိက္ ပ်ဳိးသည့္အခါတြင္ ႏြားေခ်းေျမၾသ ဇာကုိသာ အသုံးျပဳပါသည္။ လိေမၼာ္ ႏွင့္ ကမၺလာၾကားတြင္လည္း သီးညႇပ္ အျဖစ္ ေရာေႏွာစုိက္ပ်ဳိးႏုိင္ပါသည ္။
ဝဥေစ်းကြက္
ဂ်ပန္ႏုိ္င္ငံႏွင့္ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံတုိ႔သည္ ျမန္မာ့ဝဥမ်ားကုိ ႏွစ္စဥ္ ဝယ္ယူတင္သြင္းလ်က္ ရွိေနပါသည္။ ဝဥ ေစ်းကြက္လုိအပ္ခ်က္ႏွင့္အညီ
တစ္ႏွစ္ထက္တစ္ႏွစ္ ဝဥတုိးျမႇင့္ တင္ပုိ႔လ်က္ ရွိေနသည္ကုိ ေတြ႕ရပါသည္။
သုံးႏွစ္တာကာလ ဝဥတင္ပုိ႔မႈကို ေလ့လာၾကည့္လွ်င္ ၂ဝဝ၇-၂ဝဝ၈ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ၂၃.ဝ၇
တန္၊ ၂ဝဝ၈-၂ဝဝ၉ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ၂၃ဝ.ဝဝ တန္ႏွင့္ ၂ဝဝ၉-၂ဝ၁ဝ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ၄၈၈.၂၂
တန္တင္ပုိ႔ ခဲ့ပါသည္။ ေနာက္ဆုံးအေျခအေန ေကာက္ႏုတ္ ေလ့လာၾကည့္လွ်င္ မူဆယ္
၁ဝ၅ မုိင္ စခန္းမွ ၂ဝ၁ဝ ခုႏွစ္၊ ဇြန္လ ၂၃ ရက္မွ ၂ဝ ရက္အတြင္း ဝဥေျခာက္ ၃၇
တန္၊ တန္ဖုိးက်ပ္ ၅၂ သန္းေက်ာ္ ဖုိး တင္ပုိ႔ခဲ့သည္ကုိ ေတြ႕ရ၏။
ဝဥေျခာက္တစ္တန္ မိမိဘက္မွ ေပါက္ေစ်း ၁၇၁၃၆ဝဝ က်ပ္ျဖစ္ၿပီး တစ္ဘက္ႏုိင္ငံ
ေပါက္ေစ်းမွာ ၁၄ဝဝဝ ယြမ္ျဖစ္ပါသည္။ ဤသုိ႔ျဖင့္ ျမန္မာ့ေျမမွ ထြက္ေသာ
ျမန္မာ့ဝဥမ်ားသည္ ႏုိင္ငံျခားဝင္ေငြကုိ တစ္ဘက္တစ္လမ္းမွ ရွာေဖြေပးလ်က္
ရွိေနသည္ကုိ ေတြ႕ရပါသည္။
ေမာင္ႏြယ္သန္း
ေစ်းကြက္ဂ်ာနယ္မွကူးယူေဖၚျပ သည္
ဝဥထြက္ေသာ ဝပင္မ်ားသည္ စာေရးသူတုိ႕ဇာတိ တမူးၿမိဳ႕နယ္ရွိ ေတာထဲေတာင္ထဲတြင္ အေလ့က် ေပါက္ပင္မ်ားအျဖစ္ သတ္မွတ္ကာ မည္သူမွ် ဂ႐ုမစိုက္ခဲ့ၾကေပ။ ေတာေတာင္ထူထပ္ေသာ ေဒသျဖစ္၍ ေတာထဲဝင္သည္ႏွင့္ ဝဥပင္မ်ားကို ေတြ႕ရပါသည္။ စာေရးသူ၏ မိခင္ႀကီး ေျပာျပခ်က္အရ ဒုတိယ ကမၻာစစ္ အတြင္းကမူ စစ္ႀကီးေၾကာင့္ အစားအေသာက္ ရွားပါးသျဖင့္ ဝဥမ်ားကို တူးေဖာ္အေျခာက္လွန္းကာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ ခဲ့ၾကရသည္ဟု ေျပာဖူးပါသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ဝဥပင္မ်ားကို ရွမ္းျပည္နယ္၊ ကခ်င္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္၊ ခ်င္းျပည္နယ္ႏွင့္ မႏၲေလး၊ ပဲခူး၊ စစ္ကိုင္း၊ ဧရာဝတီ စေသာ တိုင္းေဒသႀကီးတို႕တြင္ သဘာဝ အေလ်ာက္ အေျမာက္အျမား ေပါက္ေရာက္ၾကသည္ဟု သိရွိရပါသည္။ ယခုအခါ ဝဥေျခာက္ လုပ္ငန္းမ်ား တြင္က်ယ္လာသျဖင့္ စိုက္ခင္းမ်ားျဖင့္ စိုက္ပ်ဳိးလာသလို ဝဥတူးေဖာ္ေရာင္း ခ်သူမ်ား မ်ားျပားလာေၾကာင္း သိရပါသည္။ ဝဥပင္မ်ားကို ေျမာင္းေဘာင္တင္၍ စိုက္ပ်ဳိးလာၾကျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ စိုက္ပ်ဳိးေသာ ဝဥမ်ားတြင္ ေျမဆီေျမႏွစ္ေကာင္းလွ်င္ ေကာင္းသလို တစ္ပိႆာမွ တစ္ဆယ့္သံုး ပိႆာအထိ ထြက္ရွိသည္ ဟုသိရပါသည္။ အေလ့က်ပင္ေပါက္မွာမူ ဥတစ္လံုးလွ်င္ ငါးက်ပ္သားမွ ရွစ္ဆယ္သားအထိ ထြက္ရွိပါသည္။
လြန္ခဲ့ေသာ ငါးႏွစ္ေလာက္မွစ၍ ဝဥသည္ ႏိုင္ငံျခားသို႕ ပို႕ကုန္ျဖစ္လာခဲ့သည္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံသို႕ နယ္စပ္ ကုန္သည္ေရးမွတစ္ဆင့္ တင္ပို႕ရသည္။ ဂ်ပန္ကလည္း ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါသည္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံႏွင့္ ဂ်ပန္ ႏိုင္ငံတြင္ အစားအစာမ်ား၊ မုန္႕မ်ား ထုတ္လုပ္ရာတြင္ ထည့္သြင္းအသံုး ျပဳျခင္း၊ ေခါက္ဆြဲျပဳလုပ္ျခင္း၊ အသား တုျပဳလုပ္ျခင္းမ်ားအျပင္ ဝဥေျခာက္၌ အဆီက်ေစေသာ အာနိသင္ရွိသျဖင့္ ကိုလက္စထေရာ က်ေစေသာေၾကာင့္ ေဆးေဖာ္စပ္ရာတြင္လည္းအသံုးျ
ခ်င္းျပည္နယ္၏ အဓိက ႏိုင္ငံျခားပို႕ကုန္အျဖစ္ ဝဥကို ေဒသခံမ်ား အားသြန္ခြန္စိုက္ ပ်ဳိးေထာင္စိုက္ပ်ဳိး လ်က္ရွိၾကသည္။ ဝဥကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံႏွင့္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံတို႕က အဓိက ဝယ္ယူပါသည္။ တ႐ုတ္သို႕ပို႕သည့္ ဝဥမ်ားကို မႏၲေလးေစ်းကြက္သို႕ ပို႕ရၿပီး ဂ်ပန္သို႕ပို႕မည့္ ဝဥမ်ားကိုမူ ရန္ကုန္ေစ်းကြက္သို႕ ပို႕ရသည္ဟု သိရပါသည္။
ခ်င္းျပည္နယ္၌ ဝဥကို ေမလႏွင့္ ဇြန္လမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ဳိးၾကသည္။ ဒီဇင္ဘာလႏွင့္ ဇန္နဝါရီလတို႕တြင္ တူးေဖာ္လွီးျဖတ္ၾကသည္။ ေတာထဲတြင္ အေလ့က် ေပါက္ေရာက္သည္ကို စနစ္တက် ပ်ဳိးေထာင္စိုက္ပ်ဳိးသူမ်ား
ဝဥမွာ ကာလတုိတုိျဖင့္ ေငြရလြယ္ကူသျဖင့္ ခ်င္းျပည္နယ္၏ စံျပရြာ သံုးရြာျဖစ္သည့္ မင္းတပ္ၿမိဳ႕နယ္ရွိ ဟီးေလာင္ရွား၊ ကန္ပက္လက္ၿမိဳ႕နယ္ရွိ အုတ္ဖိုႏွင့္ ရယ္ေလာင္ပန္းရြာမ်ားတြင္ အႀကီးအက်ယ္ေအာင္ျမင္လ်က္ ရွိသည္။ ဝဥစားသံုးျခင္းသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ၿပီး အဓိကအားျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ စားသံုးရန္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ အစားအစာျဖစ္သည္။
လယ္ယာၿခံေျမ စိုက္ပ်ဳိးသူမ်ားသည္ ႏွစ္ရွည္ပင္ၾကားတြင္ ေျမာင္းတင္၍ စိုက္ပ်ဳိးၾကသည္ဟု သိရသည္။ ယခင္က ေတာထဲေတာင္ထဲတြင္ အေလ့က် ေပါက္ေရာက္ၿပီး မည္သူမွ် ဂ႐ုစိုက္ျခင္း မခံရေသာ ဝဥပင္မ်ားကို ယခုအခါ အျမတ္တႏုိး တန္ဖိုးထား စိုက္ပ်ဳိးေနၾကၿပီျဖစ္ပါသည္
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံကစိတ္ဝင္စားခဲ့
ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ထြက္ရွိသည့္ ဝဥမ်ားကို ၁၉၇၂ ခုႏွစ္မွစတင္ၿပီးျပည္ပ ႏိုင္ငံမ်ားက စိတ္ဝင္စားခဲ့ၾကရာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွ ဝဥစိုက္ပ်ဳိးေရး ပညာရွင္မ်ား ျမန္မာႏိုင္ငံသို႕ ေရာက္ရွိလာၿပီး ျမန္မာ ဝဥမ်ားကို စစ္ေဆးၾကည့္႐ႈခဲ့ရာ ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ဝဥသည္ အင္ဒိုနီးရွား ႏိုင္ငံမွ Dry Chip ျပဳလုပ္၍ ၄င္းတုိ႕-ဝယ္ယူေသာ ဝဥမ်ားထက္ အရည္ အေသြးေကာင္းမြန္ေၾကာင္း သိရွိသြား ၿပီး ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက ယေန႕တိုင္ ျမန္မာ ႏိုင္ငံမွထြက္ရွိေသာ ဝဥမ်ားကိုရသ ေလာက္ဝယ္ယူခဲ့ေၾကာင္း သိရပါ သည္။
ယခုအခါ ဝဥကို ျပည္တြင္း ကုမၸဏီေလးငါးခုခန္႕က ဝဥစိုက္ပ်ဳိး ေရးနည္းပညာႏွင့္ ထုတ္လုပ္ပံုနည္း ပညာေပးၿပီး ထြက္ရွိသမွ်ကိုတစ္ဆင့္ ဝယ္ယူကာ ဂ်ပန္ႏွင့္တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမ်ား
အာဟာရတန္ဖိုးႀကီးေသာ ဝဥ
တ႐ုတ္ႏိုင္ငံႏွင့္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတို႕သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ဝယ္ယူသြားသည့္ အထူအပါး အရြယ္အစားညီ ဝဥကုန္ ၾကမ္းမ်ားကို ကုန္ေခ်ာျပဳလုပ္ရာတြင္ ပထမဦးစြာ အမႈန္႕ႀကိတ္သည္။ အမႈန္႕ျဖစ္ေသာအခါ ဂ်ဳံမႈန္႕ကဲ့သို႕ ေပါ့ပါးသည့္ အမႈန္႕ႏွင့္ သၾကားကဲ့သို႕ေသာ ေလးသည့္ မင္နန္ Man-Non ပြင့္မ်ား ရရွိသည္။ က်န္ရွိေသာ ေပါ့ပါးသည့္ ဝဥမႈန္႕မ်ားကို တိရစၧာန္အစာအျဖစ္ အသံုးျပဳသည္။ Man-Non ပြင့္က ေလးမ်ားသည္ သဘာဝအမွ်င္ဓာတ္ ျဖစ္သည့္အတြက္ လူ၏ခႏၶာကိုယ္မွ အဆိပ္အေတာက္ႏွင့္ အဆီမ်ားကို စုပ္ယူႏိုင္သည္။ ၄င္းတြင္ အဆီဓာတ္ မပါဝင္သည့္အတြက္ အဝလြန္ျခင္း၊ ေသြးတုိး ဆီးခ်ဳိႏွင့္ အူမႀကီး ေရာဂါျဖစ္ျခင္းတို႕ကုိ တိုက္ဖ်က္ျခင္းကာကြယ္ ေပးျခင္းတို႕ေၾကာင့္ တ႐ုတ္၊ ဂ်ပန္ႏွင့္ အေနာက္ဥေရာပ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ အစားအစာအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ ေဆးဝါးအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ သေရစာအျဖစ္လည္းေကာင္း ထုတ္လုပ္ျဖန္႕ ျဖဴးေရာင္းခ်ၾကပါသည္။
ထို႕အျပင္ ေဆးဆုိးပန္း႐ုိက္ လုပ္ငန္း၊ ကမ္းလြန္ေရနံတူးေဖာ္ေရး လုပ္ငန္းတုိ႔တြင္ အသုံးျပဳျခင္း၊ စာေရး ကိရိယာမ်ားအတြက္ အသုံးျပဳသည့္ ေကာ္ျပဳလုပ္ျခင္း၊ စက္မႈကုန္ၾကမ္းအျဖစ္ အသုံးျပဳႏုိင္ျခင္းတုိ႔ေၾကာ
စီးပြားျဖစ္ စုိက္ပ်ဳိးေနၾကၿပီ
ေစ်းကြက္အလားအလာ ေကာင္းသျဖင့္ ယခုအခါ ပဲခူးတုိင္း ေဒသႀကီးႏွင့္ ခ်င္းျပည္နယ္တုိ႔တြင္ သာမက ကခ်င္ျပည္နယ္၌လည္း ဝဥ ၆၈၉ ဧကအထိ စုိက္ပ်ဳိးခဲ့ၿပီး ဧက ၅ဝဝဝ အထိတုိးခ်ဲ႕စုိက္ပ်ဳိးရ္ စီမံေဆာင္ရြက္ လ်က္ရွိေနၾကသည္။ ရွမ္းျပည္နယ္၊ က်ဳိင္းတုံၿမဳိ႕နယ္၊ မုိးျဖတ္ၿမဳိ႕နယ္ႏွင့္ တာခ်ီလိတ္ၿမဳိ႕နယ္မ်ားတြင္လ
ဝဥသည္ ပူျပင္းေျခာက္ေသြ႕ေသာ အရပ္ေဒသမွလြဲ၍ ျမန္မာႏုိင္ငံအႏွံ႔ အေလ့က် ေပါက္ေသာအပင္ ျဖစ္ပါသည္။ စုိက္ပ်ဳိးရန္ လြယ္ကူသည္။ ၂ဝဝ၇ ခုႏွစ္ေလာက္ကစၿပီး ရခုိင္၊ မြန္၊ တနသၤာရီ၊ ရွမ္း၊ ကခ်င္ အစရွိသည့္ ေဒသမ်ားတြင္ ဝဥကို စနစ္တက် စမ္းသပ္စုိက္ပ်ဳိးလာခဲ့ၾက ပါသည္။
ဝဥစုိက္ပ်ဳိးနည္း
ဝဥပန္းေရာင္မ်ဳိးကုိ ေတာထဲက ရွာၿပီး ဝဥပင္ အသီးက မ်ဳိးပြားနည္း၊ အဖူးက ထြက္ရွိေသာ အသီးမွ မ်ဳိးပြားနည္းမ်ားႏွင့္ ဥမွ မ်ဳိးပြားနည္းဟူ၍ နည္းသုံးနည္းျဖင့္ စုိက္ပ်ဳိးၾကသည္။ ဝဥရွင္သန္ခ်ိန္တြင္ မတူးေဖာ္ရပါ။ အပင္က်သြားခ်ိန္က်မွ တူးေဖာ္ရပါသည္။ အေၾကာင္းမွာ ဝဥထဲတြင္ ပါသည့္ အဓိက အသုံးဝင္ေသာ မင္နန္ Man-Non သည္ အပင္က်ခ်ိန္တြင္မွ ဥထဲမွာ အျပည့္အဝ ရွိေနသည့္ အတြက္ျဖစ္သည္။ အပင္ရွင္သန္ေနခ်ိန္တြင္ ဥထဲ၌ မင္နန္နည္းပါး ေနေသးသည္ဟု ဆိုပါသည္။
ဇြန္လတြင္ ဝဥပင္ကုိ စတင္ စုိက္ပ်ဳိးပါသည္။ ႏုိဝင္ဘာ၊ ဒီဇင္ဘာ အပင္က်ခ်ိန္တြင္ ဝဥကုိေဖာ္ၿပီး အထူအပါး ညီေစရန္ ေရြေဘာ္ခုံကဲ့သုိ႔ ျပဳလုပ္ထားသည့္ ျခစ္ခုံေပၚတြင္ အျပား ညီေအာင္ျခစ္ယူရသည္။ ယင္းေနာက္ ႏွစ္ရက္ခန႔္ အေျခာက္လွန္းၿပီးေရာင္း ခ်ရသည္။
ဝဥစုိက္ပ်ဳိးသည့္အခါ တစ္တန္းတည္း ေလးပင္ျခား၊ တစ္ပင္ႏွင့္တစ္ပင္ ႏွစ္ေပျခား စုိက္ပ်ဳိးၿပီး စုိက္ ပ်ဳိးသည့္အခါတြင္ ႏြားေခ်းေျမၾသ ဇာကုိသာ အသုံးျပဳပါသည္။ လိေမၼာ္ ႏွင့္ ကမၺလာၾကားတြင္လည္း သီးညႇပ္ အျဖစ္ ေရာေႏွာစုိက္ပ်ဳိးႏုိင္ပါသည
ဝဥေစ်းကြက္
ဂ်ပန္ႏုိ္င္ငံႏွင့္ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံတုိ႔သည္ ျမန္မာ့ဝဥမ်ားကုိ ႏွစ္စဥ္ ဝယ္ယူတင္သြင္းလ်က္ ရွိေနပါသည္။ ဝဥ ေစ်းကြက္လုိအပ္ခ်က္ႏွင့္အညီ
ေမာင္ႏြယ္သန္း
ေစ်းကြက္ဂ်ာနယ္မွကူးယူေဖၚျပ
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။