Followers အားေပးသူမ်ား အထူး အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

✩✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩သီခ်င္းခ်စ္သူ ✪ မွ ✪ သီခ်င္းခ်စ္သူသို႔✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩✩

8Chit&အိမ္႔ခ်စ္ AhMoon&အမြန္း AhNaing&အႏိုင္ AhNge&အငဲ Akuk Alex&အဲလက္စ္ AnnHellar&အန္ဟဲလာ Ar-T AungHtet&ေအာင္ထက္ AungLa&ေအာင္လ AungNaing&ေအာင္ႏိုင္ AungThu&ေအာင္သူ AungYin&ေအာင္ရင္ AuraLi&အာ္ရာလီ AyeChanMay&ေအးခ်မ္းေမ AyeTinChoShwe&ေအသင္ခ်ိဳေဆြ AyeWuttYiThaung&ေအးဝတ္ရည္ေသာင္း BaDin&ဗဒင္ Blueberry BobbySoxer BoBo&ဘိုဘို BoBoHan&ဘိုဘိုဟန္ BoPhyu&ဘိုျဖဴ Breaky&ဘရိတ္ကီ BunnyPhyoe&ဘန္နီၿဖိဳး ChanChan&ခ်မ္းခ်မ္း ChanChann&ခ်မ္ခ်မ္း ChawSuKhin&ေခ်ာစုခင္ ChinSong&ခ်င္းသီခ်င္း ChitKaung&ခ်စ္ေကာင္း ChitThuWai&ခ်စ္သုေဝ ChoLayLung&ခ်ိဳေလးလုန္ ChoPyone&ခ်ိဳၿပံဳး ChristmasSong&ခရစၥမတ္သီခ်င္း CityFm Dawn&ဒြန္း DiraMore&ဓီရာမိုရ္ DoeLone&ဒိုးလံုး Dway&ေဒြး EainEain&အိန္အိန္း G.Latt&ဂ်ီလတ္ GaeGae&ေဂေဂး GirlLay&ဂဲ(လ္)ေလး Graham&ဂေရဟမ္ Group&အဖြဲ႔လိုက္ GuRawng&ကူးေရာင္ GyoGyar&ႀကိဳးၾကာ HanTun&ဟန္ထြန္း HaymarNayWin&ေဟမာေနဝင္း He`Lay&ဟဲေလး HlonMoe&လႊမ္းမိုး HlwanPaing&လႊမ္းပိုင္ HtamHkay&ထ်န္ေခး HTDTunYin&ဟသာၤတထြန္းရင္ HtetAung&ထက္ေအာင္ HtetHtetMyintAung&ထက္ထက္ျမင္႔ေအာင္ HtetSaung&ထက္ေလွ်ာင္း HtooEainThin&ထူးအိမ္သင္ HtooHtooSet&ထူးထူးဆက္ HtooL.Lin&ထူးအယ္လင္း HtunHtun&ထြဏ္းထြဏ္း HtunYati&ထြန္းရတီ IreneZinMarMyint&အိုင္ရင္းဇင္မာျမင္႔ J.LingMawng&ေဂလိန္းေမာင္း J.MgMg&ေဂ်ေမာင္ေမာင္ JarSan&ဂ်ာဆန္ JetSanHtun&ဂ်က္ဆန္ထြန္း JMe&ေဂ်းမီ KabarPhone&ကမၻာဖုန္း KaiZar&ကိုင္ဇာ KapyaBoiHmu&ကဗ်ာဘြဲ႔မွဴး KaungKaung&ေကာင္းေကာင္း KhaingHtoo&ခိုင္ထူး KhinBone&ခင္ဘုဏ္း khinMgHtoo&ခင္ေမာင္ထူး KhinMgToe&ခင္ေမာင္တိုး KhinSuSuNaing&ခင္စုစုႏိုင္ KhupPi&ခုပ္ပီး KKT&ေကေကတီ KoKoGyi&ကိုကိုႀကီး KoNi&ေကာ္နီ KyingLianMoong L.KhunYe&L.ခြန္းရီ L.LwinWar&L.လြန္းဝါ L.SengZi&L.ဆိုင္းဇီ LaShioTheinAung&လားရႈိးသိန္းေအာင္ LaWi&လဝီ LayLayWar&ေလးေလး၀ါ LayPhyu&ေလးျဖဴ LDKyaw&L.ဒီေက်ာ္ LiLiMyint&လီလီျမင္႔ LinNit&လင္းနစ္ LynnLynn&လင္းလင္း Madi&မဒီ MaNaw&မေနာ Marritza&မာရဇၨ MayKhaLar&ေမခလာ MaySweet&ေမဆြိ MayThu&ေမသူ MgThitMin&ေမာင္သစ္မင္း MiMiKhe&မီးမီးခဲ MiMiWinPhay&မီမီဝင္းေဖ MinAung&မင္းေအာင္ Misandi&မိဆႏၵီ MMGospelSong&ခရစ္ယာန္ဓမၼေတး MMLoveSong&ျမန္မာသီခ်င္း MoMo&မို႔မို႔ MoonAung&မြန္းေအာင္ Music&ဂီတ Myanmar-Kid-Songs MyayPeYo&ေျမပဲယို MyoGyi&မ်ိဳးႀကီး MyoMyo&မ်ိဳးမ်ိဳး NangKhinZayYar&နန္းခင္ေဇယ်ာ Naung&ေနာင္ NawLiZar&ေနာ္လီဇာ NawNaw&ေနာေနာ္ NgeNgeLay&ငဲ႔ငယ္ေလး NiNiKhinZaw&နီနီခင္ေဇာ္ NiNiWinShwe&နီနီဝင္းေရႊ NO&ႏိုး NweYinWin&ႏြဲ႔ယဥ္ဝင္ NyanLinAung&ဥာဏ္လင္းေအာင္ NyiMinKhine&ညီမင္းခိုင္ NyiZaw&ညီေဇာ္ PannEiPhyu&ပန္းအိျဖဴ PanYaungChel&ပန္းေရာင္ျခယ္ Pb.ThanNaing&သန္းႏိုင္ PhawKa&ေဖာ္ကာ PhoeKar&ဖိုးကာ PhuPhuThit&ဖူးဖူးသစ္ PhyoGyi&ၿဖိဳးႀကီး PhyoKyawHtake&ၿဖိဳးေက်ာ္ထိုက္ PhyuPhyuKyawThein&ျဖဴျဖဴေက်ာ္သိန္း PhyuThi&ျဖဴသီ PoEiSan&ပိုးအိစံ PoPo&ပိုပို PuSue&ပူစူး R.ZarNi&R.ဇာနည္ RainMoe&ရိန္မိုး RebeccaWin&ေရဗကၠာ၀င္း Ringo&ရင္ဂို SaiHteeSaing&စိုင္းထီးဆိုင္ SaiLay&စိုင္းေလး SaiSaiKhanHlaing&စိုင္းစိုင္းခမ္းလႈိင္ SaiSaiMaw&စိုင္းဆိုင္ေမာ၀္ SaiSan&ဆိုင္စံ SalaiJonhTinZam SalaiJonhTinZam&ဆလိုင္းဂၽြန္သင္ဇမ္း SalaiSunCeu&ဆလိုင္းဆြန္က်ဲအို SalaiThuahAung&ဆလိုင္းသႊေအာင္ SalaiZamLain&ဆလိုင္းသွ်မ္းလ်န္ SandyMyintLwin&စႏၵီျမင့္လြင္ SangPi&စံပီး SaungOoHlaing&ေဆာင္းဦးလႈိင္ SawBweHmu&စာဘြဲ႔မွဴး SawKhuSe&ေစာခူဆဲ She&သွ်ီ ShinPhone&ရွင္ဖုန္း ShweHtoo&ေရႊထူး SinPauk&ဆင္ေပါက္ SiThuLwin&စည္သူလြင္ SithuWin&စည္သူဝင္း SiYan&စီယံ Snare SoeLwinLwin&စိုးလြင္လြင္ SoeNandarKyaw&စိုးနႏၵာေက်ာ္ SoePyaeThazin&စိုးျပည္႔သဇင္ SoeSandarTun&စိုးစႏၵာထြန္း SoTay&ဆိုေတး SungTinPar&ဆုန္သင္းပါရ္ SuNit&ဆူးနစ္ TekatawAyeMg&တကၠသိုလ္ေအးေမာင္ ThangPaa&ထန္းပါး TharDeeLu&သာဒီးလူ ThawZin&ေသာ္ဇင္ ThiriJ.MgMg&သီရိေဂ်ေမာင္ေမာင္ Thoon&သြန္း TinGyanSong&သႀကၤန္သီခ်င္း TintTintTun&တင္႔တင္႔ထြန္း TinZarMaw&တင္ဇာေမာ္ TunEaindraBo&ထြန္းအိျႏၵာဗို TunKham&ထြဏ္းခမ္ TunTun&ထြန္းထြန္း TuTu&တူးတူး V.NoTun&V.ႏိုထြန္း WaiLa&ေဝလ WaNa&ဝန WarsoMoeOo&ဝါဆိုမိုးဦး WineSuKhineThein&ဝိုင္းစုခိုင္သိန္း WyneLay&ဝိုင္းေလး Xbox XGALZ Y-Zet YadanaMai&ရတနာမိုင္ YadanaOo&ရတနာဦး YairYintAung&ရဲရင္႔ေအာင္ YanAung&ရန္ေအာင္ YarZarWinTint&ရာဇာဝင္းတင္႔ YeTwin&ရဲသြင္ YummyRookie YuZaNa&ယုဇန YY&၀ိုင္၀ိုင္း Z.DiLa&Z.ဒီးလာ ZamNu&ဇမ္ႏူး ZawOne&ေဇာ္ဝမ္း ZawPaing&ေဇာ္ပိုင္ ZawWinHtut&ေဇာ္ဝင္းထြဋ္ ZawWinShing&ေဇာ္ဝင္းရွိန္ ZayYe&ေဇရဲ ZwePyae&ဇြဲျပည္႔
သီခ်င္းနားေထာင္ရန္ အေပၚက အဆိုေတာ္ နာမည္ Click ပါေနာ္

Facebook မွာ ဖတ္ခ်င္ရင္ Like တစ္ခ်က္ေလာက္ နဲ႔ အားေပးႏိုင္ပါသည္

Saturday, December 28, 2013

*** စိမ္းစားဥ နဲ ့က်န္းမာေရး ***

26-12-2013 ေန ့ထုတ္ ေၾကးမံုသတင္းစာ (စာမ်က္ႏွာ ၁၇) မွာပါတဲ့ ေဆာင္း ပါးေလးပါ။ အခု ေဆာင္းဦးရာသီမွာ စိမ္းစားဥေတြစေပၚေနျပီမို ့ တႏွစ္တၾကိမ္သာ စားရခဲတဲ့ ရာသီစား သီးႏွံအျဖစ္ စားသံုးၾကရင္း က်မၼာသုတရေစဖို ့မွ်ေ၀လိုက္ရပါ တယ္ရွင္။ (ေစတနာမ်ားစြာျဖင့္....တင္ထက္ထက္ေဇာ္)
+++++++++++++++++++++
*** စိမ္းစားဥ နဲ ့က်န္းမာေရး ***

စိမ္စားဥ ကို ျမင္ေတာ့ ငယ္ငယ္တုန္းက သံျပဳိင္ဆိုခဲ့တဲ့ ကဗ်ာေလးကိုေအာက္ေမ့ သတိယမိပါသည္္။

ငါ့ဆံပင္က ... စိမ္းရင့္ေလ ... ေျမျပင္ထက္မွာေန .......

ငါ့ကိုုယ္ခႏၶာ ... ၾကီးလာဖိုု႕ … ေျမတြင္းခိုုမယ္ဗ်ိဳ႕ …….

ဖြံ႕ဖြံ႕ထြားထြား ... ျဖစ္ေသာခါ ... ငါ့ကိုုေခၚၾကပါ …….

ေရငတ္ေျပမွာ ... စားပါအခုု ... ငါက .. စိမ္းစားဥ ….။

ယခုလိုခ်မ္းေအးေသာ ေဆာင္းရာသီေရာက္ျပီဆိုရင္ျဖင့္၊ တစ္ႏွစ္မွတခါသာ ေပၚေလ့ ရွိသည့္ ရာသီစာစိမ္းစားဥေလးမ်ားကို စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။ အျဖဴေရာင္ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ႏြယ္၀င္ စိမ္းစာဥတို ့သည္ အာလူးမ်ိဳးႏြယ္ျဖစ္ၾကေသာ္လည္း၊ သူ ့ရဲ ့ၾကီးထြား မႈပံု စံသည္ ပဲပင္ႏွင့္ တူေသာေၾကာင့္ အခ်ိဳ ့အရပ္ေဒသမ်ားတြင္ “ ပဲစိမ္းစားဥ ” လို ့ေခၚ ဆိုၾကပါသည္။ ျမန္မာျပည္အႏွံ ့အျပားတြင္ ေပါက္ေလ့ရွိျပီး၊ အထူး သျဖင့္ ရွမ္းျပည္ နယ္ ထြက္ စိမ္းစားဥသည္ အရြယ္အစားပိုၾကီးကာ အရည္လည္းရႊမ္းပါသည္။ သဘာ၀အရသာ အရသာခ်ိဳခ်ိဳေလးမို ့၊ အခြံႏႊာ၍သူ ့ခ်ည္းဘဲ သြားရည္စာ အျဖစ္ စားၾကသလို၊ ပါးပါးလွီးကာ အစိမ္းေၾကာ္ ေၾကာ္စားေလ့ရွိၾကပါသည္။

USDA ၏ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္မႈအရ၊ ၁၀၀ ဂရမ္ရွိေသာ စိမ္းစားဥ ထဲတြင္၊ ေရ ဓာတ္ေပါၾကြယ္ ၀ကာ ခြန္အား ၃၈ ကယ္လိုရီ၊ ကစီဓာတ္ ၈.၈၂ ဂရမ္၊ ပရုိတင္း ၀.၇၂ ဂရမ္၊ သဘာ၀အဆီဓာတ္ ၀.၁၉ ဂရမ္၊ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ ၄.၉ ဂရမ္၊ ေဖာလိပ္ ၁၂ µg၊ နီအာစင္ ၀.၂၀၀ မီလီဂရမ္၊ Pantothenic အက္ဆစ္ ၀.၁၃၅ မီလီဂရမ္၊ Pyridoxine ၀.၀၄၂ မီလီဂရမ္၊ ရီဘိုဖလာဗင္ ၀.၀၂၉ မီလီဂရမ္၊ သီအာမင္ ၀.၀၂၀ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေအ ၂၁ IU၊ ဗီတာမင္စီ ၂၀.၂ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္အီး ၀.၄၆ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေက ၀.၃ µg၊ ဆိုဒီယမ္ ၄ မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၁၅၀ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၁၂ မီလီဂရမ္၊ ေကာ့ပါး ၀.၀၄၈ မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ ၀.၆၀ မီလီဂရမ္၊ မဂၢနီစီယမ္ ၁၂ မီလီဂရမ္၊ မဂၢနီးစ္ ၀.၆၀ မီလီဂရမ္၊ ဇင့္ ၀.၁၆ မီလီဂရမ္၊ ဘီတာကယ္ရိုတင္း ၁၃ µg၊ စသည္ျဖင့္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို အက်ိဳးျပဳေစေသာ ဗီတာမင္ ႏွင့္သတၱဳဓာတ္တို ့ပါရွိၾကျပီး၊ ေဘးဥပါသ္ျဖစ္ေစေသာ ကိုလက္စထေရာ လံုး၀ မပါရွိပါဘူး။

(၁) စိမ္းစားဥထဲတြင္ပါရွိေသာ oligofructose inulin (ေခၚ) သဘာ၀အခ်ိဳအရသာ ကစီဓာတ္သည္ပါရွိ၏။ ထိုအခ်ိဳဓာတ္ပါရွိေသာ စိမ္းစားဥကို သင့္တင့္မွ်တေသာပမာဏ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳ/ ေသြးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ားကို ေဘးဥပါသ္မျဖစ္ေစႏိုင္ဘဲ အာသာေျပႏႈတ္ျမိန္ေစပါသည္။

(၂) ဗီတာမင္စီလံုေလာက္စြာပါရွိသျဖင့္ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးစေသာ ကူးစက္ နာရာသီဖ်ားမ်ားအျပင္၊ အထူးသျဖင့္ ကေလး ငယ္မ်ား ပန္းနာရင္ၾကပ္ေရာ ဂါကို ေလ်ာ့ ပါး သက္သာလာေစႏို္င္ပါသည္။

(၃) စိမ္းစားဥထဲတြင္ပါရွိေသာ ဗီတာမင္စီက ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥၫ္း အျဖစ္အစြမ္း ထက္ေစကာ၊ ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစ ေသာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္လ္မ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပးႏို္င္ေသာေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါမွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။

(၄) ကယ္လိုရီလံုး၀မပါရွိေသာ စိမ္းစားဥကိုစားေပးျခင္းျဖင့္၊ ကိုလက္စထေရာပမာဏ ကိုမွ်တေစကာ၊ ႏွလံုးေရာဂါမ်ားအျပင္၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္စပ္လ်ဥ္းသည့္ ေသြးတိုးေရာဂါတို ့ကိုလဲ မျဖစ္ေစပါ။

(၅) စိမ္းစာဥသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ဆံခ်ည္မွ်င္ေသြးေၾကာမ်ားကို အလြယ္တကူ မပ်က္ စီးေစဘဲ၊ က်န္းမာသန္စြမ္းေစပါသည္။

(၆) စိမ္းစားဥထဲတြင္ Homocysteine (ေခၚ) အမို္င္ႏိုအက္ဆက္တစ္မ်ိဳးပါရွိသည့္ အတြက္ စိမ္းစားဥပံုမွန္စားသံုးေသာသူမ်ားသည္ စိမ္းစားဥလံုး၀မစားေသာ သူမ်ား ထက္ ခႏၶာကိုယ္ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို ၁၁ % ထိ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစေၾကာင္း WHFoods မွ အတည္ျပဳထားပါသည္။

(၇) ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ားပါရွိသည့္ျပင္၊ ျပင္ပေရာဂါကူစက္ျခင္းမွ ကာ ကြယ္ေပးေသာ စိမး္စားဥကိုစားေပးျခင္းျဖင့္ ကိုယ္ခံစြမ္း အားကို တိုးတက္ျမင့္ မားေစေၾကာင္း USDA မွအၾကံျပဳထားပါသည္။

(၈) စိမ္းစားဥထဲတြင္ ေရဓာတ္ ၈၆% မွ ၉၀% ထိ ၾကြယ္၀စြာပါ ရွိေသာေၾကာင့္၊ ေရ ငတ္ေျပေစကာ၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အပူရွိန္ကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစႏို္င္ပါသည္။ ဆီးလဲ ရႊင္ေစပါသည္။

(၉) စိမ္းစားဥ၏ အလြန္ၾကြပ္ဆပ္ေသာအသားမ်ားက သြားမ်ားတြင္ အစြန္း အ ထင္းျဖစ္ေစေသာေမာ္လီက်ဴးမ်ားကိုေကာင္းစြာ ေခ်ဖ်က္ေပးသျဖင့္၊ သြားမ်ားျဖဴေဖြး သန္ ့စင္ေစရံုသာမက၊ သြားက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစႏိုင္ပါသည္။

(၁၀) ကိုယ္တြင္းက်န္းမာေရးအတြက္သာမက၊ ခႏၶာကိုယ္အသားအေရကိုပါေကာင္း က်ိဳးျပဳေစႏို္င္၏။ စိမ္းစာဥကိုပါးပါးလွီးျပီး မ်က္ႏွာ အႏွံ ့ကပ္ပါ။ စိမ္းစားဥ၏ အေအး ဓာတ္ေပ်ာက္သြားေသာအခါ မ်က္ႏွာမွခြာျပီး၊ ေရင္စင္ေဆးေပးရံုမွ်ျဖင့္ မ်က္ႏွာေပၚရိွ ဆဲလ္ အေသမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးျပီး၊ ေခြ်းေပါက္မ်ားကိ္ုပြင့္ေစကာ၊ အသားအေရ ၾကည္လင္သန္ ့စင္လာပါလိမ့္မည္။

သတိျပဳရန္္။ (၁) စိမ္းစားဥ နွင္ ့ႏို ့/ေခ်ာကလက္/ခ်ိဳခ်ဥ္/သပြတ္သီး/ေရွာက္သီး တို ့ျဖင့္ တြဲ ၍ မစားသင့္ပါ၊ ေအာ့အန္တတ္ပါသည္။ (၂) စိမ္းစားဥသည္ ေရ ခဲေခ်ာင္းႏွင့္ မတည့္ပါ။ ရင္ၾကပ္ေစပါသည္။ (၃) စိမ္းစာဥထဲတြင္ ေက်ညက္လြယ္ေသာ အမ်ွင္ ဓာတ္ပါရွိေသာ္လဲဘဲ၊ လိုအပ္သည္ထက္ ပိုစားမိပါက၊ ေလပြေစႏို္င္ေသာေၾကာင့္ ၀မ္းမီးညံ႔သူမ်ားႏွင့္ သက္ႀကီးရြယ္အိုတို႔ မွ်တရံုသာစားေပးသင့္ပါသည္။ (၄) သဘာ၀ အရ ေျမၾကီးထဲတြင္ဥဥေသာ အသီးျဖစ္သျဖင့္၊ ကပ္ပါးပိုးမႊားမ်ားအႏၱရာယ္မွ ကင္းေ၀းေစေအာင္ အခြံႏႊာရံုသာမက၊ ေရစင္စင္ ေဆးျပီးမွသာ စားသံုးသင့္ပါသည္။

မွတ္ခ်က္။ သန္ ့ရွင္းလတ္ဆတ္ေသာစိမ္းစားဥ၏ အဂၤါရပ္မ်ားမွာ- (က)လက္ျဖင့္ ကို္င္ေျမွာက္ၾကည့္ပါက ေလးလံေန၏။ (ခ)အသီး၏ အပင္ကိုင္္းသည္စိမ္းစိုေနရပါမည္။ (၃) အခြံမေျခာက္သင့္ပါ။ ထို ့ေၾကာင့္အေရြးမမွားဘို ့လိုပါသည္။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
သင္ကံေကာင္းပါသည္။ သဘာ၀တရားၾကီးက လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို တဘက္ တလမ္းမွကူးညီပံ့ပိုးေပးလွွ်က္ရွိရာ၊ ယခုလို ေအးျမ ေသာေဆာင္းရာသီတြင္ ခႏၶာ ကိုယ္ တြင္းအပူေအာင္းကာ၊ လည္ေခ်ာင္းကြဲ အပူကန္ဖ်ားနားျခင္း ကင္းေ၀းေ အာင္ ေရဓာတ္ၾကြယ္ကာ ခႏၶာကိုယ္တြင္းေအးျမေစေသာ စိမ္းစားဥကို ဟင္းလိုတမ်ိဳး၊ သြားရည္စာလိုတဖံု စားသံုးၾကေစလိုပါေၾကာင္း။

ဘာသာျပန္သူ။ (တင္ထက္ထက္ေဇာ္)
ကိုးကား။ Yum bean’s Nutrient
--
promise.pauk
(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။

No comments:

Post a Comment

မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။